BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Modeltreinproblemen en -vragen => Topic gestart door: tothebeach op 17 November 2014, 12:23:21
-
Een tijdje geleden had ik een T3 gekocht van Fleischmann. Het enige probleem wat het motortje, aan de achterzijde is het 'lager' verdwenen. De motor loopt daardoor zeer slecht ::)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4161_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4161_3.jpg)
Daar mijn ander projectje (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,42657.msg3221509404.html#msg3221509404) even stil lag, dacht ik even dit probleem op te lossen. Maar met een kogellagertje en opvulbuisjes bleef er speling in de motor, het sloot allemaal net niet netjes aan.
Dus eigenlijk ben ik op zoek naar een origineel 'lagertje'.
Een vervangende motor zou ook kunnen. Ik kan mij niet voorstellen dat Fleischmann voor deze lok een eigen motor heeft ontwikkeld, dus denk ik dat een Piccolo motor ook zal passen,maar welke?
Groet,
michel
Edit: de afmetingen van de motorhuis zijn: 31x16.5x11mm (excl as en wormziel dus)
-
Michel,
Het motertype is idd gelijk aan veel picollo locs, maar de tandwielen/wormwielen zijn vaak anders, dus als je toch een andere motor zoekt dan die gelijk van de T3 maar lijkt mij.
Prijsverschil zal er niet veel wezen.
Grt Theo
-
Ik ben ook niet opzoek naar een nieuwe motor. Op ebay zie ik verschillende Piccolo motoren, en een wormwiel overzetten gaat me waarschijnlijk wel lukken (hoop ik ;D). Vandaar mijn vraag.
Groet,
michel
-
De piccolo motoren zijn allemaal verschillend en passen niet.
Een lager wordt ook niet los geleverd daar het aan de binnenzijde omgefelst is.
Ik heb een passende motor liggen.Originele motor van de 504010 nieuw.
Stuur maar een pm.
Grt. Jo
-
Heren, letten we op de juiste terminologie? http://nl.wikipedia.org/wiki/Wormwiel 8)
Die wokkel is niet het wormwiel. ;)
-
@ Jo, je hebt PM
@Ingenium: Wokkel, Wormwiel, jij kon ook achterhalen wat ik bedoelde ;)
Groet,
Michel
-
De motor ontvangen en die werkt prima. Ik dacht, even monteren en klaar. Niet dus :-\ Als ik de motorklem (blauwe pijl) op de motor plaats lijkt het alsof de motor te strak op de tandwielen zit.
Met het weg halen van stroomafname (rode pijl) in combinatie met het niet monteren van de klem werk het lokje zonder problemen. Het lijkt dus dat er te veel wrijving is, waardoor de motor de lok niet kan aandrijven.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4182_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4182_2.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4181_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4181_1.jpg)
Zondag maar eens verder kijken, ik merkte net dat ik te moe ben voor dit soort dingen. Dus even stoppen voordat ik iets sloop.
Of heeft iemand nog een idee?
Groet,
Michel
-
Waarom heb je eigenlijk in de oude motor geen bronzen lager gezet?
Die kun je eenvoudig zelf maken en je motor werkt daarna weer naar behoren.
-
Michel,
Dit kan te maken hebben met de tolerantie die bepaalde onderdelen hebben.
De klem voor de motor kun je een fractie platter maken (in de ronding) zodat de lengte van de zijkanten ook een fractie langer wordt. Dit moet je proefondervindelijk doen. Hiermee wordt de motor net even iets minder strak geklemd waardoor er weer genoeg ruimte is om soepel te kunnen lopen.
groet,
Wiebe
-
@Wiebe: dank, ik ga het eens proberen. Kwestie van een combinatietang opzetten?
@ Steef: Omdat niemand dat eerder gesuggereerd heeft :) En hoe kom ik aan een bronzen lager? of hoe maak ik zo iets?
