BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Ombouwen => Topic gestart door: ruudns op 10 August 2014, 14:23:26
-
Een tijdje geleden weer een Trix CFL BB3601 strijkijzer van een forum genoot overgenomen. Ik had er vroegahr twee van Joueff ik dacht van de SNCF en had er toch wel spijt van dat ik ze in mijn jonge jaren verkocht had omdat ik toch meer NS wilde gaan rijden/verzamelen. De Joueff's reden op mijn oude vlieringbaan meestal met een sleep kolenwagens en zelflossers of met een lange sleep Joueff Bailey containers, aangevuld met containers op rongenwagens. Analoog in tweespan.
Kortom een prachtige lok waarvan ik ook nog een bruine CFL uitvoering zoek, maar dat terzijde.
Omdat er géén ESU decoder inzat, de lok uit elkaar gehaald en er een lopi v4 in gezet...................jammer, maar dan ga je hem dus niet meer dicht krijgen. Dus toch de originele er maar terug in gezet :'(. Deze staat nog steeds op het standaard adres 3 en ik kom ook niet echt uit de handleiding , hoe ik hem op 3601 gezet krijg :(.
Bij deze actie sneuvelde ook de op de voor en achterkant aanwezige kabels voor de stroomvoorziening op de bufferbalk. Een erg dun stukje rondplastic dat in een scherpe bocht is gebogen en op de bufferbalk zit gedrukt. Deze elektrischiteitskabels zijn niet in een lus voorgevormd en kunnen dus eigelijk niets anders doen dan door de ouderdom en verharding van dit plastic breken. Het ziet er dan niet uit, de stukken leiding staan dan door hun veerkracht alle kanten op :-X.
Daar moest dus na lange tijd van ergernis iets aan gebeuren en wel nu.
Lijmen ging niet, te dun er er staat teveel spanning op. Dus dan maar iets anders verzinnen. Van verenstaal 0,3mm snel nieuwe gebogen mbv een rond- en vlak-bektangetje. De boortjes en de dremel opgezocht en aan de slag.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Dscn6149.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Dscn6149.jpg)
Daarna de oude kabels mbv een scapel verwijderd. Een 0,3mm boortje in de dremel en gaatjes geboord in de appendages. De kast die onder de bufferbalk gewoon op zijn plaats laten zitten en met de dremel er een gaatje in geboord. De connector die tegen de bufferbalk zit eraf getrokken en in een pincet tegen de op de tafel liggende draaiende dremel gehouden en zoo ook van een gaatje voorzien. Daarna het stukje verenstaal in de beide appendages gefrut en de nieuwe kabel zwart gemaakt met een klein kwastje.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Dscn6148.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Dscn6148.jpg)
:P wat een priegelwerk, dat alles wordt aardig bemoeilijkt omdat ik het mbv een oogloep moet doen daar ik het anders niet kan zien en je met zo'n oogloep géén diepte meer ziet :-\.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Dscn6150.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Dscn6150.jpg)
Ziet er weer uit als nieuw. Voor diegene die het model ook hebben en het zelfde euvel aan deze mooie lok hebben,.............het is te doen, succes ;).
-
Hier hou ik nu eens van tjzé, den beuk er in om het te verbeteren. (y)
Eric. ;)
-
Wel jammer dat beide foto's helaas niet het onderwerp in het gebied hebben zitten waar de camera op scherpgesteld heeft ;)
Ik heb overigens wat filmpjes opgezocht van dit model, maar waarom wordt dit een strijkijzer genoemd?
-
Nog maar eens dan, met een A4tje er onder ;).....
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Dscn6151.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Dscn6151.jpg)
en de andere kant....
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCN6153.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCN6153.jpg)
Het geheel.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Dscn6154.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Dscn6154.jpg)
Waarom de naam "strijkijzer"? Geen idee, waarschijnlijk om de vorm. Franse krokodil hoor je ook wel eens.
Hier (http://nl.wikipedia.org/wiki/CFL_3600) wat meer info (http://www.spoorgroepluxemburg.nl/artikel/Achtergrond/CFL_3600) over de lok.