BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: fredamsterdam op 17 July 2006, 21:47:14

Titel: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: fredamsterdam op 17 July 2006, 21:47:14
ik maak gebruik van I.B, koploper en LDT S88. Nu krijg ik geregeld een bezetmelding van een blok wat op dat moment totaal leeg is.  Wie herkend dit gegeven en wat is de remedie?

groeten Fred
Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: Davy op 17 July 2006, 22:24:09
Op onze marklin module baan met een IB en koploper hebben wij daar ook last van. Reden er wordt toch nog contact gemaakt. Loopt dit na en verbetert de scheidingen.
Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: FredS op 17 July 2006, 23:01:36
Ligt natuurlijk ook aan de wijze waarop de melders gemaakt zijn?
Contact-rail, bezetmelders, anders?

Welke kabels zijn gebruikt tussen de S88 modules?
Hoe zijn deze gelegd?

Er kan héél veel fout gaat bij S88!
Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: fredamsterdam op 17 July 2006, 23:13:27
ik maak gebruik van m rails en heb 1 gedeelte van een rail geisoleerd als terugmeldpunt. nagemeten met de multimeter geeft een prima isolatie aan. Dus de scheidingen zijn o.k. . De leiding van de S 88 bestaat uit 6 aderige telefoonkabel. Deze ligt ver van de overige stroom doorvoerende kabels om interferentie te voorkomen. Nu is het wel zo dat de verbindings kabels iets langer zijn dan 2 meter, er zit er 1 bij van 4 meter. Ik heb aangenomen dat dit alleen signaal doorgaven beinvloedt en deze is prima.

groeten Fred
Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: Klaas Zondervan op 17 July 2006, 23:40:21
Fred, heb je bij M-rail een stuk rail geïsoleerd? Mag ik vragen hoe je dat voor elkaar hebt gekregen?
Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: fredamsterdam op 17 July 2006, 23:56:07
allereerst dien ik te melden dat het toch een interferentie probleem was en dat nu alles weer functioneerd.
Het isoleren van een stukje rail bij Mrails is zeer eenvoudig, na wat routine opgebouwd te hebben. Allereerst frees je 2 sleuven in de spoorstaf, ongeveer 3 tot 4 railstaaf klemmetjes lang. dit gedeelte wip je er met een schroevedraaiertje uit en de lipjes, waar de railstaaf tussen zat buig je iets verder uit elkaar. Hiertussen plak je een isolerend strookje, ik zelf gebruik dubbelzijdige tape maar een stukje papier, isolatie tape etct etc kan ook. Soldeer een draadje aan het spoorstaafje dat eruit gehaald is, een stukje blank frezen vergemakkelijkt het solderen. Plaats het staafje terug in de lipjes en deze samenknijpen met gepaste kracht. Meet even na met de multimeter en voila een prima terugmeld punt is gecreerd. Ik heb er 60 in gebruik en het werkt prima.
Voordeel is tevens dat ik waar ik maar wil terugmeld punten kan maken. en de kosten zijn nihil.

succes
groeten Fred
Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: Peter Kleton op 18 July 2006, 12:08:41
 Hallo Fred,  ;)
 Vraagje: Hoe stevig zit dat stukje rail vast? Kan het niet gaan schuiven en een valse melding geven?
Ik zou op een of andere manier daarom de opening dichten met isolatiemateriaal,als je al niet iets anders hebt gedaan.
-Peter
Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: FredS op 18 July 2006, 20:02:59
Interferentie ?
telefoon kabel: Jakkes, dat is ook vragen om problemen, zeker met lengte méér dan 1 meter.
Beste oplossing is nog altijd afgescherm kabel, zoals toegepast bij RS232 verbindingen.
Maar goed, het probleem is dus opgelost. Mooi!
Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: laurent op 18 July 2006, 21:50:51
met m-rail kan je beter stukjes papier tussen de middengeleidercontacten doen, en daaraan draadjes solderen, is veel makkelijker te isoleren, en ook nihile kosten. moet je alleen ff een weerstand tussen de draadjes en de S88 plaatsen, volgens mij, ik heb nog geen ervaring bij mezelf, maar dit is van vrienden die de middengeleider hebben gedaan. als je een stukje tussen de 2 sporen plaatst, moet je zorgen dat dit een kort stukje is, waarover alle sleepcontacten gaan ;D dan ziet je computer hem, moet je wel iets anders instellen.

