BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Ombouwen => Topic gestart door: Gerke op 20 February 2015, 21:28:58
-
Hallo allemaal,
Vorige week mijn 3404 bij Philotrain afgehaald. Deze week de ombouw naar digitaal met geluid voltooid. Als basis heb ik het ombouw verhaal van Karst gebruikt, die echter géén geluid ingebouwd heeft. Wél heb ik de stroomafname verbetering van Karst doorgevoerd.
Zie dit draadje: http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,33227.msg504214.html#msg504214
Ik heb géén freeswerk hoeven doen.
Hieronder een paar foto's met de posities van de diverse onderdelen. Ik heb een Loksound Micro 4.0 en twee luidsprekers 50326 gebruikt.
Dit is 'm:
(http://i97.photobucket.com/albums/l209/germoon/Philo71CNS34041_zps10aee40b.jpg)
(http://i97.photobucket.com/albums/l209/germoon/Philo71CNS34042_zps097e72a2.jpg)
Plaatje toch? Loc is uit 1989... niks aan te zien!
Goed, de tender is easypeasy te openen, zie daarvoor het draadje van Karst. Alle componenten zitten vast met dubbelzijdig tape. De luidsprekers heb ik op een stukje styreen geplakt en dat vervolgens tegen de tenderwand geplakt. Zo blijft je speaker heel, mocht je 'm net even niet helemaal lekker geplaatst hebben. Vervolgens alles aan elkaar geknoopt en de zaak geprogrammeerd.
Positie van de onderdelen:
(http://i97.photobucket.com/albums/l209/germoon/0fc31ba0-1e37-42b1-b8e7-7113c5f3ec6f_zps81b8e7a9.jpg)
De Loksound zit dus tegen de achterwand.
(http://i97.photobucket.com/albums/l209/germoon/64b7a507-5fb4-4e16-ab02-416ffbf5abb8_zps348f90bc.jpg)
De luidspreker zit hier; twee aan elke kant.
Als alles dan goed zit sluiten we de zaak weer en kan het geluid geprogrammeerd worden, en alle andere zaken als snelheid, optrek- en remvertraging enz. Als dat ook achter de rug is krijg je dit:
http://youtu.be/S_aSp2rsIFs
Er is echt een goed rijdende loc van een Philo te maken. De één wat makkelijker dan de ander, maar het kan. Aan deze is helemaal niks aangepast of omgebouwd. Er was zelfs geen aanlopen zoals bij het exemplaar wel het geval was. Met extra stroomafname aanbrengen heeft de ombouw niet meer dan een uur of anderhalf geduurd. De op de foto aanwezige koppelingsschacht is door Philotrain voor mij aangebracht.
Ik ben er blij mee!
-
Nice! Goede inspiratie om de mijne ook zo te doen.
-
Mooi Ger! Weer een fraaie aanwinst! Het mooiste stukje vind ik in het begin zitten als de loc 'op hoge snelheid' niet meer aanzet en langzaam snelheid mindert. Je hoort dan geen cilinderslagen. Fraai! Volgens mij heeft de Artitec-3700 dat niet. Is dat wellicht het verschil tussen LokSound 3.5 en 4.0?
Hans.
-
Netjes gedaan :)
Mijn Artitec 3737 heeft ook die 'freewheel' stand. Daar zit een Loksound 4 in.
Wat mij altijd opvalt aan Philotrain loks is het blanke metaal aan de zijkant van de wielen. De as en de zijkant van de wielbanden. Is daar een reden voor? In het 'echie' was dit volgens mij gewoon zwart? (of natuurlijk vies...)
Mvg,
Robert
-
Volgens mij behoren de wielbanden ook gekleurd te zijn. Waarom Philotrain ervoor heeft gekozen dit niet te doen, weet ik niet. Wellicht makkelijker te spuiten zo? Kan bij serieproductie wellicht veel tijd schelen. Wellicht kon Philotrain de wielen alleen zo afnemen van de leverancier?
