BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Algemeen => Topic gestart door: zuyderduyn op 19 February 2015, 23:07:39
-
Beste Lezers,
Wat is jullie ervaring met de kort koppelingen van Fleischmann. Bij mij klikken ze regelmatig niet goed in elkaar, of ligt dit aan verschillende type wagons?
Is er een alternatief voor Deze koppeling wat jullie betreft?
-
Heb je al nagekeken of alle koppelingen netjes horizontaal zitten ? Of hangen ze naar beneden. En zitten alle koppelingen precies op dezelfde hoogte ?
Sander
-
Ze lijken bij 3 wagons inderdaad wat te hangen naar beneden. Ik kan alleen niks vinden wat de oorzaak hiervan is. Ze zitten netjes in de schacht.
-
Sommige schachten zijn net iets hoger dan de andere.
Ook zijn niet alle koppelingen even groot. Heb zelf met de Roco variant problemen gehad.
De haakjes bleven niet goed achter de schacht hangen waardoor deze ontkoppelden.
Als je de wagons los tegenover elkaar zet zitten de koppelingen wel op dezelfde hoogte?
-
Er zit idd wel wat verschil in hoogte. Als ik ze los van de baan koppel lukt het wel maar op de rails recht tegenover elkaar niet. Is dit normaal?
-
Fie Fleischmann koppelingen zijn ongeveer de kortste die je kan krijgen, dat was ook de reden dat ik ermee begonnen was.
Ik ben terug gegaan naar Roco universeel omdat ik zonder moeizame handmatige acties de boel niet gekoppeld kon krijgen - bijvoorbeeld een Heris I4 rijtuig aan een LSM plan W.
Als het eenmaal gekoppeld zit dan is het overigens wel betrouwbaar (bij mij).
-
Bij koppelen goed opletten dat beide bewegende haakjes terugspringen. Anders raak je gegarandeerd ergens een wagon kwijt.
Als je ook oude wagons rijdt (zonder schacht): Er zit een minimaal verschil in dikte tussen de verschillende types pinnetjes. Als die te dun zijn kantelt de koppeling, maar bij een te dikke komt het scharnier klem te zitten.
-
Ik rijd alles door elkaar qua koppelingen.... Ik had vandaag in een stam, vanaf de lok: stroomvoerende Fleischman-koppeling, twee keer roco-universeel en nog een roco kortkoppeling. Op de modulebaan reed het als een tierelier. Zowel trekkend als duwend.
Ik heb eigenlijk nooit dat fleischmanns loslaten. Ze moeten wel goed tegenover elkaar staan en op de juiste hoogte :) Met afhalen en losmaken kan je heel gemakkelijk met een roerhoutje de pennen omhoog drukken en dan gaan ze heel gemakkelijk los.
Groet Ronald.
-
Ik zweer bij de Flm koppeling.
We hebben nooit problemen op Oosterbeek Hoog met deze koppeling.
De Roco`s laten wel eens los.
-
Ik heb jarenlang roco kortkoppelingen gehad, maar wat een drama dingen. De koppelingen zijn vrij lang en passen daarom vaak niet als je het rijtuig in de doos doet. Heel vaak zijn de uitsparingen van de doos te klein. Als je rijtuigen langer in een bocht laat staan verbuigen de kortkoppelingen, waardoor ze onbruikbaar raken. Als de weekmakers er uit zijn wil het nog wel eens voorkomen dat er een cruciaal stukje zomaar afbreekt (2 keer uit het niets voorgekomen). Dure kortkoppelingen en kortgekoppeld ziet het er prima uit, maar al met al drama dingen. Dus mijn advies, geen Roco kortkoppelingen.
-
Ik heb in de afgelopen jaren veel koppelingen met wisselend succes getest, zowel voor normaalspoor als voor smalspoor. Mijn Ade rijtuigstammen zijn standaard voorzien van de Ade koppeling met een Profi koppeling aan de beide uiteinden. Omdat de Ade kortkoppelingskop kleiner is dan de NEM uitvoering overweeg ik om alle rijtuigen, die niet in een stam gekoppeld zijn, van de Profi koppeling te voorzien.
Voor h0m smalspoor wil ik alles op Kadee afstemmen.
Gr, Silvolde.
-
losmaken kan je heel gemakkelijk met een roerhoutje de pennen omhoog drukken
Dat is juist het gemakkelijke van de Fleischmann koppelingen: je kunt ze gewoon uitelkaar tillen, geen houtjes of ontkoppelrail nodig.
-
Dat is niet altijd het geval. Zeker niet met de stroomvoerende versies van de koppelingen. En bij loks waar de koppeling op een losse boogie zit. Die gaan mee omhoog. Dan is een roerhoutje zeer gemakkelijk.
Groeten Ronald
-
"En bij boks waar " ??
-
@Johnny: Loks..... Je moet ook geen bericht op je smartphone willen typen. Dat ding denkt slimmer te zijn dat het is....
Groet Ronald.
-
Ik pas ook het liefst de Fleischmann profi kortkoppelingen toe. Bij sommige modellen wil het koppelen inderdaad niet of moeilijk. Dat komt dan doordat de schacht van het model een fractie te ver naar achteren staat. Bij dergelijke modellen til ik beide modellen aan de kant waar ze moeten koppelen iets op en dan koppelen ze meestal wel. Dat werkt alleen niet prettig als je de treinsamenstelling geregeld wisselt. Je kunt bij die modellen ook een ander type koppeling toepassen, want wat eerder al geschreven werd, de Fleischmann koppelingen koppelen het kortst.
Jeroen
-
Iemand al de Liliput 939104 gebruikt?
nummer 939105 is een verpakking van 50.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ll939104_Liliput_939104_Kurzkupplung_fuer_NEM_Schach.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ll939104_Liliput_939104_Kurzkupplung_fuer_NEM_Schach.jpg)
Koppelt heel gemakkelijk en ontkoppelen met de hand kan gedaan worden door een (meestal) magnetisch schroevendraaiertje boven de metalen lipjes te houden.
Ikzelf heb (nog) geen treinen rondrijden maar wat geëxperimenteerd en ze lijken me zeer bruikbaar.
-
Die koppelingen ken ik niet.
Hoe lang levert Liliput ze al?
Gerard
-
Zijn volgens mij op Neurenberg 2014 geïntroduceerd.
Maar zijn nog niet echt bekend.
-
Bedankt voor alle tips!
-
Dat komt dan doordat de schacht van het model een fractie te ver naar achteren staat. Bij dergelijke modellen til ik beide modellen aan de kant waar ze moeten koppelen iets op en dan koppelen ze meestal wel. Dat werkt alleen niet prettig als je de treinsamenstelling geregeld wisselt.
Kan je ook oplossen door de koppelingen niet helemaal door te duwen zodat de zwaluwstaart vergrendeld. Meestal is de passing zo krap dat de koppeling ook wel blijft zitten als die niet helemaal vastzit.
Of aan de achterkant van de schacht een klein stukje af te snijden / afvijlen.