BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Modeltreinproblemen en -vragen => Topic gestart door: Dirk op 25 September 2007, 22:04:26
-
Heren,
Ik heb me dit week-end laten verleiden en heb de roco 69121 gekocht. Een mooie lok voor zijn prijs,199€.
De lok rijdt prima, zels op mijn kleinste radius van de Marklin C-rails. Wisselstraten en kruisingen zonder problemen. Alleen....de lok wil absoluut geen gebogen wissel nemen. Ik heb al vanalles geprobeerd maar altijd gaat de voorste bougie uit de sporen als hij de binnenbocht neemt. Ik heb al de bougie verzwaard met lood, de kop van de lok verzwaard, andere wielen in de bougie, maar niks helpt. Uit ellende heb ik de bougie tegen het chassis geplaatst door de afstandhouder onder ipv boven de bougie te zetten zodat die de sporen niet meer raakt. Nu rijdt de lok wel, maar het is geen zicht natuurlijk. Ik heb die meegebogen wissels ingebouwd om wat plaats te winnen en kan die niet vervangen door rechte wissels. Heeft er iemand een idee hoe ik dit probleem kan oplossen.
mvg
Dirk
-
Dirk,
Om het probleem op te lossen moet eerst de oorzaak worden vast gesteld. En de oorzaak vaststellen kan het beste gebeuren door te kijken waar/wat er nu precies verkeerd gaat. Hopelijk kun je er met je neus goed bijkomen (ogen in dit geval :)). Probeer de lok eens langzaam handmatig door de bocht te duwen, probeer het eens met een rijdende lok. Probeer het ook van beide kanten.
Bij goed kijken zie je dan mi waar en /of hoe het fout gaat. Toch een te kleine boogstraal? , een braampje of raillas die iets uitsteekt? een wisseltong die niet goed aanligt? enz.
succes
Henk
-
Henk,
Dat heb ik al gedaan, en eerst dacht ik dat de wielen tedicht stonden omdat ht altijd gebeurd in de draai. Maar ik heb de wielen gemeten, en die zijn OK. Het probleem is dat de bougie wringt tov het chassis. Als ik de lok stop op de plaats waar de bougie omhoog gaat en met een klein schroevendraaiertje tegen de wieltjes druk, dan klikt de bougie op de plaats. Het lijkt of het scharnier systeempje net niet kan volgen, alhoewel een radius 3 korter is dan die wissel, en radius 3 gaat prima.
Dirk
-
Dat wordt lastig Dirk. Is het in beide richtingen? Of wel is het naar links en naar rechts?
Hebben de wielen van de bougie geen zwaar punt? Schuiven de assen van de lok zelf goed vrij heen en weer? Dus met de lengte van de as mee?
Wat je zelf aangaf, dat scharniersysteem, merk je daar wat aan als je de lok op z'n kop houdt en deze heen en weer beweegt?
Tja, ik ken de lok niet ('kbenNner) maar dit zijn van die dingen die ook in N voorkomen.
Henk
-
Dit volgende zal de oorzaak wel niet zijn maar je weet het nooit:
Zitten alle (extra) onderdelen erop ?
Ik weet niet hoe die officieel genoemd worden maar bij de cilinders kun je buis achteraf monteren (in model een plastic stokkie)
Het nadeel is dat die nogal eens de voorloopas uit het spoor drukt.
Mocht je die gemonteerd hebben, probeer dan eens te rijden zonder dat onderdeel.
(http://i105.photobucket.com/albums/m219/amibo/SSNBUIS.jpg)
dit onderdeel bedoel ik
-
Dit probleem komt me bekend voor.
De 'binnenbocht' van een gebogenwissel heeft een veel kleinere straal dan de buitenbocht. Afhankelijk van het type meegebogenwissel is de straal te klein. De lok gaat bij het nemen van de 'binnenbocht' wringen, en ontspoort. Ik heb het probleem verholpen door de Meegbogenwissels te vervangen door gewone wissels.
Diederik
-
Ik weet niet welke straal de wissels hebben, maar de grote roco loks hebben een minimale boogstraal. Daar onder bestaat er de kans op ontsporen, en dat gaat op een wissel dan wat makkelijker dan op een gewone bocht. Bij een wissel zitten er wat meer onderdelen die een soepele doorgang kunnen belemmeren.
De optie die Bob aangeeft wil wel eens helpen, heb zelf ook enkele loks zonder rijden, al gebruik ik op dit moment geen kleine bogen meer ( eigenlijk gebruik ik helemaal niets meer aangezien de baan opgebroken is )
De enige echte oplossing, een baan met bogen groter dan de minimale boogstraal van de roco loks, en die is als ik het goed heb 415.
-
rjr,
dat van die 415 heb ik in het boekje gelezen, maar is dat de straal of de diameter van de bocht?
En wat betreft de extra onderdelen, die heb ik niet gemonteerd.
Wat betreft de richting, ik heb het geprobeerd op een rechtse wissel, de binnenbocht. De buitenbocht lukt wel . Ik ga vandaag eens proberen op een linkse wissel.
bedankt voor het meedenken.
Dirk
-
die 415 is de straal in mm. Bij Roco komt dat overeen met R3, hoe dat bij Marklin zit weet ik niet.
De kleinste roco gebogen wissels zijn R2 binnenbocht en R3 buitenbocht, deze wissels gebruik ik dus alleen op een industrie terein waar kleine loks komen die er geen probleem mee hebben. Op de hoofdbaan probeer ik R4 als minimaal aan te houden, en gebruik ik voor gebogen wissels uitsluitend de R5/R6 variant.
Groet,
Roelco
-
Beste medespoorders,
Ik had dit probleem ook met al mijn grote stomers in de kleinere bochten en ook op sommige wissels.
Wat je kan doen is door middel van een stukje fosforbrons een lipje te fabriseren dit tussen het frame en de bogie te plaatsen (lijmen of vastsolderen) waardoor er wat meer druk komt op de rails van het voorloopstel. Het kan ook met een kort veertje of met een lipje gemaakt van verenstaal.
Ook een klein stukje schuimrubber wil al eens helpen
Kwestie van uitproberen,,,,
Succes en met groetjes, Wim Rosbender
-
De kleinste roco gebogen wissels zijn R2 binnenbocht en R3 buitenbocht, deze wissels gebruik ik dus alleen op een industrie terein waar kleine loks komen die er geen probleem mee hebben. Op de hoofdbaan probeer ik R4 als minimaal aan te houden, en gebruik ik voor gebogen wissels uitsluitend de R5/R6 variant.
Groet,
Roelco
Bij de gebogen wissels van Roco zijn beide bogen gelijk aan de kleinste radius die ze opgeven.
Bij de R2/R3 is dit dus 2xR2. Met R2/R3 geeft men aan dat je met een paar van deze wissels in een dubbelsporigeboog, gevormd door R2 en R3, een wisselverbinding kan maken.
Groet Gerrit