Ikzelf spuit de banden wel mee, maar het heeft ook weer een nadeel: als de loc ontspoort, schuurt een stukje wielband langs de rail waardoor de kans aanwezig is (lees: is bij mijn loc gebeurd) dat er een stukje verf van de wielband springt.
Hans.
-
Dank!
Dat klapperen heeft de Att 3700 inderdaad ook. Die heeft ook een 4.0. Dat klapperen kun je oproepen door de snelheid in één keer fors te verlagen. Als de loc dan de ingestelde snelheid bereikt heeft komen vanzelf de cilinderslagen weer terug.
Wat de wielen betreft: dat hoort inderdaad zwart te zijn, maar Philotrain heeft deze wielen natuurlijk ingekocht. Het lijkt alsof de spaken chemisch gezwart zijn, en niet gespoten. Denk inderdaad dat het een kostenplaatje was. Ik laat het bij het origineel. Op de vernikkelde wielbanden houd verf toch al niet van harte. En die zal bij een ontsporing er inderdaad vanaf springen. Bovendien is 'ie nu mooi gelijk aan zijn neef: de 4600.
Zodra BB weer uit de opslag is zal ik ook een filmpje maken in zijn natuurlijke habitat. (y)
-
Dat klapperen heeft de Att 3700 inderdaad ook. Die heeft ook een 4.0. Dat klapperen kun je oproepen door de snelheid in één keer fors te verlagen. Als de loc dan de ingestelde snelheid bereikt heeft komen vanzelf de cilinderslagen weer terug.
Aha! Dat ga ik snel eens testen bij mijn SS 752!
Zodra BB weer uit de opslag is zal ik ook een filmpje maken in zijn natuurlijke habitat. (y)
Daar kijk ik naar uit! Altijd leuk om BB te zien.
Hans.
-
3400'den blijven fraaie locjes (y) Is dat geluid nu daadwerkelijk op basis van een originele opname of is het iets gecomputeriseerds?
Eelco
-
Hoi Eelco,
De 3400-en zijn mooi door hun lelijkheid. Die hoge ketel, dito voetplaat, mhwoah, dat zijn geen toonbeelden van ontwerpen met elegantie op de eerste plaats. Dan is een 3300 mooier. Maar goed, het ding kan het op de één of andere manier hebben. Overigens voldeden ze goed, als ik goed geïnformeerd ben. Was hun bijnaam niet olifant? Maar daar kan ik me in vergissen.
Wat het geluid betreft: uiteraard betreft het hier een originele geluidsopname! Mijn overgrootvader hield regelmatig zijn S5 buiten het machinistenhuis, wetende dat ik er 80 jaar later iets aan zou kunnen hebben. Heb hier een keur aan geluidjes liggen: 3300, 6200, 3700, 3500, 4600, 8600, 8700. En allemaal even zuiver! ;D
Alle gekheid op een stokje: het betreft een aangepaste soundfile uit de collectie van Esu. Ik check altijd even de cilinderdiameter en zuigerslag van het NS model en ga dan op zoek naar een goed passend Esu alternatief. Dat dient als basis. Vervolgens ga ik de zaak aanpassen, geluiden uitwisselen of zelfs helemaal weglaten. Denk aan de juiste pompgeluiden, snel of langzaam, luchtbel etc. Andere voeg ik weer toe. Dat alles gaat vrij eenvoudig met de Lokprogrammer van Esu. Als ik dan alles een beetje grof in de stijgers heb laad ik het soundfile in de decoder. Daar volgt dan de finetuning. Daarmee krijg ik dan een definitief geluid. Als dat in orde is codeer ik het en geef het een eigen naam. Dat is meestal het locnummer. Dat gaat dan als back up in een apart mapje en klaar is Gerrie. Daarna trek ik er een filmpje van en die jas ik dan op jijbuis. Vervolgens komt er hier een draadje met reacties die ik dan probeer zo goed en serieus mogelijk te beantwoorden... :P ::)
-
Dank voor het uitgebreide antwoord Ger (y)
-
Hallo piet, ik dacht dat ik de enige was die zo kon zwammen... ;D
-
Tsss, ben ook ooit kinppendale geweest, he. Zeg maar gewooon dat je 'm mooi vind. ;D ;D
-
zien ;D
-
Mwoah, Jan, is als een Machinistenuniform, alleen dan met een rood biesje. ;D En knippendales houden van buikbuidels. ;D
-
;D
-
(y)
-
;D
-
Oooooooh wat moooooi.
