BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: Overlast op 03 October 2007, 12:34:44
-
Hallo allemaal,
Heeft iemand ervaring met de Licht- en geluidsmodule 241053 - 89 van van Conrad? Ik zit erover te denken deze aan te schaffen, aangezien er een hoop leuke licht/geluidszaken op aan te sluiten zijn :D.
Ik neem aan dat de verkeerslichtschakeling op z'n Duits werkt, d.w.z. voordat het licht op groen springt, staat deze even op oranje? Is dit ook aan te passen zodat deze volgens het Nederlandse voorbeeld werkt?
Maarten
-
Hallo Maarten,
Ik had deze schakeling ook in de catalogus van Conrad gezien en zit er ook over te denken om deze aan te schaffen. De (duitse) handleiding zegt niets over een duitse of niet-duitse lichtwisseling voor de verkeerslichten. Aangezien de handleiding alleen in het duits is, vermoed ik dat het de duitse wisseling is. Het lijkt me ook niet aan te passen aangezien een microprocessor alles aanstuurt.
Groeten,
Merijn
-
Beste Maarten,
Alle elektronica van Conrad m.b.t. verkeerslichten zijn volgens Duits principe.
Ik heb jaren geleden een schakeling gemaakt met een 4011 ic.
Het schema of te wel een krabbel heb ik nog wel ergens ook nog een print
ontwerp gemaakt.
Helaas heb ik geen teken programma en als ik het heb gevonden kan ik er wel een foto van maken.
Dit is ook van toepassing voor de ir besturing voor de motor stop bij de overweg ,verkeerslichten enz enz.
Bij het verkeerslicht heb ik bij de rode led een extra aansluiting gemaakt
voor de infrarood zender. Bij de overweg laat ik de infrarood zender door koploper schakelen.
Ik hoor nog wel.
wil
-
Bedankt voor de antwoorden. Ik kon me ook niet voorstellen dat de schakeling voor de verkeerslichten volgens het Nederlandse principe zouden werken. Ondanks dat, denk ik dat ik de schakeling toch ga kopen.
Wil, je hoeft geen tekening voor me te maken, maar bedankt voor het aanbod.
Maarten
-
Heeft even geduurd, maar heb de schakeling toch aangeschaft :). Is het niet mogelijk om een schakeling tussen de module en de verkeerslichten te plaatsen?
Maarten
-
Is het niet mogelijk om een schakeling tussen de module en de verkeerslichten te plaatsen?
Dat is wel mogelijk. Het kenmerk van de Duitse lichtwisseling (die b.v. ook in Zweden wordt toegepast) is dat aan het eind van de roodfase de gele lamp tegelijk met de rode brandt. In Nederland gebeurt dat niet.
De eenvoudigste manier om dit te onderdrukken is de gele led met een transistor kortsluiten als de rode brandt.
Maar hoe je dat moet schakelen kan ik uit de beschrijving van Conrad niet direct opmaken. Daarvoor moet je eerst uitzoeken wat de gemeenschappelijke aansluiting van de leds is. Ligt die aan de A-kant of aan de K-kant?
-
Ik heb de handleiding gedownload, daar worden wel in een simpel schema A en K aangegeven, maar er is niet te zien welke van de twee gemeenschappelijk is. Wordt dus afwachten tot de printplaat binnen is.
Maarten
-
Dat bedoel ik, op de plaatjes in de handleiding is het niet te zien.
Maar ik dacht dat je die print al binnen had.
-
De print is binnen! Heb er even twee foto´s van gemaakt voor de duidelijkheid. Zoals te zien is, hebben de aansluitingen voor de verkeerslichten een gemeenschappelijke anodeaansluiting.
(http://i95.photobucket.com/albums/l125/overlast/IMG_0496.jpg)
(http://i95.photobucket.com/albums/l125/overlast/IMG_0499.jpg)
Zoals te zien is, zitten er een hoop aansluitingen op om verschillende LED´s op allerlei manieren te laten aansturen. Helemaal leuk is dat er 2 aansluitingen voor servo´s op zitten om bijv. overwegbomen te bedienen + de mogelijkheid om 4 LED´s te laten knipperen. ideaal voor een AHOB!
Maarten
-
Nog iets: ik wil de print op een trafo met 14 V wisselspanning aansluiten. Uiteraard moet er dan een gelijkrichter tussen de trafo en de print, maar ook moet de spanning op 9 V uitkomen. De maximale stroom die de print ´trekt´ is 400 mA.
U=I x R, dus (als ik me niet vergis) 5V = 400mA x 0,0125 Ω (de waarde van de weerstand). Hoeveel Watt moet de weerstand zijn die er tussen komt?
