BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Algemeen => Topic gestart door: Sven op 02 January 2015, 23:53:57
-
Iedere stoomtram en -trein liefhebber is wel bekend met S. Overbosch, de man die ons o.m. het prachtige naslagwerk over de Nederlandse stoomtramlocomotieven heeft gegeven. Maar ik vraag me nu al heel lang af: wie was deze man eigenlijk? Gezien dat hij actief was met fotograferen in 1930, neem ik aan dat hij al is overleden. Ik zou graag meer over hem willen weten. Wanneer heeft hij geleefd, waar kwam hij vandaan, wat was zijn werk etc. Ik kan hier op het Internet niets over vinden. Wie weet er meer. Heeft iemand hier hem nog ontmoet? Wat voor soort man was het?
-
Ik weet alleen dat hij in 1996 nog leefde, hij schreef toen een voorwoord in het boek over de NS 3737. Ongetwijfeld een hoge NVBS'er, wellicht dat ze daar meer weten.
Eelco
-
Sarris Overbosch overleed op 5 januari 1998. Ik had het voorrecht om een lange tijd met hem te mogen samenwerken aan de derde druk van zijn boek. Als hij een NVBS-er genoemd wilde worden kwam hij toch echt niet over als de "anderen" die bij Backer & Rueb over de vloer kwamen. Overbosch had gestudeerd aan de TH Delft bij Westendorp, waar alle spoorweg- en stoomloc ingenieurs vandaan kwamen. Hij liep stage bij NS o.a. op de gloednieuwe 6300 van het depot Ehv. Zijn bedoeling was om net als veel afgestudeerden van Westendorp zoals Den Hollander, naar Indie te gaan maar geraakte niet door de procedure vanwege een handicap van zijn kersverse echtgenote. Hij ging het technisch onderwijs in en tussen menig in stoomlocomotieven geintresseerde student en hem ontspon zich tijdens een lesuur een dialoog waarin de rest van de klas niet te pas kwam. Hij droeg iedereen die geintresseerd was een heel warm hart toe en gaf gevraagd of ongevraagd uitleg over zaken uit zijn vakgebied. Het is iets wat men nu mist n.l. het bewaren van kennis en technieken voor jonge geintresseerden die er echt iets mee willen doen. Het boek van Overbosch is een monument; meer dan het werk van Waldorp maar dat komt omdat Waldorp geen technicus was en latere bewerkers van de "Waldorp" er een potje van gemaakt hebben. Er is mij wel eens gevraagd om de "Overbosch" te updaten zoals dat met de laatste druk van de "Waldorp"gebeurd is. Voorlopig heb ik uit respect dit voorstel in de ijskast gezet. Belangrijker is om in de geest van Overbosch eerst maar eens kennis en technieken in een geinstitutionaliseerde vorm over te dragen. Dat zal net zo'n immens karwei zijn als het schrijven van een boek over stoomtramlocomotieven.
Gr.
John
-
Bedankt, John, dat is hele interessante informatie. Weet je ook wanneer en waar hij geboren is? Ik probeer een beetje een beeld te krijgen wat voor man het was. Een foto van hem wellicht?
-
Een foto van hem staat in het boek over de 3737, maar ik weet niet of je dat boek hebt.
De gang naar Nederlands Indie lijkt me inderdaad terecht, daar gebeurden heel wat interessantere dingen op spoorweggebied dan in Nederland. Van Den Hollander is idd bekend dat hij bij de SS op Java heeft gewerkt, van Overbosch wist ik niet dat hij ook die kant op wilde.
Eelco
-
Nee, dat boek heb ik niet. Ik heb maar één boek van hem. Ik hoef niet te zeggen welke... 8)
-
Ik zal zo even kijken of ik er een scan of foto van kan maken.
-
Ik vind in een overzicht uit 1999 van de Railhobby (hier (http://www.railhobby.nl/draad-content/uploads/2014/10/register_1978_1999.pdf)) de volgende artikelen:
Sarris Overbosch 70 jaar actief als spoorwegfotograaf 98/1/10
In memoriam S. Overbosch 98/4/6
-
Als ik weer eens een keer in Houten ben, zal ik eens kijken of ik dat nummer kan vinden. Misschien vinden jullie mij een beetje gek, maar die man fascineert mij.