laurent
Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: fredamsterdam op 18 July 2006, 23:27:54
goed om te lezen dat het vragen oproept.
Of de geisoleerde stukjes verschuiven: ik gebruik zeer regelmatig de roco clean wagon. deze gaat met zijn reinigingsmatje zonder problemen de gehele baan rond en er verschuift niets.
De middenrail isoleren heb ik ook geprobeerd.
1  hier heb ik geen goede methode voor gevonden om dit gemakkelijk te doen.
2 er wordt alleen een sleper gedetecteerd dit geeft problemen t.a.v zit de sleper aan de voorkant van de lok en in een volgende geval als de lok gekeerd is zit die aan de achterzijde van de lok en dus loopt deze verder door.
3 je hebt S88 nodig met opto couplers
4 bij een treinstel dient aan beide zijde een sleper te zitten


al deze problemen heb je niet als je de railstaaf isoleerd. Nu zijn het de wielen die de s88 aansturen.

over gebruik van een telefoonkabel misschien het volgende: het is goedkoop en misschien is het niet de allerbeste oplossing i.v.m stoorsignalen. Ik heb daar geen antwoord op.
Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: Klaas Zondervan op 19 July 2006, 00:11:34
Het type kabel doet er niet zo veel toe. Belangrijker is de manier waarop je hem aansluit.
Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: FredS op 21 July 2006, 15:33:13
Het type kabel doet er niet zo veel toe. Belangrijker is de manier waarop je hem aansluit.
Ligt ook aan de lengte en wijze van plaatsen. leg een telefoon kabel maar eens parallel aan het spoor! Met afgescherm kabel is dat geen probleem!
Het is het éérste wat ik vervang als ik ergens storingen ontdek en veelal het enigste wat ik behoef te doen.
Vergeet niet, het zijn maar 5v digitale signaaltjes.. kan echt niet veel hebben, daarom hebben ze ooit ook RS232 uitgevonden!
Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: Klaas Zondervan op 21 July 2006, 16:39:25
FredS,

wat ik o.a. bedoel met de manier van aansluiten is b.v. dat je een telefoonkabel gebruikt op de manier waarvoor hij is bedoeld, nl. per aderpaar. Als je met een ader een signaal overbrengt moet je de bijbehorende ader gebruiken voor de referentiespanning, ook wel massa genoemd. Desnoods sluit je hem éénzijdig aan, maar die extra ader fungeert dan ook als een soort afscherming.
Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: FredS op 21 July 2006, 17:57:22
Maar dat is juist het probleem Klaas,
vele gebruiken die 'slechte", kabels als zodanig en koppelen er maar op los. Zelfde euvel met UTP kabels/RJ45.. worden ook te pas en onpas daarvoor gebruikt, terwijl het gros niet is afgeschermd. Het is twisted pair kabel, hetgeen betekend dat intern telkens 2 adres met elkaar zijn verdraaid. (twisted). Dat heeft alleen effect als er ook een juist signaal op wordt aangeboden. ga je zo'n kabel zondermeer gebruiken voor S88 en je twist Clock met Data, dan zijn storingen toch bijna onvermijdelijk.
In principe maakt het draad type/soort niet uit, maar de samenvoeging van meerdere aders draad tot een kabel, maken de problemen.
S88 is bewust dermate opgezet, dat bij gebruik van een band/lint kabel er een massa tussen data en andere lijnen zit. Neem je andere draad dan wordt dit effect veelal teniet gedaan. (Niet dat het nu zo'n perfecte keuze was van de S88 designers!)
Ik heb op de club wat ervaring mogen opdoen met "slechte", kabels. Daar waren vaak grote lengtes nodig (>5 meter) en dan is de kabel keuze toch doorslaggevend bij S88... het blijft behelpen dit systeem, maar met enige goede keuze werkt het toch betrouwbaar.

