BeneluxSpoor.net forum
Materieel => Materieelbespreking => Topic gestart door: ewoutdeleeuw op 16 December 2014, 08:07:18
-
Beste modelspoorliefhebbers,
Ik zit al een tijdje met het idee om een aantal Nederlandse stoomlocomotieven op de markt te gaan brengen. Het gaat dan niet alleen om NS maar ook om SS, HIJSM en NCS.
Wil je een andere stoomloc graag weer in de winkels zien en hij staat niet bij de keuzemogelijkheden, laat dan een bericht achter in het lijntje.
PS. In de toekomst wil ik ook beginnen met monumentaal elektrisch spoorwegmaterieel.
-
En in wat voor vorm, kit, kant en klaar? Wat voor materialen? Grote oplages, kleine oplages? En heb je al eens een voorbeeld van iets wat je gemaakt hebt?
En waarom zet je in je poll alleen maar modellen die al eens door andere kleinseriefabrikanten zijn gemaakt, of zelfs op dit moment gemaakt worden? Een model wat er nog niet is toch vele malen interessanter?
-
Ik ben het eens met Sander.
Waar ga je ze van maken ? messing?
-
Eens met het bovenstaande.. welke lok ik zou willen hebben wordt niet alleen bepaald door een nummer.
Dan moet je veel meer details geven over wat er verwacht mag worden aan constructieve details, gebruikte materialen (3D prints, messing etswerk, tingieten etc, allemaal technieken die georganiseerde hobbyisten reeds binnen handbereik hebben)
En zelfs met een goed doordacht concept is het resultaat bepalend, er zijn hier in het verleden meer initiatieven voorbij gekomen die nergens toe geleid hebben omdat de ontwerper wel de plannen maar niet de skills had. Eén ideologist haalde hier zelfs de landelijke tv mee ;D
Dus voor een bruikbaar antwoord op je stelling zal er meer duidelijk moeten zijn over de plannen en de fase waarin je nu verkeert.
-
HSM Argus-Vesta (y)
-
Zou je eens een proeve van je kunnen laten zien? Het klinkt nu alsof je opeens dit idee hebt gekregen en het op BNLS plaatst, en daarna pas eens gaat kijken wat je eigenlijk kunt. Ik heb hier te veel van dit soort topics voorbij zien komen en na korte tijd weer zien doodbloeden...
-
sander1985: Het is de bedoeling dat er Kits en kant en klare modellen worden geleverd. In de poll staan willekeurige Stoomloc's. Het klopt inderdaad dat deze na al geproduceerd worden (of geproduceerd zijn). Het nadeel van deze modellen is dat het om kleine oplagen gaat. Mijn bedoeling is om geen limiet aan de productie te verbinden. Het is inderdaad veel interessanter om een model te produceren dat nog niet op de markt staat, maar wat als je nu graag een NS 1700 wil kopen? A. HEEEL duur B. Er zijn er erg weinig en worden weinig aangeboden. Deze twee punten wil ik verhelpen.
roadster36: Het is de bedoeling om de modellen te laten 3d-printen.
Besselspoor: Helemaal mee eens, de modellen worden naar waarheid (zoals in het echie) nagetekend. Ik kan helaas nog niets laten zien. Het voordeel van 3d-printing is dat je alle details heel precies kan produceren. Hierdoor worden de modellen van een zeer hoge kwaliteit.
NS8714: Dit plan is 1,5 jaar geleden bij mij opgeborreld. Vanaf dat moment ben ik mij verder in de wereld gaan verdiepen en ik weet wat er qua Nederlandse locomotieven te krijgen is. Ik heb net als jou ook veel van zulke ideeën kapot zien gaan. Hier heb ik ook zeker op gelet en heb hier veel van geleerd om dit te voorkomen.
