BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Ombouwen => Topic gestart door: Klaas Zondervan op 08 May 2015, 20:08:29

Titel: TEE treinstel, elektrisch aangepast
Bericht door: Klaas Zondervan op 08 May 2015, 20:08:29
In het draadje nieuwe aanwinsten had ik al verteld dat ik mezelf een Nederlands/Zwitsers TEE treinstel cadeau heb gedaan.
Aangezien ik het analoog wil laten rijden kleeft er een bezwaar aan, elke keer als de spanning weggeweest is, is hij 30 seconden bezig met het opstarten van de dieselmotoren voordat hij gaat rijden. Dat gebeurt ook bij korte stroomonderbrekingen.
Om te zien wat er aan te doen is heb ik eerst het elektrisch schema van de motorwagen uitgeplozen.
De ingreep bleek tamelijk eenvoudig, de printsporen die in het schema met een rood kruisje zijn gemerkt heb ik doorgekrast, en met stukjes draad de rood aangegeven verbindingen gelegd.
De motor zit nu direct op de stroomafname, waardoor hij meteen gaat rijden als de spanning er op komt. Het opstarten van de motoren gebeurt dan tijdens de rit. Niet geheel werkelijkheidsgetrouw, maar minder hinderlijk dan steeds een halve minuut wachten.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/TEEtrein.gif) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/TEEtrein.gif)
Titel: Re: TEE treinstel, elektrisch aangepast
Bericht door: Mark D. op 08 May 2015, 20:29:09
Een esu decoder kan je programmeren om direct te laten rijden (om die start sequence te vermijden)

zit er esu in en zo ja welke?
Titel: Re: TEE treinstel, elektrisch aangepast
Bericht door: Weerd op 08 May 2015, 20:31:34
Dan moet je wel over een ESU programmer beschikken, en ik denk niet dat Klaas daar -als fervent analoogrijder- over beschikt.

Gerard
Titel: Re: TEE treinstel, elektrisch aangepast
Bericht door: Michel van den Hof op 08 May 2015, 20:34:40
Je kunt een Loksound heel simpel programmeren, zodanig dat hij bij korte stroomonderbrekingen onthoudt welke functies aan stonden. Dus als de motor al aan stond, zal hij de opstartgeluiden niet meer afspelen onder het rijden bij een korte stroomonderbreking.

Deze fysieke wijzigingen zijn wel een beetje het paard achter .........

Michel
Titel: Re: TEE treinstel, elektrisch aangepast
Bericht door: Klaas Zondervan op 08 May 2015, 21:18:23
Volgens het bijgeleverde booekje zit er een LokSound v3.5/2006 in.

Deze fysieke ingreep lijkt op het paard achter de wagen spannen, maar heeft ook een fysiek voordeel. Hij rijdt nu een stuk sneller. In de decoder gaat bijna 5 volt verloren, en als gevolg daarvan kroop hij over de baan met een snelheid die dit type trein onwaardig is. Hij hoeft niet te racen, maar hij moet wel lekker doorrijden.

Overigens is de ombouw hiermee niet klaar. De volgende stap is het verwijderen van de jumpers W (Wendebetrieb) Het bistabiele relais zorgt er dan voor dat de stroom steeds van de voorop lopende wagen wordt afgenomen. Dat is een must op onze clubbaan, en dat ga ik daar morgen testen.

De daarop volgende stap is het aanpassen van de doorgaande bedrading, zodanig dat de verlichting en de decoder steeds spanning blijven houden, ook als de motor in de stopsectie is uitgeschakeld.  Met de motor bedoel ik dan het elektromotortje dat het teinstel aandrijft. Het dieselgeluid moet juist niet stilvallen.
Titel: Re: TEE treinstel, elektrisch aangepast
Bericht door: henk op 08 May 2015, 21:34:07
Dat is gek. De allereerste productie van dit stel had last van een lage maximumsnelheid. Roco heeft nieuwe tandwielen nageleverd en die zaten standaard in de latere producties. De decoder staat niet op het maximum denk ik. Dat merk je ook bij analoge aansturing.
Titel: Re: TEE treinstel, elektrisch aangepast
Bericht door: Klaas Zondervan op 08 May 2015, 21:44:29
Bij nog eens nalezen van alle bijgeleverde papieren zie ik dat de max. snelheid inderdaad niet op de max. waarde staat. CV5 staat op 55, hoogst instelbaar is 64.

Toch laat ik het zo. In een later stadium moet hij ook op Permaloog kunnen rijden, en ik vrees dat dat een spanningsvorm is waar de decoder niks van snapt.
Titel: Re: TEE treinstel, elektrisch aangepast
Bericht door: Michel van den Hof op 09 May 2015, 08:08:13
Het blijft overigens een feit, zelfs met een decoder op maximum topsnelheid ingesteld, dat de decoder in analoog wat topsnelheid wegvreet.

