BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Ronald Halma op 04 October 2015, 12:52:40

Titel: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: Ronald Halma op 04 October 2015, 12:52:40
Hoi luitjes,

Een simpele vraag; heb een kit Kitwood Hill Models draaischijf gekocht. Dat is een simpel type met een eenvoudige aandrijving:

(http://cdn2.bigcommerce.com/server3700/07c20/product_images/uploaded_images/small-gallows-with-garratt.jpg?t=1433199631)

Mijn vraag is: welke DCC module voor rijrichting wisselen is het gemakkelijkst en meest geschikt voor deze schijf? Had in de ency gelezen dat het geen type mag zijn die op kortsluitbeveiliging werkt.
Wacht met spanning op een antwoord :)

Grtz, Ronald.
Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: guest7823 op 04 October 2015, 13:09:31
Encyclopedie item over draaischijven (http://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php/Draaischijf)

Citaat van: encyclopedie, bovenaan het item over DCC
Wanneer u gebruik maakt van een digitaal systeem, zoals een centrale, locdecoders en wisseldecoders, is het eigenlijk uit den boze om een keerlusmodule te gebruiken, welke gebruik maakt van kortsluitdetectie (lees: symptoom-bestrijding).
Citaat van: encyclopedie,onderaan het item over DCC
Kies dus bij een draaischijf voor een keerlusmodule, die werkt volgens het kortsluitingdetectie-principe. Er bestaan keerlus-modules die, volgens de fabrikant, minder belastend werken. In het artikel Keerlus (zie: 'Meer informatie') zijn een aantal keerlus-modules opgenomen.

Tja, goh, ach .......... stammenstrijd dus WEER  :'(

Persoonlijk zou ik voor de DR410 gaan
Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: Ronald Halma op 04 October 2015, 13:26:04
Ha ha, ik had alleen de bovenste zinsnede gelezen ;) heb gezien dat de door jou genoemde module nog wel bij enkele leveranciers beschikbaar is.

Ik ga kijken, en uiteraard dank! (y)
Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: gvandersel op 05 October 2015, 13:31:50
Stammenstrijd is snel uitgevochten. Er is geen ruimte voor een andere dan een keerlus module op basis van kortsluit detektie.
IK heb echter een vraag. In de NB-55 van Peco worden twee koperen strips (ieder ongeveer 175 graden) op de bodem van de put gemonteerd. Op de brug zitten twee pinnen die over deze strips gaan. Nu zal bij het draaien de schijf vanzelf ompolen. Aan deze methode kleeft echter een bezwaar en dat is dat niet overal de brug contactmaakt met de strips, waardoor er een kleine hoek is, waarin de brug geen spanning krijgt. IS dit acceptabel?

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: guest7823 op 05 October 2015, 13:36:19
Aan die variant heb ik ook gedacht  ;), maar in hoeverre die makkelijk met zelfbouwen te realiseren is .......

D'r staat me uit de Hobby Bulletin tijd nog wel iets bij met een gemodificeerde draaischakelaar, maar dat kan ik me nu even niet voor de geest meer halen hoe dat precies zat.

M.b.t. de Peco oplossing: zolang op de stand dat de contacten geen spanning doorvoeren geen spoor ligt: niks aan het handje. Bij veel draaischijven zal dat goed gaan. Enkel indien je dus echt de volledige 180o / 360o aansluitsporen hebt liggen geeft het gedoe, maar anders ..... KISS  (y)

Indien je maar een aanvoerspoor op je draaischijf hebt (en dat kwam vaker voor dan je denkt) kan je het zelfs gewoon met de looprails oplossen als spanningsvoorziening
Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: Ronald Halma op 05 October 2015, 14:26:49
In de NB-55 van Peco worden twee koperen strips (ieder ongeveer 175 graden) op de bodem van de put gemonteerd. Op de brug zitten twee pinnen die over deze strips gaan. Nu zal bij het draaien de schijf vanzelf ompolen. Aan deze methode kleeft echter een bezwaar en dat is dat niet overal de brug contactmaakt met de strips, waardoor er een kleine hoek is, waarin de brug geen spanning krijgt. IS dit acceptabel?


