BeneluxSpoor.net forum
Wat zijn we aan het bouwen? => Baanplannen => Topic gestart door: Sander op 29 September 2007, 15:01:38
-
Hier ook maar even plaatje droppen van mijn te maken baanplan.
Het is in de meeste lijnen afgeleid van station hengelo anno 1991 met dank aan de tekeningen van sporenplan.nl!
Heb een tekening van deze website dus danig aangepast.
Alles in schaal H0. en zeker niet op schaal. Het sporenplan is mijn uitgangspunt de exacte nabouw van dit emplacement zeer zeker niet.
Consessies moet je maken..en mijn zolder heeft beperkingen... ;D
Bouw moet nog beginnen maar hoop toch eerdaags daarmee aan de slag te kunnen. Geniet....
https://images.beneluxspoor.net/bnls/hengelo_san.jpg (https://images.beneluxspoor.net/bnls/hengelo_san.jpg)
mvg,
Sander
-
Ziet er goed uit alleen wat ga je met al die sporen doen die vanuit station hengelo vertrekken?
-
die komen door middel van spiralen in een schaduwstation.
en vanaf daar is het de bedoeling dat ze via keerlussen en of dergelijke weer richting het station komen.
De kleine diesellijn rechtsboven zal in een schaduw-kopstation uitkomen.
mvg,
Sander
-
is het niet zo dat als je klimspiralen gebruikt net zoveel ruimte kwijt bent als dat je je schaduwstation gewoon op hetzelfde nivo maakt?
-
Nee, want met spiralen kan je meerdere aftakkingen op verschillende nivo's maken, en met een vast station op dezelfde hoogte kan dat niet ;D
-
Ziet er goed uit Sander.
Ben benieuwd hoe het geheel word als je het op schaal gaat tekenen en implementeert op de ruimte van je zolder.
’k heb toch even gekeken op sporenplan.nl voor de real life situatie, en ik vroeg me af:
Heb je bewust alles weg gelaten van die onderhoudswerkplaats? Want op zich geeft dat wel extra allure aan je spoorweg mogelijkheden.
m.v.g.
Mark
-
Mark,
dat heb ik inderdaad weggelaten ivm de beschikbare ruimte.
mvg,
Sander
-
Zo'n werkplaats geeft je wel een 'excuus' om diverse soorten materieel te laten aan en afvoeren in je treinen.
-
Tja, dat is dan ook weer waar.
Misschien dat het er nog wel bij in komt maar dan als museum depot, eerst maar eens bouwen wat ik voor ogen heb, uitbereiden kan altijd.
mvg,
Sander
-
Hoi Sander,
Ziet er behoorlijk "heavy" uit.
Je gaat binnenkort met de bouw beginnen?
Groot schaduwstation?
Ik hoor je wel.
Groeten, René Greven
-
Komt me bekend voor, daar ikzelf uit Hengelo kom ;D
Als je foto's nodig hebt, moet je het maar even zeggen! Succes en ben zeer benieuwd hoe het gaat worden
-
Lars,
ik woon zelf ook in Hengelo. Misschien leuk om samen eens wat met treinen te gaan doen ;)
mvg,
Sander
-
Dat is natuurlijk het overwegen waard ;) Kan vast wel eens een steentje bijdragen aan 'Hengelo'!
-
Sander,
Hoe staat het met de plannen? Ben erg benieuwd!
Lars
-
Op papier is alles klaar, de zolder is ook vrij van rommel. Alelen de rails liggen nog deels op de oude baan bij mijn ouders thuis. Deze zal ik waarschijnlijk volgend weekend naar mijn eigen huis kunnen brengen en dan ook vervolgens met de bouw kunnen beginnen.
al is het nog even uitvissen waar het het makkelijkste is om te beginnen, maar ik vermoed bij mijn spiraal. Al zit ik hiermee nog erg in mijn maag ivm het stijgingspercentage.
mvg,
Sander
-
Hallo Sander,
Je kunnen werken met het Basis Plus Systeem van Modellplan GbR uit Göppingen/ Duitsland. Helaas levert dit bedrijf niet aan Nederlandse klanten. Maar daar zou via dit forum wel een mouw aan te passen zijn.
(http://img353.imageshack.us/img353/9616/spiraal016lu.jpg)
De diameter van de hele klimspiraal is 1000 mm
Het systeem werkt met twee of meerdere halfcirkelvormige delen multiplex met een dikte van 12 mm . De multiplex delen zijn voorzien van twee bevestigingsogen. Hierdoor worden draadeinden gestoken.
Met ringen en moeren wordt de minimale hoogte van 7 cm ingesteld. De halfcirkelvormige delen kunnen onderling verbonden worden met metalen klemprofielen.De spiraaldelen zijn afgestemd op de meest gangbare H0-boogstralen. U kunt ze gebruiken voor zowel enkel als dubbelsporige trajecten en mèt of zonder bovenleiding. Bij gebruik van een bovenleiding, kunt u gebruik maken van normale masten en rijdraden.