Ik heb vorig jaar het genoegen gehad LJP Albers te ontmoeten en lange tijd te spreken, nog zo'n andere legende. Dat was voor mij een hele eer.
-
Grappig, die legendevorming. Ik ken Albers noch Overbosch. Ik had graag iemand als Derens gekend. Gelukkig ken ik wel een paar andere mensen die deze "legendes" persoonlijk hebben gekend en gesproken. Het is dan wel info uit tweede hand, maar het komt wel iets dichterbij.
-
Wie is Derens? Die naam heb ik niet eerder gehoord.
-
Korte samenvatting van de site van Nico Spilt:
"Derens was locomotiefconstructeur bij Werkspoor. Daarnaast was hij een gepassioneerd fotograaf, die fraaie foto's van stoomlocomotieven heeft gemaakt. Naar verluidt heeft hij voor de Tweede Wereldoorlog zelfs kleurenfoto's gemaakt voor de NS, maar die zijn tijdens de oorlog verloren gegaan. Verder heeft hij veel artikelen over Nederlandse stoomlocomotieven gepubliceerd in het blad The Locomotive. Derens overleed in 1956, op 76-jarige leeftijd."
Veel van de foto's van Nederlandse stoom voor 1921 zijn van zijn hand, ik heb er ook een aantal (latere) afdrukken van.
Eelco
-
Een Duitse meneer zegt dat hij enige foto's heeft van Overbosch
Hij schrijft dat zelf op Drehscheibe online. Het betreft Ludger Kenning http://www.drehscheibe-online.de/foren/profile.php?17,18037
Nog even nazoeken en het lijkt mij dat dit gaat om de eigenaar (niet zeker) van Verlag Kenning. http://www.verlag-kenning.de/
-
Belangrijker is om in de geest van Overbosch eerst maar eens kennis en technieken in een geinstitutionaliseerde vorm over te dragen. Dat zal net zo'n immens karwei zijn als het schrijven van een boek over stoomtramlocomotieven.
Nou John,
Geïnstitutionaliseerd kennis overdragen is een trend die voorbij is. Ik zou mijn adem niet inhouden. Helaas, dat wel.
Groet, Sicco Jan
-
Geïnstitutionaliseerd kennis overdragen, is dat niet gewoon een omschrijving voor school of opleiding?
-
Nou John,
Geïnstitutionaliseerd kennis overdragen is een trend die voorbij is. Ik zou mijn adem niet inhouden. Helaas, dat wel.
Groet, Sicco Jan
Wikipedia?
-
Dat klopt.
Ik stel daar tegenover dat een fris van de VMBO gepromoveerde monteur bij mijn vorige werkgever bij het diagnose stellen 2 multimeters verknalde voordat de man van materiaaluitgifte vroeg wat ie daarmee deed. Het lukte hem dus niet spanning en stroom correct uit te meten en vond blijkbaar dat het aan het apparaat lag ipv iemand advies te vragen. Als we het over basiskennis van een monteur hebben...
Dit zal wel onderdeel zijn van wat men tegenwoordig leren leren noemt. Op bedrijven wordt een behoorlijke last gelegd om kennis over te dragen, in niet geïnstitutionaliseerde versie. De roep om dan het gildensysteem maar weer in te voeren snap ik vanuit dit gezichtspunt wel. Neemt het bedrijf de hele opleiding voor zijn rekening
Groet, Sicco Jan
-
Geïnstitutionaliseerd kennis overdragen, is dat niet gewoon een omschrijving voor school of opleiding?
Ja, dat is het inderdaad, maar dan eerder post grad of nog liever lager niveau. TU Delft doet een tweejarige post grad voor niveau universiteit/hbo railbouwkunde voor maar liefst €4300,- als remedie tegen vergrijzing en verlies van kennis/ervaring. Geen spoor te vinden van de basis zoals de bouw van (stoom-)locomotieven. Als je daar niks van af weet kun je ook geen simpel draaistel of een rijtuigbak ontwerpen. Bij de TU Delft hebben ze zelfs behalve een gedeeltelijke bewerking door Vd Broek de werken van Westendorp niet meer. Heel zielig.