[frustratiemodus]Ik heb geen verstand van dit soort dingen, ik ben lerende en klooi maar wat aan. Op dit moment lopen er 4 projectjes parallel en bij elke kom ik tot een punt dat ik niet meer weet, of dat ik materiaal niet op voorraad heb. Maar ik dacht dat dit dat het een kwestie van motor wisselen was. Niet dus. En daar wordt ik wel moe van. En ik snap het niet, want de motortjes zijn precies hetzelfde:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4184_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4184_1.jpg)
Het begon ooit met een Tigerli (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,42657.msg676515.html#msg676515) en die doet het nog steeds niet. Een atlas Picasso heb ik wel kunnen motoriseren, maar daar zit dan ook een kant en klaar Tenshodo bogie in. Nu ligt er nog een Atlas X5500, de aandrijving doet het, dus daar heb ik het probleem niet. Alleen nog de stroomafname overzetten en de draaistellen monteren ::)
En dan nu dit ding. Ik dacht even iets eenvoudigs te hebben :-\
[\frustratiemodus]
Wat ik jammer vind is dat het allemaal wel lijkt alsof het het moet gaan doen, maar als er eenmaal prik op staat dat er dan niets gebeurt. Nu ook weer met dit lokje. Het onderstel loopt weliswaar wat zwaarder dan de tigerli, maar het loopt wel soepel. En om deze boel uit elkaar te gaan halen, zie ik niet zo snel zitten. Want deze schuifbeweging lijkt wat lastiger in elkaar te zitten dan die van de Tigerli. Vandaar enig uitstel tot later (hoop ik).
Groet,
Michel
Gelukkig heb ik meer verstand van scenery en reclame (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,59852.msg3221477886.html#msg3221477886) ;D
-
Draaien, meet de asmaat en de diameter van het gat + de diepte even op.
Binnenkort heb ik toch wat draaiwerk te doen, maak ik gelijk even een lagertje voor je.
-
(y)
Je hebt Pm.
Groet,
Michel
-
Michel,
Wellicht een wat kleiner tangetje gebruiken. Je moet hier wel wat subtiel te werk gaan hoor. Geen grof geweld.
Wiebe
-
Hoi Wiebe,
Duidelijk. Ik zal eens wat gaan fröbelen. Maar dan blijft nog steeds het probleem dat als de stroomafnemers gemonteerd zijn, dat dan de aandrijving ook teveel wrijving heeft. Want als ik die weghaal doet het lokje het. Kwestie van de afnamebeugeltjes (of hoe die ook mogen heten) wat terug buigen? Maar dan loop ik het risico dat er geen afname meer is.
En het ding even schoonmaken. Wasbenzine of gewoon in het zeepsop?
Groet,
Michel
-
Dat van die contacten begrijp ik niet goed. Volgens mij kan dat niet het niet lopen veroorzaken maar je zou ze voorzichtig wat kunnen bijstellen. Schoonmaken van de motor en alle lopende delen met wasbenzine. Alle kunststof delen in een lauw sopje.
Wiebe
-
Heb de foto nog eens bekeken en zo te zien zijn de contacten wel heel erg ver uitgebogen. Dus voorzichtig terugbuigen, zodanig dat er een goed contact is met de wielen en niet meer dan dat
-
Heb de foto nog eens bekeken en zo te zien zijn de contacten wel heel erg ver uitgebogen. Dus voorzichtig terug buigen, zodanig dat er een goed contact is met de wielen en niet meer dan dat
Ik wil eraan toevoegen dat de wielcontacten tegen de wielflens moeten komen, en opletten dat deze niet tegen de spaken van de wielen komen.
Dan loopt de boel vast.
