BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Ombouwen => Topic gestart door: De eerste Ivo op 01 November 2015, 23:09:48
-
Hallo allemaal,
Ik heb een FL BR94 van 25jaar oud met motor zonder vliegwiel. Nu heeft Sb modellbau zgn Flachlaufer motoren ad 64,-- euri in de aanbieding. Heeft iemand daar ervaring mee?
Ivo
-
Deze '2607' motor heb ik in een aantal locomotieven ingebouwd, eenvoudig en zonder frees- of zaagwerk aan het frame. Zelf heb ik de 2607 niet bij SB Modellbau vandaan, maar bij Lemo Solar. In de tijd dat ik ermee bezig was, was de aanschafprijs 39 euro, zonder tandwiel. Ik heb het originele Fleischmann tandwiel gebruikt. De as van de 2607 motor moet opgedikt worden. Bij sommige Märklins, Trixen en Hamo's is er wellicht ook wat mogelijk.
Digitaal is de motor fraai aan te sturen. Zie m'n website onder 'ombouw'.
Bij de locomotieven 094, 221 en v42.
-
Hallo Jean,
Hoe moet ik die as opdikken? Inmiddels kost de motor bij Lemo 48,80
-
De serieuze ombouwset van SB kost nu 95 euro door de 10% kortingsactie. Is wel wat meer knaken, maar rijd erg goed.
-
Opdikken kan met een passend messing buisje, ter verkrijgen bij bijvoorbeeld Conrad. Lijmen van buisje en motortandwiel kan met metaallijm, bijvoorbeeld Bison Lock Bond.
48,80 inmiddels?!
Poe-poe, en dan zijn er ook nog economen die beweren dat er geen inflatie is... ::)
-
Die Flachläufer van SB Modellbau kosten nog steeds €64,-- volgens hun site (ex verzendkosten). Dan heb je wel direct een compleet verhaal, afgestemd op het desbetreffende model. Geen gerommel met tandwielen die niet passen.
Ook ik ben wel benieuwd naar ervaringen met Flachläufers.
(Met de "standaard" Maxons van SB Modellbau met vliegwiel heb ik in ieder geval goede ervaringen).
Ik overweeg om mijn BR 218 van F* van een Flachläufer te voorzien. Dan vervalt in ieder geval wel het opgevulde anker van F* dat (een beetje) de werking heeft van een vliegwiel. Ik ben benieuwd in hoeverre de rijeigenschappen dan daadwerkelijk beter worden.
Iemand ervaring?
En weet iemand waarom ze bij SB Modellbau daarnaast een "montagehulp" aanbieden? Is het echt zo ingewikkeld om die motor in te bouwen?
Groet, Bas
-
Hallo Bas,
Ik heb er onlangs een ingebouwd in Flm BR78 en de rijeigenschappen zijn duidelijk beter maar ik heb wel de indruk dat een ombouwset met wormwiel en vliegwiel, daar heb ik een 86ger mee omgebouwd nog beter is, met name de uitloop. Inbouw is niet moeilijk, na verwijdering van oude motor nog een kwartiertje werk. Bij de br 78 is de uitbouw van de bestaande motor het moeilijkste, door de wielen die in de weg zitten. Een 218 is zo gepiept, gewoon doen.
Groeten Theo
-
Dank voor je reactie Theo.
Jouw ervaringen kloppen met wat ik al verwachtte.
Ik kreeg trouwens zojuist weer een nieuwe mailing van SB. Daarin "waarschuwen" ze dat een loc met Flachläufer geen weerstand meer ondervindt en op hellingen naar beneden kan rollen (ook wormwielen ontbreken immers)
Ik denk dat dat in praktijk wel mee zal vallen omdat er toch altijd sprake is van enige weerstand. Maar met een wat zwaardere trein aan de haak zou de boel toch ongewenst kunnen gaan lopen.
Heb jij (of anderen) daar ervaring mee?
Groet, Bas
-
Theo, even voor de zekerheid. Je zegt dat je bij de 78 de wielen moet verwijderen. Dat was bij de 86 niet zo?
Kan je ook iets zeggen over het geluidsniveau? M'n 86 met originele motor maakt 10x zoveel geluid als m'n roco naaimachientjes... Kan deels aan de knetteroude decoder liggen. Maar helpt een Flachläufer in jouw ervaring qua geluidsreductie?
Reinout
-
Bas, het naar beneden rollen heb ik geen ervaring mee, heb nauwelijks hellingen, ik denk dat het wel meevalt, de bestaande tandwielen hebben ook we wat weerstand.
