BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Algemeen => Topic gestart door: Rick1994 op 20 November 2014, 17:46:58
-
Hallo allemaal,
Ik heb vanmiddag bij de Gamma een pak van de wel bekende blauwe isolatie platen gekocht. Dit wil ik gebruiken als geluid isolatie voor onder de rails, maar hoe en met welke lijm kan ik ze het beste vastplakken?
-
Hallo,
Deze kun je gewoon met behangpaksel lijmen, en dit mengen voor zwaar behang, ik gebruik ze zelf ook, kijk maar naar het draadje Herstart in TT (1:120).
Groeten Jan.
-
Een flexibele..
-
Voorstrijk, werkt ook heel goed :)
-
Een goede dag,
Sanitairkit,werkt uitsttekend.
Groet, Rien Markus
-
Ik heb ze met houtlijm vastgezet.
-
bedankt voor de reacties, (y)
Ik begrijp hieruit dat het dus niet veel uit maakt waarmee, als het maar flexibel blijft. Dan ga ik maar is kijken wat ik nog in voorraad heb.
Rick
-
Goedkoopste tubes acrylaatkit.
-
Ik gebruik houtlijm D2 (niet D3, die is watervast), ook de rails lijm (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,56636.msg3221467421.html#msg3221467421) ik daar weer op met een dun uitgestreken laagje D2 (y). Een paar gewichtjes of klemmen erop en het zit na een paar uurtjes muur vast. Het hout op zich lijm ik wel met D3.
-
Qua houtlijm: niet doen als je de geluidsisolerende werking wil houden.
Houtlijm trekt lekker overal in, da's de kern van de werking. En als het uithardt zorgt het voor een mooie geluids-verbinding tussen de rails en de ondergrond omdat de lijm dwars door de 3mm blauwe laag is getrokken... Iets dat het hout van m'n modules zo supersterk bij elkaar weet te houden weet ook wel raad met 3mm blauwe plaat.
Dus: geen houtlijm. Maar iets dat flexibel blijft. Voorstrijk werkt, hoewel ik het idee heb dat ik niet het beste merk (huismerk) heb en misschien niet de juiste soort, want het plakt aan de randen niet geweldig. Wat mij wel goed bevalt: boekbinderslijm. Ik haal het bij Pippo's. Da's een soort houtlijm, maar dan flexibel blijvend.
Reinout
-
Krijg je daar de rails dan ook nog vanaf net zoals bij D2?
-
Effe rectificeren, houtlijm trekt dus niet in die blauwe plaat, die is nl niet poreus..
-
De blauwe platen van de Gamma hebben gaatjes, daar kan houtlijm door naar boven komen, daardoor geluidslekken, de blauwe platen van de Karwei hebben geen gaatjes.
MVG, Caterpillar
-
Inderdaad Anne (Caterpillar),
De platen van de gamma hebben gaatjes. Op de oude baan heb ik "Polystyreenschuimlijm" (http://www.bison.nl/nl-nl/producten/653-polystyreenschuimlijmen/product/503-polystyreenschuimlijm/) gebruikt om de blauwe platen te verlijmen. Voor de nieuwe baan gewoon houtlijm. Iets geluid is toch niet echt erg. Geluidslekken krijg je toch wel door de ballast.
Groet Ronald.
-
Dus: geen houtlijm. Maar iets dat flexibel blijft. Voorstrijk werkt, hoewel ik het idee heb dat ik niet het beste merk (huismerk) heb en misschien niet de juiste soort, want het plakt aan de randen niet geweldig.
Voorstrijk is juist bedoeld om in een poreus materieel te trekken en de poriën af te sluiten zodat een volgende verflaag dekt ipv erin zuigt en verdwijnt, als die eigenschap bij houtlijm nadelig is dan zou voorstrijk ook geen goeie optie kunnen zijn...
-
"Gewoon" Bison Polystyreenschuim lijm gebruiken.
gr. Rob
-
Even een reactie op de laatste paar reacties naar aanleiding van mijn reactie :)
Na even geheugengraven: ik heb m'n platen van de karwei (moest even nadenken, ik haal die bouwmarkten door elkaar). Oh, dan zou de houtlijm + intrekken dus het probleem niet geweest moeten zijn.
Ruud: qua loshalen: daarvoor is houtlijm (de niet-watervaste!) veel makkelijker. Wat vocht erbij, even in laten trekken en het laat los. Ik moet zeggen dat ik de boekbinderslijm nog niet los heb hoeven halen, maar ik meen gelezen te hebben dat je daar aceton ofzo voor nodig hebt.
Thom: eventueel door het materiaal heen trekken is het probleem niet. Het is meer of de lijm/voorstrijk/whatever een starre verbinding vormt of dat 'ie nog wat flexibel blijft. Houtlijm wordt star, voorstrijk en boekbinderslijm (en vast ook de kit die werd genoemd?) blijft meer flexibel.
Enfin, de onwetenschappelijke test waardoor ik besloten heb boekbinderslijm ipv houtlijm voor de blauwe platen te gebruiken staat in de bovenste helft van dit bouwbericht (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,60917.msg3221505676.html#msg3221505676). De rails zet ik ook nog op de blauwe plaat vast met boekbinderslijm. Een heel dun laagje, meer om het vast te houden tot het ballastbed erover gaat. Dat ballastbed ben ik dan wel weer van plan met voorstrijk te proberen omdat dat klaarblijkelijk lekker daarvoor werkt. Eerst een proefstukje :)
Reinout
-
...qua loshalen....