John
-
Maar je kunt je ook afvragen welk nut dat nu nog heeft in Nederland. Waarom zou een instelling geld gaan investeren in het opleiden van locomotief- of wagonbouwers als die er in Nederland niet zijn en niet meer gaan komen? Het bouwen van spoorwegmaterieel in Nederland is feitelijk geschiedenis, en daar hoort ook bij dat die specifieke kennis verdwijnt.
-
Typisch de gedachte vanuit het kleine Nederlandse bekrompen perspectief.
Wat te denken van de (sub-) top van vervoerbedrijven die deze kennis moet hebben om nieuw materieel te bestellen. Wat te denken van personeel in de spoorweg(entertainement)industrie? Wat te denken van personeel met een gedegen kennis van zaken dat gevraagd wordt door buitenlandse railvoertuigenconstructeurs? En denk maar echt niet dat er in NL geen spoorvoertuigen of delen daarvan meer gemaakt worden.
John
-
Stuur iedereen die stoomtechniek wil studeren maar naar Engeland. Hier hebben ze moeite met het afscheidnemen van oude technieken. Is ook wel aan de staat van het land te zien. ;)
-
Typisch de gedachte vanuit het kleine Nederlandse bekrompen perspectief.
Wat te denken van de (sub-) top van vervoerbedrijven die deze kennis moet hebben om nieuw materieel te bestellen. Wat te denken van personeel in de spoorweg(entertainement)industrie? Wat te denken van personeel met een gedegen kennis van zaken dat gevraagd wordt door buitenlandse railvoertuigenconstructeurs? En denk maar echt niet dat er in NL geen spoorvoertuigen of delen daarvan meer gemaakt worden.
John
Typisch de gedachte van iemand die denkt dat het proces dat ik beschrijf te stoppen is en zelfs om te keren is. Als kennis niet meer nodig is, verdwijnt deze. Het is pas sinds de vorige eeuw dat er geprobeerd wordt kennis te bewaren, maar zodra die kennis niet meer dagelijks toepasbaar is, verdwijnt de relevantie en wordt het verspilling van geld en mankracht die kennis op niveau te houden.
En als je instellingen bereid vind te investeren in, in dit geval, spoorwegkennis, dan is de uiteindelijke afzetmarkt nog steeds marginaal. Museumspoor, een paar onderdelenleveranciers en verder een braindrain naar buitenlandse fabrikanten. De (sub)top van een vervoersbedrijf heeft geen theoretische kennis van zaken nodig om nieuw materieel te bestellen. Zeker niet als buitenlandse leveranciers beproefde concepten zo van de plank kunnen leveren.
Ik zie het ideaal, en ik waardeer het ook, maar als mijn studie geschiedenis me iets geleerd heeft, is het dat je een verloren strijd aan het strijden bent. Dat heeft niks met maken met een bekrompen perspectief.
Eelco
-
@sven,
dat is helaas ook niet waar. In Engeland heeft de vergrijzing ook toegeslagen, maar daar waren ze er op tijd bij. Er lopen minstens twee programma's om kennis en technieken aan jongeren over te dragen. Frappant is dat zelfs nieuwbouwprojecten in Engeland het werken aan de basis van de nieuwbouw ontwerpen wegens gebrek aan kennis niet zelf doen maar aan bedrijven zoals Delta Rail, Timken en zelfs DB Meiningen (met alle ellende van dien in Australie) overlaten. Een fatsoenlijk gelaste ketel kunnen ze in Engeland volgens de regels van de kunst echt niet ontwerpen.
Gr.
John
-
Met deze Halfords cultuur in Engeland, laat ik het repareren van mijn fiets nog niet eens aan de Engelsen over.
Willen jullie overigens niet met modder naar elkaar gooien met "typisch de gedachte van iemand...". Nergens voor nodig.
-
Een fatsoenlijk gelaste ketel kunnen ze in Engeland volgens de regels van de kunst echt niet ontwerpen.
D'r zit een verschil tussen kunnen en willen.