-
;D (y) haha, wat een niveau, maar wat een lol! Fijn Ingenium dat je ons weer on topic stuurt, daar waren we immers gebleven. IK ROEP IEDEREEN TOT DE ORDE incl. mijzelf.
-
Ik ga deze loc ook verbouwen. Ik heb hem net deels uiteen genomen. Ger, viel jou ook de lege ruimte in de vuurkist op? Die is leeg gehouden voor een motor die in de tender is terecht gekomen... (zoveel ruimte neemt het cardan niet in - hebben ze echt netjes onzichtbaar gedaan) Dus, daar kan ook nog een rolletje lood in. Ik dacht eerst aan een Powerpack, maar die krijg ik niet door het smalle deel van de vuurkist... Dus kijken of die in de tender past op de plek waar jij de decoder hebt zitten. De decoder past vast nog wel in een van de twee zijkanten van de tender. Een LEDje in de vuurkist moet ook nog wel passen.
Maar ik wil het ding ook nog grasgroen spuiten. Dus eerst in de thinner. ;D Jeej, weer een philo die gaat zwemmen. (y)
-
Een Philo in de tinner ??? Gek! :P
Ik heb nooit een powerpack in handen gehad, ik weet niet of dat past. De loc heb ik helemaal ongemoeid gelaten, aan trekkracht niks te klagen. En ik wil foto's zien! (y)
-
Maar ik wil het ding ook nog grasgroen spuiten. Dus eerst in de thinner. ;D Jeej, weer een philo die gaat zwemmen. (y)
Welke verf ben je van plan daar op te mikken? Ik heb hier ook nog steeds een 1700 liggen die hetzelfde lot afwacht...
-
MK?
-
Ja dat, of gewoon even ergens RAL 6010 halen.
Jaja, foto's zal ik er dan wel bijplaatsen.
-
Kijk, zonder jasje... ;D
(http://belderok.net/coppermine/albums/userpics/10001/WP_20150922_011.jpg)
Hier de ruimte die totaal niet benut wordt. Daar kan makkelijk nog een rolletje lood in en een vuurkistledje.
(http://belderok.net/coppermine/albums/userpics/10001/WP_20150922_004.jpg)
De extra stroomafnemertjes voor de tender Karst-style.
(http://belderok.net/coppermine/albums/userpics/10001/WP_20150922_008.jpg)
En op hun plek. Beetje scheef, maar dat maakt niet veel uit. Bij het retoucheren van enkele kale plekken, zal ik de stroomafnemers ook zwart spuiten. Vooral de achterste is van achteren goed zichtbaar.
(http://belderok.net/coppermine/albums/userpics/10001/WP_20150922_009.jpg)
En alle draden op een verzamelplaatje gesoldeerd.
(http://belderok.net/coppermine/albums/userpics/10001/WP_20150922_010.jpg)
-
waarom zet je de speaker niet in de lege ketel?
en mooi kaal is niet lelijk. ;D
-
Omdat ik liever geen tractie te kort kom. Ik zie verder ook geen voordeel om de speaker wel in de ketel te plaatsen. De tender is een mooiere klankkast.
-
Hmm, dat ziet er best wel apart uit eigenlijk zo zonder jas met name omdat ik alhier
tegen mijn eigen exemplaar zit aan te loeren, apart heur 8)
Ik heb de mijne nooit echt compleet open gehad, afgezien van de onderzijde van de
overbrenging om deze te smeren en de tender voor de decoder inbouw.
