BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Laurens op 29 September 2007, 19:56:08
-
Ik heb ooit in een vlaag van verstandsverbijstering een Amerikaanse loc aangeschaft van Model Power. Het plan was om er ook mee te gaan rijden, echter door mijn overschakeling naar digitaal is het er tot op heden niet van gekomen. De enige manier om er mee te kunnen rijden is om de loc om te bouwen naar digitaal.
Op zich moet dit niet moeilijk zijn, alleen bevreemdt de, mijn inziens vrij simpele, bedrading mij. Als ik naar de loc kijk worden er maar twee kleuren draad gebruikt. Via het achterste draaistel loopt een bruine draad naar de motor, van dat aansluitpunt loopt een andere bruine draad naar de verlichting. Dan loopt er vanaf het voorste draaistel een witte draad naar de verlichting, daarna gaat er vanaf de verlichting een separate witte draad naar de motor.
Als ik het goed heb begrepen moet de rode draad (van de decoder) aangesloten worden op het voorste draaistel en de zwarte draad op het achterste draaistel. Vervolgens moeten de oranje en grijze draad op de motor aangesloten worden en kan ik de witte draad op de verlichting aansluiten alsmede de blauwe draad van de decoder op de andere lichtaansluiting.
Als ik de rode draad op het voorste draaistel aansluit, moet ik dan persé de oranje draad aansluiten op de motor waar nu de witte draad op aangesloten is? Geldt dit ook voor het achterste draaistel (draaistel = zwart, motoraansluiting = grijs)?
De verlichting is vrij simpel, in een klein koperen houdertje zit een lampje dat met de achterkant tegen een ander strookje koper aanzit. Op dat stukje koper is de bruine draad aangesloten die naar de motor loopt. Op welke van de twee aansluitingen moet de blauwe draad aangesloten worden?
http://www.middeldrecht.net/modelpower/modelpower01.jpg (http://www.middeldrecht.net/modelpower/modelpower01.JPG)
-
Laurens,
klopt helemaal.
aansluiting lampje: Maakt niet uit aan welke de blauwe draad vast gezet wordt indien het lampje maar geheel los is van alle oude bedrading ( de oude bruine en de oude witte draad)
succes.
Tip:
Zet de loc op een stukje rails en meet alles door voordat je er stroom op zet ( zelf maak ik eerst de bedrading los indien nodig en meet draadje voor draadje door).
Kees-Jan
-
Laurens,
Het allerbelangrijkste is dat de onderste koolborstel aansluiting nergens contact meemaakt, dus niet rechtstreeks in verbinding staat met het lokframe en dus ook niet met één van de railstaven.
Verder is het inderdaad zo dat de rode en oranje draden corresponderen met de zijde van de lok en de motor. Dus ook de Zwarte en de Grijze.
https://images.beneluxspoor.net/bnls/USADEC.jpg
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/USADEC.jpg)
Mvg
Wim.
-
@Wim;
De onderste koolborstel aansluiting komt wel tegen het frame aan, echter is dit 100% plastic en verwacht ik daar geen problemen mee
-
Meten is weten Laurens.
Mvg
Wim.
-
@Wim;
Correct ;D
Loc rijdt inmiddels, ik heb de oude decoder van m'n plan V erin gezet (verlichtings uitgangen doorgebrand). Verlichting brand nog niet, mede doordat het lampje ook kapot is en ik misschien een led-je ga aansluiten op waar nu dat lampje zit.
Als ik het goed heb moet tussen dat lampje dan aan 1 van de pootjes ook een weerstand?
Al met al een leuk ombouw projectje, helaas zijn de rij eigenschappen vanj dat stuk plastic erg beroerd. Ik durf zelfs te zeggen dat oude Lima treinen beter rijden ;D
-
Ja, maar nou heb je me toh ook een stuk bocht gekocht zeg! :P Wat heb je betaald 15$? ;)
-
De schade valt mee. De lok was niet zo duur en de decoder was anders toch niet bruikbaar doordat de licht uitgangen opgeblazen zijn.
-
Ik denk dat de rijeigenschappen van dat "stuk plastic" een geweldige sprong voorwaarts maken als je motor vervangt door een Mashima. Kost je waarschijnlijk net zo veel als je nu in de loc plus decoder hebt geinvesteerd, maar je moet zelf maar zien of je dat ervoor over hebt.
-
@Klaas;
Dit model vind ik het niet waard om een nieuwe motor in te bouwen. Ik heb ook nog een roco motor liggen uit een 2200 die ik er eventueel in zou kunnen "frotten".
Mijn volgende "slachtoffer", een Fl* 1215, moet in ieder geval een nieuw motorschild hebben voor digitalisatie. Daar kan ook een geheel nieuwe motor ingebouwd worden. Op de site van http://www.gmens.nl (http://www.gmens.nl) heb ik wel BB-units gevonden. Zou ik zo'n soort aandrijving kunnen gebruiken voor de 1215 met eventueel een dummy BB-unit als vervanging voor het voorste ondrrstel. Zo ja, welk type is het beste?