BeneluxSpoor.net forum
Wat zijn we aan het bouwen? => Banen of diorama's => Topic gestart door: Boran op 29 July 2014, 16:16:51
-
Hallo allemaal,
Na enige aarzeling toch maar besloten om een draadje te openen op dit forum. Een aantal jaren terug ben ik actief geweest op het 3Railforum. Toen heb ik een langere pauze ingelast omdat het project voor mij als enige bouwer boven het hoofd dreigde te groeien. Niet alleen de tijd die ik aan mijn baan kon besteden varieerde maar ook sommige vaardigheden lieten te wensen over! En om over de bekende valkuilen maar niet te spreken …… In de tussentijd ben ik toch doorgegaan met het bouwen. Op dit moment is het duidelijk dat ik toch de feedback mis!
Het thema van mijn huidige baan: een landelijk station gelegen aan een doorgaande hoofdlijn (dubbelspoor, bovenleiding) waar de natuur een belangrijke rol speelt. Daarnaast is er in het landschap een doorgaande weg. Op deze weg rijden vrachtauto’s en bussen.
Mijn spoorbaan bestaat nu uit drie modules (253 x 110 cm). Zowel via de rechter- als de linkerkant gaat de hoofdlijn via een spiraal (60 resp. 90 cm omlaag) naar de schaduwstations (vier opstelsporen elk) met een keerlus, onder de hoofdbaan.
Wat het rijdend materieel betreft, heb ik me nu beperkt tot Duits en Zwitsers materieel met als tijdperk V en VI.
De foto’s geven een beeld van mijn baan. De twee schaduwstations met de keerlus en de beide spiralen zijn afgebouwd en functioneren naar behoren.
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/1.jpg)
Beide schaduwstations
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/2.jpg)
Spiraal - hoog
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/3.jpg)
Spiraal - laag
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/4.jpg)
Linker gedeelte baan
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/5.jpg)
Linker gedeelte baan - ander perspectief
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/6.jpg)
Totaal overzicht
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/7.jpg)
Stationsplein
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/8.jpg)
Detail
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/9.jpg)
Detail brug
Op dit moment ben ik bezig om het MMC (Dinamo) systeem voor auto’s in de baan te bouwen. Daarbij maak ik gebruik van gipsen wegdelen.
Technisch is de baan klaar. Daarmee bedoel ik te zeggen dat op de hele baan de treinen kunnen rijden en aangestuurd worden door iTrain. Als digitaal systeem maak ik gebruik van de ECoS van ESU.
Nu komt voor mijzelf het moeilijkste deel namelijk de scenery. De landschapsvormen heb ik weergegeven met spanten, bruggen zijn ingebouwd, het station met perrons is aangegeven, de wegen zijn gemarkeerd. Tal van zaken worden nu voor mij belangrijk. Ballasten, landschap, bomen maken , wheateren. De lijst is lang! Een plan van aanpak is dringend noodzakelijk. Enige adviezen zijn voor mij waardevol, misschien dat zelfs enige forumleden mij ter plekke kunnen helpen!
Groetjes,
Rob
-
Petje af Rob! (y)
Groet Jaap
-
(http://www.freesmileys.org/smileys/smiley-shocked013.gif) (http://www.freesmileys.org/smileys.php) (http://www.picgifs.com/smileys/smileys-and-emoticons/applause/smileys-applause-597229.gif) (http://www.picgifs.com/smileys/)
Mooi strak werk, zuiver afgewerkt, ben onder de indruk
groet,
michel
-
Enige adviezen zijn voor mij waardevol, misschien dat zelfs enige forumleden mij ter plekke kunnen helpen!
Waar??????
-
Volgens zijn profiel in NH maar dat is nog vrij ruim begrip.
Maar wat ziet het er indruk wekkend uit (y)
Jeffrey
-
(y) Indrukwekkend (y).
-
Ziet er super uit. (y)
-
Ik kan niet anders dan me aansluiten bij voorgaande comments.
Dit heb je tot zover erg fraai gemaakt (y)
Heb je voor je zelf al is nagedacht over wat voor scenery je waar zou willen hebben ?
Is er een baanplan waarin duidelijk is voor t zicht deel wat wat is/wat het moet voorstellen ?
Aan de hand daarvan is er misschie voor iemand wel wat hulp of suggestie werk aan televeren ;)
-
Indrukwekkend, waarom type landschap zou het moeten worden?
-
Ik heb gekozen voor het thema “landelijk station gelegen aan een doorgaande hoofdlijn” met Duits/Zwitsers landschap.
Het station ligt aan een lange, flauwe boog en bestaat uit een langgerekt, gebogen perron met een klein stationsgebouw aan de voorkant, gelegen aan een klein plein. Dit station is bereikbaar via een secundaire weg die via de spoorwegovergang en een brug over de rivier in een tunnel verdwijnt.
Het landschap aan de beide zijkanten en de achterkant van het station hebben nu de definitieve vorm gekregen door het plaatsen van spanten.
Met de contouren probeer ik de overgang naar een berglandschap weer te geven. De vegetatie wordt herfstachtig.
Het kleine emplacement aan de linkerkant wordt gebruikt voor het opstellen en onderhouden van kleine diesels. Het spoorgedeelte aan de bovenkant is een gedeelte van het station. Hier stoppen de dieseltreinstellen en worden tevens een aantal sporen gebruikt als opstelsporen voor deze treinen.
Dunne latjes zijn op 2 cm van de puko’s gelegd naast de rail waar het perron moet komen. Tegen deze strip worden de gipsen perronranden gelijmd. Voordat ik echt aan het landschap ga beginnen, moet ik nog het systeem van MCC Dinamo installeren.
De bebouwing wordt minimaal. Zelf denk ik aan klein stationsgebouw met goederenloods en een kleine goederenoverslag.