Ben toch ook voornemens om daar sound in te frotten, binnenkort maar eens even de
opties bekijken. (verlichting in de lantaarns lijkt mij ook een leuke optie namelijk.)
Succes!
Gr,
Robbert Jan.
-
Geef je hem ook een 4100 nummer?
Wegens de samenvoeging van het materieelpark van de HSM en de SS in 1921 werden de locomotieven met de NS-nummers 4101-4120 geleverd.
Ik denk dus dat ze nieuw inderdaad als grasparkiet geleverd zijn en nooit het HSM groen gezien hebben.
-
Daar zou je je wel eens in kunnen vergissen Jan. Ik zeg niet dat dit het bewijs is, want het is maar een document en hoeft niet de werkelijkheid te zijn, en er kan natuurlijk een ander document zijn geweest die deze weer teniet deed. Overigens leuk detail, binnenzijde frameplaten HSM-uitvoering: knalrood. Wielen bruin. Dus niet groen... :(
Schildervoorschrift NS 3400 (4100)
(http://belderok.net/coppermine/albums/userpics/10001/NS_3400_schildervoorschrift_PA230963.jpg)
(http://belderok.net/coppermine/albums/userpics/10001/NS_3400_schildervoorschrift_PA230958.jpg)
Maar na een 6 jaar zou die sowieso wel grasgroen zijn geweest. En dan dus ook het 3400 nummer hebben gehad. Want die kreeg het al in 1921. De levering was in 1920 inderdaad met 4100 nummers. 'T is dat ik de messing nummerplaat 3410 al heb, anders was een 4100 nummer wel een aardigheidje. Maar dan zou ik hem ook rustig in HSM kleuren de baan op sturen.
Anyway, kijk hem eens stralen na het stralen.
(http://belderok.net/coppermine/albums/userpics/10001/WP_20150922_015.jpg)
Dus zo heeft Ger de speaker(s) erin zitten. Ik heb overigens de tender verder opgemeten, decoder past in een van de zijkanten, de powerpack achterin. *blij*
(http://belderok.net/coppermine/albums/userpics/10001/WP_20150922_016.jpg)
En omdat die er ook nog lag. Zelfde ketel, maar wel andere afmetingen. Vgl. 2100 - 3400.
(http://belderok.net/coppermine/albums/userpics/10001/WP_20150922_017.jpg)
-
de wielen bruin had ik voor de 2100 ook al eens gelezen.
-
Klopt, niet heel nieuw, meer een soort van herbevestiging.
-
ik moet er maar eens gauw mee aan de gang, ik zit tegen de ketelbanden aan te hikken.
-
Nou, 2 spuitbussen RAL 6010 gehaald. De kleur heet toevallig ook grasgroen en misschien mep ik het kapje nog wel eens in het gras om te zien of ik het niet meer terug kan vinden... Anyway. Op het grasgroen van Artitec lijkt het totaal niet. Geen idee wat die jongens voor basis voor het groen bedacht hebben. Op het grasgroen van m'n kleurenwaaier lijkt het wel sterk, dus dat zit wel snor. Maar toen ik het ging spuiten, had ik het idee dat onze oude Renault 6 weer tot leven kwam... Ok, die had een witte deur, dus dat moet ik dan nog aanpassen.
(http://belderok.net/coppermine/albums/userpics/10001/WP_20150924_001.jpg)
De Artitec kleur komt meer overeen met RAL 6029 muntgroen, of 6032 signaal groen. Welke RAL kleuren er tussen liggen weet ik niet, m'n waaier is niet zo uitgebreid.
(http://belderok.net/coppermine/albums/userpics/10001/WP_20150924_002.jpg)
Zo valt het nog wel mee, maar dit is de witbalans die de mist in gaat (mobieltje).
(http://belderok.net/coppermine/albums/userpics/10001/WP_20150924_003.jpg)
Dit doet meer recht aan de kleur.
