BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: knar46 op 03 April 2015, 11:56:08
-
In een MP is een Lenz silver decoder ingebouwd om de binnenverlichting en front-sluitseinen apart te schakelen: Fo t/m F3.
Nu wil ik voor en achter cabineverlichting aanbrengen (led module warmwit van Digikeijs) aan te sturen middels een Dikeijs functiedecoder (DR80015) en de functietoesten F4 en F5.
Het is de bedoeling alles op één adres (CV) te regelen: decoder en functiedecoder krijgen dus hetzelfde adres.
Vragen:
is het noodzakelijk voor de cabineverlichting een weerstand (3K3 Ohm) in te bouwen?
Is het mogelijk een en ander af te regelen (mappen) als beide decoders in de trein (MP) zijn aangesloten? Het lijkt mij dat de centrale maar één decoder "pakt" en de functiedecoder vooraf zal moeten worden ingesteld (met ESU 51900 decoder tester?).
Ik gebruik een Lenz centrale.
Knar46
-
is het noodzakelijk voor de cabineverlichting een weerstand (3K3 Ohm) in te bouwen?
Kan je het beste zelf proefondervindelijk vaststellen. Kies een waarde en kijk hoe fel het brandt. Niet naar je zin? Lagere of Hogere weerstandswaarde kiezen afhankelijk van of het feller of gedimder moet worden.
Is het mogelijk een en ander af te regelen (mappen) als beide decoders in de trein (MP) zijn aangesloten? Het lijkt mij dat de centrale maar één decoder "pakt" en de functiedecoder vooraf zal moeten worden ingesteld (met ESU 51900 decoder tester?).
Als je ze beide tegelijk programmeert zullen ze beide dezelfde functiemapping krijgen. Dus apart programmeren.
Met de decodertester kan je niet programmeren, zul je een lokprogrammer ofzo voor moeten gebruiken.
-
Als beide decoders een ander adres hebben dan kan het toch? En dan de consist modus gebruiken voorde functiemapping. Moet je nog wel even iets truken om het adres van de functiedecoder anders te maken... hoe zou je zoiets doen als beiden in dezelfde lok zitten?
-
Jowi,
Goed lezen.
Als je beide decoders tegelijk programmeert krijgen ze dezelfde functiemapping. En dat wil Theo nu juist NIET.
Theo wil het gewoon op 1 adres hebben. Is ook het simpelste.
Kwestie van eenmalig de decoders instellen en inbouwen.
Heeft helemaal niets met consistmodus te maken. En is ook helemaal niet nodig.
Maak het nou niet moeilijker dan het is.
-
Hoi,
De DR80015 is gemaakt om 'naast' een LoPi 3 te zitten en volgt 'zijn' functiemapping methode. Aangezien er nu een Lenz 'naast' zit, kun je gewoon de beide decoders programmeren. Alleen even uitkijken of de CV's die je op de DR wilt programmeren niet door de Lenz ook begrepen worden... ;)
En... je krijgt zeer waarschijnlijk een programming error bij de CV's voor de DR, maar hij programmeert wel :)
-
De DR80015 is gemaakt om 'naast' een LoPi 3 te zitten en volgt 'zijn' functiemapping
Ja als dat zo is dan kan het inderdaad wel door beiden op hetzelfde adres te zetten, maar dat lijkt me eerder uitzondering dan regel.
Normaal gesproken zal je dit via CV19, 21 en 22 moeten oplossen (consist mode).
-
Je kunt prima twee decoders op hetzelfde adres in 1 lok zetten. Is helemaal geen consist voor nodig.
Consist heb je alleen maar nodig als je twee lossen lokomotieven samen wilt laten rijden.
-
Karst en Eric,
ondanks veel experimenteren lukt het mij niet de Digikeijs functiedecoder (fd) anders te programmeren.
Het maakt niet uit of ingebouwd de locdecoder (ld) een ander adres heeft (cv1=2) dan de fd (cv1=3) of beide hetzelfde adres, de Lenz centrale (LH90) leest alleen de cv waarden van de ld uit. Met F0 wordt naast de frontseinen (richtingsafhankelijk) de cabineverlichting ingeschakeld. Met geen mogelijkheid zijn de cv's van de fd anders in te stellen.
Dan maar eens de fd apart aan de centrale gehangen. Zelfs de cv1 valt niet uit te lezen (zou 3 moeten aangeven) evenmin als andere cv's. Wel schakelt de centrale op F0 (witte en gele decoderdraad) en op F1 (groene decoderdraad).