De poll is er alleen om een beeld te krijgen van welke loc's een voorkeur hebben in de modelbouw wereld. De NS 1300 is een kleinere stoomloc uit de begin periode. De 1700-1800 is een grotere ook uit de beginperiode maar heeft (daar ik heb gelezen) lang dienst gedaan. De 5500 is een grote tenderloc. En de 9500 is een tenderloc uit de latere perioden. Doormiddel van de poll kon ik ongeveer zien wat de wensen waren van de modelspoorders.
Hopelijk heb ik door dit bericht een aantal vraagtekens uitgegumd.
-
Ik denk dat het grootste vraagteken pas wordt weggegumd, op het moment dat je dingen kunt laten zien. Ik zou dus zelf een loc kiezen, daar mee aan de slag gaan en de resultaten laten zien. Een 1700 lijkt me een goed begin. Veel varianten, inzetbaar in een periode van 50 jaar.
Een 9500 zou ik geen tijd en energie in steken, daar wordt al aan gewerkt.
Eelco
-
Op zich wel verhelderend verhaal maar je hebt niet echt een goed beeld van de huidige markt in NS stomers volgens mij.
Er worden bijvoorbeeld zeer regelmatig Philotrain locs aangeboden op sites als marktplaats en als je een 1700 zoekt staat er eigenlijk altijd wel wat van op. En de laatste tijd zijn de prijzen gestaag aan het dalen van deze modellen. Laatst heb ik zelf nog een 2100 kunnen kopen voor minder dan 2/3e van de prijs waarvoor ze een paar jaar terug weg gingen, dus de Philotrains worden langzamerhand best betaalbaar.
En daar komt ook 3D printing om de hoek kijken, het lijkt een beetje een toverwoord tegenwoordig maar ik heb nog geen (Nederlandse) stoomloc modellen direct uit de printer zien komen die zo strak zijn dat je niet alle details weg moet schuren en dan ook nog eens betaalbaar zijn. Nog een groot nadeel van de 3D prints is gewicht. Het is heel leuk om een compleet model 3D te printen maar zeker bij kleinere locs als de 1700 en 1300 moet je juist zo veel mogelijk van zware materialen maken om nog enigszins trekkracht te hebben.
Er zijn al wel wat voorbeelden te vinden waarbij een fabrikant een moederondereel in zeer hoge kwaliteit 3D print en dan na laat gieten in ander materiaal (messing, resin), anders is het gewoon niet te betalen, en zaken zoals dommen en veiligheden zijn gewoon het mooist in messing.
Mijn conclusie: laat mij maar eens een goed model zien, direct uit de 3D printer met goede aandrijving en trekkracht en dan heb je misschien mijn interesse. Wat ik tot op heden van serieproductie 3D prints heb gezien overtuigd mij absoluut niet om zo'n model te kopen.
-
NS8714: Zoals eerder vermeld kan ik nog niets laten zien omdat er alleen nog dingen op papier staan. Maar je hebt gelijk. Wordt aan gewerkt ;)
-
Of je moet voor een loc kiezen die nog nooit geproduceerd is. Een Argus Vesta type lijkt me wel een goede. Alleen wordt de markt hiervoor wel stukken kleiner. Ik zelf zou voor een NS6700 kiezen. Is al wel door een kleinserie fabrikant gemaakt.
-
Als ik dan een tip mag geven: Kies voor je eerste loc eentje met binnen liggende cilinders. Een 1300, 1700, 1900, 2100, 3500. Dat soort apparaten. Dan ben je al wat minder werk kwijt aan cilinders/dijfstangen/aandrijving.
Probeer te werken op basis van bestaande aandrijvingen, dat maakt het misschien wat goedkoper.
Ik hoop dat het wat wordt. Maar ik kijk verder nog even de kat uit de boom. Zelf heb ik wel degelijk wensen qua NS stomers, maar daar wacht ik nog even mee. Als je overigens een Nederlands Indische stomert in H0m (smalspoor) zou overwegen te ontwikkelen...