Grt. Jo
-
Vandaag de boel weer eens gemonteerd. De motor in de klem gelaten, alleen de stroomafnemers verwijderd. Wat bleek? De boel draaide. Stroomafnemers gemonteerd, de boel stagneert. Even dacht ik de oplossing gevonden te hebben, het lipje van de verlichting zat niet op de juiste plaats en maakte kortsluiting. Ook op de juiste plaats maakt dit lipje kortsluiting, maar met het lampje er tussen gaat het prima. Dacht ik. Tot dat de stroomafnemers de wielen raken. Dan weigert de motor dienst. Wat blijkt, alles maakt ongeveer kortsluiting. De wielen staan in verbinding met de drijfstangen en die zijn links en rechts door een dwarsverbinding ook met elkaar verbonden. Daarnaast heb ik het idee dat de wielen onderling ook verbinding hebben met de as.
Einde oefening lijkt mij. Want dit wordt mij te technisch. Raar vind ik het wel, maar het onderstel zou zo maar een 3rail versie kunnen zijn.
Groet,
michel
-
Hoi,
IK heb in een recent verleden ruzie gehad met een T3, dit op basis van een kortsluiting.
Bij het aanbrengen van de stroomafname onder de locomotief wordt deze bevestigd middels een schroef. Die in het midden zit, en aan de binnenkant door een van de stroomafname strips gaat. Deze maakte kortsluiting met het chassis. (nu had die van mij wel even gebadderd in te tinner alvorens weer zwart gemaakt te worden.
Met natuurlijk als gevolg voerleden decoders >:(
Mogelijk dat dit het geval is?
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/flm_t3.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/flm_t3.png)
omdat een plaatje meer zegt dan een woorden. Gaat dus om deze schroef.
groet,
Rik
-
Hoi Rik,
Het is een lastig onderstel. Die schroef heb ik nog niet eens geprobeerd. De eerste keer dat ik de stroomafnemers correct monteerde leek het lokje het even te doen. Daarna kreeg ik er geen beweging in, maar hoorde ik de trafo zoemen. Bij het loshalen van de stroomafnemers ben ik verder gaan kijken en gaan meten. Toen kwam ik tot de ontdekking dat het onderstel ergens kortsluiting maakt. Tot nu toe lijkt alles met elkaar verbonden te zijn. Demontage van het onderstel zou uitsluitsel kunnen geven, maar dat zie ik niet zitten, gezien de montage van het drijfwerk.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4185_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4185_1.jpg)
Even laten rusten maar weer.
Groet,
michel
-
Ik kan het niet loslaten. Nog even wat plaatjes. Als het onderstel geheel gedemonteerd is kan ik het verschil aan de assen zien. De linkerzijde (met de rijrichting mee) lijkt een rode huls om de as te hebben, de rechterzijde een zwarte. Ik zou denken dat er isolatie zit.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4191_6.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4191_6.jpg)
Ook in de wielen zie je iets verschil.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4194_horz.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4194_horz.jpg)
Maar het drijfwerk lijkt niet geisoleerd. Niet ten opzichte van het wiel, niet ten opzichte van het frame, niet ten opzichte van de andere zijde. Ik vermoed dat daar de oorzaak zit. Maar ja, om dit los te halen heb ik speciaal gereedschap nodig, lijkt me. Het zit niet zo opzichtig vast als bij de Tigerli (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,42657.msg3221509404.html#msg3221509404) :)
Iemand ervaring? Ook met het demonteren van het drijfwerk?
Groet,
michel
-
Hoi,
Het drijfwerk zit vast met pinnetjes deze kan je er via de achterzijde uitdrukken de middelste is een klem verbinding dus (zoals een kortkoppeling) deze dus even met een pincet of dun tangetje samenknijpen en dan komt die ook los. Verder is juist het rode busje de isolatie.
Ik dacht dat het drukwerk wel geïsoleerd was door de plastic cilinders.
Groet,
Rik
-
Ik heb recent een denk ik vergelijkbaar probleem gehad bij het ombouwen van een fleischmann S6 naar gelijkstroom.
Stroomafnemers is een vergelijkbaar systeem
Met de stroomafnemers vastgezet had ik een onregelmatige kortsluiting, als ik de loc op rails met spanning met de hand voortduwde was er altijd kortsluiting.
Met de stroomafnemers los geen kortsluiting, nergens.