Schakelen op F3 (cv159=1 en 162=2)kan niet worden ingesteld. In bit 2 een waarde (lees onder example) ingeven lukt evenmin. Het lijkt mij dat de Lenzcentrale en de DR80015 functiedecoder elkaar niet verdragen.
Dan maar eens een TAM functiedecoder uitgeprobeerd. Ofschoon het in gebruik nemen wat voorbereidingswerk vergt lukt het wel de standaardwaarden (CV33=1 en CV34=2) onder andere functietoetsen onder te brengen bijv. F3 (CV37) en F4 (CV38).
Nu de Tamds functiedecoder ook de waarden 1 en 2 kent loop dan ik dan bij inbouw het risico dat bij F0 naast de front- en sluitseinen ook de cabineverlichting ingeschakeld wordt (zoals bij de DR fd gebeurt)?
Knar46
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Scan_Pic0006_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Scan_Pic0006_1.jpg)
-
Dan maar eens de fd apart aan de centrale gehangen.
Ik snap iets niet helemaal of helemaal niet. Wil je in een keer beide decoders uitlezen? Dat zal niet gaan lukken. En waar zit nou de cabineverlichting aan? Eerst heb je het over de Silver en de zin erna blijkbaar over de functiedecoder. Dat wordt, al was het alleen maar op taalgebied, een janboel.
En als de fd niet uiit te lezen valt, maar wel op adres 3 de F0 en F1 schakelt, dan staat die toch op adres 3? Hoe wou je anders die functies aansturen?
Dus wat je vermeldt wordt steeds onduidelijker.
Hou je ook rekening met het verschillende tellen van de bits? De ene begint bij 0, de ander bij 1 ??
Maarten.
-
Sluit een paar leds op de gewenste uitgangen van de TAMS aan en kijk wat er gebeurt als je beide decoders tegelijk bedient. Daarvoor hoef je de TAMS niet eerst in te bouwen.
-
Maarten,
uit de eerste twee zinnen van dit draadje moet het toch duidelijk zijn dat het gaat om een Lenz silver (loc)decoder later aangeduid als ld en een Digirails functiedecoder (fd) om aan twee kanten de cabineverlichting aan te sturen.
Wat de fd betreft, het was mij bekend dat het adres van fabriekswege 3 is maar ik vind het niet te begrijpen dat als ik op CV1 de waarde wil uitlezen er geen waarde te zien valt.
Henk
Een goed idee om het op deze manier uit te proberen (dat ik daar zelf niet op gekomen ben).
Zie hier de proefopstelling.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/047_12.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/047_12.jpg)
Beide decoders hebben adres 3.
Lenz lc: F0 cv33=1 cv34=2
Tams fc F3 cv37=1 F4 cv38=2
De centrale schakelt op F3 en F4 de lampjes die aan de Tams decoder hangen zonder dat de frontseinen iets doen.
Op F0 gaan niet alleen de frontseinen aan maar ook een lampje. Met wisseling van de rijrichting en dus de frontseinen gaat het andere lampje branden.
Mijn conclusie: lc en fc gaan niet samen op een(zelfde) adres.
Knar46
-
Wat de fd betreft, het was mij bekend dat het adres van fabriekswege 3 is maar ik vind het niet te begrijpen dat als ik op CV1 de waarde wil uitlezen er geen waarde te zien valt.
Een decoder geeft een zgn acknowledgement terug. Maar alleen als er een voldoende belasting aan de decoder hangt.
Bij een loc decoder is dat de motor. Zie je ook aan het heel even bewegen van de loc.
Bij een functiedecoder is er geen motor en kan dat resulteren in een foutmelding of geen reactie. Meestal helpt het als je aan de decoder even een voldoende grote belasting hangt.
En verder nog. Je moet beide decoders APART programmeren. Dus een voor een aan je centrale aansluiten. beide tegelijk proberen gaat meestal niet lukken omdat beide decoders proberen te antwoorden en je centrale het dan mogelijk niet meer snapt. Heb je dat gedaan?
Mijn conclusie: lc en fc gaan niet samen op een(zelfde) adres.
Foute conclusie ;D 2 decoders op 1 adres gaat prima, mits je ze maar eerst afzonderlijk programmeert.