Daarvoor gebruik ik dus de D2 houtlijm ;).
-
Na even geheugengraven: ik heb m'n platen van de karwei (moest even nadenken, ik haal die bouwmarkten door elkaar).
Gamma en Karwei is ook hetzelfde concern. Zijn dus ook dezelfde blauwe platen :-)
-
Zitten ze nou nog niet vast? ::)
Groet Jaap
-
Ik moet zeggen dat ik de boekbinderslijm nog niet los heb hoeven halen, maar ik meen gelezen te hebben dat je daar aceton ofzo voor nodig hebt.
Reinout
Nou, ik kan je vertellen dat je boekbinderslijm los moet halen met water, en nevernooitniet met aceton!
Wanneer je daar aceton voor gebruikt, zijn de blauwe platen zeer snel verdwenen. Die lossen op als sneeuw voor de zon.
-
(en vast ook de kit die werd genoemd?) blijft meer flexibel.
Jazeker, en het is het goedkoopst (€2,- 310ml.) en makkelijkst los te halen van allemaal (rupsje om de 5cm. even met plamuurmesje); hatschee!
-
Gamma en Karwei is ook hetzelfde concern. Zijn dus ook dezelfde blauwe platen :-)
Dat is op zich waar maar er zijn platen met en zonder gaatjes. De versie zonder gaatjes heeft aan één zijde een fijn ribbelprofiel. Even opletten dus.
Gr, Ben.
-
En de eerste keer dat ik die platen bij de Gamma kocht hadden ze dus gaatjes , en toen ik weer een pak kocht (ook bij de Gamma ) was het zonder gaatjes .
Ligt er dus gewoon aan waar de Gamma op dat moment inkoopt .
(ik heb liever met gaatjes , geeft dus een betere hechting)
-
Basis regels bij geluids- en trillingsisolatie van machines: (ik heb er veel mee te maken gehad, dieselmotoren van 300 tot 3000 kW trillen en maken herrie....)
Maak alles zo stijf mogelijk behalve het isolerende materiaal (de blauwe platen dus)
Een verbinding met niet-isolerend materiaal tussen de drager en de te isoleren geluidsbron is een doodzonde (de met keiharde houtlijm gevulde gaatjes in de blauwe platen met gaatjes)
MVG, Caterpillar
-
Uitgaande van de ervaring van Caterpillar zou je dan imho beter geen blauwe plaat kunnen nemen, die is behoorlijk stijf.
Maar beter iets als kurk, rubber of die geluiddempende ondervloer, dat is flexibeler.
Ik hoorde ook al iets van schuimonderbehang dat lijkt me dan ook beter.
-
Even een waarschuwing voor diegenen die, net zoals ik, nu pas toe zijn aan het leggen van de bekende blauwe platen: die worden niet meer gevoerd door G**** en K*****. Deze Blueline platen zijn vervangen door Goldline en die zijn aan beide zijden voorzien van een speciale coating die mij die platen ongeschikt lijkt te maken om te gebruiken voor het doel waarvoor wij ze gebruiken: ondergrond voor modelspoor. Ik ben net 25 km ver geweest om daar in een filiaal de laatste drie pakken blauwe platen te halen. O ja, ik kies - alle reacties in dit draadje gelezen hebbende - voor de houtlijm D2 om de platen op het multiplex, op elkaar en de rails op de platen vast te plakken.
-
Gelukkig heeft de Ikea ze nu in het assortiment. Iets anders qua grootte, maar volgens mij goed bruikbaar.
Grtz,
Niels
-
Wie dan een alternatief zoekt.
Kwantum heeft de blauwe platen in het zwart.Iets dikker. 5mm dik.
-
Ik heb die zwarte platen van Kwantum gebruikt voor mijn spoorbaan in aanbouw. Maar ik ben er niet echt enthousiast over.
-
Ik gebruik tegenwoordig depron platen. Werkt ook prima en is iets steviger dan die blauwe platen. Je kan er bv ook steentjes in krassen..
Groet,
Chris
-
Nog een vraag: bij het lijmen van de platen op het hout en op elkaar: alles instrijken of is langs de randen en een kruis door het midden vanaf de hoekpunten genoeg?
-
Ja, een paar "lijntjes" is genoeg. Hangt er ook vanaf hoe goed het vast moet zitten.
-
Ik heb alles gedaan, met een fijne lijmkam.
En met boekbinderslijm.
-
Ja, een paar "lijntjes" is genoeg. Hangt er ook vanaf hoe goed het vast moet zitten.
Klaas, het moet gewoon goed vastzitten. Dus niet geheel insmeren?
-
Hoe meer lijm je gebruikt hoe meer geluid erdoor resoneerd naar je tafel.
Mvg aad
-
hoi,
Klaas, het moet gewoon goed vastzitten. Dus niet geheel insmeren?
Dat kan maar als je het op strategische plaatsen vast zet heb je niet zo veel lijm nodig. Je kan de lijm ook aanbrengen op de plaats waar de plaat moet komen. Als dat een stevigere ondergrond is kan je daar wat meer uitsmeren. Zelf smeer ik de lijm goed uit dat deze heel dun is.
Groet Ronald.