Ik heb alles 25 keer of meer doorgemeten en snapte niet waar de kortsluiting vandaan kon komen. :o
Ik zag wel dat de stroomafnemers op bepaalde punten dicht tegen het metalen frame kwamen.
Uiteindelijk ben ik ervan uitgegaan dat ik de stroomafnemers mogelijk ligt verbogen zou kunnen hebben bij het demonteren en weer monteren.
Ik heb ze daarom op de plaatsen waar ze het metalen frame kunnen raken aan 1 kant van een dun isolatietape voorzien.
Weg kortsluiting....
Bij mij zijn de assen van de loc aan 1 kant geisoleerd aan die zijde heb ik ook de stroommafnemers ten opzichte van het metalen chassis geisoleerd.
Ik hoop dat je er wat aan hebt
-
Hallo Michel het drijf werk is wel geisoleerd van de wielen,als je goed kijkt bij het drijfwerk zie je licht grijze delen zitten dit is plastic. De kruiskop is plastic en ook de bevestiging op het middelste wiel .Onder de middelste verbindings strip van het drijfwerk zit ook links en rechts plastic .De wielen zijn meestal aan een zijde geisoleerd rode bus.
Het makkelijk kijken op sluiting als volgt.Het onderstel zoals op de laatste foto zonder wielcontacten en daarna met wielcontacten op een stuk rail uit proberen.
Trafo op stuk rail (0.50 cm) aansluiten als volgt pak een auto lamp 12 volt 10- 20 watt sluit deze op de rail in serie aan.Dus een draadje van lamp naar trafo en andere draadje naar een rail andere draad van trafo naar de andere rail.
Dan het onderstel op de rail spanning erop , druk op het onderstel en heen en weer bewegen , als de lamp aan gaat hebt U sluiting.
Grt. Jo
-
Ik heb aan 1 kant het drijfwerk losgehaald. Er zaten twee metalen pennetjes in de buitenste wielen. En wat blijkt? Geen sluiting meer. Dus ETS maar even aangeschreven of ze art 73 0520 hebben. Dat lijkt me de juiste oplossing, mits van kunststof.
(y)
Het blijft wel een kwetsbare constructie. Zodra de drijfstangen een wiel raken zou je sluiting hebben. Nu moet dat wel tegelijkertijd aan 2 kanten gebeuren, dus weinig kans. Maar toch.
Dank voor het meedenken en voor alle communicatie voor en achter de schermen. Ik denk dat ik er zo kom. Dat laat ik natuurlijk ook weten :)
Groet,
michel
-
ik heb dat de T3 een Dido 8600 pimpsetje gegeven.
Bij het terugplaatsen van de stroomafnemer heel goed oppassen dat ze niet verbuigen.
Dat gaat heel snel.
Ook had ik het probleem dat de lippen die aan het eind omhoog staken soms geen contact met de motor maakte.
-
Hoi Jan,
Ben er achter dat die dingen snel verbuigen :( Ik hoop de boel recht te krijgen. Het wachten is op de kunststoffen pennen voor het drijfwerk. Tot die tijd ligt de lok gewoon uit elkaar. Kan ik verder met een ander lopend project (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,42657.msg3221509404.html#msg3221509404). Of wat kwasten (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,61665.msg3221512430.html#msg3221512430) :).
Groet,
michel
-
Als het toch niet lukt heb ik nog een leuke digitale T3 (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,61798.0.html) in de aanbieding. ;)
Groet Jaap
-
;D
En dan heb ik genoeg onderdelen om um te repareren, mocht ie ooit stuk gaan ;)
Dank voor het aanbod, maar ik ga nog even door met puzzelen.
Ik dacht dat het drukwerk wel geïsoleerd was door de plastic cilinders.