-
Eric,
EUREKA!!!! Als jij zegt dat het moet kunnen een loc- en een functiedecoder op hetzelfde adres dan is dat aanleiding voor mij diep te gaan nadenken wat ik dan fout doe. Ik had/heb de lc en fc separaat geprogrammeerd. De oplossing (die ik zelf heb gevonden) is even simpel als logisch. Als ik bij de Tams decoder CV37 (F3) de waarde 1 geef en CV38 (F4) de waarde 2 moet natuurlijk wel cv33 en cv34 op 0 gezet worden!! Het werkt nu wel met de Tams fc.
Om de Tams decoder aan de praat te krijgen was mij de procedure bekend. Bij het uitproberen van Digikeijs fc had ik ledjes gehangen aan de decoder draden. F0 en F1 werkt maar ik kon geen waarde in de cv uitlezen. Ik heb de ledjes vervangen door lampjes en kan nu de waarden uitlezen. Wat niet lukt is omprogrammeren: CV 141, 144, 147 en 150 de waarde 0 geven en schakelen op F3 en F4: cv159 -1, 162-2, 165 - 4 en 168-4. Ik krijg steeds ER02 en programmeert niet (wat volgens Karst wel zou moeten).
Knar46
-
Als ik de waarden van de fc uitlees krijg ik deze reeks te zien:
141 1
144 2
147 4
150 4
153 8
156 8
159 0
162 0
165 240
168 240
171 16
174 16
177 32
180 32
183 64
186 64
189 128
192 128
Kan iemand deze - in mijn ogen merkwaardige - reeks verklaren?
Maar nogmaals, het lukt mij niet de waarde in de verschillende cv's te wijzigen.
Knar46
-
Wat je ziet is de lijst met CV's, waarvan een aantal (allemaal? dat weet ik niet) gereserveerd zijn voor functietoetsen en de corresponderende uitgangen. Erachter staat een decimale waarde, die om te zetten is naar een bit.
Als 141 en 144 voor functietoets 1 en 2 staat, geeft dit aan dat CV 141 bij voorwaarts rijden functie-uitgang 1 activeert, als functietoets 1 tenminste ingedrukt is.
Voor 144 zal gelden dat functie-uitgang 2 geactiveerd is bij achterwaarts rijden, als die toets ingedrukt is.
142 zal gelden voor functie-uitgang 1, bij achterwaarts rijden, 143 voor functietoets 2 bij voorwaarts rijden.
Ook een aantal andere CV's dienen voor functie-uitgangen.
Dit overigens uit m'n hoofd, er kan hier en daar een fout inzitten... De handleiding van je decoder zou je dit kunnen vertellen.
-
Kan iemand deze - in mijn ogen merkwaardige - reeks verklaren?
Ja,
Kan ik ;)
Voor alle DR800xxx FD's
141 1 --> F0 vooruit: Wit
144 2 --> F0 achteruit: Geel
147 4 --> F1 vooruit: AUX1:Groen
150 4 --> F1 achteruit: AUX1:Groen
Voor alleen de uitgebreide, inclusief de Lighting LED strip met decoder
153 8 --> F2 vooruit: AUX2:Paars
156 8 --> F2 achteruit: AUX2:Paars
159 0
162 0
165 240--> F4 vooruit: Alle LED groepen
168 240--> F4 achteruit: Alle LED groepen
171 16 --> F5 vooruit: LED groep 1
174 16 --> F5 achterruit:LED groep 1
177 32 --> F6 vooruit: LED groep 2
180 32 --> F6 achterruit:LED groep 2
183 64 --> F7 vooruit: LED groep 3
186 64 --> F7 achterruit:LED groep 3
189 128--> F8 vooruit: LED groep 4
192 128--> F8 achterruit:LED groep 4
Overigens als je de decoder kunt uitlezen, zou je hem ook moeten kunnen programmeren.... da's dezelfde electronica die daarvoorzorgt... :-\ :-\
Grtzz,
Karst
-
Menno
Op de vorige pagina staat een afdruk van alle cv's: 142 en 143 staan daar niet bij.
Karst
Dank voor je beschrijving van de cv's. De cv's 153 t/m 192 zijn alleen voor de uitgebreide functiedecoders, inclusief de Lghting LED strip met decoder, beschikbaar schrijf je. In de handleiding van de DR80015 - zie vorige pagina - valt te lezen onder "The principle of function mapping":
"Each CV value (CV141 - CV192) is equivalent to a function key on the control unit. One or more outputs (AUX) can be linked to each function key (CV value)". "one or more" zou je kunnen opvatten als "not all" maar dat zal wel niet bedoeld zijn. Bedoeld zal zijn dat alle outputs en meerdere tegelijk aan iedere willekeurige CV gelinkt kunnen worden.