Groetjes,
Rob
-
Mooi Rob, petje af voor de mooie onderbouw en de spiralen (y)
Landschap, ik denk dat je gewoon wat proefstukjes moet gaan maken en daar de kritiek van onze landschapsbouwers op los moet laten ;) Het is allemaal niet zo moeilijk maar ik snap wel dat je er tegen op ziet.
Ik ben benieuwd! :)
-
Hey Rob,
Van harte welkom op het forum.
De foto's die je reeds geplaatst hebt zien er bijzonder goed uit (y)
Ben benieuwd naar het vervolg.
Succes!
Gr. Mark
-
(y)
Het ziet er netjes afgewerkt uit!
Ben benieuwd hoe je de module-overgang hebt gemaakt, heb je daar foto's van?
MVG Dave
-
Mooi man, baantje komt me bekend voor. Waarschijnlijk tijden terug bekeken op het 3-rail forum.
-
Hallo Rob,
Ziet er al veelbelovend uit. Succes! Ik houd deze topic in de gaten.
Wouter
-
Hallo Rob,
Dat ziet er geweldig uit en erg netjes en zo te zien goed begonnen, mocht er een mass am see 2 komen dan zal ik zeker naar dit draadje terug gaan om om te spieken.
Hoop dat je vele updates maakt waar wij veel van kunnen leren, heb het een en ander in mij hoofd en daar passen jou plaatjes precies bij maar dat misschien binnenkort in mij eigen draadje.
mvgr Evert en Bas
-
Zo Rob.
Erg mooi ''begin'' !
Ik blijf dit zeker volgen!
Veel succes met de bouw.
-
Inderdaad, een mooi begin. Toen ik het ontwerp klaar had, ben ik begonnen met de beide schaduwstations en de spiralen. Zelf had ik het idee dat dit een langdurig bouwproces zou worden. Voordat ik aan het landschap zou beginnen, stelde ik dan ook als eis, dat de schaduwstations, de spiralen en het spoorgedeelte in het landschap functioneel zouden zijn. Elk van de 11 segmenten is dan ook autonoom en wordt apart van stroom en digitale informatie voorzien. Op dit moment is het mogelijk om met 10 treinen een dienstregeling te rijden (iTrain). Ik had namelijk geen zin om op de duur steeds maar weer bezig te zijn met het trekken van draden, inbouwen servo’s, blokken maken!
Ik heb bewust de keuze gemaakt om de baan op te delen in segmenten. Immers de kans op verhuizen bestaat altijd! Gezien de hoeveelheid werk die vaak in de bouw wordt gestoken, is het zonde om na verloop van tijd de baan af te breken. De segmenten worden met bouten aan elkaar vastgemaakt. De poten zijn verstelbaar. De rails wordt op de scheiding van de segmenten afgezaagd, vervolgens worden raillassen gebruikt voor de verbinding.
In mijn achterhoofd speelde steeds de gedachte om “iets” met rijdende auto’s op mijn baan te doen. Op dit moment zijn er nieuwe ontwikkelingen. Het MCC van Dinamo in combinatie met de software van Berros is, in mijn ogen, veel belovend.
Om die reden krijgt de bouw van het wegennet iets meer prioriteit en ik zal ook beginnen met een aantal proefstukjes.
groetjes, Rob
-
Hoi Rob,
Dat ziet er allemaal erg goed uit. Vraag me af welke die vaardigheden waren die bij jou niet aanwezig waren :-)
Gr.Martijn
-
Omdat een aantal onderdelen nog niet geleverd zijn voor het MCC systeem, heb ik een poging gewaagd om het landschap bij de bruggen aan de rechterkant van de baan vorm te geven.
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/10.jpg)
Linker oever.
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/11.jpg)
Doorkijk.
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/12.jpg)
Overzicht.
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/14.jpg)
Linker oever met brug.
De contouren van de hellingen heb gemaakt van styrodur. De bruggenhoofden worden bekleed met gipsen muurplaten. Ik heb geen idee welke materialen ik voor de bedding van het riviertje moet gebruiken. Iemand een voorstel! Hoe moet ik de hellingen verder afwerken? Kan ik daarbij gips gebruiken of hebben jullie een ander voorstel? Zelf ben ik van plan om het gebergte aan de achterkant en zijkanten te vormen met gaas en vervolgens te bekleden met gips (verband).
Dat ziet er allemaal erg goed uit. Vraag me af welke die vaardigheden waren die bij jou niet aanwezig waren :-)
Laatst had ik een proefstukje gemaakt van een geweatherd, geballast stukje rail. Zelf vond ik het redelijk geslaagd. Mijn dochter zag mijn werk in een ander licht. Even was ik vergeten dat ik gedeeltelijk kleurenblind ben en de wereld om mij heen toch op een andere manier naar mijn werkstuk kijkt!
Nu heb ik het volgende dilemma. Een groot aantal zaken moet gewheaterd worden. In eerste instantie had ik het idee om de modules compleet af te werken en een aantal zaken zoals het wheatheren, gras zaaien, bomen planten, vul verder maar aan, uit te besteden. Zelf heb ik verder geen kontakten met andere modelbouwers. Weten jullie een oplossing!
Groetjes,
Rob
-
Ziet er goed uit Rob. (y)
Groet Jaap
-
Laatst had ik een proefstukje gemaakt van een geweatherd, geballast stukje rail. Zelf vond ik het redelijk geslaagd. Mijn dochter zag mijn werk in een ander licht. Even was ik vergeten dat ik gedeeltelijk kleurenblind ben en de wereld om mij heen toch op een andere manier naar mijn werkstuk kijkt!