Deze kit heeft denk ik een gelijke constructie. De verende pennen blijven op de ring die eindloos is en niet zoals bij andere schijven in 2 delen. Werken de gegeven oplossing dan ook goed?
Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: guest7823 op 05 October 2015, 14:42:00
Nope, twee doorlopende ringen doet dus geen ompoling. Helaas

Kan je even een detail plaatje uploaden (van die ringen) en misschien ook van hoe en waar je de sporen wilt hebben liggen.
Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: Ronald Halma op 05 October 2015, 14:59:48
Uit de beschrijving; de "pit":

(http://i1092.photobucket.com/albums/i408/shannon1814/2015-10-05%2014.53.13.jpg)

De schijf onder de brug:

(http://i1092.photobucket.com/albums/i408/shannon1814/2015-10-05%2014.53.31.jpg)

En het plan. 2, misschien 3 sporen aan de linkerkant. Vrij simpel dus:

(http://i1092.photobucket.com/albums/i408/shannon1814/2015-10-05%2014.57.40.jpg)

Kun je hier wat mee?
Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: gvandersel op 05 October 2015, 15:48:30
Ja. Dit is niet de bedoelde constructie. Wat Peco gebruikt is een ring, die tegenover elkaar onderbreken is. Jij zou onderstaande constructie kunnen proberen:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/HandigKeerlusDraaischijf.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/HandigKeerlusDraaischijf.jpg)
Beide ringen netjes doorslijpen over de gele lijnen. Dan aan beide zijden een elektrische verbinding maken van buiten naar binnen (zie zwarte draad).
Dan ook weer in dezelfde helft de railspanning aansluiten. Monteer de schijf zo onder de brug, dat als deze 90 graden gedraaid is t.o.v het getekende de pennen in de isolatie vallen. Geen keerlus module meer nodig of iets anders. Gewoon de schijf draaien en accepteren dat de verlichting van je loc even knipperd.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: guest7823 op 05 October 2015, 16:03:42
Gerard was me voor, maar toch maar even voor de volledigheid:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/draaischijf_isolatie_12.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/draaischijf_isolatie_12.jpg)

Dit is dus hoe een Peco draaischijf d'r uit ziet


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/draaischijf_isolatie_22.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/draaischijf_isolatie_22.jpg)

Met hier het schema. Waar het dus met name om gaat is het stuk bij "5" waar dus geen sporen moeten / mogen liggen. Dit omdat je ander in de problemen komt met de ompooleigenschappen t.o.v. de sporen


OORSPRONKELIJKE TEKENING VERVALLEN N.A.V terecht commentaar Dirk J

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/draaischijf_isolatie_24.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/draaischijf_isolatie_24.jpg)

OORSPRONKELIJKE TEKENING VERVALLEN N.A.V terecht commentaar Dirk J

Zo zou ik dus de beide ringen doorhalen en isoleren. N.B. de aan te brengen isolatie moet dus BREDER zijn dan de stroomafnemers, anders krijg je iedere keer kortsluiten indien de stroomafnemers over de isolatie heen staan


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/draaischijf_isolatie_02.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/draaischijf_isolatie_02.jpg)

En inderdaad, zoals ik al verwachtte, maar een beperkt aantal sporen naar / van de schijf. Indien je de isolatie dus aanbrengt zoals aan gegeven vindt de ompoling plaats op een plaats waar er toch geen sporen liggen -> niks aan het handje en geen dure keerlusmodules e.d.