(http://belderok.net/coppermine/albums/userpics/10001/WP_20150924_004.jpg)
Hier nog even met een postrijtuig in de oude wagenkleuren (Phildie 105 meen ik). Houd er rekening mee dat blanke lak ook veel doet en dat zit er op het proefspuitobject nog niet op.
(http://belderok.net/coppermine/albums/userpics/10001/WP_20150924_006.jpg)
Kijk je naar de loc op de site van MK Modelbouwstudio's, dan zie je dat de kleur goed is. Maar niet past bij Artitec. Let wel, de referentie die ik gebruikt heb is dus de kennis van Maykel (welke ik hoog aan sla). Op basis waarvan hij tot deze kleur gekomen is, is mij niet bekend. Misschien zit Artitec er compleet naast, kan ook.
(http://www.mkmodelbouwstudio.nl/images/751-oud-72dpi-schuinvoormetloc.jpg)
bron: http://www.mkmodelbouwstudio.nl/
Dus ik zit nu een beetje te dubben wat te doen. Proberen de Artitec kleur te benaderen, of met die plastic grasmat verder gaan? Dit kapje gaat nadat ik het nog in de blanke lak heb gestoken ook een keer zwemmen. FYI, Dupli-Color acryl lak hecht ook prima op een gestraalde ondergrond zonder primer. Ik heb ook een kant met grijze primer behandeld, maar je ziet geen kleurverschil. De dekking is dik in orde dus.
Ik vind, nadat ik er aan gewend ben geraakt, de kleur die Artitec gebruikt heeft wel mooi (voor mij belangrijker dan of iets klopt). En zin om de Artitec dan maar over te spuiten heb ik niet echt. Ik moet nog steeds de helpende hand bieden als bezoekers de loc op onze baan zien rijden en dan met appelgroen aan komen zetten. Die hebben we ook rondrijden, maar dat is dit niet.
Kijk, nieuw nummerplaatje door Erwin Werps laten maken. Uitzonderlijke kwaliteit. Zo scherp heb ik ze nog niet eerder gehad.
(http://belderok.net/coppermine/albums/userpics/10001/Werps_3410_nrplaat_P9243386.JPG)
-
Overigens leuk detail, binnenzijde frameplaten HSM-uitvoering: knalrood.
Niet alleen bij de HSM, bij SS ook. In het 1700 boek kwam ik de schildervoorschriften tegen. Zowel de binnenkant van het machinistenhuis als de binnenkant van het frame zou rood moeten zijn. Opvallend: de NS 1300 in het NSM heeft ook een rood machinistenhuis van binnen.
Op mijn beeldscherm vind ik het RAL 6010 veel beter overkomen dan het Artitec grasgroen. Dat vind ik een rare kleur en ik heb er ook zo een thuis. Gevoelsmatig vind ik dat er in het Artitec groen teveel blauw zit voor grasgroen.
Op je eerste foto vind ik het beter, de foto met je hand erbij vind ik misschien nog beter en dat lijkt dan weer veel op de MK foto van de 4500.
Misschien maar eens mijn Artitec overspuiten in de voor mij nu overtuigender kleur.
mvg,
Ivo
P.S., volgens mij heeft Maykel de kleur afgekeken van de oersik zoals ze die bij de SGB hebben gemaakt. En daar is volgens mij wel enig onderzoek aan vooraf gegaan. Dus Arjen??
-
Hoi,
Naast de kleuren discussie van turquoise is er de discussie over standaard groen en nu dus ook grasgroen. Ook hier hebben de diverse leveranciers een eigen invulling naar eigen inzichten gedaan. Het wordt zichtbaar als je materieel van de leveranciers door elkaar gaat gebruiken.
Ik werd er recent mee geconfronteerd toen ik mijn laatste project, een ex HSM postwagen P6015, in het standaard groen ging spuiten. Op adviezen die ik hier heb gevonden heb ik gekozen voor de standaard groen van MK. Echter is dit het resultaat
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/17878650/NS%20P%206015%20ex%20HSM.jpg) (https://dl.dropboxusercontent.com/u/17878650/NS%20P%206015%20ex%20HSM.jpg)
Dit lijkt mij meer grasgroen!!