Nu heb ik het volgende dilemma. Een groot aantal zaken moet gewheaterd worden. In eerste instantie had ik het idee om de modules compleet af te werken en een aantal zaken zoals het wheatheren, gras zaaien, bomen planten, vul verder maar aan, uit te besteden. Zelf heb ik verder geen kontakten met andere modelbouwers. Weten jullie een oplossing!
Hallo Rob,
Wellicht kan een modelbouwvereniging (hoeft niet per se een modelspoorbouw vereniging te zijn) je hierbij verder helpen? Ik weet niet of er eentje bij jou in de buurt is. Maar vaak is er wel een club op rijafstand.
Succes!
Wouter
-
gras zaaien, bomen planten, vul verder maar aan, uit te besteden.
Ken wel iemand ;D
-
Hallo,
Ken wel iemand ;D
Martin, dank voor je aanbod, ik neem nog contact met je op!
Ik heb de rechteroever eveneens bekleed met styrodur. Alles ligt provisorisch en is nog niet gelijmd. Nu moet ik de bedding vormgeven waarbij de stroming van het water de richting bepaalt.
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/15.jpg)
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/16.jpg)
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/17.jpg)
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/18.jpg)
Groetjes,
Rob
-
Hoi,
ik zou de hele handel bekleden met een laagje papier maché.
Ook de bodem.
Een paar dagen drogen.
Daarna met gips en aluminiumfolie rotsjes maken en nog nat op de papier maché drukken.
Het hele spul zwart verven
en dan maar inkleuren met lichtere aardetinten.
Water maken van meerdere lagen glanzende acryllak
vervolgens de kanten afwerken met steentjes, grasjes, struikjes etc.
Lees ook dit verhaal eens door:
http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,54292.msg3221465757.html#msg3221465757 (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,54292.msg3221465757.html#msg3221465757)
Elders in mijn bouwdraadje staat nog iets over de aanleg van een beek.
Tenminste, zo doe ik dat. Er leiden meer wegen naar Rome.
Het beste advies is:
-kies een methode die je bevalt
-maak eerst een proefstukje.
succes
Hendrik Jan
-
(http://files.stanleyproducts.eu/CatalogImages/1161_prev.jpg)
bron:stanleyworks.nl
Erg handig tooltje om kanten vorm te geven..in styrodur dan..
-
Hoi,
Op advies van Martin het stukje gereedschap maar aangeschaft ;). Bij de bouwmarkt een tweetal platen styrodur en de bijbehorende kit gekocht. Het landschap heb ik met dit materiaal ruw vormgegeven. Daarna ben ik begonnen met het snijden van een rotslandschap.
(http://gogogadgetmusic.nl/rob/22.jpg)
Overzicht.
(http://gogogadgetmusic.nl/rob/20.jpg)
Detail.
(http://gogogadgetmusic.nl/rob/21.jpg)
Detail.
Groetjes,
Rob
-
De Stanley rasp ik idd een handig stukje gereedschap. Ik heb er al veel mee gewerkt en bevalt nog steeds erg goed. Bij mij gaat er modelgips van Knauf overheen wat ik aanbreng met een plamuurmes. Dit bewerk ik dan weer met alle soort gereedschap, variërend van een mes naar een bijtel. Daarnaast werk ik veel met de steen molds van Woodland voor extra steen detail. De randen van de beek wel goed dicht lijmen. Bodem/rotsen schilderen naar eigen smaak. Net als de flora en fauna.
Succes!
Ik hou je draadje in de gate.
Gr. Mark
-
Hallo,
De opzet is om in eerste instantie alleen de "rotsformatie" uit te snijden in styrodur en dan met verschillende lagen latex deze structuren te accentueren en misschien later nog aan te vullen met gips. Mijn vraag aan jullie is dan ook of mijn snijwerk ??? enige overeenkomsten vertonen met welke vorm van rotsstructuren dan ook of juist totaal niet. Ik stel jullie mening erg op prijs, tips zijn altijd welkom.
Groetjes,
Rob
-
Heb je voorbeelden Rob ???
-
Karstlandschap :-\
Groetjes,
Rob
-
Als je de rotsen die je daar hebt een mooi kleurtje geeft (grijs- en bruintinten) dan ziet het er al behoorlijk goed uit. Je geeft al aan dat je het eventueel een beetje aan kan vullen met gips. Ik zou zeggen: probeer het eerst gewoon een keer en kijk eens wat je zelf van het resultaat vind. Het is jou baan en jij moet er van genieten.
-
Effe gezocht op Karst.....geloof niet dat je Mr. Drenth bedoeld...kan prima zo denk ik, misschien effe wat met een schuurpapier de zooi wat ronder maken. RAL 8022 d'rover kwakken en drybrushen met een bruingrijze en een creme witte, kom je een heel eind..
-
Ja, ik maak wereldfaam met mijn berglandschappen ;) :D :P :P
-
In ieder geval met haaksbergen ;) ;D
-
Hallo,
Op dit moment ben ik bezig om bij de tunnelingangen met styrodur een landschap te maken. Hierbij houd ik rekening met de structuur van de rotsen en de hellende vlakten voor de heuvels.
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/23.jpg)
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/28.jpg)
Ook heb ik geprobeerd om heuvels te maken met alu-gaas en gipsverband van Busch. Dit was geen groot succes.. De vorm van het landschap heb ik gemodelleerd met behulp van afvalstukjes multiplex. Deze zijn met nieten op de plaat bevestigd. Vervolgens heb ik met een tacker het alu-gaas bevestigd. De handleiding van Busch geeft aan dat je het gipsverband in een bak kan weken en dan opbrengen. Misschien ligt het aan mijn handigheid maar het afgeknipte stukje verband werd een propje en was ontzettend moeilijk dit propje tot een vierkant stukje weefsel te vormen en weer op het gips aan te brengen. Daarna vers 2 geprobeerd. Stukjes weefsel afgeknipt en op het alu-gaas gelegd. Vervolgens met een doornatte kwast dit gipsverband nat gemaakt, laten weken en met de hand aangedrukt. Ook hier is het resultaat niet optimaal. Stukjes gaas van het verband blijven zichtbaar.