Engelsen gaan voor "heritage" dus die klinken tot in de eeuwige dag amen totdat iedere elasticiteit uit het staal verdwenen is. Verder zijn ze er zwaar van overtuigd dat gelaste ketels niet goed gaan (het zgn. "not invented here-syndroom")
FYI nog niet zo vaak een "zeikende ketel" gezien als in Engeland. Daar is het dus echt nodig om 's ochtends in de vuurkist te kijken om te zien of die droog is.
Verder zou een cursus "ketel-management" geen kwaad kunnen her en der. Een 9F van drukloos naar werkdruk in minder dan 4 uur. Daar gaat niet alleen de ketel van kreunen.
Maar goed we dwalen af.
Mbt Saris Overbosch -> gewoon een van "de lage nummers", zonder wie onze hobby er heeeeeeeeel anders zou hebben uitgezien ;)
-
Eens om bij het onderwerp te blijven.
Maar ik wil eerst het voorbeeld Fyra kwijt. Bij inkoop is niet enkel kennis van onderhandelen, contractvormen en het inkoopproces van belang, maar ook inhoudelijke kennis van wat je koopt. Bijna net zoals ik bij de Praxis altijd de meest rechte latten uit het schap haal, omdat ik weet dat ik met een kromme altijd op een wokkelwerkstuk uitkom... Je moet een keer getimmerd hebben om dat te begrijpen en niet denken "leuk een voordelige keus, als die kronkel er niet inzat zou het vast niet in de aanbieding zijn."
Groet, Sicco Jan
-
Fyra bewijst alleen maar de NS gewoon van de plank had moeten kopen.
Maar goed, deze meneer is het dus:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Sarris.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Sarris.jpg)
Afbeelding uit het boek over de 3737 door Ferree en De Bruin.
Eelco
-
Dit is, met o.a. de "dakpanconstructie" van de ketel van 3737 zowat het ergste wat ik in mijn 45-jarige carriere heb meegemaakt. De locomotief waarop deze ketel staat rijdt vrolijk door.
Hoe het wel zou moeten; tik bij Bol.com het woord "Locomotieven" in. Stap voor stap staat daar het ontwerp van een nieuwbouw ketel in vermeld samen met nog veeeeeel meer zoals de "acceptance prodedure" voor een 6000, van het idee tot de indienststelling.
John
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/aaaaa_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/aaaaa_1.jpg)
-
J...... Bij de TU Delft hebben ze zelfs behalve een gedeeltelijke bewerking door Vd Broek de werken van Westendorp niet meer. Heel zielig.
John
Is dat zo erg? Er staat een exemplaar van het collegediktaat 1921 in Wageningen. Er is er zelfs momenteel eentje
verkrijgbaar bij boekwinkeltjes.
John, gefeliciteerd met "Lokomotieven"!
Mvrgr
Koopmans
-
Ja, dit vind ik erg Jos. Waarom? Omdat de boekjes die je noemt aftreksels zijn van het manuscript uit 1916.
Ik heb dit in bezit en er staat meer in dan in de boekjes van King en Vd Broek.
Bedankt voor de felicitatiie; deel 2 is in de maak maar is naar mijn mening (wiskundig) taaier dan "Locomotieven"
Gr.
John
-
@John.
Jouw nieuwe boek lijkt mij erg interessant.Waar is het te koop?Ik zie het (nog) niet op de site van Van Stockum of de NVBS webshop.
@Sven
In de 19e eeuw gingen Nederlandse ingenieurs (in opleiding) vaak naar Engeland om kennis op te doen over locomotiefbouw.De overgrootvader van mijn vrouw heeft er zo ook zijn vrouw opgedaan.
Vriendelijke groeten,
Jan den Haan
-
Boek:
http://www.bol.com/nl/p/locomotieven/9200000038361516/
-
De overgrootvader van mijn vrouw heeft er zo ook zijn vrouw opgedaan.
Ah, zo moet het! (y)
-
Daar komen mooie treintjes van...
-
;D
-
Hopelijk niet al te off-topic: naar aanleiding van de discussie in dit draadje over mogelijkheden om kennis en traditionele technieken aan jongeren over te dragen, wil ik graag op het bestaan van het Mobiel Erfgoed Centrum in Rotterdam wijzen.