KISSSSSSSSSSS  (y)
Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: gvandersel op 05 October 2015, 16:07:25
Even een plaatje van de Peco draaischijf gegooled:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/PecoBedrading.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/PecoBedrading.jpg)
1: 2 halve ringen voor de voeding rail
2. Voeding voor halve ring (verbinden meet een van de toevoerende sporen.
3. geddelte waar geen sporen mogen komen ivm gat in ringen.
4. Gedeelte waar de sporen gelijk aan het toeveorende spoor gepoold moeten worden.
5. Gedeelte waar de sporen omgepoold moeten zijn.

In jouw geval dus de 2/3 afgaande sporen aan zijde 4 en het ene spoor aan zijde 5.

Ik hoop dat dit duidelijker is als de constructie op de eerdere foto.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: Dirk J op 05 October 2015, 16:35:18
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/HandigKeerlusDraaischijf.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/HandigKeerlusDraaischijf.jpg)
Alleen heb je er hier geen rekening mee gehouden dat voor de ene railstaaf de stroomafname precies op de andere helft van het schijfje zit, dan voor de andere railstaaf. Tenminste, dat leid ik af uit deze foto:
(http://i1092.photobucket.com/albums/i408/shannon1814/2015-10-05%2014.53.13.jpg)

Als je het volgens deze methode doet, hebben beide spoorstaven telkens dezelfde polariteit en staat alles op de draaischijf stil.

Oplossing: doorkrassen zoals getekend, en dan de binnenste halve cirkel verbinden met de naastliggende buitenste halve cirkel, en dat tweemaal.
Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: Ronald Halma op 05 October 2015, 16:36:47
Maar............................ de maker van de schijf adviseert juist om de ringen eindloos te houden........ wat nu?
Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: guest7823 op 05 October 2015, 16:44:22
Als je de ringen ononderbroken houdt zal je dus met een keerlus / draaischijf module moeten gaan werken. Het voordeel is dan dat de brug constant onder spanning blijft en dat dus al je locverlichting blijft branden. Verder kan je dus eindeloos veel sporen aansluiten op willekeurige plaatsen omdat je brug altijd van stroom is voorzien. Bij de "Peco-variant" zal je dus altijd een postitie hebben waar je geen sporen kan leggen omdat daar je ompoling plaats vindt.

Maar ik zie niet hoe je bij de door de fabrikant voorgeschreven werkwijze e.a. kan regelen zonder keerlusmodule. En de Peco variant is wel erg KISS  ;)
Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: Dirk J op 05 October 2015, 16:44:44
't Is jouw feestje keuze:

òf je volgt het advies van de maker op, en gaat op zoek naar een kortsluiting detecterende keerlusmodule (Digikeijs, Lenz, ...)
òf je maakt wel onderbrekingen en kunt de boel zo aansluiten.

Als je de koperbanen onderbreekt, moet je wel zorgen dat de overgang gelijkmatig is, en dat de onderbreking breed genoeg is. Ik kan me voorstellen dat het advies van de maker ermee te maken heeft dat de contactpennen zouden kunnen haken op een onderbreking, en dat bij een te smalle onderbreking er kortsluiting wordt veroorzaakt. Adviseren om niet te onderbreken is vanuit de fabrikant gezien dan het advies waar hij het minste gezeur mee krijgt.
Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: guest7823 op 05 October 2015, 17:04:59
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/draaischijf_isolatie_21.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/draaischijf_isolatie_21.jpg)

Als je een en ander als volgt isoleert:
Kan ik niet verzinnen wat er mis zou moeten gaan. De zaagsnede breder dan de stroomafnemers zorgt dat je geen sluiting kan krijgen bij het ompolen ("breek voor maak"). De Evergreenstrip zorgt er voor dat je loopvlak voor de stroomafnemer gelijk blijft qua hoogte.

