BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: Peter Jongejans op 19 October 2007, 18:38:09
-
vraagje bij toeval kwam ik tijdens mijn werk op station Den helder zuid terrecht een station met twee sporen de aan en afvoer is over 1 spoor
Daar zag ik dat de treinen uit Den Helder stoppen op het voor hun linkerspoor,spoor 1
en toen de trein uit tegenovergestelde richting kwam stopte deze ook op het linker spoor.spoor 2
De treinen in nederland rijden volgens mij rechts dus zou het in mijn ogen zo moeten zijn dat de trein dus op het rechter spoor stopt.
waarom stopt de trein hier links?
peter jongejans
-
Meestal is het zo dat bij dat soort stations het perron altijd voor een bepaalde bestemming (richting) is... makkelijker voor de reiziger. (Is ook zo bij Cuijk, Boxmeer e.d. (maar dan rechts/rechts) Als er uit beide richtingen een trein aankomt en dus aan beide perrons een trein staat, weet je gelijk welke kant ze opgaan.
-
Neemt niet weg dat dit dan net zo goed rechts/rechts zou kunnen zijn. Dit is bv zo op het station (nou ja, stationnetje) van Loppersum in Groningen. Hier zag ik iets anders wat ik toch bijzonder vond. Je hebt het hooftspoor, en via een naar links buigend wissel het 2e perronspoor. Deze sluit na het perron naar rechtsbuigend weer aan. Prima voor de kruising van 2 Spurs. Er rijden echter ook redelijk lange goederentreinen die hier niet kunnen kruisen, tenminste, die ik zag rijden niet. Ipv dat deze gewoon rechtdoor rijden takken deze ook af, gaan rechts langs het perron en dan de hoofdbaan weer op. Ze maken dus een golfbeweging. Is dit inherrent aan de beveiliging? Het zijn nl niet bepaalt hoge snelheidswissels dus de trein moet er voor afremmen.
-
Esperopt,
Waarschijnlijk zijn het klapwissels, zodat de treinen altijd 'rechts/rechts' gestuurd worden.
-
Dat denk ik ook, maar het lijkt zo onlogisch om een lange goederentrein af te laten remmen terwijl het hooftspoor vrij is. Maar zit 'm dus kennelijk toch in de beveiliging.
-
Op sporenlan.nl kun je zien dat er op Den Helder zuid ook seinen staan voor rechts/rechts verkeer. Dus het kan wel. Voor de normale afhandeling links/links kunnen allerlei redenen zijn. In dit geval zou het te maken kunnen hebben met de ligging van de overweg net aan de zuidkant van het station.
Bij passerstations aan een enkelsporige lijn met het perron tussen de sporen wordt ook vaak links gestopt. Dat heeft dan te maken met het overpad naar het middenperron. Dat wordt meestal gekruist door de binnenkomende trein.
-
Esperopt,
Waarschijnlijk zijn het klapwissels, zodat de treinen altijd 'rechts/rechts' gestuurd worden.
Klapwissels kennen we niet op het nederlandse spoorweg net.
-
Het is denk ik een gevalletje van hoe de beveiliging werkt voor de sporen.
Ik zag ook meerdere malen een goederentrein(nu al meer dan 20 jaar geleden) in Waddinxveen het afbuigende spoor nemen in plaats van rechtdoorgaand.
Heeft toch met de beveiliging te maken dan, anders zou je een geval van een spoor in de ' verkeerde ' richting berijden krijgen waarvoor apart de rijweg qua sein-inrichtingen ingesteld zou moeten worden ( als dit kan en aanwezig is ), anders zou een lastgeving VS afgegeven moeten worden wat nog veel meer werk betekent.
Met vriendelijke groet,
Peter.
-
Zover ik het begrepen in het jaar dat ik bijna dagelijks tussen DHZuid en Amsterdam centraal heb gependeld, heeft t te maken met de voorkeur om de uitrij wissel in zuidelijke richting recht te kruizen. Hierdoor kan de trein direkt vart maken. Dit is nodig omdat slechts een kilometer verder op een brug zonder bovenleiding in een omhoog lopend traject zit.
Het noorderlijke verkeer, zit na DH Zuid, zowiezo met een snelheidsbeperking daar station Den Helder zelf slechts een anderhalve kilometer verderop is met de nodige oude wissels (oa naar het spoor basin).
Vriendelijke groet,
Jan-Peter