Informatie over het MEC is te vinden op www.mobielerfgoedcentrum.nl (http://www.mobielerfgoedcentrum.nl). Met name op het tabblad Werkwijze staat meer te lezen over de doelstellingen en de manier van werken van het MEC.
Vriendelijke groet,
Kees
-
Inmiddels het boek van J Simons "locomotieven" binnnen en aan het bestuderen. Heeft me inmiddels vele aangename uurtjes bezorgt. Hoop er binnenkort wat uitgebreider verslag van te doen, hier of op NMLD.
Ik heb begrepen dat een van de bronnen voor het boek betreffende boek te downloaden is bij de TU Delft. Heeft iemand daar een link van voor mij.
Een zeer verblijde Kniesoor :)
-
Hoe bedoel je Paul? De link naar de bibliotheek van de TU Delft en eventueel de bijzondere collecties daar kan je zelf wel vinden. Over welke bron heb je het?
http://www.library.tudelft.nl/collecties/ (http://www.library.tudelft.nl/collecties/)
Lekker zoeken en dan vind je bijvoorbeeld dit.
http://repository.tudelft.nl/assets/uuid:b1801da1-4442-4cd6-8cd9-c065abcd1817/1246.pdf (http://repository.tudelft.nl/assets/uuid:b1801da1-4442-4cd6-8cd9-c065abcd1817/1246.pdf)
-
Dank voor de link Henk ! Ik kon het ook niet 1-2-3 vinden. Dat ziet er uit als heel interessant leesvoer.
-
... Bij de TU Delft hebben ze zelfs behalve een gedeeltelijke bewerking door Vd Broek de werken van Westendorp niet meer. Heel zielig.
John
Zielig of jammer? En hoe komt het dat ze m niet meer hebben? Toen ik daar studeerde greep ik regelmatig mis omdat er een boek uitgeleend was en niet teruggebracht. Of achter glas lag en alleen in te zien met begeleiding vanwege de vrees van ontvreemding.
Ik vind het niet erg dat ze m niet meer in de kast hebben staan, als die maar wel digitaal in te zien is.
-
Ja, er zijn 1001 redenen te bedenken waarom zoiets ontbreekt. Kan zijn weggedaan 50 jaar geleden onder het motto wat moeten we nog met die stoomzooi. Kan ook zijn ontvreemd door een treinengek. Of een student had plaatjes nodig bij een werkstuk. Je kan het zo gek niet bedenken of bibliotheken maken het mee.
Het bibliotheekwezen is door de digitalisering sterk veranderd. Er wordt nu ook geïnvesteerd in het zogenaamde repository, het verzamelen van digitale versies van nieuwe en oude documentatie. Koppel die boel en er gaat een wereld open. Maar het kost tijd en geld. Ik weet niet of er al een digitale versie van het oorspronkelijke dictaat van Westendorp is. Mogelijk dat ze een pdf'je momenteel hogelijk zouden waarderen.
-
Heb inmiddels het andere werk van Westendorp / van den Broek (Locomotieven) ook (tijdelijk) in mijn bezit. Eens kijken of ik de tijd en motivatie kan vinden om die in te scannen naar pdf.
Het oorspronkelijke werk van Westendorp heb ik binnen mijn netwerk nog niet boven tafel kunnen krijgen. Maar blijf blijmoedig verder proberen
-
Dat had John dacht ik?
Eerst even vragen hoor voordat je aan de slag gaat. Voor hetzelfde geld vinden ze het nog steeds stoomzooi.
Maar was dat nu de bedoelde verwijzing?
-
@ Henk: Ik weet alleen dat er bij de TU Delft een of meerdere pdfs te vinden zouden moeten zijn.
een zoektocht op "Westendorp" levert redelijk wat op maar als ik dan ga kijken in de jaren t/m 1950 is de door vernoemde link een van de paar die ik kan vinden. De rest moet ik nog even na lopen. "lokomotieven / locomotieven" zit er, voor zo ver ik even gauw kon zien niet tussen.