Bedoel je hiermee de zwarte cilinders aan de voorzijde? Of cilinders waarmee de pinnen in de wielen geperst zitten? Het metalen drijfwerk is links en rechts met elkaar verbonden door een metalen strip die net over het frame heen gaat en met een schroef aan het frame vast zit.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4184_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4184_3.jpg)
Ik begreep van Erwin (treinshop Emmen) dat de metalen pinnen, waarmee het drijfwerk aan de wielen zit, origineel zijn. Kijkend bij ebay (of bij Jaap (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,61798.msg3221515388.html#msg3221515388)) naar andere T3-en zie ik dezelfde pinnen.
Het lijkt mij dus dat er ergens tussen de wielen en het drijfwerk een geïsoleerde sectie moet zijn. Maar ik kan het zo snel niet vinden. Vanavond nog maar eens het drijfwerk uiteen halen en speuren naar een geïsoleerd stuk.
Groet,
michel
-
Hallo Michel,
Heb je een multimeter? Dan kunnen we eventueel wat suggesties doen om te kijken waar het fout gaat.
Groet,
Tjalling
-
Hoi Tjalling,
Deze bedoel je toch?
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4185_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4185_1.jpg)
Beetje oud, maar nog wel werkend (y)
Kom maar op met je suggesties.
Groet,
michel
-
Spaken en wielbanden van de wielen waar het drijfwerk aan zit.
Gaat waarschijnlijk het eenvoudigst vanaf de binnenkant.
groet,
Tjalling
-
Ik heb een t 3 met een defect anker
als je dat kwijt wilt laat even weten
mvg jerry
-
@ Tjalling: Jij vermoedt dat de spaken van isolerend materiaal zijn gemaakt? Tot nu toe slaat de meter uit. Ik zal na het eten het drijfwerk weer losmaken en dan meten.
@Jerry, jij hebt interesse in mijn T3? Helaas ben ik nog even geïnteresseerd in deze en heeft zich al eerder een ander gemeld ;)
Groet,
michel
-
Nee het oude motor tje /anker
-
Jerry, je hebt PB.
Groet,
michel
-
Mwah, heb je wielen aan beide zijden gecontroleerd?
Controleer anders nog eens, maar dan zonder dat de stroomafnemers gemonteerd zijn.
Groet,
Tjalling
-
De stroomafnemers zitten er al geruime tijd niet meer op. Zie hier de resultaten:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4196_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4196_3.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4197_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4197_4.jpg)
misschien lijkt het op de foto's dat ik de wielkrans ook raak, maar ik heb aan binnen en buitenkant een aantal kerken gemeten. Er is contact tussen de wielkrans en de spaken, helaas. Ik hoop nog dat ik resten vind van een isolatie tussen de pin van het drijfwerk en het wiel.
misschien dat iemand met een werkende T3 (4010) zijn lok wil openen en plaatjes kan maken van het drijfwerk aan de bovenkant van het frame, en van de binnenkanten van de wielen?
groet,
michel
-
Dank je,
verder op zoek naar het raadsel van de isolatie........
Hoe ziet het punt waar de koppelstang en de drijfstang samenkomen er uit? Kun je de laatste foto die je geplaatst hebt eens op de mail zetten (zodat ik die kan bekijken bij een grotere resolutie dan door het forum ondersteunt)?
Groet,
Tjalling
-
Hoi Tjalling,
Je hebt PB.
Groet,
Michel
-
Het drijfwerk zit gewoon aan elkaar
de spaken zijn van kunststof
de stroomafname via de uiteindelijke wielflenzen
en dan met draden naar de motor bevestigingplaat
anders met 2 draden naar de decoder van af de wielen/flenzen
dan 2 naar de plaat waar de motor op rust(zeg maar de cabine bodem)
het frame is bij de mijne geheel kunst stof
En die rare clip zit niet zo strak , eigenlijk vrij los geklikt,je denkt eerder die zit niet vast(genoeg)
-
Hallo T3 knutselaars,
Er zijn hier een paar hulpgevenden die beweren dat de Fleischmann T3 plastic spaken heeft. Dat is absoluut niet waar zoals ALLE fleiscmann stoomlocs heeft ook de T3 vol metalen wielen die aan een zijde geisoleerd zijn door een kunststof rood busje.