Eelco
-
Nou Ewout, de concurrentie is je al voor, de NS 7100 is al uitgebracht ;) :
https://modelspoor-shop.nl/producten-bestellen/product/12-ns-7100 (https://modelspoor-shop.nl/producten-bestellen/product/12-ns-7100)
::)
-
Je kunt toch op zijn minst wel een rendering laten zien van een ontwerp van een NL stomer?
Of eventueel een ander spoorgerelateerd bewijs van kunnen op dat gebied?
-
Ik zit al een tijdje met het idee om een aantal Nederlandse stoomlocomotieven op de markt te gaan brengen.
Heb je al een commerciële account aangevraagd?
-
1700 is inderdaad de grootste oplage van Philotrain en de prijzen zijn drastisch gedaald.
Mag ook wel voor een lok van 30 jaar oud.
Denk eens aan een 5800 of 6100 dat zijn grotere varianten van de 5500 en de 6000.
En die zijn nog niet in model gemaakt.
Alle andere wel.
-
Ik zou voor twee extremen gaan; inderdaad een 6100,ddar zijn meer dan voldoende tekeningen voor beschikbaar of een ander uiterste in de vorm van een kleine 8500. Een 5800 kan ook maar daar waren er niet veel van en redelijk vroeg (1951) uitgerangeerd.
Blijft over: de kwaliteit van het 3D printwerk.
Gr.
John
-
Een betaalbare 7700 zou héél welkom zijn!
-
Een goed lopende NS 7000 graag!!
Top idee als ik het zeggen mag (y)
Groet,
Sven
-
Een betaalbare 7700 zou héél welkom zijn!
Die zijn best betaalbaar. Daar heb ik er al 3 van...
Maarre, fijne details en printwerk? Vergeet het maar...
-
Nou nou, dat ben ik niet helemaal met je eens. Sven heeft laten zien met zijn tramlocje dat je toch iets heel moois kunt krijgen (voor wênig). En als ik eerlijk moet zijn, dan heb ik ook liever dat tramlocje van Sven, dan een kant en klare van Philotrain, dus er is best wel wat mogelijk. Maar goed, ga niet met iets komen waar er al meerdere van zijn/komen. Dido geluk komt binnenkort met een ombouw voor de NS 9500, Philotrain heeft al eens een ombouw voor een 9500 uitgebracht, dus ga vooral geen 9500 uitbrengen.
Zo'n 6100 is mooi, al mag je van mij altijd de Rhijnboog uitbrengen... Maar goed, het volk wil foto's, dus ik zou zeggen, leef je uit en maak het waar!
Succes!
Tom.
-
7700 heb ik voor een origineel door Philo gebouwde lok 125 euro betaald.
Tis ff zoeken dat wel maar zoals gezegd , de prijzen dalen echt.
-
En als ik eerlijk moet zijn, dan heb ik ook liever dat tramlocje van Sven, dan een kant en klare van Philotrain
Vriend! (y)
De starter van dit topic lijkt grote gedachten te hebben, zonder ooit maar eens een trein in 3D te hebben gemaakt, zo lijkt het. Het is niet verbazend dat hij met scepsis begroet wordt. Mijn ervaring met kleinseriefabrikanten, van alle niveaus, is dat ze begonnen met een trein die ze zelf wilden hebben. Tijdens de bouw heb je dan wel door of dit iets commercieels zou worden. Je moet niet kijken wat het volk wil, je moet kijken wat je zelf wilt. Want rijk ga je er (heel waarschijnlijk) niet van worden, als je er al iets aan gaat verdienen (proefafdrukken zijn ook niet goedkoop). Het proces om te maken blijft dan leuk en je hebt een doel dat je echt wilt bereiken. Dat is ook wel nodig, om je er doorheen te helpen als je het even niet meer ziet zitten en het enthousiasme even weg is. Als dus uiteindelijk maar een handjevol mensen je model koopt, dan is het geen teleurstelling als je het in de eerste plaats voor jezelf hebt gedaan. Al had niemand mijn Backertje willen hebben, had me niks kunnen schelen. Ik geniet er elke dag nog van! En het is leuk dat ik er toch ook andere mensen een plezier mee kan doen. Heb er ontzettend veel leuke contacten en vrienden aan over gehouden. Geld is een bijzaak.
