BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: Matthijs van Heijningen op 01 September 2007, 23:50:36
-
Beste Forumleden,
De bouw van mijn minidio vordert al aardig, nu kom ik op het punt dat ook de elektronica nodig is.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/schets_minidio2.png)
De bedoeling is dat als er op een knop gedrukt wordt de brug open gaat (90 graden draait in de richting van de rode pijl) en als hij open is dan een pauze van 15 seconde en daarna dat hij dan weer terug draait (brug weer sluit). En als er dan weer op de knop gedrukt wordt begint het weer van voor af aan.
Alleen het schema hier voor kom ik niet uit, op internet en in dit draadje: https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=4098.15 kom ik wel verschillende oplossingen tegen maar welke oplossing is het beste voor mijn doel geschikt???
mvg,
Matthijs
-
Beste Matthijs,
De schakelink is niet zo moeilijk maar hoe is de moteraandrijving en eind begrenzing van de brug.
Is de aansturing van de moter aanwezig?
wil.
-
De schakelink is niet zo moeilijk maar hoe is de moteraandrijving en eind begrenzing van de brug.
Is de aansturing van de moter aanwezig?
Er is nog kwa elektronica nog niks aanwezig. Ik zou graag willen weten wat voor soort motor ik hier voor het best kan gebruiken en hoe die aangestuurd moet worden. In dat draadje waarvan ik de link postte staat verschillende mogelijkheden: elektromotortje met sectorschijf en micro switch, servo's etc.
Door al die verschillende opties zag ik door de bomen het bos niet meer.
mvg,
Matthijs
-
Hoi Matthijs,
Gezien het feit dat je nog geen voorzieningen hebt, zou ik gaan voor een oplossing met een servo, aangestuurd door een microcontroller (PIC).
De servo (bv deze: Conrad Nr 233751 - 89 ) heeft ingebouwde vertraging, een draaihoek van + en - 48 Graden, is sterk (3.2 Kgcm) en is goedkoop (4.95).
Met een microcontroller heb je geen eindschakelaars nodig, je kunt de servo afregelen op de eindposities. Ook kan de microcontroller een drukknop uitlezen voor het start commando. Tevens kun je er tijdvertragingen (wachttijd) mee maken en is de snelheid waarmee de servo beweegt er mee te regelen.
Ik schat de kosten van zo'n stukje electronica op rond de 10 a 15 Euro.
Ik snap wel dat je daar natuurlijk geen ervaring mee hebt, mocht je geinteresseerd zijn: Ik wil je wel met de electronica en het programmeren van de PIC van dienst zijn.
( Is een leuke afwisseling tussen het bouwen van Plan U-s door ;) )
Uiteraard moet je wel de lagering van de brug goed voor elkaar hebben, en de mogelijkheid er een armpje aan te bevestigen om de servo op aan te sluiten.
Grtzz,
Karst
-
ik heb ook een idee. een motortje met een voldoende grote vertraging in de vorm van een groot tandwiel op de brug, en een kleintje op de motoras.
op dit grote tandwiel 2 staafjes maken die bij de juiste (op En dicht!) uitslag een microswitch raken, en daarmee de heen en weer schakeling activeren.
voor de schakeling moet je dan weer niet bij mij zijn, het voorgaande idee komt nl uit de miba oid, en die hebben het hele zaakje alleen maar handmatig werkend, met als bedoeling de bediening van een schuifpoort en een klappoort, terwijl deze ook nog eens werken met stangetjes ipv tandwielen.
ik blijf er nog ff over nadenken, want ik heb hetzelfde euvel op de baan hier!
Timo
-
Zijn er nog onderdeeltjes te gebruiken uit een oude printer en/of scanner??? Heb namelijk nog een oude printer en scanner staan hier :)
mvg,
Matthijs
-
Tijdens weer een zoektocht via google de volgende link gevonden:
http://home.tiscali.nl/sturhaus/mechanie/project2.html
Lijkt me goed te gebruiken voor mijn doel.
mvg,
Matthijs
-
Waarom omzetten naar een rechtlijnige beweging als gewoon ronddraaien ook voldoende is, dit is iets wat je met een servo moet proberen op te lossen.
Mvg
Wim.
-
de verwisseling van draaiend naar rechtlijnig is in dit geval denk ik niet aan de orde, de schakeling met de 2 microswitches en de diodes echter wel. in een printer zitten motortjes die je er zowiezo uit moet halen, en in een scanner ook wel, en ik neem aan dat in beide ook wel mikroschakelaartjes zitten. ik heb ze nu uit een wasmachine gebruikt, dat is nl 230 volt bestandig, en dat is in mijn geval wel verstandig.
in ieder geval, de diodes kun je ook wel uit een printer halen, en met wat mazzel nog wel wat tandwielen ook.
eigenlijk heb je dus 2 goudmijntjes aan onderdeeltjes staan!
Timo
-
Als je toch bij Conrad kijkt, kijk dan even bij het volgende item:
Universele aandrijfset v. modelbanen
Bestnr.: 240618 - 89
Deze is bedoeld voor seinen, wissels en overwegen, maar is misschien ook goed voor je brug. Want ook een brug heeft last van massatraagheid. Tevens kun je de knipperlichten er rechtstreeks op aan sluiten.
Slechts 19,95 en momenteel hebben ze 10% opruimingskorting.
Groet, Erik
-
Een servo is in mijn ogen een wat erg ruig idee, maar ieder zijn smaak natuurlijk. Zelf zou ik een stappenmotor proberen, die je aanstuurt met een PIC: het is op te lossen met analoge electronica, maar dat vergt wat meer onderdelen dan een PIC.
In printers zitten vaak wel microschakelaars, maar niet altijd: die willen ook nog wel eens vervangen worden door lichtsluisjes. (en overigens zijn stappenmotoren vaak 'rijkelijk' aanwezig in een printer: gemiddeld 2 tot 3 stuks)
-
Als je toch bij Conrad kijkt, kijk dan even bij het volgende item:
Universele aandrijfset v. modelbanen
Bestnr.: 240618 - 89
Dat ziet er inderdaad goed uit :D
mvg,
Matthijs
-
De bestelde elektronica is vandaag beginnen gekomen dus de bouw kan weer verder 8) ;D
mvg,
Matthijs