Zelf heb ik RS232 kabel gebruikt met afscherming. De maximale lengte tussen 2 S88 units is ca. 2,5 meter. Alleen de DATA lijn heb ik doorgeknipt om afzonderlijk op IN en UITgang van de S88 unit te "solderen". De andere adres zijn alleen gestript en toen gesoldeerd. Vanzelfsprekend is de afschermmantel van het kabel aan massa gelegd.
Werkt perfect!
Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: Klaas Zondervan op 21 July 2006, 19:30:46
Fred,

jij hebt het nu over de s88 buskabel, maar ik dacht meer aan de verbindingen tussen de railsecties en de s88 ingangen. Daar ging dit topic volgens mij over.
Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: FredS op 21 July 2006, 22:14:00
Fred,

jij hebt het nu over de s88 buskabel, maar ik dacht meer aan de verbindingen tussen de railsecties en de s88 ingangen. Daar ging dit topic volgens mij over.

In dat geval is er eigenlijk veel minder kritisch dacht ik. Bij normaal S88 moet er toch een goed massa contact gemaakt worden wil het werken. Dat deel van S88 werkt naar mijn mening probleemloos. Ik heb er wel draden van méér dan 2 meter tussen, aangezien ik 16-voudige S88 units gebruik. Dat is wel een 1mm2 draad, dus niet die dunne dingen die Märklin vaak gebruikt.
De meeste (mij bekende) problemen worden op de bus veroorzaakt, niet op de ingangen. Als het hier happert, is dat veelal een slechte contact voorziening. Zolang ik mijn rails nog niet vast heb geschroeft wil een melder nog wel eens blijven haken omdat ie toch contact maakt met een vorige of volgende rail. (Märklin c-rail, één spoor gebruiken als contact) Eenmaal vast op zijn plek, geen probleem meer.
Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: Klaas Zondervan op 21 July 2006, 23:54:39
Fred,

op de ingangen van een s88 kan bij lange bedrading door interferentie wel degelijk een valse melding optreden, aangezien de ingangen tamelijk hoogohmig zijn.
Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: FredS op 22 July 2006, 00:21:24
Vaker gehoord, maar zelf nog niet ervaren..  Kan het me wel voorstellen.. je maakt er a.h.w. kleine antennes van  ;D

Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: RoSoft op 22 July 2006, 23:07:53
De meeste problemen worden veroorzaakt door te lange draden op de ingangen van de S88 of door het gebruik van een te lange meetsectie. Dit laatste is in 98% van de gevallen de oorzaak van de elende.
Ook wordt heel vaak de fout gemaakt door de S88 aan de common-ground te verbinden via de aansluitpunten met de omgekeerde 'T'.
De lintkabel geeft de minste problemen.

Mvg
Wim.
Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: Hub op 24 July 2006, 18:18:28
Citaat
op de ingangen van een s88 kan bij lange bedrading door interferentie wel degelijk een valse melding optreden, aangezien de ingangen tamelijk hoogohmig zijn.
Interferentie treedt op als twee of meer golven (signalen) in tijd en ruimte samen vallen. Waarom zou je eerste twee of meer signalen op een lange draad moeten hebben om mogelijk een valse melding te moeten krijgen terwijl een enkel signaal al voldoende is om een valse melding te veroorzaken. Of  bedoel je met interferentie gewoon een stoorsignaal ?.