Het kan nog altijd uit de hand lopen als je wat moois hebt gemaakt, maar houd je daar maar nog niet mee bezig.
Als je dan niet wilt zien wat je al hebt, dan zou ik het wel leuk vinden als je wat laat zien dat je in het verleden hebt gemaakt in 3D.
-
Ik zou nog wel eens een betaalbare, doch toch goed uitziende en goed rijdende NS 2100 en NS 7700 in mijn collectie willen opnemen. :)
-
Ik zou gaan voor een goed rijdende NS 4300 in schaal.
Die van Bachmann is helaas te groot.
Die van DJH is wel op schaal,maar schijnt niet lekker te rijden?
In dit draadje http://forum.beneluxspoor.net/?topic=13070.0 zijn ze te vergelijken.
Mvg jamie diks
-
Een mooie 2104 lijkt me wel wat :) Je kan het ook op de Atlas manier doen, net als de trammetjes: vrij goedkoop een kunstof en niet rijdend model uitbrengen voor vitrines en zo. En de gemeenschap hier verzint wel een aandrijving.
Mvg,
Robert
-
Zolang de loop- en aandrijfwielen maar van metaal zijn. ;D Gemak dient immers de mens. Je propt in de tender een aandrijving en gaan met die banaa... op de baan, bedoel ik. :P
Natuurlijk juig ik het uitbrengen van een nieuwe Nederlandse stoomloc, vooral zo,n Blikken Tinus, van harte toe!
André
-
Zolang de loop- en aandrijfwielen maar van metaal zijn. ;D Gemak dient immers de mens. Je propt in de tender een aandrijving en gaan met die banaa... op de baan, bedoel ik. :P
Vandaar dat deze wielen wel rollen maar geen geleiding hebben Whahaha
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/WP_20141217_008.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/WP_20141217_008.jpg)
-
Daarom dus. Metalen wielen ;D
-
Voorbeeldje van meer als 24 uur lang printen (NS 7700)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/WP_20141217_004_1_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/WP_20141217_004_1_1.jpg)
Voorbeeldje van minder dan 24 uur printen per stuk (tender NS 3700)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/WP_20141217_009_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/WP_20141217_009_1.jpg)
De geprinte voorbeelden zijn in schaal 0
Groet,
Sven G
-
Als dit al spoor 0 is, acht ik printen in deze kwaliteit volkomen ongeschikt voor de doelgroep van oud-Hollandse stomers in H0. Je moet zoveel wegschuren om de oppervlakken nog een béétje glad te krijgen dat je alle getekende details al kwijt bent.
Printen in een veel fijner composiet (kan niet thuis en is véél duurder) is wellicht een optie voor kleinere objecten, welke dan gecombineerd kunnen worden met messing voor vlakke delen en dommen/leidingwerk. Het is niet toevallig dat daarom meestal gekozen wordt voor het vervaardigen van een moedermodel waarvan een mal getrokken wordt om in resin te gieten, in combinatie met messing ets&gietwerk voor de diverse details, fine-scale wielen voor goede loopeigenschappen, en dan motoriseren met Mashima's met vliegwiel.
Als je dat kwaliteitsniveau niet voor ogen hebt, kun je je eigenlijk bij voorbaat wel beperken tot dingen die je alleen voor jezelf maakt.
-
Spijker op z'n kop!
Gr,
Robbert Jan.
-
Nog even wachten tot de techniek zover is dat we messing kunnen printen...
-
En als dat kan en je hebt nog steeds dezelfde resolutie dan schiet je er nog niets mee op...