Echter van de door van de Broek bewerkte versies heb ik er nu twee verschillenden naast m'n bed liggen.
Al met al het heeft werk van J. Simons me al weer de nodige pret en leesplezier opgeleverd (y). Het boek krijgt zeker een plek in het rijtje "standaardwerken"
-
De eerste origineel gedrukte uitgave van dit werk, maar minder uitgebreid, stamt uit 1921 en is in te zien in de bibliotheek van de Universiteit van Wageningen, de KMA in Breda en de Provinciale bibliotheek in Middelburg.
Moet ik daar eens gaan spitten. Het wordt leuker en leuker (y)
-
Het oorspronkelijk uitgetypte en middels doorslagpapier vermenigigvuldigde manuscript bevond zich in de bibliotheek van Machinefabriek "BREDA" voorheen Backer & Rueb naast nog vele andere "stoom"- werken zoals die van Garbe, Sauvage, Labrijn, Franco, Bolleman Kijlstra, en Van den Broek (de zwager van Westendorp). De twee werken van Van den Broek zijn een flauw aftreksel van het originele collegedictaat en soms voor een heel groot deel een herhaling. Netto blijft er niet zoveel over. Wat het getypte collegedictaat zo origineel maakt zijn niet alleen de originele schetsen van Pont maar de "autographieen" die erbij hoorden zijn nooit door Van den Broek in zijn gedrukte exemplaren opgenomen.
Het eindproduct van het uitgetypte dictaat is te vergelijken met Phillipson dat ook "autographieen" bevat.
Ik heb me bewust verre gehouden van het beschrijven van zaken die in andere werken beschreven worden. Beschrijvingen van de werking van bepaalde zaken behoren tot het domein van Labrijn en H&M en over bijvoorbeeld oververhitting, exhaustwerking etc. bestaan ook andere werken. De eerste categorie boeken is voor bedienend personeel; mijn boek belicht de ontwerpkant. Daarom zijn in "Locomotieven" ook de moderne manier van het ontwerpen van ketels, simulatie en regelgeving opgenomen.
Gr.
John
-
Moet ik daar eens gaan spitten. Het wordt leuker en leuker (y)
Dag Paul,
Je kunt ook bij mij op de koffie komen hoor!
Mvrgr
Jos Koopmans
-
Is misschien meer voor PB, maar dan is de keuze dus koffie bij jou of eitje (https://youtu.be/FW6okWDWqG8) bij mij ;D
Dat college dictaat wil ik sowieso een keertje in zien (en eigenlijk evt ook scannen)
-
Nou ik heb intussen een broertje dood aan reizen! Welk collegediktaat bedoel je, Westendorp/vdBroek 1947 is toch
een downloadable pdf vanuit de TU bibiotheek? Ik heb zowel een in 1960 aangeschafte papieren versie als de pdf.
Die 1921 versie heb ik ooit op de kop getikt in Boekenstad Bredevoort , als boekenmarkt overigens warm aanbevolen.
Mvrgr
Jos Koopmans
-
Bespaar je de reis; het gaat om Westendorp/King en de doorslag versie van "Locomotieven" uit 1916.
John
-
Oh, maar Paul heeft een zeer verfijnde smaak, die komt echt alleen maar op zaken af die nergens anders te zien zijn!
Mvrgr
Jos Koopmans
-
Maar ik had ook niets anders verwacht van iemand die mijn boek tot standaardwerk verklaart.
veel plezier
John
-
Kwam toevallig dit topic tegen over Sarris Overbosch
Ik heb nog les van hem gehad op de HTS in Enschede (Boulevard) , waar ik werktuigbouwkunde studeerde in de periode 1972-1977.
Ik kan mij vooral de praktijklessen van hem nog goed herinneren, inclusief het maken van indicateurdiagrammen aan de enorm grote Sulzer scheepsdiesel motor, welke het gehele gebouw deed trillen.
Overigens Sarris is in Ootmarsum begraven.
Geboren : 22-02-1909
Overleden : 05-01-1998
Zie : https://www.graftombe.nl/names/info/1869756/overbosch
Gr. Peter Evers
-
Bedankt voor die informatie. De man verdient een Wikipedia artikel.