Reinout, bij beide locs hoef je geen wielen te verwijderen, alleen bij de 78 moet je alles aan gort slijpen om anker te verwijderen. En ja het geluidsnivo wordt een stuk beter, evenals de rijeigenschappen, maar met de oorspronkelijk set dus met normale faulhabermotor icm vliegwiel en wormwiel loopt het nog mooier, daar kun je zo langzaam mee rijden dat met een beetje moeite er 5cm per uur mogelijk is.
Groetjes Theo
-
Om een 'eerlijke' vergelijking te maken zou je twee identieke modellen met de verschillende faulhaber types moeten uitrusten. En, indien je digitaal rijdt, ook met identieke decoders moeten uitrusten.
Dat heb ik hier niet, maar ik kan je melden dat de verschillen tussen het ene en het andere type minimaal zijn.
Merk, standaard aandrijving en type decoder hebben m.i. een grotere invloed, dan de ene of de andere motor.
In alle gevallen zijn de rijeigenschappen er heel wat fraaier op geworden, helemaal in combinatie met een Lokpilot V3.0 of een Kühn T125/145.
Groeten, Jean
-
Vergelijkingen tussen dezelfde modellen onderling, als je je er al aan zou wagen, bieden ook geen eerlijke uitkomst.
Die ronde motoren van F* verschillen per exemplaar.
De herrie (ik overdrijf niet) van mijn 78-er deed mij er indertijd toe besluiten er een Maxon in te zetten. Een hele verbetering, maar het kraken van de aandrijving is gebleven. Het frame bleek trouwens ook niet helemaal recht. Maar ik ben dik tevreden met de verbetering, vooral qua geluid.
Dat is dan misschien ook het criterium om wel/geen motor te vervangen. Ben je tevreden over geluid en rijeigenschappen of niet. M'n vrij nieuwe 65-er is redelijk stil. M'n 218 aanvankelijk ook, maar die is inmiddels zo oud dat vervanging een reële optie wordt. Ik hoop dat de rijeigenschappen, vooral langzaam te kunnen rijden, flink zullen verbeteren.
Groet, Bas
-
Dus... ik kan beter eerst de knetteoude decoder vervangen door een nieuwe en dan eens verder kijken of ik een andere motor nodig vind :)
Reinout
-
Als ie analoog ook herrie maakt, dan zou ik het wel weten... ;)
Is die knetteroude decoder overigens wel geschikt voor een Faulhaber? Frequenties enzo...
Groet, Bas
-
Iemand geïnteresseerd om samen te kopen? Woon in de regio Ehv en kom bijna wekelijks in Rotterdam
-
Mijn ervaring met de Flachlaufer is dat deze inderdaad geen eigen rem vermogen heeft, wat toch wel een nadeel is en bovendien net zoveel lawaai maakt als de Marklin 'koffie' motor. Dus niet echt een verbetering. Bovendien best wel wat werk om aan te brengen (motor dient gelijmd te worden! Niet geschroefd!). Geef mij maar gewoon een Maxon of soortgelijke middenmotor.
-
Bij SB zeggen ze dat de rijeigenschappen duidelijk beter worden bij een Flachläufer. In wat voor zin dan?
Geen uitloop.
Geen remvermogen.
Geen vermindering van de herrie.
Wat blijft er dan nog voor reden over om de F* motor (met vliegwielanker) te vervangen door een Flachläufer?
Groet, Bas
-
Wat blijft er dan nog voor reden over om de F* motor (met vliegwielanker) te vervangen door een Flachläufer?
Een Flachläufer heeft omdat de eigenrem ontbreekt (lees lage inductie), loopt de flachläufer veel beter op lagere snelheid. Dus met zo'n motor zal de lok meestal op een lagere spanning beginnen met rijden en sowieso minder schokkend op de lagere snelheden.
Wil je een lok om veel op lage snelheid mee te rangeren, neem zo'n motor (of als je wil frezen enz. een volle ombouwset), wil je een lok die gewoon op normale snelheid rondjes draait, dan heeft het totaal geen zin.
-
Vanuit stilstand mooi gelijkmatig optrekken vind ik ook van belang.
Dat zou dus tevens een reden kunnen zijn voor ombouw met een Flachläufer.
Maar omdat ik een geruisarme loop eigelijk ook wel een voorwaarde vind, begin ik toch ernstig te twijfelen of ik zo'n Flachläufer wil uitproberen.
Ik besteed dan liever wat meer geld aan de ombouw van een Märklin Hamo BR 221 met een "normale" ombouwset. Met zo'n normale set heb ik goede ervaringen. De rijeigenschappen verbeteren spectaculair en je bent af van de M* herrie.