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/27.jpg)
Bij de bouw van de achterkant van de baan heb ik bij de bouw rekening gehouden om de heuvels te bouwen met de alu-gaas methode. Het aanbrengen van dit gaas geeft weinig problemen. Nog iemand een idee welk gaas ik kan kopen bij een tuincentrum of bouwmarkt. Waarschijnlijk heb ik gaas nodig met een lengte van 10 meter bij 60 cm. Bestaan er nog andere producten (op basis van cellulose misschien) die ik kan gebruiken i.p.v. gipsverband om het landschap te modelleren.
Groetjes,
Rob
-
Hallo,
Op dit moment toch een beetje opgeschoten met het verwerken van de styrodur. De hele voorkant van de treintafel in eerste instantie bedekt met delen plaat van verschillende afmetingen. Als “lijm” heb ik gebruik gemaakt van Hybrifix afdichtingskit. Deze kit is goed te verwerken, hecht uitstekend. Vervolgens laat ik het geheel een nacht drogen. De platen zijn dan goed te bewerken. Het meest gebruik ik dunne afbreekmesjes. Het voordeel hiervan is, vind ik, dat wanneer je het hele lemmet uitschuift, grote stukken styrodur kan snijden en zo het landschap vorm kan geven. Wel oppassen dat je niet teveel buigt, anders breken ze zo af. Daarna heb ik het landschap gedetailleerder uitgesneden. Later zal ik dan lagen latex verf opbrengen en drybrushen.
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/29.jpg)
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/30.jpg)
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/31.jpg)
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/32.jpg)
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/33.jpg)
Een groot probleem is de achterkant van de baan. Onder de spanten van het berglandschap liggen de rijstroken c.q. inhaalstroken voor de auto’s van het MCC systeem. Bij de opzet van dit gedeelte ben ik automatisch uitgegaan van de techniek met het gaas. Opvullen met styrodur is zeer lastig. Daarom herhaal ik mijn vraag of er producten zijn die je direct op het gaas kan uitsmeren, een stevige schil vormen en toch het aanbrengen van bv bomen niet al te moeilijk is.
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/34.jpg)
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/35.jpg)
Groetjes,
Rob
-
Ziet er allemaal veel belovend uit Rob Een smeer variant om het gaas mee in te smeren is mij niet bekend. Ik zou rollen gips nemen om de boel te bedekken, vervolgens kan je daar dan met modelgips (bijvoorbeeld van Knauf) extra reliëf aanbrengen. Ook kan je de mallen gebruiken van Woodland om stenen mee te maken. Deze breng je dan aan met modelgips.
Succes!
Mvg
Mark
-
Hallo,
Jammer, maar op dit moment kan ik niet meer verder bouwen aan mijn treinbaan (Marklin k-rail). De reden is de omvang van de baanmodules. Of ons huis is te klein of mijn baan is te groot voor het huis. Om die reden wil ik eens polsen of forumleden of modelbouwvereningen in deze modules zijn geïnteresseerd.
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/1.jpg)
Beide schaduwstations.
Een korte beschrijving:
De baan is 7.50 meter lang bij een breedte van 1.10 meter, bestaande uit drie segmenten van elk 2.50 meter verdeeld over drie niveaus. De beide onderste niveaus zijn de schaduwstations met elk een keerlus. Elk segment is volledig functioneel. Alle wissels zijn aangesloten, elk opstelspoor bestaat uit drie deelblokken (massascheiding), meerdere aansluitpunten voor stroom en massa. Het bovenste niveau, de eigenlijke baan, is nog in ontwikkeling.
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/2.jpg)
Daarnaast zijn er nog twee spiralen. De hoogte bedraagt respectievelijk 60 en 90 cm. De doorsnede van de spiralen is een meter. Deze spiralen zijn verdeeld in vier blokken met elk drie deelblokken en, in dit geval, worden de treinen gedetecteerd middels stroomdetectie. Alles is aangesloten. Qua stroomvoorziening is elk spiraal onafhankelijk.
Daarnaast heeft elk niveau een ECoSLink terminal. Een kopie van de instellingen en het sporenplan is mogelijk (ECoS centrale).
De treintafel is gemaakt van grenen hout en bestaat verder uit ,gedeeltelijk, grenen plaatmateriaal.
Mocht er interesse zijn, dan zijn een aantal opties mogelijk:
* gekozen wordt voor de hele treintafel met de rails en alle randapparatuur( ECoSLink, ECoS SwitchPilot /Servo), terwijl het bovenste niveau al dan niet gestript wordt.
* de hele treintafel, zonder rails en randapparatuur.
* aanbieden van de afzonderlijke delen bv de spiralen.
Mocht iemand geïnteresseerd zijn, stuur een PB. Zelf vind ik het zonde om deze tafel te slopen. Misschien kan ik iemand er een plezier meedoen voor een schappelijke prijs.
Groetjes,
Rob
-
Hele mooie baan ga je proberen te volgen, al ben ik niet zeer actief op forum' s ;D
-
Joost, zie 2 berichten hierboven:
Jammer, maar op dit moment kan ik niet meer verder bouwen aan mijn treinbaan (Marklin k-rail).
Deze baan wordt niet verder gebouwd...... ;)
-
:'( oké dan niet ;D ;)
-
Rob,
De naam van je draadje is aangepast. Succes met je plannen!