Maarten
-
Als de 9v dient om de print van voeding te voorzien kun je niet met een simpele weerstand van 14 naar 9 volt. Hier moet je echt een spanningsregelaar (7809) voor gebruiken, met de bijbehorende condensatoren.
Of je gebruikt een goedkope 9v stekkervoeding.
Remco
-
Remco, eigenlijk vermoedde ik dat al.
Het liefst wil ik zo min mogelijk trafo´s en adapters, dus ik zal wel zo´n schakeling in elkaar gaan bakken om de print op de trafo aan te kunnen sluiten.
Maarten
-
Maarten,
Hierbij de schakeling die er voor zorgt dat geel uit gaat als rood aan is.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/yellowkiller.gif)
https://images.beneluxspoor.net/bnls/yellowkiller.gif (https://images.beneluxspoor.net/bnls/yellowkiller.gif)
Het bestaat uit een transistor en een weerstand. Die voeg je toe tussen elke rood-geel combinatie.
Voor de duidelijkheid heb ik de A en K klemmen een stukje uit elkaar getekend.
Wat in de groene vlakken staat zit op de print.
-
Bedankt, Klaas!
Maarten
-
Alleen als je een echt Nederlandse baan hebt is het nodig om de verkeerslichten te veranderen, niet alleen in Duitsland maar in veel ons omringende landen zijn de verkeerslichten na groen eerst oranje en rood, kan je vast inschakelen. Het is eigenlijk heel logisch en stom dat het in Nederland nooit is ingevoerd, dat kan je natuurlijk wel als eerste doen in je eigen (model) Nederland. Ook in België zijn er enkele kruispunten waar de verkeerslichten zo geschakeld zijn en in diverse grote Engelse steden. Eigenlijk is er dus niet zo'n eenduidig systeem alleen in Duitsland is het standaard.
-
Als ik de schakeling ga gebruiken, zal dat zijn voor een Nederlandse baan in de jaren '70. Dus tegelijk oranje + rood kan niet.
Inderdaad vreemd dat in Nederland nooit oranje voorafgaat voor groen. Volgens mij is dat alleen maar beter t.b.v. de verkeersdoorstroming. Aan de andere kant heb ik als het licht rood is, m'n auto in z'n 1 staan en m'n voet boven het gaspedaal zodat ik gelijk kan wegrijden als het groen is.
Maarten
-
Het Duitse systeem heeft ook een nadeel. Je ziet vaak dat automobilisten een voorschotje nemen en al gaan rijden als het geel (niet oranje) bij het rood verschijnt. Dat is niet de bedoeling, en volgens een verkeersdeskundige waar ik een aantal jaren mee heb samengewerkt is dat dan ook de reden dat dit in Nederland nooit is ingevoerd.
-
Over de spanningsregelaar: op de volgende site heb ik het schema gevonden:
http://www.circuitsonline.net/schakelingen/30/voedingen/78xx-voeding.html
Maar hoe ziet de schakeling eruit als je van 14 naar 9 V wilt?
Maarten
-
Maar hoe ziet de schakeling eruit als je van 14 naar 9 V wilt?
Hetzelfde.
Maar denk wel om de warmteontwikkeling. De afgevlakte spanning na de gelijkrichter is ongeveer 20V als je uitgaat van een wisselspanning van 14V.
Die 20V moet je reduceren naar 9V, bij een maximale stroom van 0,5A. Er wordt dus ongeveer 5,5W aan warmte opgestookt in de 7809, en daarvoor moet je hem beslist op een koelblikje monteren.
-
Nooit geweten dat wanneer je wisselspanning d.m.v. een gelijkrichter naar gelijkstroom afvlakt, je een hogere gelijkspanning krijgt.
De spanningsregelaar geeft dus ongeacht de trafospanning 9 V af?
Bedankt voor de tip!
Ik heb de print nog eens goed bekeken. Er zit een soort schakeling op als op de eerder genoemde site:
(http://www.circuitsonline.net/schakelingen/sch/000030.GIF)
http://www.circuitsonline.net/schakelingen/sch/000030.GIF
Bron: www.cicuitsonline
Op mijn print is de schakeling zo:
(http://i95.photobucket.com/albums/l125/overlast/000030-1.gif)
http://i95.photobucket.com/albums/l125/overlast/000030-1.gif
De 7805 zit trouwens aan een koelelement vast. Is het niet simpel op te lossen door C1 en C2 te vervangen door 2 Elco´s met een hogere waarde bijv 1000 µF? Of wordt de spanningsregelaar te heet?
