BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Modeltreinproblemen en -vragen => Topic gestart door: Martin mgr op 27 August 2014, 13:31:32
-
Beste Medespoorders,
Ik wil het volgende aan jullie voorleggen:
Ik ben in het bezit van een digitale Fleischmann Br 38 die zeer goed rijdt, zelfs door R1 bochten bij een hellingpercentage van 3% gebruik makend van Fleischmann profirails.
Wat is echter het probleem, ....... hij doet dit alleen "rechtsom", met de klok mee. Andersom heeft hij al moeite met een R3 bocht. Dit verhaal geld zowel bij voor- als achteruit rijden.
Bij controle lijken alle wielen goed in lijn te staan , de flensafstand varieert van 13,50 - 13,70mm(zou meer mogen zijn), de antisipbandjes zijn nieuw.
De loc heeft langere tijd in de vitrine gestaan maar sinds ik volledig "digitaal" ben gegaan(in 2 richtingen) heb ik dit probleem ontdekt. Op het forum heb ik geen vergelijkbaar probleem gevonden.
Is er iemand die dit herkent? Is er een oplossing? Zie ik iets over het hoofd?
gr. Martin
-
de flensafstand varieert van 13,50 - 13,70mm(zou meer mogen zijn),
Dat moet inderaad veel meer zijn. Minstens 14,4 mm.
Om een stoomloc door zo'n krappe boog te krijgen moeten de assen een flink stuk zijdelings kunnen verschuiven. Wellicht wordt dat verhinderd doordat de wielen te dicht bij elkaar staan.
-
Kijk ook eens naar de verbinding loc - tender, want het is vreemd dat hij de ene kant op wel goed door bogen gaat en de andere kant op niet. Ik heb de Br 38 van Flm in diverse varianten en die gaan allemaal door de krappe 358-mm-bogen van Flm.
Groet,
Ruud
-
wat is moeite hebben met een bocht?
komt hij er niet door, krijg je ontsporing? of stopt de lok en heb je dus geen goede stroomafname meer?
Dit laatste heb ik meer gezien.
Roelco
-
Ruud K zou het wel eens bij het rechte eind kunnen hebben. Na digitalisering van een BR38 had ik hetzelfde probleempje. De decodersnoertjes van loc naar tender waren zonder speling aan de motor, verlichting en stroomafame punten gesoldeerd.
Aangezien de 'snoeringang' van de tender aan de rechteronderzijde zit, is de gewenste speling 'rechtsom' niet nodig. Bij bochten linksom echter wel...
Groeten,
Jean
-
wat is moeite hebben met een bocht?
komt hij er niet door, krijg je ontsporing? of stopt de lok en heb je dus geen goede stroomafname meer?
Dit laatste heb ik meer gezien.
Roelco
Hij krijgt gewoon stroom, motor draait, wielen verliezen grip.
Martin
-
Het gaat niet over de elektrische stroom die de motor krijgt. Het gaat om de speling van het snoer tussen tender en loc. Heb dit probleem ook eens gehad. Ik heb toen de draad gemonteerd volgens de aangegeven foto in de gebruiksaanwijzing. (Heb je die nog?) De draad moet lang genoeg zijn om de tender te kunnen laten bewegen ten opzichte van de loc. Aangezien de draad aan één kant van de tender zit, kan dat het probleem zijn, zoals anderen dat ook opmerkten. ;)
-
Kan ook aan da koppel stang liggen, als er zo een y stang in zit moet die aan de tender kant goed in zijn sleufjes zitten. Zo niet dan mis je een draaipunt in de koppeling .
-
Is ook mogelijk. Maar van mijn Br 38 (KPEV) weet ik dat deze is uitgerust met een veer die de tender strak aan de loc houdt. Die v dingen zijn later toegepast. Is een "kortkoppeling" met vaste verbinding. Ik weet uiteraard niet welke versie de persoon in kwestie heeft.
-
Even een kleine update.
De flensbreedte heb ik vergroot naar 14,30. Dit loste niets op, op sommige punten liep de loc zelfs uit de rails.
Vervolgens gekeken naar de suggestie van Ruud K. Er zat genoeg speling op de genoemde draadjes, echter de hoek werd daar toch daadwerkelijk beperkt.
Toen de loc maar open gemaakt en daar bleken 2 veertjes te zitten die de tender "kortgekoppeld" houden. één van de veertjes werd deels geblokkeerd door de eerder genoemde draadjes waardoor de "bochthoek" beperkt werd.
Opgelost? Voor een deel. De veertjes beiden vrijgemaakt en loc weer gemonteerd. Ging een aantal rondjes goed en het euvel deed zich weer voor, opnieuw demontage/montage en wederom een herhaling van zetten.
Het probleem is bekend maar nog geen definitieve oplossing. De draadjes blijven door de beweging één van de veertjes af en toe blokkeren.
-
Kijk eens op de site van Hp pfeiffer, daar staat een P8 met precies dezelfde koppeling als jouw exemplaar. Alleen is de man erg fanatiek met de Dremel...
-
Het moet toch goed gaan. Mijn P8 doet al jaren zonder problemen dienst. Ik zou er toch niets aan veranderen.