Wim Ros schreef:
Citaat
De lintkabel geeft de minste problemen.
Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Lintkabel

Nog een paar opmerkingen:
Houd de draden zo kort mogelijk.
Houd de draden zo ver mogelijk (min 20 cm) van stroomvoerende draden (overspraak), rails zijn ook stroomvoedende draden.
Moet je een stroomvoerende draad kruisen doe dit haaks om overspraak te voorkomen (minimaliseren).
Een diode in de storende draad wil ook nog al eens helpen (Kathode aan de rails).


Met vriendelijke groet,
Hub
Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: Klaas Zondervan op 24 July 2006, 19:36:20
Of  bedoel je met interferentie gewoon een stoorsignaal ?
Hub, je hebt gelijk. Ik heb het woord interferentie zonder nadenken overgenomen omdat iemand anders het gebruikte. Maar ik bedoel inderdaad een stoorsignaal. De vrij liggende spoorstaaf samen met een lange aansluitdraad fungeren als antenne die allerlei rotzooi uit de omgeving oppikt, misschien zelfs wel radiosignalen.
Zelfs bij stroomdetectors komt dit voor. Daar los ik het op door een condensator van ongeveer 0,1uF parallel aan de ingang. In de ingang van de s88 zit ook een condensatortje, maar dat is kennelijk niet altijd afdoende.
Een diode in serie met de s88 ingang vind ik wel een slim idee, nooit aan gedacht.

Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: RoSoft op 24 July 2006, 19:48:08
Een diode in serie met de s88 ingang vind ik wel een slim idee, nooit aan gedacht.


Klaas, daar hoef jij ook niet aan te denken, dat had LDT al gedaan. Kijk maar eens op hun site  ;) http://www.ldt-infocenter.com/page/page_034.zip

Mvg
Wim.
Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: FredS op 24 July 2006, 19:57:47
Hmm... aangezien ik toch nog nieuwe printen wil maken voor S88 kan ik die diode maar meteen opnemen.  ;) Of kunnen ze in sommige gevallen ook nadelig werken?  ???

Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: Peter Kleton op 24 July 2006, 20:28:00
Hallo,
 Ik heb ,om de ingang van de S88 ongevoeliger te maken er een weerstand van 2200 Ohm en   6800pF paralllel aan de ingang aangesloten.
 Voordat ik dat deed,bleek er nogal wat ''digitale troep'' op die ingang te staan.
 Om precies te zijn, op de diodes  van de stroomdetektor zat de weerstand, 5 meter verder zat de condensator op de die ingang.
-Groeten,Peter
Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: Hub op 24 July 2006, 21:16:25
Klaas schreef:
Citaat
De vrij liggende spoorstaaf samen met een lange aansluitdraad fungeren als antenne die allerlei rotzooi uit de omgeving oppikt, misschien zelfs wel radiosignalen.
Voorbeeld lengte 5m, bij open uiteinde is het een kwart golfantenne, zit je in de 20M (15 MHz) amateur-band, is het uiteinde kortgesloten, door een loc dan is het een halve golfantenne, zit je in de 10M (30 MHz) amateur-band.

Bij de diode kun je eventueel ook nog aan de Kathodezijde een pull up weerstandje (15-22K) plaatsen naar de +5V van de decoder. Er moet dan een veel grotere stoorstroom lopen om een negatieve (stoor)puls te laten plaatsvinden.

Voor het opsporen van lokale storingen zou je gebruik kunnen maken van een H-veldsensor (gele) indien je een scoop hebt die ook 50 ohm ingang heeft. Indien je geïnteresseerd bent wil ik wel een bouwtekening voor je inscannen.