Wel dus even twee doorverbindingen maken mbt de ompoling:

OORSPRONKELIJKE TEKENING VERVALLEN N.A.V terecht commentaar Dirk J

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/draaischijf_isolatie_24.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/draaischijf_isolatie_24.jpg)

OORSPRONKELIJKE TEKENING VERVALLEN N.A.V terecht commentaar Dirk J

Waarbij je de draden dus dusdanig moet plaatsen / solderen dat ze vrij blijven van de stroomafnemers  ;)

Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: Dirk J op 05 October 2015, 17:10:05
Bij Paul zie ik hetzelfde als bij Gerard:

Alleen heb je er hier geen rekening mee gehouden dat voor de ene railstaaf de stroomafname precies op de andere helft van het schijfje zit, dan voor de andere railstaaf. Tenminste, dat leid ik af uit deze foto:
(http://i1092.photobucket.com/albums/i408/shannon1814/2015-10-05%2014.53.13.jpg)

Als je het volgens deze methode doet, hebben beide spoorstaven telkens dezelfde polariteit en staat alles op de draaischijf stil.

Oplossing: doorkrassen zoals getekend, en dan de binnenste halve cirkel verbinden met de naastliggende buitenste halve cirkel, en dat tweemaal.

Dus blijft de oplossing: doorkrassen zoals getekend, en dan de binnenste halve cirkel verbinden met de naastliggende buitenste halve cirkel, en dat tweemaal.
Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: guest7823 op 05 October 2015, 17:18:21
(http://i1092.photobucket.com/albums/i408/shannon1814/2015-10-05%2014.53.13.jpg)

Sorry Ronald, Dirk heeft gelijk  :-[

De stroomafname pennen zitten 180o verdraaid t.o.v elkaar dus daar zit de ompoling al in

Dus:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/draaischijf_isolatie_24.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/draaischijf_isolatie_24.jpg)
Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: Ronald Halma op 05 October 2015, 17:30:10
Dank mannen, laat t even op mij inwerken. Zou het liefst een oplossing hebben waarbij ik niet aan de oorspronkelijke schijf hoef te zagen.
Eerst wachten tot de kit er is!

Nogmaals dank :)
Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: guest7823 op 05 October 2015, 17:39:12
Citaat van: bouwhandleiding
8. RAIL WIRING AND INSTALLATION

Wiring diagram: rail contacts.

The rails are permanently powered as they turn, no matter what direction. Unlike split ring designs, each rail is connected to the same contact, no matter what direction the turntable is facing. The advantage of not having a split ring is that DCC decoders will not reset as the loco is turned through 180 degrees. If there is sound on board it will be continuous. The other advantage is that entry and exit tracks can be put anywhere – there is no dead zone created by a split.

The polarity of the rails will be incorrect once turned through 180 degrees. There are 2 ways to fix this.

If using DC (or DCC) then a DPDT switch can be toggled to change deck polarity. In practice this means you are going to have to have a physical means to tell which way round the turntable is so you know which direction to throw the switch – just needs an “oil spill” or similar feature stained/painted at one end. Depending on the DCC decoders you use, the momentary loss of power may cause the decoder to reset. Some decoders have enough on-board capacitance to handle this power loss, but most don’t.

The true “DCC way” is to connect the turntable deck through a DCC reversing module. This will automatically detect if the polarity has changed, and will set the turntable deck polarity correctly as soon as the loco moves off and a DCC phase change is detected. Follow the instructions with the module. Reversing modules aren’t complicated – just more expensive than a DPDT switch

Tja, goh, ach .......

each rail is connected to the same contact, no matter what direction the turntable is facing.
- speelt in dit geval dus nauwelijks een rol.

DCC decoders will not reset as the loco is turned through 180 degrees.
- reset klinkt wel erg zwaar. Decoder zitten wel vaker zonder stroom  :-\

If there is sound on board it will be continuous.
- Hmmmm, hoeveel geluid maakt een stoomloc die op de draaischijf staat ..........