-
En een grondvorm? Wellicht dat dat beter te doen is, zowel qua printen als qua schuren/schoonmaken. De details kan je dan met messing onderdelen aanbrengen...
-
Mwah, dan is het helemaal de moeite niet meer, dan kun je net zo goed helemaal zelf gaan bouwen. Plastic buis, paar plaatjes styreen en hop, een stuk goedkopere grondvorm voor een loc. En daarna aan de slag met de detaillering.
-
oo leuk.... een kaars in stoomtreinvorm :)
-
Er zijn veel verschillende print technieken met bijbehorend detail niveau. Een printertje wat thuis staat zal inderdaad niet printen wat wij willen maar bij Shapeways of vergelijkbare bedrijven kan je ook andere technieken kiezen die gladder zijn. Ik sta overal voor open. Kan het niet vandaag geprint worden dan wel over een aantal jaar in de door ons gewenste kwaliteit voor een schappelijke prijs.
-
Geweldig om te zien dat een poll "Welke Nederlandse stoomloc zou je graag (weer) in de winkels willen zien?"een gesprek oplevert met allerlei tips waar ik veel aan heb. Allen hartelijk dank hiervoor. Ik ga mijn uiterste best doen om zo snel mogelijk iets te kunnen laten zien. Ik houd jullie van de ontwikkelingen op de hoogte. Ook zal ik de wensen qua locnummers noteren en deze proberen waar te maken.
-
Ik mis eigenlijk de 8800 in het rijtje.
Jos.
-
Er zijn veel verschillende print technieken met bijbehorend detail niveau. Een printertje wat thuis staat zal inderdaad niet printen wat wij willen maar bij Shapeways of vergelijkbare bedrijven kan je ook andere technieken kiezen die gladder zijn. Ik sta overal voor open. Kan het niet vandaag geprint worden dan wel over een aantal jaar in de door ons gewenste kwaliteit voor een schappelijke prijs.
Prints van Scheepswees heb ik hier thuis, geloof me, dat nivo van een niet hoeven te schuren product, daar zijn we nog lang niet. Stepping is nog steeds een probleem. Daarom, voor kleine items als een remcilinder, dynamo of bankstel is het best bruikbaar, verder nog niet. En dan print je al in FUD en niet in dat wollige WSF.
-
Ik mis de NS 4300 nog in het rijtje ::)
Mvg jamie
-
ach, al de messing onderdeeltjes die ik heb, hebben ook allemaal nabewerking nodig... Desalniettemin denk ik dat het allemaal nog redelijk in de kinderschoenen staat, maar dat het straks gewoon goed door ontwikkeld is en ook goed bruikbaar. nu is het vooral nog een zaak van nabewerken. maarre, ik wil wel een rhijnboog op schaal, haal ik de kleine onderdelen er wel af en vervang ze voor messing exemplaren. bewerk ik de grondvorm tot hij mooi glad is...
-
en het frame maak ik ook wel zelf ;D
-
Succes met je Rijnboogje Tom ;) !
-
Precies, je hebt flink kunnen oefenen op je DJH en Philo locjes. Nu gewoon lekker zelf gaan bouwen ;)
-
In dit (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,55255.msg3221518344.html#msg3221518344) draadje vind ik de kwaliteit van de 3d-prints beslist niet tegenvallen.
Stephan.
-
Het is maar net wat je ervan verwacht. Ik zie stepping. De wanden hebben nog steeds nabewerking nodig om net zo glad te zijn als een Fleischmann bak. Maar het is een goede basis.
-
precies, als je bij de onderste foto close up bekijkt zie je dat het ondanks een schuurbeurt nog absoluut niet strak is.
http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,55255.msg3221524955.html#msg3221524955
En deze rechte trambakken zijn toch wel erg makkelijk te schuren , wat je bij een stoomloc vol klinknagels gewoon kan vergeten.