Dus laat je niet van de wijs brengen met het opsporen van de fout!
Ik weet echt waar ik het over heb want ik heb er inmiddels al meer dan 10 exemplaren volledig uit elkaar gehaald, en dan bedoel ik de wielen compleet gedemonteerd en van de assen gehaald om deze af te draaien naar RP 25 en RP 25/88 en dan weer opbouwen.
Mvg Theo
-
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1030583.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1030583.jpg).
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1030584.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1030584.jpg)
Zo ziet een wielstel eruit in gedemonteerde toestand.
Zoals Theo aangeeft.
Repareer al jaren.
Grt. Jo
-
Hoi,
Als eerst ik was inderdaad vergeten dat er een metalen brug tussen links en rechts zat ;D
Dat de wielen compleet van metaal zijn klopt inderdaad.
Verder voor de duidelijkheid, wanneer maakt de lok nu kortsluiting? Is dat alleen bij het bevestigen van de stroomafnemers (zoals bij op de vorige pagina vermeld wordt, of maakt de locomotief nu kortsluiting zonder de stroomafnemers? (ik kan niet duidelijk worden uit de plaatjes).
Dat maakt namelijk uit waar we de kortsluiting moeten zoeken.
Bij mijn T3 zitten de drijfstangen ook vast met twee metalen pinnetjes en de middelste plastic klem. Als het drijfwerk de kortsluiting veroorzaakt moet deze wel erg verbogen zijn.
groet,
Rik
-
Volgens mij is de volgende stap met de multimeter de weerstand tussen de wielen links en rechts meten.
Dan ga ik er van uit dat de kruktap waarmee de drijfstang op de wielen zit van kunststof is. Dat dat de plaats is waar de isolatie tussen links en rechts zit. Uitgaande van deze aanname heeft de koppelstang dezelfde polariteit als de wielen, en het hele verdere geheel aan stangen staat niet onder spanning.
Ben benieuwd naar de meting.
Groet,
Tjalling
-
Voor alle duidelijkheid, de lok maakt al kortsluiting zonder stroomafnemers. Het kale chassis met de wielen en het drijfwerk er aan maakt kortsluiting, maak ik het drijfwerk aan 1 kant los, dan is de sluiting ook weg. In combinatie met Tjallings aanname (die klopt), denk ik dat de koppelstang (de stang tussen de 3 wielen) correct gemonteerd is. Deze is de onderste van alle stangen en heeft dezelfde polariteit als de wielen.
Onder de kruktap (kunststof), tegen de koppelstang aan zit de drijfstang, de stang naar de schuifbeweging, onderste cilinder. Deze heeft dus de zelfde polariteit als de koppelstang, als de wielen.
Aan de linkerzijde van de lok zijn de wielen niet geïsoleerd. Dat betekent ook dat de as van het wiel niet geïsoleerd is. De as is gemonteerd in een metalen frame en kan dus de spanning over brengen naar de centrale bevestigingsstang van het drijfwerk. Dus bij goed functioneren heeft het frame een bepaalde spanning, inclusief het drijfwerk. Dat moet ook, want het licht dat voor de front verlichting zorgt wordt voor een deel gevoed door het frame waar het lichtje in ligt.
Aan de rechterzijde is het drijfwerk iets verbogen en schuurde tegen de drijfstang aan. Dit is de zijde met waarvan de wielen geïsoleerd zijn van het frame door middel van rode hulsjes. De stroom van de wielen aan de rechterkant loopt dus van de wielen naar de koppelstang, naar de drijfstang, via het verbogen deel van het drijfwerk naar de centrale bevestigingsstang van het frame.
Ik heb het even recht gebogen en even gemeten. Ik geloof dat we er zijn (y)
Morgenavond laat ik weer van me horen. Iedereen ontzettend bedankt voor het denkwerk en redeneren. Ik ben heel blij met de hulp van de laatste dagen, zonder jullie was ik nooit zover gekomen. Super bedankt!