Freubelse rustig verder .... (Y)

Michel
Titel: Re: TEE treinstel, elektrisch aangepast
Bericht door: Klaas Zondervan op 09 May 2015, 18:00:36
Vanmiddag op de club het stel rondjes laten rijden. Ging helemaal goed in het bloksysteem, zowel getrokken als geduwd.
Het motorgeluid klinkt best spannend als je het voor het eerst hoort. Maar na 2 uur vond ik het eigenlijk wat irritant worden. Dus nu twijfel ik tussen twee opties: of de decoder er helemaal uithalen en de analoge brugstekker er in prikken, of het geluid een stuk zachter zetten. Op de club hebben we een multimaus beschikbaar. De bediening daarvan zou intuïtief moeten zijn, maar voorlopig kan ik er geen chocola van maken. Dus eerst maar eens de handleiding bestuderen.
Titel: Re: TEE treinstel, elektrisch aangepast
Bericht door: henk op 09 May 2015, 18:11:59
Weet je wat ik het prettigste van geluiddecoders vind Klaas? De weldadige rust als je ze uitzet.  ;D
Titel: Re: TEE treinstel, elektrisch aangepast
Bericht door: knar46 op 10 May 2015, 12:02:20
Klaas,

ik kan het me haast niet voorstellen maar voor jou als wandelende encyclopedie zijn de volgende artikelen in Railhobby, die naar ik aanneem je waarschijnlijk niet onbekend zijn maar toch, wellicht van nut:
2008/1/40: twee keer TEE in H0 (model van Roco en van LSM wordt besproken);
2012/1/30: de Roco DE-IV/RAm in het teken van de verlichting.

Groet

Knar46
Titel: Re: TEE treinstel, elektrisch aangepast
Bericht door: Klaas Zondervan op 10 May 2015, 13:24:32
Ik zal eens kijken of die nummers op de club nog in de kast liggen. Ik heb zelf geen abonnement op Railhobby, dus ik zie niet alle nummers.
Titel: Re: TEE treinstel, elektrisch aangepast
Bericht door: Klaas Zondervan op 18 May 2015, 17:27:34
Inmiddels op de club wat zitten spelen met de geluidssterkte. Resultaat was dat ik de instelling van CV63 die oorspronkelijk op 64 stond heb teruggebracht naar 20. Vond ik hard zat.
Daarna heb ik besloten om het geluid er helemaal uit te halen, ik vind het nog steeds geen succes. Wel al experimenterend er achter gekomen dat het geluid te verbeteren is door een dun lapje schuimplastic voor de luidspreker te monteren. De algemene geluidssterkte wordt daardoor minder, maar ook het schelle effect gaat er af. Het geluid wordt donkerder en lijkt daardoor meer op het origineel.

Maar zoals gezegd, ik ga hem toch elektrisch helemaal verbouwen. De printplaat met luidspreker en decoder heb ik er uit gehaald en hersteld naar de originele situatie. Die ga ik in een doosje zuinig bewaren.

In plaats daarvan komt er een eigen fabrikaat print in volgens onderstaand schema.
De stroomafname voor de motor is diagonaal, rechtsvoor en linksachter. Dat is voor het rijden in het analoog bloksysteem op de clubbaan.
Op mijn eigen spoorbaan is dat niet nodig, daar kan ik de stroomafname koppelen met de schakelaartjes s1 en s2. In het origineel zat ook zoiets, maar dan met jumpers op de print.  Om daar bij te kunnen moest je de kap lichten. Om dat te voorkomen heb ik nu dipswitches aan de onderkant van de print gemonteerd. En wel op een strategische plaats, recht boven de kier tussen de wagenbodem en het draaistel. Met een cocktailprikker of een dunne schroevendraaier kan ik de switches bedienen zonder het rijtuig open te maken.

De twee bruine draden lopen door de hele trein en waren bedoeld voor het voeden van de interieurverlichting. Die voedt ik nu met diodes uit de railspanning. De ene draad wordt de plus, de andere de min. De schakeling met de vier diodes komt ook in het stuurstandrijtuig. Daarmee wordt bereikt dat er altijd spanning op de bruine draden blijft, ook als de voorop lopende wagen gestopt is in een stopsectie. Zo blijven ook op de clubbaan de front- en sluitseinen branden

De front- en sluitseinen worden geschakeld met een flip-flop. Daarmee bereik ik dat op mijn Permaloog spoorbaan de seinen blijven branden in de laatsgekozen rijrichting, ook als de trein stilstaat.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/TEEtrein_aangepast.gif) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/TEEtrein_aangepast.gif)
Titel: Re: TEE treinstel, elektrisch aangepast
Bericht door: Klaas Zondervan op 20 May 2015, 17:34:19
De ombouw in beeld.
Op de eerste foto de originele toestand, hoofdprint met decoder en luidspreker.
Draadjes aan de kopeinden van de print zijn al los.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/TEEombouw1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/TEEombouw1.jpg)

Op de tweede foto de nieuwe baantjesprint ondersteboven. De eerste en laatste dipswitch dienen voor het koppelen/ontkoppelen van de stroomafname.
De tussenliggende switches hebben geen functie. Switches kunnen vanaf de onderkant bediend worden via de kier tussen het draaistel, zonder het rijtuig open te maken.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/TEEombouw2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/TEEombouw2.jpg)

Op de derde foto de print in zijn normale positie. Rechts de 4 diodes die de gelijkspanning op de bruine draden verzorgen.
Links de flip-flop die de front- en sluitseinen schakelt.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/TEEombouw3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/TEEombouw3.jpg)

Vlak voor het definitief inbouwen ontdekte ik dat ik de motoraansluitingen vergeten was. Die zijn alsnog aangebracht.
Proefrit heeft al plaatsgevonden en alles werkt zoals ik het bedacht had.
De volgende fase is de omschakeling van front- en sluitseinen in de andere kop aanpassen, en daarna de binnenverlichting.