Gr, Bert
Team forummoderatoren
-
Het draadje maar weer opgepakt …. Ik heb weinig respons gehad op mijn poging
de baan te verkopen. Voorlopig ga ik verder met de bouw. Het bovendek heb ik compleet gesloopt.
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/37.jpg)
Kaal bovendek.
De beide schaduwstations en de spiralen blijf ik gebruiken. Immers deze onderdelen geven mij de mogelijkheid om minimaal tien complete stammen op opstelsporen te parkeren. Daarnaast zijn deze baansegmenten compleet bekabeld, zijn alle wissels aangesloten, zijn alle terugmeldingen gerealiseerd. Kortom, het heeft heel wat tijd en energie gekost om deze segmenten te automatiseren.
Nu het bovendek! De afmetingen van de baan heb ik teruggebracht van 110 x 750 cm naar 60 x 750 cm. Het bestaande sporenplan wordt aangepast aan de breedte van 60 cm.
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/36.jpg)
Voorlopig globaal sporenplan.
Op dit moment ben ik begonnen met het plaatsen van de spanten voor de achterwand en de koof.
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/38.jpg)
Spant voor achterwand en koof.
Groetjes,
Rob
-
Best baantje
-
(y)
-
De werkzaamheden aan de modules vorderen langzaam. Voordat ik begin aan het leggen van de rails, wil ik toch alle werkzaamheden aan de bouw van de modules afgerond hebben op de achterwand (bereikbaarheid bij de bouw) en de koof na. Wel worden de spanten voor de koof ingebouwd.
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/40.jpg)
Uitlijnen komt later ;)
De koof wordt via een spant in een houder geplaatst en met bouten en moeren vastgezet. Deze treintafel staat namelijk op de eerste verdieping en ik wil toch deze tafel ooit verplaatsen. De enige optie is dat de modules en de koof door het raam vervoerd kunnen worden, de wenteltrap is veel te smal >:(
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/39.jpg)
Aan de achterkant komt ook nog een afdekplaat op het frame. Op zich is dit een mooie werkplek. In het frame heb ik gaten geboord voor de doorvoer van de kabels. Voor het vastmaken van de bedrading maak ik gebruik van oogjes.
Nu nog de resterende twee modules …..
Groetjes,
Rob
-
Hallo, een kleine update
De modules zijn nu klaar. De koof en de achterwanden worden later geplaatst. Omdat ik nog niet helemaal zeker ben van de layout van het sporenplan en de weggedeelten voor het MCC gebeuren, stel ik het plaatsen van de achterwanden even uit omdat de uitsparingen voor de aansluitingen op de spiralen nog niet bekend zijn.
Op de foto’s is een eerste aanzet voor het sporenplan te zien. De volgorde van de foto’s, van links naar rechts, geeft een indruk van het sporenplan. Links en rechts verdwijnt het spoor in een tunnel richting spiralen. Het landschap wordt opgebouwd uit styrodur.
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/42.jpg)
Rechter tunnelingang.
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/46.jpg)
Linker tunnelingang.
Aan de rechterkant komt een wisselstraat met een goederenloods, een overslag en een spoorwegovergang.
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/43.jpg)
Indruk goederenoverslag.
Het middelste deel is de paradebaan met een lokaal station.
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/44.jpg)
Paradebaan.
Het linkse deel heeft een wisselstraat en hier komt tevens een weg (MCC) die gedeeltelijk parallel loopt met de spoorweg.
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/45.jpg)
Spoor en weg.
En tenslotte een overzicht.
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/48.jpg)
Groetjes,
Rob
-
Rob, heb je geen mogelijkheid om de sporen op je paradebaan dicher bij elkaar te leggen?
Je zal daarvoor waarschijnlijk wel in je overloopwisselsmoeten snijden, maar het resultaat zal zoveel maal mooier zijn.
-
Frans,
De rails die ik gebruik zijn de originele Märklin k-rails, code 100, aangevuld met de wissels gemaakt door Weichen-Walter op basis van de Märklin geometrie. Zelf vind ik deze code 100 niet fijn genoeg. Zelfs heb ik overwogen over te stappen naar 2L. Afgezien van de reeds afgebouwde modulen en spiralen en de grote hoeveelheid Locs en wagons heb ik besloten hiervan af te zien. Op dit moment worden er door Weinert bouwpakketten voor wissels en flex rails (Mein Gleis) geleverd. Deze rails zijn bedoeld voor 2L en de code is 75. Een oplossing komt van Weichen-Walter. Volgens hem is het mogelijk om de bouwpakketten voor de wissels van Weinert uit te rusten met profielen Code 83 en puko strips waarbij de wisseltongen gepolariseerd worden. Zelfs kan ik gebruik maken van Code 75 materiaal omdat al het rijdende materiaal van Märklin gekocht is na 1990. Omdat deze Code 75 voor mijn wagenpark geen toleranties toelaat, is het misschien verstandiger om toch te kiezen voor Code 83!
Het voordeel van deze wissels is de afbuiging, namelijk 1:9. Een mooie, vloeiende lijn is dan mogelijk. Kortom, een definitieve keuze kan pas worden gemaakt begin september wanneer de prijzen voor de ombouw bekend zijn.
Groetjes,
Rob
-
Hi Rob,
Zo alles bij elkaar: wat een mega (bouw)klus. Ik vind het heel interessant om zien hoe je alles aanpakt en opbouwt. Ben benieuwd hoe het verder gaat; volg je vorderingen absloluut!
Veel succes.