En dan nog deze opmerking
Thanks allen! Ik ben er zelf ook erg blij mee. Naar mijn mening kan shapeways hier niet aan tippen, zelfs het FUD wordt er nog raar van. Dit is gewoon perfect materiaal, goed voor de modelbouw. Enige minpuntje zijn de rondingen die in laagjes worden gedaan. Maar dat is bij dit model gelukkig niet zo aan de orde.
Het enige waar wél rekening mee moet worden gehouden zijn de kleine puntjes door het support-materiaal dat wordt afgebroken/geschuurd. Gelukkig hadden we daar niet veel last van hier.
-
Die zijn best betaalbaar. Daar heb ik er al 3 van...
Maarre, fijne details en printwerk? Vergeet het maar...
Hoe kom je dan aan een betaalbare NS 7700?
Ik dacht dat Philotrain-modellen schaars, dus duur zijn?
En we hebben het hier over modellen die je graag in de winkel wilt zien, geen 3d-printmodellen die ik misschien zelf ook bij Shapeways kan bestellen maar dan wel zelf voor een aandrijving moet zorgen...
-
Simon geloof me Philotrain word gelukkig steeds goedkoper.
Mag ook wel tis onderhand 30 jaar oude zooi. ;D
natuurlijk zijn er nog steeds handelaren die de hoofdprijs willen maar met wat geduld kun je best een goedkope lok vinden.
Voorbeeldje bij Wentink occasions is pas een 1700 in staatspoorkleuren verkocht voor 375.
Dat poldermodelspoor hem dan koopt en weer voor meer dan 500 te koop zet is een beetje jammer. >:(
-
Ik heb even terug zitten lezen. Ik zie echter geen schaal. Als je dit bedrijfsmatig gast doen, dan zou ik H0 verwachten, omdat daar de grootste markt voor is. Het gepriegel op dat formaat maakt het maken van details wel erg moeilijk. Een grotere schaal is dan logischer, maar dan kom je in de zelfbouw categorie terecht met hele hele hele hoge eisen.
En dan de prijs. In de discussie hierboven gaat het over een 2e handse loc van 500 euro. Let op dat die markt klein is en heel erg veeleisend qua kwaliteit.
Wellicht toch een "behoorlijk netjes" locje in H0 voor 100 euro? Daar zul je er veel meer van kunnen gaan verkopen.
My 2 cents
-
@Vincent: precies.
Ik denk hier in dit topic dan ook zelf aan (bijvoorbeeld) een kant-en-klare NS 7700 a la de T3 van Fleischmann.
Dus dezelfde schaal, kwaliteit, inzetbaarheid als model (kortkoppelingschacht, rij-richting wisselende verlichting, DSS ed), en natuurlijk hetzelfde prijsniveau.
Een model van Philotrain (nieuw of 2e hands) of geprinte 3D-kap is van een heel andere orde.
-
Dat ben ik dus niet met je eens.
je noemt zelf als voorbeeld al de 7700, nou die is dus met wat zoeken gewoon goedkoop van Philotrain te vinden.
7700 heb ik voor een origineel door Philo gebouwde lok 125 euro betaald.
Tis ff zoeken dat wel maar zoals gezegd , de prijzen dalen echt.
Dan kun je antwoorden dat is een toevalstreffer , nee dus Ingenium heeft er drie en heeft daar ook echt niet de hoofdprijs voor betaald.
Antwoord op de vraag van Ewout de leeuw moet in mijn ogen dus zijn : een lok waarvan er nog geen model gemaakt is.
Vincent een lok voor 100 euro kun je gewoon vergeten.
Dat is heel misschien mogelijk bij een lok waarvan je weet dat je er heel veel gaat verkopen zoals een Roco 2400
Anders is het gewoon financieel niet haalbaar.
-
Je schrijft ook zelf dat de Philo ondertussen "30 jaar oude zooi" is.
