BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: Albert de Heer op 14 October 2007, 21:11:55
-
Even een vraagje over de edits booster, ik ben redelijk elektronisch onderlegd maar 1 ding van het schema begrijp ik niet.:
De spanningsstabilisatoren 7805 en 7905 zijn tov een "standaard-voeding" precies andersom geplaatst. Ook de diode die er overheen maakt het mij niet duidelijker. Als je daarbij de vermelde waarde van + en - 26 volt in de meetwaarde tabel er naast legt, gaat mijn elektronische licht uit....
In combinatie met de zeners van 15 volt zou je bij normale plaatsing een spanning van + en - 20 volt moeten hebben. Wie kan dit deel van het schema verklaren?
Albert
-
Als aanvulling op Albert zijn vraag, zie schema
http://www.xs4all.nl/~hendk/booster.html
en kijk effe goed naar de richting van de pijltjes bij de 79xx/78xx...
Robert
-
Hallo Albert,
Bij de Edits Pro booster van Elektuur ligt volgens mij de input van de 7805 aan de plus kant en de input van de 7905 aan de min kant.
Groet,
Rob
-
De voeding wordt rechts op dat schema aangesloten. Helpt dat?
-
De voeding wordt rechts op dat schema aangesloten. Helpt dat?
Ja, dat helpt, maar dat houdt dus in dat de eindtrap "ongestabiliseerd gevoed " wordt. Vraag ik me dus af hoeveel zin het heeft om de alleen de voorversterkertrappen te stabiliseren. Lijkt me dat de eindspanning toch in elkaar zakt als je tegen de grens van je trafo-stroom aan gaat zitten.
Albert
-
Er worden fikse trafo's voorgeschreven. 300VA voor een 10A booster.
-
Ja, dat helpt, maar dat houdt dus in dat de eindtrap "ongestabiliseerd gevoed " wordt. Vraag ik me dus af hoeveel zin het heeft om de alleen de voorversterkertrappen te stabiliseren.
Nee hoor, de eindtrap volgt de stabilisatie gewoon, doordat de eindtransistors vol opengestuurd worden door de daarvoor zittende transistors die wel aan de stabiele spanning hangen. Deze truc spaart de spanningsregelaars, die zouden anders uitgelegd moeten zijn voor 10A.
Dat gaat goed zolang de ongestabiliseerde ingangsspanning minstens 23V blijft. Als de trafo dat niet aan kan zakt de zaak sowieso in elkaar, of de eindtrap nou voor of achter de spanningsregelaar zou hangen.
-
Bedankt voor de uitleg allemaal, ik ga mijn booster dan maar eens aanpassen, momenteel ziet mijn booster er zo uit:
http://home.wanadoo.nl/aheer/keerlusmodule/kloonbooster.gif
Bij de trafo zit er een fout in de tekening, maar dat terzijde. Spanning over de elko's is in mijn booster onbelast + en - 18 volt, belast zakt ie naar + en - 17 volt. Is dus beduidend minder dan voorgeschreven, maar daar om dat op te krikken moet er dus een andere trafo in.
Tot nu toe heeft dit uitstekend gewerkt.
Albert
-
De diode zorgt er voor dat de uitgangsspanning van de stabilisator niet hoger kan worden dan de ingangsspanning. Bijvoorbeeld bij een kortsluiting.
Ik heb ooit eens een audioversterker gehad, waarbij de voorversterker rechtstreeks gevoed werd uit de zelfde trafo als de einversterker. Bij elke "zwaar" basgeluid zakte de hele versterker in elkaar. Na het ontkoppelen van de voorversterkers doormiddel van een paar 78xx'en, werd de stabiliteit van de hele evrsterker beter.
Groet,
Erik
-
Bij de trafo zit er een fout in de tekening, maar dat terzijde.
Bedoel je de bruggelijkrichter aan het begin? Dat is inderdaad een ongewone constructie.
-
Ja, die bedoel ik, hier staat ie wel goed :
http://home.hetnet.nl/~deheer.a/boostertje/testbooster.jpg
Dit is ook een ongewone constructie, maar zo haal ik zowel een positieve als negatieve spanning uit 1 trafo spoel. Schema afgekeken van de mrdirect testbooster, in de handleiding van mrdirect.
Albert
-
Die constructie is helemaal niet zo ongewoon. Het enige is dat we het meestal met twee discrete diodes doen, in plaats van vier diodes te gebruiken die samen in een brugcel zitten.
-
Ja, die bedoel ik, hier staat ie wel goed :
http://home.hetnet.nl/~deheer.a/boostertje/testbooster.jpg
Dit is ook een ongewone constructie, maar zo haal ik zowel een positieve als negatieve spanning uit 1 trafo spoel. Schema afgekeken van de mrdirect testbooster, in de handleiding van mrdirect.
Albert
Albert als je het toch afkijkt, waarom bouw je die dan niet na, of waarom bouw je dan niet gewoon een EDiTS booster.
Mvg
Wim.
-
Dirk, vergelijk eens de 2 schema's. In het schema dat Albert postte om 7.38 uur staat de gelijkrichter echt als brug geschakeld. En dat lijkt me niet goed te gaan. Om te beginnen heb je maar de halve spanning, en je hebt kans dat het evenwicht tussen de plus en de min spanning verloren gaat.
In het tweede schema, gepost om 21.15 uur, staat de gelijkrichter geschakeld als 2 separate diodes. Precies dezelfde constructie die Märklin b.v. toepast in de 6021.
-
Voor mij toch redelijk ongewoon, ik zie nu pas dat het met 2 diodes ook had gekund. ;D
In mijn booster zitten trouwens geen BYW95's maar een paar germanium diodes die je op een koelplaat kan schroeven, maar dat maakt voor de werking niet uit.
@Wim, mijn booster heb ik op een regenachtige zaterdag gebouwd, met onderdelen uit de rommeldoos, dus schema een beetje aangepast aan voorraad van dat moment. Hobbyen noemen we dat. ;D
Albert
-
In het tweede schema, gepost om 21.15 uur, staat de gelijkrichter geschakeld als 2 separate diodes.
Dat is ook de schakeling waar ik op doelde, daar ik veronderstel(de) dat dat ook degene is die Albert bedoelde.
Dat het eerdere schema niet klopt is duidelijk en gaf Albert zelf al aan.
-
en je hebt kans dat het evenwicht tussen de plus en de min spanning verloren gaat.
Dan krijg je zoiets als op mijn booster, zie afbeelding. Booster is gelijk aan
die van Albert...
(http://members.home.nl/robert.evers/images/scoop_in_bedrijf.jpg)
Meende zelfs een 50Hz rimpel waar te nemen tijdens metingen met scoop... Alleen geen foto van gemaakt :-[.
Ben een andere aan het fabrieken waarmee dit probleem en waarschijnlijk
wat andere problkemen met decoders opgelost worden... Hoop ik ;D
Robert