Groet,
michel
ps. Misschien komt nog de volgende uitdaging (http://www.hp-pfeiffer.de/digi_umbau1/dcc/t3_flm/t3_flm.html) ;D ;D, maar eerst gaat nu de aandacht naar de Tigerli (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,42657.msg3221509404.html#msg3221509404), want ik denk dat ook daar de oplossing niet lang op zich laat wachten.
-
Mooi!
Groet,
Tjalling
-
Nog even de plaatjes. Van bovenaf was er weinig te zien. Het drijfwerk liep naar behoren. Weliswaar iets zwaarder dan de Tigerli, maar ik kon het onderstel zonder al te veel moeite voortduwen.
Op de foto zie je de lok van onderaf. Het verbogen deel is al weer teruggebogen en vrij van de drijfstang. De tweede foto laat zien welk deel van het drijfwerk tegen de drijfstang aanschuurde (gele pijl).
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4198_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4198_4.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4203_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4203_4.jpg)
Het grappige is, dat je van achteren heel goed kan zien dat het drijfwerk verbogen is. Dat is me de hele tijd niet opgevallen ::) :-\. Had ik dat eerder opgemerkt, dan was de kortsluiting allang verholpen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4205_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4205_1.jpg)
Aan de andere kant had ik dan ook niet geweten hoe de isolatie van het onderstel werkte. Pas toen ik dat door had, werd me duidelijk dat de drijfstang vrij moest lopen van het drijfwerk.
Vanavond wordt de lok in elkaar gezet en volgt de eerste proefrit.
Groet,
Michel
-
(y)
-
Michel,
Je maakt weer een denkfout, drijfwerk en drijfstang aan 1 zijde mag gewoon tegen elkaar lopen, dus samengevat: het drijfwerk aan de zijde met de niet geisoleerde wielen is min evenals de wielen aan die zijde alsmede het hele frame .Andere kant is dan de geisoleerde wielen alsmede het hele drijfwerk aan die zijde. Waar kan het enigste probleem ontstaan dat bijde zijden de zelfde polariteit heeft dus Ksluiting!
Dat is boven op het frame waar bijde delen van het drijfwerk met 1 schroef en de bijbehorende isolatie plaatjes vast zit. Zit het daar goed, niet per ongelijk isolatiedelen verdwenen tijdens je gesleutel?
Alleen daar kan de Ksluiting ontstaan en nergens anders!!!!!!!!
Mvg Theo
-
Hoi Theo,
Bovenlangs is een gesloten systeem. Van de linkerkant tot de rechterkant is het één metalen strip. Aan beide zijden is deze metalen strip bevestigd met een metalen nageltje aan het fijne drijfwerk (ik weet de juiste benaming niet.waar is kapitein kniesoor als je hem nodig hebt :-\). Het punt van isolatie zit aan de rechterzijde (schoorsteen voorop)op de kruktap.
Bovenaanzicht van de metalen strip waaraan het drijfwerk gemonteerd is (gele pijlen):
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4200_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4200_3.jpg)
Zij aanzicht. Rode pijlen geven de metalen pinnen aan waarmee het drijfwerk gemonteerd is. De gele pijl duidt de kunststof kruktap aan:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4203_5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4203_5.jpg)
Want het lokje doet het (zonder flits):
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4208_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4208_3.jpg)
Met flits (let op het gloeilampje voorin):
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4217_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4217_2.jpg)
Ik kan de kap erop gaan zetten. Mijn eerste 'zelf' gerepareerde lok is een feit. Nogmaals: Dank jullie wel.
Groet,
Michel
-
T3 compleet:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4221_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4221_3.jpg)
Rijdend, natuurlijk ;)
Groet,
Michel
-
Helemaal geweldig!
Op naar de volgende ;D
Groet,
Tjalling
-
Ik heb me inderdaad vergist dacht dat de T3 ook een gescheiden ( veel voorkomende bovenbalk) had.
Maar super dat je probleem is opgelost.
Mvg Theo