Rob
-
Dus Ivo is wel overtuigd.
Rob, welke kleur is de "standaard" groen van MK? Is dat kleur 15, welke hij standgroen noemt en een mix is van RAL 6003 en 6007? Ik vind de kleur wel mooi.
Hmm, pak m'n waaier er weer bij en deze kleur op jouw post kan noot van een mix van 6003 en 6007 zijn. Die zijn allebei heel erg donker. Olijf en flessengroen.
Let wel he, ik heb het postkapje alleen maar gebruikt om de kleur groen 6010 te testen voordat ik m'n 3400 ermee ga spuiten. Dat men niet denkt dat de wagens nu ook al grasgroen worden... ;D
-
Deze kleur is wel heel erg licht voor een rijtuig. Is het niet per ongeluk grasgroen voor locomotieven op gekomen?
De standgroene kleur van Mk is veel donkerder.
De kleuren van de NS rijtuigen waren boonstoppel groen tot 1950, daarna werd het standgroen.
Groeten Arjen
-
Even het potje erbij gehaald. De kleur is nr 15 standgroen voor NS. Ik had er bij Maykel specifiek om gevraagd voor vooroorlogse NS groen
Ik vind hem veel te licht, zeker als ik hem vergelijk met boonstoppelgroen. Ik heb nl bij verfwinkel Boonstoppelgroen gehaald en die veel donkerder. Het is jammer genoeg alleen verf op olie basis en dekt heel slecht bij spuiten. En tussen de lagen 24 uur droogtijd. Het pigment dat er in zit zal wel te grof zijn
Voorbeeld
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/17878650/Blokkendoos%20mBD9152.jpg) (https://dl.dropboxusercontent.com/u/17878650/Blokkendoos%20mBD9152.jpg)
Dus ik denk dat ik hem overnieuw ga spuiten maar hoe krijg ik die verf er af van kunststof?
Rob
-
Deze kleur is wel heel erg licht voor een rijtuig. Is het niet per ongeluk grasgroen voor locomotieven op gekomen?
Ik heb een paar es Staats C10c in kleur 15 van Maykel gespoten en dat ziet er echt net zo uit als dat rijtuig van Rob. Behoorlijk licht blauwgroen. Toen ik deze naast mijn A3B5 legde schrok ik me dood, want die is zoveel olijviger dat je aan een verschillende spoorwegmaatschappijen zit te denken. Maar ik zal er eens een RAL waaier naast leggen, kleur 15 is een combi van RAL 6003 en 6007.
-
Whaa! Hij doet het ook echt, die thinner. Valt me nog mee, eerlijk gezegd. Ben benieuwd naar het eindesultaat! (y)
-
Volgens mij is het grasgroen alleen bedoeld voor locomotieven. De rijtuigen waren allemaal het boonstoppelgroen en later het standgroen. Overigens is boonstoppelgroen net zoiets als roepen dat het groen moet zijn. In de winkel waar ik een pot boonstoppelgroen heb laten mengen (gewoon spuitbaar) had men een waaier met minstens 20 verschillende kleuren boonstoppelgroen. Het moet boonstoppel standgroen 4020 zijn.
Voorbeelden op mijn Blokkendozen. Op de onderste foto een vergelijk tussen de Roco kleur en Boonstoppel.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2130289_Medium.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P2130291_Medium.jpg)
mvg,
Ivo
-
De kleur op mijn A3B5 komt zelfs vanaf het scherm erg dichtbij jouw Boonstoppelgroen Ivo. Misschien is er inderdaad MK grasgroen in het potje voor MK standgroen terechtgekomen. Jammer, want ik mag dus 2 rijtuigen opnieuw spuiten en beletteren.