Het gaat mij er ook niet om dat ik die niet kan vinden, maar dat die volgens mij niet voldoet aan de "eisen" van deze tijd, zoals diegene die ik ook net noemde...
-
En zitten bij de nog niet uitgebrachte locs nog modellen die ook buiten het clubje van die hards interessant zijn? Als beperkt geïnteresseerde in stoomlocs kom ik na de 3700 en 6300 van Artitec op de NS 5500.
Maar een vraag aan de topicstarter is nog over welke oplagen hij denkt en wat de doelgroep is.
-
Wat dacht je van een 8500 ? Nog nooit uitgebracht, in vier uitvoeringen te maken, basis Lilliput vuurloze stoomlok. Alleen wielen wisselen met Roco wielen van de juiste diameter en ze zijn zelfs in het zwart verkrijgbaar.
Gr.
John
-
Ja Simon
Dat ben ik dus ook weer niet helemaal met je eens, mijn 30 jaar oude 7700 rijd mooier dan mijn FLM T3
Hij heeft alleen geen wisselende verlichting thats all
John prima sugestie
al heb ik liever een 5800 ;D
-
En ik heb liever een goed rijdende en in schaal 1:87 NS4300 ;D
Mvg jamie
-
Rhijnboog JeeJeeJee! Rhijnboog JeeJeeJee!
-
Ik zie ook graag een rangeerloc, bijvoorbeeld een NS 8500 of een NS 8700.
Gerard
-
Doe maar een 7700! Heb liever een kleinere locomotief. Blijft ie betaalbaar! ;D
-
Een lok voor 100 euro kun je gewoon vergeten.
We hebben het hier over 3D printed onderdelen/locs. Men (het grote publiek waar deze ondernemer het van moet hebben) zal hier geen grof geld voor gaan uitgeven.
Ik denk dus echt dat hij moet streven naar een marktprijs rond de 100 euro. Hiervoor een net locje neerzetten. Het hoeft dan niet spectaculair te zijn. De echte "100% realisten" zullen dit initiatief toch links laten liggen.
In een ander draadje stond een mooie vergelijk tussen kwaliteit en prijs. Deze eerste is steeds beter terwikl we steeds meer de hand op de knip houden. Uitzonderingen daargelaten.
-
En wat dachten jullie van een 8200? Lekker veel uitvoeringen; NRS, HSM, NBDS, NS maar wel drie verschillende machinistenhuizen. Een nieuwe oplage zou niet gek zijn want Maikel is toch uitverkocht.
Gr.
John
-
Maikel was toch al weer met een tweede oplage 8200derden bezig, of is die alweer uitverkocht?
-
Zuylen,
in de war met de 8100?
8200 ben ik aan het bouwen, is een van mijn roulatie projecten ;D
-
Nja hij heeft een NS8200 gemaakt. Die versie heb ik (als nu gebouwde bouwkit) thuis staan. Destijds zei hij dat de NS8200 een rerun kreeg. Echter zie ik nu dat hij inderdaad de NS8100 heeft uitgebracht. Dan heb ik me dus vergist. ;)
-
hoe rijdt die 8200 van jou?
-
Een platluis, bleh...
-
ja veel krabben. ;D
-
Mijn Platluis rijdt prima. Duurde wel even voordat ik dat voor elkaar had. Na veel bijbuigen van het frame lukte dat. Decoder regelt het motortje ook uitstekend. Heb alleen een beetje spijt dat ik niet gelijk werkende verlichting had in gebouwd. Maar dat kon ik toen nog niet (Ik dacht nog in lampjes) Nu zijn er leds. En ik ben ook een klein beetje handiger geworden. (Een heeel klein beetje maar ;D)
-
Zonder twijfel de 1700/1800, als het mijn persoonlijke keus zou mogen zijn
Maar tevens is elke nederlandse stomer welkom hier, en zal ook zeker worden aangeschaft.
Groet Leen.