Groetjes,
Peter
-
Hallo,
Op dit moment heeft Weichen-Walter de prototypes van de Weinert (Mein Gleis) klaar. Ik moet toegeven dat deze ombouw goed gelukt is ondanks de puko's ;D Deze zijn laag, tussen de bielzen ingebouwd en vallen na het ballasten, minder op! Nog een vraag aan jullie. Is er interesse van jullie kant om mijn Weichen-Walter wissels (Hosentrager, driewegwissel, eenvoudige wissels) over te nemen. De geometrie is van Marklin (slanke wissels) en de uitvoering is Peco Code 100. Nu nog even wachten tot de Weinert wissels in zijn webshop aangeboden worden.
Groetjes,
Rob
-
Hallo,
Een kleine update. De bedoeling was om de “oudere” wissels van Weichen-Walter te verkopen en voor dit bedrag de gemodificeerde wissels en rails van Weinert door Weichen-Walter voor Märklin aan te schaffen om vervolgens te gaan rijden op Code 83 railmateriaal. Deze rails wilde ik alleen in het zichtbare gedeelte gebruiken. Bij de overgang naar de spiralen zou dan een overgangsrail komen naar de schaduwstations (Code 100).
De belangstelling voor deze wissels was, om het zacht uit te drukken, nihil. Tijd voor een evaluatie! Om verder kapitaalvernietiging te voorkomen, toch maar besloten om op K-rails van Märklin, Code 100 door te rijden. De Weichen-Walter wissels blijf ik verder gebruiken. In de praktijk heeft dit profiel zich reeds bewezen. Weinig ontsporingen, goede stroomafname zijn toch van belang voor een goede dienstregeling. Het minder elegante profiel en de puko’s neem ik dan maar voor lief!
Citaat:
Als je kiest voor 3L, zit je in principe vast gebakken aan het rollende materieel van Märklin als je tenminste probleemloos wilt rijden. ;)
De laatste tijd koop ik ook wisselstroom locs van o.a. ACME. Bij deze locs wordt het draaistel waaronder de sleper is gemonteerd opgetild bij het passeren van de K-wissel van Märklin. Kennelijk is er te weinig speling voor de sleper om mee te veren. Ook ESU locs geven problemen bij deze wissels. Het draaistel met de sleper loopt vast op het hartstuk van de wissel! Bij de wissels van Weichen-Walter is het probleem minder omdat de puko’s minder hoog zijn en de wisseltongen gebruikt worden als vervanger voor deze puko’s. De polarisatie van de wisseltongen wordt geregeld door de Hex Frog Juicer ( Automatic Frog Polarity Switcher) van Fast Tracks. De BR 151 van ESU (eerste uitgave!) frustreerde mij zodanig dat ik deze loc voor 1 euro heb verkocht! Bij de aankoop van nieuwe locs van andere merken, zal ik dan ook deze vooraf, uitgebreid testen.
Trouwens op Eurospoor toch nog een mooi diorama met Märklin K-rails code 100 gezien. Het maakte onderdeel uit van een modulebaan van Beneluxspoor ::)
De modules zijn intussen afgebouwd op de zij- en voorkanten na. Uiteindelijk bepaalt het landschap de vorm. Ook is de verlichting (Digikeijs -DR4050 – RGB) in de koof aangebracht. Op dit moment ben ik bezig om de rails op de kurkbedding uit te leggen. De stroken en platen van kurk zijn van Noch. Als lijm heb ik boekbinderslijm gebruikt. Ik moet zeggen dat deze lijm geknipt is voor mijn baan. Je kunt na het plaatsen van de kurk de stroken nog een tijdlang rustig verschuiven. De rails liggen op een hartafstand van 57 mm. Ik heb geen zin om deze afstand te verkleinen. Ik vind het al lastig genoeg om de flexrails passend te krijgen bij de vloeiende lijnen van de rails door het landschap! Wel let ik op de verkanting in de bogen. Bij proefritten met stammen van 4 meter is het een mooi gezicht hoe de trein zich door het, toekomstige, landschap slingert.
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/51.jpg)
Achterkant modulebaan met MCC schaduwstation.
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/52.jpg)
Beetje wazig beeld.
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/53.jpg)
Rechter kant module.
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/54.jpg)
Toekomstig landelijk station.
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/55.jpg)
Overzicht totale lengte modules (750 cm).
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/56.jpg)
Middensegment.
De focus zal komen te liggen op de vormgeving van het landschap. Zelf speel ik met de gedachte om te kiezen voor de herfst. Voordat het zover is, ben ik nog een tijdje bezig om de rails, wissels, seinbruggen, blokken digitaal aan te sluiten. Daarna moet dit baandeel nog in iTrain ingevoerd worden en ingepast in het bestaande deel van de beide schaduwstations en de spiralen.
Groetjes,
Rob
-
Lekker lang excuus over het gebruik van K-rail ;) :P Sorry Rob,dat is hier echt niet nodig, sporen liggen er zo lekker in daar kunnen de profi schuivers nog wat van leren. Daarnaast is een van mijn favoriete Brandl banen met K-rail gebouwd
-
Sluit ik mij bij aan.... erg mooie rijlengte heb je gecreëerd, Rob. Top (y)
-
Martin,
Daarnaast is een van mijn favoriete Brandl banen met K-rail gebouwd
Destijds heb ik op jouw advies het tijdschrift "Josef Brandls - Traumanlagen" het deel "Bauen wie Brandl - Teil 2" gekocht. Op een gedetailleerde wijze worden de verschillende technieken uitgelegd en afgebeeld. Erg handig (y) Waar kan ik een voorbeeld vinden van jouw favoriete K-baan?
Groetjes,
Rob
-
https://shop.vgbahn.info/eisenbahn-journal/news/Meisterlich+umgesetzt+von+Josef+Brandl_167.html
-
https://shop.vgbahn.info/media/pdf/Musterseiten/661401_006-013_Galeriekl.pdf
-
https://shop.vgbahn.info/media/pdf/Blick%20in%20diese%20Ausgabe/661401.pdf
-
https://shop.vgbahn.info/media/pdf/661202.pdf
-
Om even te laten zien dat je ook top kunt bouwen met K-rail ;)
-
Martin,
Bedankt :P In ieder geval ga ik het tijdschrift "Flåmsbana - Eine traumhafte Modellbahnreise in den hohen Norden Europas" bestellen.