(http://img453.imageshack.us/img453/50/d14arz3.jpg)

Met vriendelijke groet,
Hub
Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: Peter Kleton op 24 July 2006, 23:26:11
Hallo Hub,
 Je zal idd een heleboel signalen zien op je scoop.Hoe hoog is het frequentie bereik eigenlijk van de IC's in die S 88-ers?
 Ipv een scoop zou je een spectrumanalyser kunnen nemen,maar die hebben de meeste mensen van ons niet.  ;D 8).
 Het volgende punt is dan ,hoe je het stoor signaal gaat onderdrukken.
 (Het lijkt wel een discussie in mijn oude vak, :D)
Maar meten is weten heb ik altijd geleerd.
Groeten,Peter
Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: KC op 25 July 2006, 00:24:53
Het volgende punt is dan ,hoe je het stoor signaal gaat onderdrukken.

Kooi van Faraday om je baan bouwen?  ;)

Gr/Kees
Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: FredS op 25 July 2006, 01:02:04
Hallo Hub,
 Je zal idd een heleboel signalen zien op je scoop.Hoe hoog is het frequentie bereik eigenlijk van de IC's in die S 88-ers?

Zitten meestal CD4044-ers in (RS-latch) met een responce time (R of S) van ca. 80 nano!!!

Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: Patrick Smout op 25 July 2006, 02:13:25
Voorbeeld lengte 5m, bij open uiteinde is het een kwart golfantenne, zit je in de 20M (15 MHz) amateur-band, is het uiteinde kortgesloten, door een loc dan is het een halve golfantenne, zit je in de 10M (30 MHz) amateur-band.


Hub,

welke zendvermogen heb je nodig om in dit bereik een antenne signaal op te wekken van 5Vpp die nodig is om de FF's te laten omklappen?
(en voor het gemak gaan we er even van uit dat de zendantenne zich natuurlijk niet onder onze treintafel bevindt want dat zou niet zo best zijn ...)

Verder lijken me sommige bedradingsvoorschriften niet haalbaar en/of onvolledig. Als je schrijft dat je minstens 20cm afstand moet houden tussen signaaldraad en voeding moet je evenzo vermelden dat je minstens 20cm onderlinge afstand moet houden tussen de signaaldraden onderling. Kort samengevat, als het zo gevoelig is dan kunnen we beter op zoek gaan naar iets anders ( of de filters op de ingangen misschien een keertje bekijken?)

mvg,

Patrick Smout
Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: KC op 25 July 2006, 02:44:58
In hoeverre zouden DECT en WIFI apparatuur thuis invloed kunnen hebben op deze storingen? Vooral DECT schijnt een behoorlijke hoge en pulserende  veldsterkte te geven. lees hier (http://www.stopumts.nl/doc.php/Veel%20gestelde%20vragen/99)

Gr/Kees
Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: Jakke op 25 July 2006, 08:18:49
.....De meeste problemen worden veroorzaakt door te lange draden op de ingangen van de S88 of door het gebruik van een te lange meetsectie. Dit laatste is in 98% van de gevallen de oorzaak van de elende.  ....

Wim,
Ik vermoed dat onder meetsectie , de raillengte bedoeld wordt die gebruikt wordt als bezetmelding .Is het dan wenselijk telkens kleine stukjes (5cm)van een van de rails van een k-rail baan te gebruiken als bezetmelding tegenover b.v. de ganse lengte van een van de rails te gebruiken ?

Hallo,
 Ik heb ,om de ingang van de S88 ongevoeliger te maken er een weerstand van 2200 Ohm en   6800pF paralllel aan de ingang aangesloten.
 Voordat ik dat deed,bleek er nogal wat ''digitale troep'' op die ingang te staan.
 Om precies te zijn, op de diodes  van de stroomdetektor zat de weerstand, 5 meter verder zat de condensator op de die ingang.
-Groeten,Peter
Peter,
En de hoeveelheid digitale troep was vermindert na het plaatsen van de R en de C ?


Jan
Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: FredS op 25 July 2006, 11:19:53
Citaat
Is het dan wenselijk telkens kleine stukjes (5cm)van een van de rails van een k-rail baan te gebruiken als bezetmelding tegenover b.v. de ganse lengte van een van de rails te gebruiken ?