The other advantage is that entry and exit tracks can be put anywhere
- ik ga me zelf maar weer eens herhalen: speelt in dit geval dus nauwelijks een rol.

there is no dead zone created by a split
- zoals ik al eerder meldde: bijna iedere draaischijf heeft wel een positie waarbij er aan beide kanten geen rails ligt. Hier is dit dus ook het geval

DPDT switch:
Depending on the DCC decoders you use, the momentary loss of power may cause the decoder to reset.
-kortom hetzelfde probleem als vermeend bij "split rings"

Keerlusmodule:
just more expensive than a DPDT switch
- tja en de meeste modules geven toch ook een onderbreking in verlichting of geluid

Kortom:
Wat mij betreft erg kleine roestige spijkertjes bij springeb. Ik weet wat ik zou doen  ;D

Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: Ronaldk op 05 October 2015, 18:11:29
Robbert-jan heeft zo'n constructie op zijn baan liggen. Met aan twee zijden onderbroken banen. Lekker Kiss.  Groeten Ronald
Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: gvandersel op 06 October 2015, 11:54:56
Dirk J,

Scherp gezien. Mijn tekening moet dan ook zo veranderd worden, dat de beide banen naast elkaar met elkaar verbonden zijn.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: willem7853 op 09 October 2015, 22:19:32
Het lijkt mij een printplaat, is er geen mogelijkheid om een andere printplaat te (laten)etsen?

Verstuurd vanaf mijn GT-I9505 met Tapatalk

Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: Ronald Halma op 11 October 2015, 17:28:50
Hallo allemaal,

Allereerst hartelijk dank voor al uw bijdragen en constructieve commentaren. Maar... ik heb toch wederom een vraag:

Ik ben geen echte electronicus maar kan me redden met de dingen die ik nodig heb. Met mijn boerenverstand redeneer ik zo; als je van je vaste baan met vaste aansluitingen (bv rood rechts, blauw links) de schijf oprijdt, daar 180 graden draait (waarbij de rode en blauwe niet meer met elkaar overeenkomen) , de loc eraf rijdt en met het eerste beste geleidende wielstel op je vaste deel komt, dan ontstaat er toch een kortsluiting waarbij een module zoals bv de Lenz LK100 reageren door de schijf om te polen zodat e.e.a. weer klopt? Of ben ik nou gek?

Waarom vraag ik dat? Ik zag bij een bekende Amerikaanse bouwer die een soortgelijke kleinserie schijf gebruikt dat die dit zo uitgevoerd had. Sterker nog, hij gebruikt inmiddels iets nieuws en dat is dit:

- http://www.tamvalleydepot.com/products/dccfrogjuicers.html

En wel de dual frog juicer. Waarbij niet 2 puntstukken geschakeld worden maar beide staven van de schijf.
Dus; dit kan toch zonder enige aanpassing aan de printplaat onder de brug? Of denk ik nu helemaal verkeerd??

Graag uw reactie's :)
Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: guest7823 op 11 October 2015, 17:35:45
Blehhhhhh   ::)

Hexfrogjuicer is niet nieuw en ...... twee uitgangen hexfrogjuicer -> keerlusmodule  ;D

Een hexfrogjuicer uitgang meet de polariteit van het signaal en indien die niet klopt poolt die hem om. Doe dat met twee uitgangen en ..... je hebt een keerlusmodule. (alleen de meeste keerlusmodules polen dubbelpolig om en een hexfrogjuiceruitgang doet dat enkelpolig)

Snappu ??

Verder bovengenoemde persoon zal dus zijn twee brugsporen hebben aangesloten op twee hexfrogjuicer uitgangen. Misschien dat het doenbaar is om het op de baan op te lossen maar volgens mij gaat dat heel snel ingewikkeld worden  :-\
Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: guest7823 op 11 October 2015, 17:47:32
tweepolige frog juicer (http://www.tamvalleydepot.com/images/Dual_Frog_Juicer_Manual_v1.pdf)

In de voorbeelden hebben ze dus wel
opgenomen, maar strikt genomen zijn ze dus een draaischijf vergeten.