Groetjes,
Rob
-
Vandaag dit inspirerende draadje maar eens door genomen. Ik zag je advertentie al een tijdje aan, en overdacht de aanschaf. Wie neemt code100 WW-wissels over als W. Völklein zelf al is overgestapt op code 83 productie? En hoeveel Code100 wissels heb ik zelf al? Meer dan genoeg. In ieder geval genoeg voor 2 zelfbouw hosentragers, en grotere schaduwstations dan ik nu zou willen maken. Ik besloot er vanaf te zien, hoe mooi ze ook zijn. En ze zijn mooi.
Ik begrijp dat je daarom nu verder moet, op de ingeslagen weg van Code 100, pechvogel.
Net als ik ... Alleen is mijn rijdend materieel ouder, dus code75 kan ik, hoe dan ook, schudden.
Nieuwe wielen (assen) plaatsen, begin ik niet meer aan. Ik reed 3-rail sinds mijn 10de. Voortaan rijd ik 2-rail + 3-rail. De alleroudste M*-wagons rijden hobbelend op Code100. Ze komen op een zijspoor.
Het verbaast me trouwens hoe je iets in segmenten opbouwt, en die dan toch via het raam zult moeten verhuizen, ooit. Met een dergelijke aanpak heb ik ook geworsteld toen mijn ega ineens besloot te willen verhuizen (gelukkig heeft ze zich bedacht, maar pas nadat ik de baan al had afgebroken). Wat er in mijn berekeningen fout ging was dat de segmenten in het platte vlak wel door de trap pasten, maar niet meer nadat ik er drie niveaus had opgeschroefd. Wijze les hiervan geleerd: niet alleen horizontaal in segmenten denken, maar ook verticaal.
-
kies al het andere, maar geen marklin! Als jij je daar aangesproken door voelt, da's dan jammer, maar ik heb het niet over jou, ik heb het over een hopeloos verouderd en kortzichtig incompatibel systeem, waar geen enkele andere fabrikant zijn vingers aan gebrand heeft. En dat systeem raad ik geen enkele beginner aan.
en
ik denk dat het puntcontactensysteem voor Märklin zelf ook een blok aan het been is
De toon is weer een keer gezet 8) Gelukkig heb ik in de loop van de jaren geleerd toch enige nuance in deze discussie aan te brengen.
Groetjes,
Rob
-
Moet ik daaruit afleiden dat Märklin eigenaren erg graag van hun spul af willen? ;D
en
;D
Nee, dat de rest al gedesintegreerd is voordat het tweedehands aangeboden kan worden....
;D
Ook deze humor weet ik naar behoren te waarderen :-\
Groetjes,
Rob
-
Hallo,
Op dit moment ben ik bezig met het afronden van het elektrische gedeelte van de baan. Als laatste worden de servo’s voor de wissels geplaatst. Bij het ontwerp van de bedrading is al rekening gehouden met de plaatsing van de seinen en verlichting omdat de bovenleiding, verlichting en deze seinen pas geplaatst gaan worden als de scenery voor een groot gedeelte klaar is.
In theorie maak ik gebruik van twee ringleidingen, namelijk een voor de stroomvoorziening en de andere ringleiding voor alle digitale informatie. Aan de ECoS centrale worden alle decoders zoals de SwitchPilot gekoppeld. De rails zelf wordt gevoed door boosters van ESU, die een eigen ringleiding hebben. Deze boosters worden vervolgens gekoppeld aan de ECoSlink Terminal die via een bus (CAT kabel) met de centrale verbonden is voor de digitale informatie (o.a. Mfx!). Het is mogelijk om elke module afzonderlijk van stroom c.q. informatie te voorzien. Om deze modules te koppelen heb ik hierbij gebruik gemaakt van luidsprekeraansluitingen, waarmee ik op eenvoudige wijze met behulp van bananenstekkers verbinding kan maken tussen de rails en de boosters c.q. de verbinding met de centrale voor de data overdracht.
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/62.jpg)
Ringleiding - stroomvoorziening.
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/63.jpg)
Luidsprekeraansluiting.
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/64.jpg)
Modules verbonden.
Alle bedrading bestaat uit draad met een doorsnede van 1.0 mm terwijl de centrale ringleidingen een doorsnede hebben van 2,5 mm. Bij het aansluiten van deze draden maak ik gebruik van hulsjes.
Voor het aansluiten van de stroom en massa aan de rails maak ik gebruik van een nikkelzilverdraad van 0,7 mm, een hulsje en de stroomdraad. Beide draden worden in het hulsje geschoven en vervolgens vastgeknepen.
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/59.jpg)
De nikkelzilverdraad wordt voor de massa-aansluiting tussen de biels en de rail geschoven. Voor de stroomtoevoer soldeer ik eerst een koperen lipje op de onderkant van de k-rails nadat ik deze eerst blank geschuurd heb. Op deze lipjes worden de uiteinde van de hulsjes gesoldeerd. Via een geboord gat van 7 mm tussen twee bielsjes worden de nikkelzilverdraadjes onder de plaat geleid. De linker aansluiting (rondje 1) is voor de massa op beide spoorstaven. De rechteraansluiting is voor de stroomtoevoer (rondje 2). Elk bloktraject heeft twee van dergelijke aansluitingen. Voor de afzonderlijke blokken in een bloktraject wordt slechts één spoorstaaf aangesloten voor de terugmelding (rondje 3). Een groot gedeelte van deze nikkelzilverdraden verdwijnt in de ballast, uit het zicht. Het zichtbare gedeelte wordt samen met de railstaven geweathered.