-
Gert, hier het zelfde ik kan overnieuw spuiten en beletteren. Ach ja het blijft een hobby.
In mij voorraad verfjes vond ik nog een busje Standgroen van Kleinspoor. Die zit nog het dichtste bij het Boonstoppelgroen.
Ik denk dat ik die ga gebruiken.
Rob
-
Volgens mij is het grasgroen alleen bedoeld voor locomotieven.
Dat is zo en staat ook niet ter discussie. Ik heb alleen het kapje van een postrijtuig gebruikt omdat ik geen ander gestraald messing had liggen. En Rob laat alleen zien dat hij waarschijnlijk een verkeerde kleur op zijn rijtuig heeft gespoten. En nu Gert ook.
-
Dan is het goed. Maar ik meende dat er onduidelijkheid over begon te ontstaan.
Overigens is ook een leuke discussie wat nu standgroen is. Volgens mij is dat geen kleur, maar een benaming voor een hele groep kleuren die als groen zijn gebruikt op deuren en ramen. Ik vond ook dat het Boonstoppelgroen eigenlijk Boonstoppel standgroen heet en dan de op de wagons toegepaste variant 4020 is. De vraag is dus wat de NS bedoelt met standgroen. Het NS standgroen? Is dat een gedefinieerde kleur. Ik meen dat ook Gert al eens heeft gewezen op de vroege kleurvoorschriften en dat er ter plekke iets werd gemengd wat in de buurt kwam. Computer mengmachines bestonden zeker nog niet. Dus een beetje variatie in het groen is vast niet gek.
We krijgen nu een grasgroene 3400! (y)
mvg,
Ivo
-
De kleurnaam is niet zo heel belangrijk, het gaat om de kleur zelf. Als je die vind op een oude wagen, kun je zeggen, dat is de kleur van toen en die ga ik benaderen met de technieken van nu. Een methode om dat te doen is zoeken naar de dichtst bij zijnde RAL kleur.
Beter is om te spreken van de kleur groen die toen geldig was voor dat materieel. Maar ja, men wil er nu eenmaal omdat dat handig is, er een labeltje aan hangen.
Nu ik het proefkapje in daglicht heb gezien, kreeg ik sterk het idee dat men de appelgroene kleur van de SS nog niet los kon laten. De locbouw van de SS is ook nog een tijdje leading geweest na de fusie. Wie weet.
Edit, heb er ff een SS loc bijgehouden nu. Is gewoon krek hetzelfde...
Het groen van de kleurenstaal is RAL 625 welke MK als kleur voor SS appelgroen opgeeft.
(http://belderok.net/coppermine/albums/userpics/10001/WP_20150925_003.jpg)
-
Ral 625 bestaat niet, zijnaltijd 4 cijferig, dus waarschijnlijk 6025.
Groet Theo
-
Inderdaad, de nul was weggevallen.
-
'T mot er toch een keer op. Tuurlijk Ger, als je een kit bouwt, moet je ook spuiten, dus waarom niet een philo omspuiten?
(http://belderok.net/coppermine/albums/userpics/10001/WP_20150926_001.jpg)
Enne, dat valt je natuurlijk pas te laat op. Had deze handgreep niet aan de andere zijde moeten zitten? Zou wel logisch zijn gezien daar de treden zitten om bij de vuldop te kunnen.
En last but not least, m'n nummer 3410 had geen bel op de rookkast. Fijn. Ik vind wel best. Een supermodel koop ik wel gewoon.
(http://belderok.net/coppermine/albums/userpics/10001/WP_20150926_003.jpg)
-
Rare kleur leidingen ;). Aparte kleur wel zo met dat zwart.
mvg,
Ivo
-
Een discussie over dat grasgroen uit de jaren '20 hebben we hier al eens gevoerd, zie
http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,34954.465.html
Naar mijn idee zijn dat 3900 model in het Spoorwegmuseum en de serie NS-briefkaarten van stoomlocs de meest betrouwbare getuigen uit de tijd zelf die we hebben. En die liggen ook nog eens dicht bij elkaar.