Doorrijhoogten/stijgingspercentages:
7 cm = 3,6 % Stijging binnenbaan en 3,0 % buitenbaan
Baanlengte = Spoordiameter x 3,14
- De binnenbaan heeft dus een lengte van 2260 mm. ( 2 x 360 mm x 3,14);
- De buitenbaan heeft een lengte van 2747,5 mm.
In onze encyclopedie staat een bouwtekening. Je zou het geheel immers ook helmaal zelf kunnen maken.
Zie hiervoor: http://www.modelspoorpraktijk.nl/main.php/sec95/sec97
Voor meer informatie bij Modellplan GbR: Info@modellplan.de
groetjes,
Hans van de Burgt
-
Sander,
Ik heb op mijn vorige baan (RhB) de hoogteverschillen opgelost door te werken met een ovaal die ik langs de wand van de modelbaantafel monteerde, als het ware in een kist. De kist was niet vierkant maar rechthoekig. Hoe langer de kist, hoe meer hoogteverschil tussen de "spiralen". Aan de binnenzijde van de spiralen heb je plaats genoeg voor onderhoud aan de spiralen en aan de bovenzijde van de kist (het landschap). Eventueel kan je meerdere spiralen in elkaar vlechten, dus niet voor iedere richting een kist.
Ik gebruikte voor de spiraal multiplex 12 mm, die ik met metalen hoekjes aan de wand schroefde. Ik heb helaas geen digitale foto bij de hand.
En dan wat betreft Hengelo. Sinds mijn schooltijd in Hengelo zie ik het station als ultiem voorbeeld voor een leuk modeltreinbedrijf. Treinen uit vier richtingen, volgens het spoorboekje, met internationaal erbij, het kan niet op :). Maar de lengte van de sporen, met treinen aan beide zijden van het kruiswissel, daardoor is het er nooit van gekomen. Ik ben benieuwd hoe jij dat gaat oplossen. Ik volg je berichten.
met groet, Jan
-
Ik zal eerdaags eens een begin maken met die spiraal. Als die klaar is kan de rest in hoogtempo kwa ruwbouw opgebouwd worden.
Ik heb een meter of 7 rijlengte ter beschikking, het station kan ik nimmer op ware grote nabouwen dus moet ik consessies maken, Ik vind het belangrijk als er 3 bakken aan weerszijden van het kruiswissel kunnen staan, over het algemeen genomen is dat dus minimaal een 2tje kwa trein.
Dit zijn overigens ook de kortste treinen waar ik mee rijd, maximaal is voor mij een loc met 5 bakken en 2 gekoppelde koplopers. Dat wil zeggen passagiers treinen, je zit dan aan een lengte van ongeveer 180 cm, stationsporen zou je dan richting 220 tot 250 cm moeten maken denk ik. Op mijn vorige baan kwam dat prima uit de verf.
Mijn goederentreinen zullen maximaal 300 cm lang zijn. Met deze consessies kan ik een redelijk natuurgetrouw station nabootsen ala hengelo denk ik zelf.
Om het station bouw ik mijn stad, meer gebouwen aan de voorkant dan aan de achterkant van mijn station.
Tevens zal de boog richting Oldenzaal opgevrolijkt worden met wat boerenlandschap zoals we dat hier in de omgeving kennen.
mvg,
Sander
-
Stoute schoenen aangetrokken en begonnen, ik hoop volgend weekend mijn spiraaltje af te hebben. Resultaat zal op dit forum verschijnen.
Eerst weer 4 dagen van huis ivm werk.
mvg,
Sander
-
Foto's....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 8) ;D
mvg,
Matthijs
-
Met welke rails ga je werken Sander?
Zijn daarvan standaard kruiswissels te koop? Met Fleischmann profigleiss wordt de parallelle afstand tussen de rails veel groter als ik er een kruis tussen plak... Heel irritant vind ik dat. En aangezien ik zelf ook al eens in mn hoofd had om Hengelo ooit na te gaan bouwen...
-
Lars,
vroeger had roco die in zijn programma, zij werkten toen nog met messingrail. Daar ikzelf de wat oude fleischmann rails heb, ook van messing, past dit prima op elkaar.
De rails is wellicht niet natuurgetrouw maar ik heb er kapitalen van en ben eigenlijk niet van plan om dat in te ruilen of aan te passen. Ik heb de consessie gemaakt om met messing rail te rijden, wat airbrushen doet al een hoop dacht ik zelf.
mvg,
Sander
-
okee, weet ik dat ook weer ;D alleen jammer dat het niet meer gemaakt wordt :(
Succes met je spiraal van het weekend! Wel foto's laten zien he ;)