Maarten
-
In dat tweede schema zit iets heel idioots. Een elco in serie met een diode, dat gaat niet werken.
Weet je zeker dat het zo zit?
Een spanningsregelaar geeft aan de uitgang altijd de spanning die er op staat. Daarbij mag de ingangsspanning alles zijn tussen 3V boven de uitgangsspanning, tot ongeveer 30V. Maar hoe hoger de ingangsspanning, hoe meer warmte er in de regelaar wordt ontwikkeld.
Wat de elco's betreft, welk probleem wil je oplossen door ze groter te maken?
-
Klaas, je hebt gelijk; natuurlijk klopt dat niet. Heb het schema aangepast. Waarschijnlijk zitten die diodes in de schakeling om de elco´s te beschermen bij het verkeerd aansluiten van de wisselspanning.
Waarom de elco´s een grotere waarde zouden moeten hebben, heb ik afgeleid van de omschrijving op de site. www.circuitsonline.net. Mijn kennis van electronica is niet bijster goed, dus ik bergijp ook niet van de functie van een elco in zo´n soort schema is.
Maarten
-
Dat schema klopt nog steeds niet. Ook nu staan er diodes in serie met de elco's, weliswaar aan de andere kant, maar zo werkt het ook niet.
Een elco dient om elektrische lading tijdelijk op te slaan, en de benodigde grootte is afhankelijk van de stroom die je nodig hebt.
-
Volgens mij is het toch echt zo. Kijk maar eens:
(http://i95.photobucket.com/albums/l125/overlast/IMG_0496-1.jpg)
http://i95.photobucket.com/albums/l125/overlast/IMG_0496-1.jpg
(http://i95.photobucket.com/albums/l125/overlast/IMG_0499-1.jpg)
http://i95.photobucket.com/albums/l125/overlast/IMG_0499-1.jpg
Met rood heb ik de elco's omlijnd, met blauw de diodes.
Maarten
-
Jaja, maar dan moet je toch even verder kijken. Op de print staan de diodes en de elco's niet zuiver in serie met elkaar. Op het knooppunt zit ook nog het een en ander aangesloten, en dat verandert de zaak. Je moet in het schema wel alles meenemen wat relevant is.
-
Je hebt wederom gelijk, Klaas. Ik had iets beter moeten kijken :-[.
Ik bedenk nu trouwens dat ik nog ergens een Carreratrafo heb liggen waarvan de gelijkspanningsuitgang instelbaar is, namelijk 8,5, 10 of 11,5 V.
Handig dat ik daar nu pas op kom... Maar goed, in ieder geval wat geleerd over spanningsregelaars.
Maarten
-
En als je er helemaal niet meer uit komt kan je altijd nog die stekkernetvoeding (518318) bestellen, die ze in de handleiding aanbevelen.
Voor die 8 euro hoef je eigenlijk niet te tobben.
-
De kosten zijn ook niet het probleem, ik wil het qua trafo's zo overzichtelijk mogelijk houden. Vandaar.
Heb gisteren de componenten t.b.v. jouw 'yellowkiller' gehaald. Binnenkort deze in elkaar solderen en eens kijken hoe het werkt. Ook ben ik erg benieuwd naar de werking van de overwegschakeling en natuurlijk alle andere functies die de print te bieden heeft.
Maarten
-
Vanavond eens een aantal zaken van de print uitgeprobeerd. Ik heb de print op 7,5 V gelijkstroom aangesloten, gaat prima. Ook niet zo gek, de spanningsregelaar 7805 verlaagd de spanning toch tot 5 V.
Veel lichteffecten zijn realistisch. De overweg knipperverlichting valt tegen: de leds lichten heel langzaam op. Is beter toepasbaar voor een kampvuur o.i.d.. Als ik trouwens een Ahob wil bedienen heb ik op z´n minst 5 leds per mast/slagboom nodig. Op de print zit voor de overweg maar een aansluiting voor 4 leds.
Omdat ik het eerder genoemde verkeerslichtprobleem met de schakeling van Klaas wil oplossen, komt er sowieso een tweede print bij. Hierop bouw ik dan gelijk een schakeling voor de knipperende overwegleds. Ook zal ik een mp-3-speler gaan gebruiken om een echt belgeluid te laten klinken. Nog eens kijken hoe ik dat qua schakeling ga doen. Zie ook dit draadje: https://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,19817.15.html
Kijk eens op de volgende link voor de mogelijkheden van de print: http://www.youtube.com/watch?v=L6p8a1PvjeI
Maarten