BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: Jeff op 13 December 2014, 18:07:03
-
Hallo allemaal
In het boek Vervlogen Stoom van Hans van Poll en Bert Steinkamp staat
op blz. 123 een afbeelding van ontwerp van een zware stoomlokomotief
voor de goederendienst.
Het ontwerp laat een lok zien met 5 gekoppelde assen waarvan de afmetingen
overeen komen met de duitse G10 / Br57 maar verder met een ketel en tender
zoals die bij de NS 3700 en NS4600 gebruikt is.
Nu vraag ik mij af of er meer over dit ontwerp bekend is of is het alleen bij
deze maatschets gebleven ?
Groet
Jeff
-
Bij mijn weten alleen bij een schets gebleven. Er zwerven meer leuke ontwerpen door het NS archief.
-
Deze ontwerpen zijn alle van Labrijn en gemaakt gedurende WO2. De afdeling van Labrijn had toen vrij weinig te doen en hij voorzag dat na de oorlog nieuwe (naar zijn mening stoom-) locomotieven nodig waren. Het is anders gelopen; NS werd uit de brand geholpen door WD en SBB machines en de weg naar (her-)elektrificatie werd ingeslagen.
Van Labrijn zijn ongeveer vier of vijf ontwerpen (alle goederenmachines) bekend. De Pacific in het 3900 boek van Paul Henken is ontworpen door Tabernal en waarschijnlijk bedoeld voor de Ned. Ind. markt.
Gr.
John
-
Wie weet was dat ontwerp wel voor Ned. Indie bedoeld, maar ik denk dat men daar in 1928 niet bepaald zat te wachten op opnieuw een 2C1 compoundloc van Nederlands fabrikaat, gezien hun pogingen op dat moment om de aanwezige compound pacifics van Nederlands fabrikaat enigszins acceptabel te laten presteren.
Vrij kort daarna braken economisch zware tijden aan waardoor er in Nederlands Indie bepaald niet meer gedacht werd aan de aankoop van nieuwe locs. Dat kwam pas na de crisis weer. En bij een vooruitblik voorzag de SS vooral in de aankoop van diesellocs. Maar ja, WO II gooide roet in het eten...
Sorry voor het OT ge-OH. Maar dat triggert het noemen van de spoorwegen in Nederlands Indie nou eenmaal bij mij... ;)
Eelco
-
Als het ontwerp uit de 2e wereldoorlog zou zijn dan snap ik niet
goed waarom men een ketelontwerp uit 1910 zou willen gebruiken.
Ook de getekende veiligheid was toen al geen standaard meer.
Ik heb zelf het idee dat het ontwerp eerder ontstaan is, naast het
ontwerp van de NS4600.
Groet
Jeff
-
Het ontwerp van een E loc met sleeptender lijkt mij idd ook van begin jaren twintig te dateren. Zeker als je de begeleidende tekst op de pagina er voor leest. Ook het handschrift op de tekening past eerder bij eind jaren '10, begin jaren '20.
Eelco
-
Zie ook Paul Henken serie 8100 blz. 77.
Overigens is een locomotiefontwerp met een 3700 ketel geen bijzonderheid want dit is tot het einde de standaardketel gebleven. De laatste werden toegepast op de SM tenderversie van de 4600-en. Ook de vorm van de "veiligheid" stelt niets voor want wat getekend is, is een sier-"omhulsel" en daarachter kon van alles zitten, meestal twee Ramsbottom en een Ashtonveiligheid, later open en bloot twee Ackermannen.
Bij al die ontwerpen moet wel de aantekening gemaakt worden dat er wel degelijk aan gerekend is. Een ontwerp begint met de berekening van de toegelaten en de gewenste asdruk. Op zich is dat al een heel karwei.
Persoonlijk heb ik de indruk dat we blij moeten zijn dat deze ontwerpen niet doorgegaan zijn. Het waren allemaal goederen- of rangeermachines met kleine drijfwielen (en dus lage snelheid) en twee buitenliggende cilinders die eenzelfde risiko vooronrustige gang als bij de 4600-en in konden houden.
Voor een constructeur zijn de ontwerpen weinig boeiend; het is voortborduren op een oud en bekend thema.
Gr.
John
-
het is voortborduren op een oud en bekend thema.
Een passende samenvatting voor de stoomlocs van de NS ;D
-
Dat ontwerp van de NS 9000 komt met die Ackermann veiligheden al wel een stuk moderner over dan het ontwerp van de vijf-asser in Vervlogen Stoom.
Het omhulsel over de veiligheid zegt inderdaad niets maar is bij nieuwbouw-loks van voor de oorlog al
niet meer toegepast. De 3900, 6100, 6300, 8700 en de laatste 3700en hadden het niet meer.
Ik hou het er op dat het ontwerp in de jaren 20 gemaakt is.
Groet
Jeff
-
Weet iemand of er nog meer van dit soort nooit uitgevoerde ontwerpen zijn en in welke nummerserie
de lok terecht had kunnen komen?
-
Voor Nederland weet ik alleen eloc 1400 en diesellocs 600 (niet de Hippel, maar die met resterende DE-5 motoren) en 6000 (voorontwerp voor 6400).
Voor Nederlandse stoomlocs weet ik het niet.
Voor buitenlandse stoomlocs zou je hier (http://www.douglas-self.com/MUSEUM/LOCOLOCO/locoloco.htm) eens kunnen kijken, daar staan de raarste ontwerpen tussen.
-
Losse tender, "sleeptender" is een germanisme :-)
Dirk
-
Voor Nederland weet ik alleen eloc 1400 en diesellocs 600 (niet de Hippel, maar die met resterende DE-5 motoren) en 6000 (voorontwerp voor 6400).
Voor Nederlandse stoomlocs weet ik het niet.
Voor buitenlandse stoomlocs zou je hier (http://www.douglas-self.com/MUSEUM/LOCOLOCO/locoloco.htm) eens kunnen kijken, daar staan de raarste ontwerpen tussen.
Als het ook om plannen van iets anders dan stoomlocomotieven mag gaan, er waren nog studies naar een serie 1800, nieuwe IC rijtuigen, motorwagens type DM'90, twee- en vijfdelige Koplopers, IC Max en nog 29 extra mDDM.
-
Altijd leuk om eens naar te kijken maar het gaat mij vooral om nederlandse stoomlokomotieven.