Onder "function mapping" staat:
"Using function mapping, it is possible to assign an ouput on the decoder to a function key on the control unit".
Onder "function mapping/example" wordt een voorbeeld gegeven van het schakelen met de F3-toets in plaats van met de F1-toets bij de functiedecoder DR80015.
AUX1 bij vooruit rijden wordt standaard geschakeld door F1 (waarde 4 in CV 147), zo staat er.
Met F3 kan worden geschakeld als waarde 4 wordt ingegeven in CV156 staat in de tekst (bedoeld zal zijn CV 159 want F3 is verbonden aan deze CV, erg slordig voor een handleiding).
Het lukt mij - nog steeds - niet een andere waarde in te geven in welke CV dan ook.
Als ik een andere waarde ingeef krijg ik na "send" de mededeling ER02 en als ik de CV dan opnieuw uitlees krijg ik de oorspronkelijke waarde te zien.
Ik heb mij inmiddels tot Digikeijs gewend.
Knar46
-
Ik mailde aan Digikeijs: "'Mijn conclusie is dat een DR80015 en een Lenz silver decoder niet kunnen samengaan in een loc vanwege het feit dat de CV's niet matchen."
Het antwoord luidt: "Op het moment dat u 2 decoders tegelijk aansluit welke een verschillende CV configuratie hanteren, dan gaat dit natuurlijk niet goed.
Een oplossing hiervoor is om te werken met het 'consist-adres' (CV19 bij de DR80015) of om de DR80015 een ander decoder adres te geven. U kunt in het laatste geval de instellingen van de decoder doormiddel van POM programmeren wijzigen zonder dat de LoPi 3 de wijzigingen opneemt.
Dit werkt niet bij 'programmeerspoor' programmeren omdat dan iedere decoder de wijzigingen opslaat ongeacht het adres van de decoder.
Uitgebreide Informatie over 'consist-adres' kunt u lezen via onderstaande externe link:
http://jmri.sourceforge.net/help/en/html/tools/consisttool/ConsistTool.shtml"
Ik kan niet beoordelen of de oplossingen werken, ik heb daar te weinig verstand van. Wat ik weet is dat CV19 (meertreinen besturing) de snelheid en rijrichting regelt maar andere functies via het eigen locadres (blijven) worden bestuurd. Bovendien, ik wil loc- en functiedecoder op hetzelfde adres hebben staan.
Mijn oplossing is de combinatie van de Loc silverdecoder met de Tams functiedecoder vanwege dezelfde CV configuratie. Functietoetsen F0 t/m F3 (CV33 t/m 36) regelen frontlichten (F0), sluitlichten separaat (F1 en F2) en binnenverlichting (F3). Vóór inbouw wordt de Tams decoder aangepast: CV 33 en 34 worden op 0 gezet en de waarde 1 resp. 2 ingebracht in CV37 resp. 38 waardoor de cabineverlichting voor resp. achter kan worden aan/uitgezet met F4 resp. F5.
Knar 46
-
Zolang het met de Tams voor jou naar tevredenheid werkt is dat toch prima.
het zou met de DR80015 ook gewoon moeten werken.
Het antwoord luidt: "Op het moment dat u 2 decoders tegelijk aansluit welke een verschillende CV configuratie hanteren, dan gaat dit natuurlijk niet goed.
Dat is natuurlijk een dooddoener / open deur eerste klas.
Apart programmeren en dan inbouwen.
Maar dat hebben we je in dit draadje al uitgelegd.
Maar je kunt prima 2 decoders op hetzelfde adres in 1 loc gebruiken.
Zo heb ik pas twee Piko 189ers omgebouwd. Die hadden maar een simpel lampje als verlichting.
Daar zit nu een Digirails ;D DRC189P lichtsetje in. En om zoveel mogelijk schakelmogelijkheden te hebben zitten er een LoPi3 locdecoder voor cabine 1 en een LoPi3 functiedecoder voor cabine 2 in. En je raadt het al, beide op hetzelfde adres, maar wel eerst even apart geprogrammeerd. Hoe het werkt? Prima (y) Niks geen consist voor nodig. Kwestie van goed functiemappen.