BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: Frederikus op 04 September 2007, 11:51:26
-
Ik heb een proefbaantje liggen met daarop twee locjes, waarvan een locje
via reedcontactjes tussen de rail twee wissels gelijktijdig schakelt, dit locje rijdt via de draaischijf afgeschermd met rail-isolatie voor en achter de schijf.
Het tweede locje rijdt daar omheen en wordt bij het over het eerste reedcontact gaan van het eerste locje voor de wissels stroomloos gezet en na het passeren van het tweede wissel (reedcontact) wordt de stroom door de wissel weer op de baan afgegeven en kan het tweede locje zijn baan vervolgen.
Met het aansluiten van de 2 wissels aan elkaar, bij het eerste reedcontact schakelen beide wissels goed, als dan het locje over de wissels is en het tweede reedcontact passeert schakelen beide wissels wel, maar als ik dan de handschakelaar op een van de wissels omschakel dan schakelt deze als ik de handschakelaar loslaat gelijk weer terug (er staat dus constante spanning op) hoe kan dit ??
-
Blijft de lok die zich zelf uitschakelt boven het reedcontact staan misschien ?
-
Hallo Frederikus,
Het lijkt erop dat het reedcontact vastgebakken is door de schakelstroom, met een universeelmeter even het reedcontact doormeten dan weet je meer.
gr Frits
-
Frits en Karst,
Het reedcontact werkt gewoon.het locje staat dus ook niet stil boven het reedcontact.
groetjes,
Frederikus
-
Hallo Frederikes
Ik weet niet met welk soort wissels of aandrijvingen dat je werkt, Maar ik kan me iets voorstellen b.v. je hebt de wissels normaal aangesloten en daarnaast heb je er paralel het reeds contat er naast gezet. Wat kan er dan gebeuren, de wissel heeft een eindafschakeling en zodra je met de hand schakeld dan overbrug je de eindafschakeling en wil de wissel weer schakelen.
Misschein heb ik het helemaal mis maar het was zomaar een ingeving waarom de wissel weer wil schakelen.
Groetjes Piet
-
Piet, je hebt het mis, dit zal nooit gebeuren bij het gebruik van reedcontacten.
Iets in deze schakeling is niet juist, nu de vraag wat dat is, hoogstwaarschijnlijk een defect in een reedcontact.
Mvg
Wim.
-
Hallo Je beschrijft niet hoe je de schakeling hebt opgebouwd.
Ik bedoel staan de wisselspoelen van beide wissels parallel. Moet haast wel. Gebeurt bij het handschakelen van beide wissels dat ze ook beide terug schakelen?
Ik begrijp dat alles steeds goed gaat bij het overrijden van de Reeds door het lokje. Ik zou over elk der vier spoelen parallel een lampje schakelen.
Kijk dan eens wat er gebeurd. Blijven er lampjes branden b.v.
Jaap
-
Piet en Jaap, Hier de beschrijving : De reedcontactjes heb ik aangesloten zoals ze bij F* aangeven: zwart van de beide wissels op zwart van de trafo, wit van de trafo aan een kant middels een splitsing in de draad naar elk reedcontacje, aan de andere kant van het reedcontactje heb ik van de eerste wissel (afbuigend spoor) li.bruine en van de andere wissel heb ik de do.bruine draad samen aangesloten.
Aan het tweede reedcontactje heb ik de twee overgebleven draden van de beide wissels dus li. en do. bruin aangesloten.
Wim, je hebt gelijk,een reedcontactje was kapot, het viel mij niet op omdat hij wel schakelde (komt dat mogelijk door de dubbele schakeling die ik op deze manier gebruikte?)
Ik heb inmiddels het reedcontactje vervangen en ... het werkt weer !!
U allen bedank voor Uw reactie's.
Groetjes,
Frederikus