Ik heb inderdaad kleine sectie van één rail lengte. (18cm)

Citaat
In hoeverre zouden DECT en WIFI apparatuur thuis invloed kunnen hebben op deze storingen?

Heb het allemaal, incl handy,  kort in de buurt van de modelbaan. Hierdoor nog nooit problemen gehad.



Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: Peter Kleton op 25 July 2006, 11:23:51
 Hallo Jan,
 Jazeker, het was ongeveer een derde geworden.Maar wat ik zag was van de eigen baan afkomstig.Afhankelijk waar een trein reed,werd het stoorsignaal groter of kleiner.
 Als er storing door mobieltjes zou zijn ,dan is dat makkelijk te testen,door hem eens in de buurt van de leidingen te houden,en de melder in de gaten te houden,via Koploper meldingen of met een multimeter op de uitgang van een verdachte S88.
 Uit de praktijk met mobieltjes weet ik ,dat een radio een riedeltje geeft,vlak voordat je mobieltje gaat bellen.
 Er kan n.l. ook detektie plaats vinden in een of andere diode,waardoor het een laagfrequent signaal wordt,dat makkelijk overal door komt.
 Ik zou best wel eens bij mijn vroegere baas in de  kooi van Faraday aan een digtale baan metingen willen doen,maar helaas ,dat kan niet meer.
-Peter
Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: Patrick Smout op 25 July 2006, 15:46:46
Persoonlijk denk ik dat al dat HF invloed (WIFI, DECT, ... ) veel te ver gezocht is in dit geval. Als je al bekijkt dat de ingangen van een S88 een afsnijfrekwentie hebben van om en bij de 10KHz dan denk ik dat je het dichter bij huis (lees de modelbaan) moet gaan zoeken. Het enigste dat zou kunnen beïnvloed worden (als de afstand echt kort is), is de seriële bus ( en dan nog m'n twijfels over WIFI en DECT).

Ik denk daarbij aan:

1° Inkoppeling van 1 detectiesectie op een andere bvb. doordat de signaaldraden parallel lopen. Eenvoudig op te lossen door ervoor te zorgen dat er effectief meer stroom moet gaan lopen door het ingangscircuit (extra weerstand zoals hierboven reeds aangebracht).

2° Storingen door het schakelen van magneet artikelen. Relatief eenvoudig op te lossen door op z'n minst de spoelen te voorzien van een diode (gelijkspanning) of een varistor (wisselspanning) zo kort mogelijk bij de spoel (liefst onmiddellijk over de aansluitdraden).

Alle andere vormen van aardse of komische straling komen minder in aanmerking als kandidaat stoorbron in deze toepassing

mvg,

Patrick Smout



Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: FredS op 25 July 2006, 16:28:40
Ben het met Patrick wel eens in deze..
Wat ik echter vaak zie, waardoor erg veel storingen veroorzaakt worden, zijn de slechte verbindingen die gemaakt worden.  :'( Een stekker - hoe goed die ook is - is altijd slechtere verbinding dan geen stekker. Daarom soldeer ik bij voorkeur alle draden vast.
Als ik dan zie, dat de draden éérst in een enkelvoudig stekkertje geschroeft worden, die dan weer in de S88 module geprint wordt, krijg ik vaak toch rillingen.. :-|