De kleur van Artitec overtuigt mij helemaal niet, die van MK wel. Ik zou wel eens zo'n briefkaart naast RAL 6010 willen houden.
-
Ik denk het wel van die handgreep. Kun je zelf makkelijk veranderen: de dom zit vast met een schroefje, dus die is er zo af. Dan in de thinner en het deksel lossolderen. Het scharnier moet volgens mij aan de voorkant blijven, dus het deksel draai je om. Dan weer vastschroeven. Maar eerst eens kijken op foto's of die inderdaad aan de andere kant zit. Bij mijn 2100 wel.
mvg,
Ivo
-
Bij Ger zit ie ook goed (openingspost). Grrr, terug naar Philo dan maar... Nee ik ga er ju niks aan doen. Als ik het eerder had gezien wel. Of als de paintjob mislukt, dan ook. De dom kom je van onder niet bij. Er zit een gewicht in de ketel geschroefd due wel los kan, maar niet eruit... Raadsel hoe ze dat gedaan hebben...
-
Het is eigenlijk apart dat de handgreep er zit. Bij mijn 2100 zat die niet en ook geen gaatjes in de dom om hem erin te zetten. Heb ik zelf maar gedaan. Alternatief is nog handgreep afknippen, glad vijlen, gaatjes aan de andere kant boren (is lastig n uit de hand niet te doen, handgreepje buigen, erin lijmen ( :-X ), lok afplakken behalve de dom en die dan even opnieuw spuiten. Je blijft het nu toch zien anders.
Zijn van die leuke dingen als je een lok onderhanden neemt: dan ontdek je steeds meer.
mvg,
Ivo
-
Bijna klaar. Sound inbouwen en kolenberg op de tender. Maar de kleur zit erop. Vind het uiteindelijk wel aardig.
(http://belderok.net/benelux/ns_3410_grasgroen.jpg)
En even alle soorten groen bij elkaar gezocht. Nou kijk zelf maar. De foto is expres een lelijk neon wit licht, omdat dat het beste recht doet aan hoe je de kleur van de Artitec beleeft. Want met de witbalans kan ik hem best wel optrekken. Maar zoals Ivo al zei, er is een groot aandeel blauw in het Artitec grasgroen.
(http://belderok.net/benelux/groen_groen_groen_groen.jpg)
-
Kijk zo wordt nu een grauwe kolen sjouwer een chique lokje!!!
Mijn complimenten!
Ook leuk het kleuren verschil tussen de diversen loks en rijtuigen. Alleen dat verschil standaard groen blijft mij irriteren.
Rob
-
Dank voor het compliment.
Speciaal voor Ivo heb ik alle koperen, messing en metalen delen met de kwast geschilderd. ;D Ik vind gunmetal ook veel mooier dan die RVS stangen.
-
Geweldig, Ewout! Dat van die handgreep is 'n missertje, maar was me niet opgevallen... Mooi Ding! (y)
-
Jum Jum, appeltjes groen (y) L.N.E.R. Letters er op en klaar 8)
Het is een mooie machine in deze kleur, ze valt zo wel op.
Gr,
Robbert Jan.
-
Speciaal voor Ivo heb ik alle koperen, messing en metalen delen met de kwast geschilderd. ;D Ik vind gunmetal ook veel mooier dan die RVS stangen.
Mooie lok. Met de leidingen blijft het wel tobben, net als met de wielbanden. Als je dan de leidingen en het de bediening van de schuifbeweging wilt/moet schilderen doe dat dan met Humbrol steel metaliser. Kun je na een half uur drogen poetsen en dan lijkt het nog op metaal.
mvg,
Ivo
-
Het opladen van Gerrie's soundfile ging niet. Kortsluiting. Niet gek, ik had vannacht het spul ingebouwd zonder te testen. Had beter de decoder los gelaten om te laden, maar anyway, nog wat te doen dus. Toch bedankt Ger!