Verder is een frogjuicer voor keerlussen, kruisingen en draaischijf een wat duurdere oplossing. Bij keerlussen, kruisingen, draaischijven en vergelijkbare situaties kan je dubbelpolig ompolen, dus heb je aan één detectie mechanisme genoeg. Aan de andere kant: de frogjuicer oplossing is redelijk universeel en als je d'r toch al een paar gebruikt op je baan ........ hou het standaard en los iets als een kruising, keerlus, draaischijf e.d. dan ook maar op met een frogjuicer.
Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: Wim Ros op 11 October 2015, 17:50:20
Ronald,

Waarom nu weer zo moeilijk?
 Gewoon een Lenz LK200 gebruiken en klaar is kees, of de DR410. Of een andere module die werkt op het kortsluit principe. Zal in prijs niet uitmaken.
Of gewoon de printplaat aanpassen, dat is de goedkoopste en misschien wel beste en simpelste oplossing.

Groetjes
Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: Dirk J op 11 October 2015, 18:08:48
't Is jouw feestje keuze:

òf je volgt het advies van de maker op, en gaat op zoek naar een kortsluiting detecterende keerlusmodule (Digikeijs, Lenz, ...)
òf je maakt wel onderbrekingen en kunt de boel zo aansluiten.

Dat is nog niet veranderd, en dat is ook wat Wim zegt. En daarbij deel ik zijn voorkeur voor de tweede oplossing, maar dat is persoonlijk.
Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: Ronald Halma op 11 October 2015, 18:37:35
Ronald,

Waarom nu weer zo moeilijk?

Wim, onbedoeld waarschijnlijk...... voor jullie allemaal gesneden koek en voor mij onbekend terrein ;) Ik probeer het te snappen.
Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: Ben op 11 October 2015, 19:22:11

Gewoon een Lenz LK200 gebruiken en klaar is kees, of de DR410.


Zo is het.

Waarbij ik meer tevreden ben met de Lenz. De DR410 is wat traag en m'n 2,5A booster schakelde eerder af dan de module om poolt.

Gr, Ben.
Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: Ronald Halma op 11 October 2015, 19:46:42
Dank mannen. Ik heb net even met Paul aan de telefoon gehangen en begin 't een beetje te begrijpen :) Denk dat tzt er wel een Lenz aan komt te hangen. Ik had 't misschien ook niet helemaal goed uitgelegd, de print zit vastgelijmd op een fragiel stukje hout dat bepalend is voor een goeie werking van de draaischijf. Als ik dat beschadig of zo dan heb ik een vet probleem. Vandaar dat ik zocht naar een oplossing waarbij in ieder geval er niks aan de brug/schijf veranderd hoeft te worden.

Nogmaals dank allemaalvoor jullie kostbare tijd (y)
Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: ruudns op 11 October 2015, 20:25:34
Ik meen me te herinneren dat je de DR410 niet kunt gebruiken voor een draaischijf ;).
Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: guest7823 op 11 October 2015, 20:53:38
Benieuwd naar de reden waarom niet  ???
Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: Ben op 12 October 2015, 05:04:12
Het ding is niet snel genoeg bij het zeer langzaam oprijden van de brug. In normaal bedrijf werkt deze wel prima.

Gr, Ben.
Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: ruudns op 12 October 2015, 12:12:12
@Paul: weet ik niet meer. Ik meen me te herinneren dat Karst het eens heeft uitgelegd in het draadje over de DR410, maar k ik kan het niet meer vinden. Het ding is geschikt voor de driehoek en voor de keerlus, maar niet voor de draaischijf.
Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: gvandersel op 12 October 2015, 12:17:23
@Ronald,
Een gewone ompoolschakelaar, dus zelf doen, is niet een optie? Je draait je schijf toch ook met de "hand".

Groet,

Gerard van der Sel.

Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: Ronaldk op 12 October 2015, 12:42:56
@Paul: weet ik niet meer. Ik meen me te herinneren dat Karst het eens heeft uitgelegd in het draadje over de DR410, maar k ik kan het niet meer vinden. Het ding is geschikt voor de driehoek en voor de keerlus, maar niet voor de draaischijf.