Vanaf de centrale zit één stekker voor de S88 bus naar een 6 draads afgeschermd kabel. Bij de eerste S88 unit is dit kabel "geopend", en alleen aansluiting 1. (data) doorgeknipt om op de afzonderlijke in en uitgang te zetten. De andere 5 draden zijn alleen blank gemaakt en aangesoldeerd aan de unit. Zo gaat het verder naar de volgende. De mantel is bij elke unit met massa verbonden.
De melders - Märklin contactrail principe - zijn voorzien van een 1mm2 draad en wederom aan de rail gesoldeerd. Van daaraf lopen ze zo kort mogelijk naar de S88 unit. Het kan dus best voorkomen dat onderweg de kabel bundel groter wordt omdat er meerdere melder aansluitingen bij elkaar richting S88 unit gaan lopen.
Op de S88 unit, zijn de draden voorzien van adereindbussen en in de S88 aansluit klemmen geschroeft. Helaas waren deze Tams S88 modules voorzien van deze klemmen.
In totaal heb ik zo 48 melders, dus 3x S88 unit. Dat werkt storingsvrij, al méér dan 3 jaar.  :D
Geen extra diodes, of wat dan ook nodig.
Ik wil alleen (na de hittegolf) de S88 units gaan vervangen voor 8-voudige, omdat ik de hoeveelheid kabel wil verminderen. Technisch gezien niet nodig, maar het oog wil ook wat  ;D
Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: Hub op 25 July 2006, 17:32:36
Patrick, Peter

Digitale schakelingen zijn opgebouwd uit analoge componenten. Door de niet lineairiteit van de halfgeleiders kunnen er DC verschuivingen plaatsvinden. Hierdoor hebben digitale systemen in de buurt van zenders een verhoogde vatbaarheid voor externe stoorpulsen als die systemen niet voldoende HF-proof zijn ontworpen.

Bedradingsvoorschriften zijn in de praktijk in sommige gevallen niet haalbaar. Een stroom door een geleider wekt altijd een flux in de kring op. De geïnduceerde spanning U = -L(dI/dt). Vuistregel: zelfinductie van een geleider bedraagt 1 microH/M. Het venijn zit hem in de flank (risetime) van een digitaal signaal. Let op volgende is maar een rekenvoorbeeld: Draadlengte 2,5m= 2,5 microH, stroom in de voedingskring 0,5A, schakeltijd (tr) Booster 100nsec. Invullen geeft dan 12,5V. Deze spanning kan weer  in een andere geleider geïnduceerd worden. Een schakelende voeding is dan ook een ernstige bron van storing, erger dan HF uit de omgeving. Terecht opgemerkt door Peter en Patrick. Vandaar afstand groter, koppeling (overspraak) kleiner.
Koppelfactor k:
K= 0 bijvoorbeeld twee draden ver van elkaar verwijderd
K= 0,6 bijvoorbeeld twee naast elkaar liggende draden in een bandkabel
K= 0,996 bijvoorbeeld een coaxiale kabel.

Filteren op de ingangen wordt veelvuldig bij digitale elektronica toegepast. Ferrietkraal aan het einde (bij S88) van de draad en een C’tje naar massa.

Wil men meer weten over EMC:
http://www.emc-esd.nl/Download/EMC/EMCNL.PDF

Met vriendelijke groet,
Hub

P.s. Peter waar heb je gewerkt?.
Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: RoSoft op 25 July 2006, 20:07:42
Ik ben er van overtuigd dat dit allemaal een brug te ver gezocht is.
Dus laten we nu gewoon stoppen met het zoeken van spijkers op laag water, en ons bezighouden met de werkelijke feiten. Want als ik alles wat Hub schrijft moet geloven is het een wonder dat onze en vooral mijn modelbanen storingsvrij werken.

Mvg
Wim.
Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: RoSoft op 25 July 2006, 20:10:10
Citaat
Wim,
Ik vermoed dat onder meetsectie , de raillengte bedoeld wordt die gebruikt wordt als bezetmelding .Is het dan wenselijk telkens kleine stukjes (5cm)van een van de rails van een k-rail baan te gebruiken als bezetmelding tegenover b.v. de ganse lengte van een van de rails te gebruiken ?
 

Jakke, dan spreek ik over meetpunten van meer dan een ander halve meter.