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/61.jpg)
Ingebouwd.
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/60.jpg)
Close up.
Tot slot nog een paar foto's …
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/65.jpg)
ESU SwitchPilot (k-wissels).
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/57.jpg)
Terugmelding.
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/58.jpg)
ESU SwitchPilot Servo (Wissels) en print voor polarisatie wisseltongen (Weichen-Walter).
Groetjes,
Rob
-
Hallo,
Voor de bouw van mijn landschap maak ik gebruik van gestapeld en gelijmd XPS plaatmateriaal. De ruwe vorm van het landschap wordt hieruit gesneden. Heeft iemand een idee welke lijm ik zo meteen ga gebruiken om bv grasvezels, zand goed te laten hechten?
Groetjes,
Rob
-
Hallo,
Als laatste heb ik nu alle servo’s aangesloten. Het is best lastig in je eentje om de servo’s onder de plaat te monteren en tegelijkertijd de juiste positie van de steldraad in de stelbalk van de wissel te plaatsen. Dubbelzijdige plaktape (als hulpmiddel) blijkt goed te werken. Maar goed, de steldraden staan verticaal en de servo’s zijn keurig uitgelijnd in de bewegingsrichting. Alleen het programmeren is een crime. Ik had bijna een wissel gemold doordat ik even niet in de gaten had dat de uitgangspositie van de steldraad van de servo (gebruikte, ingestelde servo) niet in het midden stond. Alle wisseltongen worden nu langzaam en soepel omgelegd. Alle bedrading is nu ook klaar. Bij het aansluiten van de baan aan de ECoS centrale bleef het gevreesde klikgeluid uit. Gelukkig geen kortsluiting in de hele baan. Op dit moment wordt er druk getest met diverse treinen. Essentieel, voor mij dan, is het belangrijk dat de 1:87 personenwagons (o.a. Roco) elkaar bij het passeren in de bogen en in de spiralen elkaar niet raken. Omdat de tunnelingangen in een boog liggen kostte het leggen van de rails enige moeite om te voorkomen dat deze wagons elkaar zouden raken. De terugmelding lijkt te werken. Kortom, tijd om het sporenplan in iTrain in te voeren. De komende tijd ga ik door met het testen en ga proberen of ik een dienstregeling binnen iTrain kan realiseren met 12 complete treinen.
Van uitstel komt geen afstel of …… toch maar niet, dus de scenery komt weer aan bod. Gekozen voor een heuvellandschap. In het midden van de baan komt een autobrug (haaks op de module), aan de rechterkant een klein station voor lokaal verkeer. Helemaal aan de linkerkant voor de tunnelingang komt, gedeeltelijk parallel aan het spoor een lange brug voor autoverkeer (aangepaste spoorbrug).
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/74.jpg)
Lokaal station.
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/66.jpg)
Lokaal station.
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/67.jpg)
Lokaal station.
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/68.jpg)
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/69.jpg)
Brug voor autoverkeer.
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/70.jpg)
Wordt aangepaste brug voor autoverkeer.
De bedoeling is dat hier auto’s, bussen, vrachtauto’s volgens het MCC- systeem gaan rijden. Op een proefbaan ben ik nu dit systeem aan het testen. Met iCar kan ik de auto’s aansturen. Ook de terugmelding (Hall sensoren) via een ECoSDetector werkt naar behoren. Nu nog inbouwen! Weer een uitvlucht … Het blijkt ontzettend lastig om mij te motiveren om echt een begin te maken met de bouw van het landschap… :-\
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/72.jpg)
(http://www.gogogadgetmusic.nl/rob/73.jpg)
Treinen testen.
Groetjes,
Rob
-
Deze post gemist op de een of andere manier.
Wat een hoop arbeid verzet.
@ 1e post! Wat zijn de maten van de spiralen?
Kan het wel een beetje afleiden, wat vooral opvalt is de compactheid.
-
Koen,
De spiralen passen op een vierkante tafel met een lengte en breedte van een meter. De diameter van de spiralen is gebaseerd op de Marklin K-rails geometrie. Gebruikt zijn de bogen 2221 en 2231 (360 respectievelijk 424,6 mm). De linkse spiraal is 87,5 cm hoog en telt 10 wendingen, de rechtse is iets lager namelijk 57,5 cm met 7 wendingen. De onderlinge afstand tussen de wendingen is gemiddeld 8 cm. Door de flexibiliteit van de wendingen kan ik de spiraal samendrukken en uitvouwen als een harmonica. Handig voor werkzaamheden. In de regel gebruik ik het binnenste spoor voor dalend verkeer en de buitenring voor stijgend verkeer. Eerlijk gezegd zou ik bij de bouw van een volgende spiraal toch kiezen voor een grotere radius. Met name kleinere locs (Glaskasten) hebben moeite met klimmen. Locs met grote drijfwielen hebben ook de neiging om te slippen. E-locs daarentegen trekken met gemak 12 personenwagons of 16 goederenwagons naar boven. De segmenten van de wendingen zijn naadloos met elkaar verbonden. In principe kunnen de E-locs met de pantografen omhoog de spiraal inrijden zonder extra constructies. Alleen is dit nog niet voor alle locs getest ;)
Groetjes,
Rob
-
Ik heb plannen een soortgelijke klimspiraal te maken met draadeinden om mijn baantje uit te breiden.
Vandaar de vraag en de belangstelling voor de onderbouw van je baan.
Voor de motivatie van landschapsbouw kun je op Youtube een hoop filmpjes vinden van demonstraties en enthousiaste modelbaanbouwers.
En hier op het forum is ook veel te vinden.
Dankjewel.