BeneluxSpoor.net forum
Wat zijn we aan het bouwen? => Materieel => Topic gestart door: pullmanneke op 16 January 2015, 12:32:28
-
Ik had al jaren een MK kit van een platluis liggen met de bedoeling er ooit een NBDS versie van te maken. Ik 'rijd" in mijn vitrine uitsluitend met NS materieel maar voor de NBDS heb ik een uitzondering gemaakt.
Naast een Philo Blauwe Brabander en een "Grote Groene" in het NBDS blauw is het de beurt aan de enige "Platluis" die bij de NBDS én bij de SS gereden heeft. Bij de NBDS had deze het nummer 24, bij de SS 561 en ten slotte bij NS 8232.
Dus eerst maar eens een inventarisatie maken.
Wat opvalt zijn de ramen in het machinistenhuis; aan de achterzijde i.p.v. de ronde exemplaren zijn het rechthoekige en aan de voorzijde van het machinistenhuis zitten naast de ronde ramen nog twee smalle langwerpige rechthoekige ramen. De sponning zit aan de binnenkant dus na uitfrezen kan er een sponning uit styreen in.
De loc had in de NBDS tijd een stoomrem dus de luchtpomp komt te vervallen. De machine had ook houten bufferbalken i.p.v. de latere stalen exemplaren.
De buffers horen volgens tekening van het type te zijn dat ook op de NRS en HSM exemplaren zat en dat type is te verkrijgen bij GM&S onder nummer 4908. Voeg daar nog een MK superset voor de 8200 er aan toe en dan lijkt het al met al dus wel te doen.
Maar welke kleur moet de NBDS "Platluis" hebben? Blauw kunnen we vergeten want die kleur werd pas bij de levering van de sneltrein locs in 1908 voor het eerst toegepast, waarna een paar "Grote Groenen" (later in de NS serie 1300) in het blauw geschilderd werden nadat ze in het SS appelgroen door Beyer Peacock waren afgeleverd. Ook de Hohenzollern "Groenen" die later in de NS serie 1200 kwamen hadden dit lot ondergaan. NBDS had dus de SS beschildering overgenomen. Maar dat was voor locomotieven met een BP achtergrond en de "Platluis" had NRS/HSM roots dus wellicht ook een andere beschildering?
De NBDS had geen raakvlakken met NRS/HSM en er werd door Sharp Stewart "op verzoek" geschilderd (zie de "Rode" 5500) dus er is alle reden om aan te nemen dat onze NBDS "Platluis" in het appelgroen met roestbruin frame en SS biezen werd afgeleverd, net zoals de "Duitse en Grote Groenen" en de NBDS 24 en 25, de "Bello's"van de latere NS serie 6900. (maar die zijn in model heeeeel moeilijk te maken vanwege de afwijkende radstand en het Allan drijfwerk).
Er bestaan twee foto's van de NS 8232 waarvan hier vast al eentje.
En dan maar heel voorzichtig aan de slag.
Gr.
John
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/NBDS_24_NS_8232.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/NBDS_24_NS_8232.jpg)
-
Misschien zou je kunnen kijken, mocht daar iets van bekend zijn, wat de reguliere kleur van de NBDS rangeermachines was. Dat zou een aanwijzing kunnen zijn. Is er een foto van die NBDS machine? Dat kan enige aanwijzingen geven. Maar ja, meestal werden rangeerkarren niet op de foto gezet. Die waren te gewoon. Dit in tegenstelling tot de sneltreinmachines.
-
En misschien dat Maykel Kastelijn je ook nog wel het een en ander kan vertellen?
Groetjes,
Hans.
-
Misschien zou je kunnen kijken, mocht daar iets van bekend zijn, wat de reguliere kleur van de NBDS rangeermachines was. Dat zou een aanwijzing kunnen zijn. Is er een foto van die NBDS machine? Dat kan enige aanwijzingen geven. Maar ja, meestal werden rangeerkarren niet op de foto gezet. Die waren te gewoon. Dit in tegenstelling tot de sneltreinmachines.
De mate waarin rangeerlocs op de foto werden gezet, valt nog best mee hoor. Zeker in de vroege periode toen er nauwelijks nog hobbyfotografen waren, werden de meeste foto's gemaakt omdat het personeel iets te vieren had. Een bevordering, een jubileum, etc. En dan maakte het verder weinig uit of het betreffende personeelslid op een sneltreinloc reed of op een rangeerbakkie. De loc ging hoe dan ook op de foto.
Punt met de NBDS is dat er maar erg weinig foto's van hun materieel in NBDS-uitvoering is. Van de Groote Groenen van de NBDS zijn bijvoorbeeld maar twee of drie foto's bekend.
Eelco
-
De NBDS platluis is gewoon SS-donkergroen, net zoals de SS 13 in het NSM. SS en NBDS stapten pas bij de komst van de Grote Groenen over op de GCR beschildering, die de SS en de van haar afhankelijke NBDS in 1890 had overgenomen. De goederen- en rangeermachines van voor 1890 bleven gewoon donkergroen.
gr.
John
-
Rijdtie al? ;D