Mvg
Wim.
Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: Patrick Smout op 26 July 2006, 00:31:19
Je kan zonder problemen een heleboel andere mogelijke oorzaken bedenken die veel korter bij de praktijk liggen.
Als op het einde van de S88 bus de 0V verschuift t.o.v. de ingangen en de +5V bvb doordat er er een stoorsignaal inkoppelt op de 0V (TL lamp, afschakelpiek relais), dan zal het logische niveau van de ingangen van verschillende FF's van niveau veranderen. Pret gegarandeerd ... en niet op te lossen door de ingangen te filteren.
Enkel een deftig printontwerp (stoorsignalen nemen altijd de weg van de minste weerstand), betere bedrading voor de voeding van de S88 bus en/of bezetmelders met opto's is in dit geval een oplossing.

Om de bandkabel storingsongevoeliger te maken kan men gebruik maken van extra 0V draden waarbij men om en om een signaaldraad en een 0v neemt.

0V - signaal - 0V - signaal - 0V

Hierdoor creëert men bandkabel die kenmerken heeft van een afgeschermde kabel.

mvg,

Patrick Smout
Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: RoSoft op 26 July 2006, 10:37:54
Juist Patrick,

Even terug naar Hub zijn verhalen. Je kunt met een scoop een heleboel signalen meten, maar wie bewijst mij dat deze zogenaamde stoorsignalen werkelijk het digitale systeem beinvloeden, cq verstoren. Ik ben er dan ook van overtuigd dat we de oorzaak van een storing veel dichterbij moeten zoeken. Ook het verhaal dat bijvoorbeeld een Intellibox door van alles en nog wat verstoord wordt, bijvoorbeeld door een mobile telefoon, nu staat er hier binnen een afstand van een meter een dect telefoon en zijn er drie mobile telefoons actief binnen deze zelfde afstand.

De allereerste lintkabel naar de S88 module is 1 meter lang, de digitale spanning(voeding) naar de baan loopt overdeze afstand evenwijdig aan de lintkabel op een afstand van een paar centimeter. Dus met de storinggevoeligheid zal het wel mee vallen.

Mvg
Wim.
Titel: Re: valse meldingen bezetmelders
Bericht door: Hub op 29 July 2006, 20:12:31
Citaat
Je kunt met een scoop een heleboel signalen meten, maar wie bewijst mij dat deze zogenaamde stoorsignalen werkelijk het digitale systeem beinvloeden, cq verstoren.
Aangenomen je systeem heeft last van stoorsignalen. Waar worden die door veroorzaakt ???.
Je zet je systeem aan zonder dat de baan van een digitale spanning voorzien wordt. Heb je nog last van valse meldingen komen ze vanuit de omgeving. Zoals Patrick aangaf, TL lamp, afschakelpiek relais of what ever. Heb je er geen last van kun je de baan van spanning voorzien en laat je de lok(s) rijden. Heb je geen last dan mag ik aannemen dat het geheel goed werkt, treden er nu wel valse meldingen op mag je zelf invullen waar ze dan vandaan zullen komen.

Citaat
Ook het verhaal dat bijvoorbeeld een Intellibox door van alles en nog wat verstoord wordt, bijvoorbeeld door een mobile telefoon, nu staat er hier binnen een afstand van een meter een dect telefoon en zijn er drie mobile telefoons actief binnen deze zelfde afstand.
Volgende informatie komt van de site van Uhlenbrock. Technische Info
Beim Betrieb der Intellibox in einer stark störungsbehafteten Umgebung,
kann es vorkommen, daß bei empfindlichen Exemplaren Signale in den Computereingang
eingestreut werden, wenn kein Computer angeschlossen ist. Diese Störsignale können
ungewollte Computerbefehle erzeugen. Zum Beispiel auch den Stop- und Go- Befehl.

Voorstel:
Waarom schrijf je geen leuk artikel over hoe het wel moet en plaats het hier op het forum bij Encyclopedie goed theoretisch onderbouwd en met enkele foto’s van de onderzijde van je modelbanen. Hier kunnen forumleden veel van leren en zullen je dankbaar zijn.