@Ruud: Als ik een beetje zoek met Google heb je het in een ander draadje ook al geroepen en toen wist je het ook al niet op te zoeken...  ;) Zelf kon ik de combo "DR410 Draaischijf Karst" en de naam van de website geeft geen berichten dat het niet kan ;) :) Wel een bericht van jou dat : Principe discussie keerlusschakelingen: de ultieme keerlusmodule (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,61421.msg3221508054.html#msg3221508054) dat niet wil werken. Volgens mij ben je daarmee in de war. In het zelfde draadje zie je meer mensen waaronder Ben en Mart aangeven dat ze een DR410 gebruiken voor de draaischijf.

Groet Ronald.
Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: Ben op 12 October 2015, 12:57:00

In het zelfde draadje zie je meer mensen waaronder Ben en Mart aangeven dat ze een DR410 gebruiken voor de draaischijf.


Hier niet meer. Als gezegd: ik heb nu een Lenz en die is toppie voor mijn toepassing, dit in weerwil van de discussie en het onderzoek van Klaas alhier wat overigens nooit is beëindigd.

Gr, Ben.
Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: Ronaldk op 12 October 2015, 12:59:44
@Ben: Ach so... Iedereen zijn keuze...  ;) Voor de een is de ene oplossing makkelijker en beter dan een andere oplossing.

Groet Ronald.
Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: ruudns op 12 October 2015, 20:39:16
 (y) Ik vind de DR410 een pracht ding, heb er zelf al een liggen voor een keerlus (y). Daar zit het hem niet in. De andere schakelingen die er zijn zullen het ook prima doen, ik wil zéér zeker de keerlus schakeldinges discussie niet voor de tigste keer oprakelen, daar staat al genoeg over geschreven. Ik heb vandaag ook lopen zoeken, kon het echter zelf niet meer vinden. Over het algemeen onthoud ik erg goed ::). Ik laat het wel weten als ik het als nog vind ;).
Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: Ronald Halma op 13 October 2015, 00:12:57
@Ronald,
Een gewone ompoolschakelaar, dus zelf doen, is niet een optie? Je draait je schijf toch ook met de "hand".

Groet,

Gerard van der Sel.

Klopt Gerard, heb ik ook aan gedacht.... maar ben bang dat het geluid dan even stopt. En LoSo's hebben de eigenschap dan opnieuw op te starten. En dat wil ik niet.

Heb net een LK100 goedkoop op EvilBay gescoord. Gaan die eerst eens proberen, misschien is het wat :)
Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: Wim Ros op 13 October 2015, 00:32:54
Ronald,
Dat is een heel slechte keus en heel erg slechte keerlus module, eentje met heel erg veel problemen.
En de kans dat daar mee je decoder van slag raakt is levens groot.
De angst dat een nomaal ompool relais je decoder opnieuw laat starten is totaal onterecht. Maar dat het met de LK100 wel gaat gebeuren is niet geheel ondenkbaar, en levens groot aanwezig.
Komt bij dat de ompoling in de LK100 door relais wordt gedaan.

Groetjes
Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: gvandersel op 13 October 2015, 08:20:48
Ik ben het met Wim eens. Die keerlus module is niet voor niets vervangen door de LK200. Maar ik zou voor de ompoolschakelaar gaan. Voor een paar eurocenten ben je klaar. Schakelaar is niet razend snel, maar wel veel sneller als je decoder, zeker als je trein stilstaat.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re: Welke DCC module bij simpele draaischijf
Bericht door: maartenvanderburgt op 13 October 2015, 09:59:34
Goedkoop is duurkoop, geheel met de 2 bovenstaande reacties eens.
Hoewel:  bij toevallig die ene loc, bij jouw toevallige situatie, met jouw apparatuur, bij de desbetreffende positie van de draaischijf.........   zou het kunnen dat  .........  het soms wel werkt.
Ik denk niet dat dat de bedoeling is.

Maarten