BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: Rob van Kooy op 27 July 2014, 15:30:57
-
Hallo,
Hierbij geef ik jullie een verwijzing naar een actuele zeer uitgebreide opsomming van wat er allemaal wordt bedacht en na verkregen politieke instemming (ook v.w.b. de financiering!) zou kunnen worden aangelegd, verbeterd en uitgebreid aan het Duitse spoorwegnet:
http://www.bmvi.de/SharedDocs/DE/Anlage/VerkehrUndMobilitaet/bvwp-uebersicht-vorhaben-schiene.pdf?__blob=publicationFile
Waar het Nederlandse belangen aangaat staan er allerlei indicaties inzake grensbaanvakken tussen Nederland en Duitsland zoals tussen Groningen en Leer, Hengelo en het traject voorbij Bad Bentheim, de spoorverdubbeling op het traject vanuit Venlo via Kaldenkirchen naar het achterland, de mogelijkheden van een kortere spoorverbinding tussen België en Duitsland via Nederland (een soort alternatieve "IJzeren Rijn") en ook de plannen voor een Intercityverbinding tussen Eindhoven via Venlo en Mönchengadbach (lees: Keulen).
Al die Duitse plannen zijn de geïntersseerden in de materie uiteraard al wel min of meer bekend, zie het dus maar als een soort update.
Ik verwacht dat het Duitse Parlement nog wel tamelijk stevig met het "rode potlood" in de plannen zal schrappen, maar hoe dan ook.
Het lezen van het Duitse stuk is - vanwege de lengte ervan - nog een heel karwei. Niettemin is het zelfs voor degenen die de Duitse taal minder goed beheersen héél informatief. Zo zie je dan ook hoe de infrastructurele banden tussen Duitsland en zijn economische achtertuin (het voormalige Oostblok) worden uitgebreid en gemoderniseerd. Ook de plannen tot uitbreiding/verbetering van de spoorweginfrastructuur tussen Duitsland en Zwitserland zijn opvallend, zeker in het licht van de infrastructurele problemen (mede vanwege ecologische oorzaken) waarmee de zeer druk bereden hoofdspoorlijn vanuit Hessen via Offenburg naar Bazel wordt geconfronteerd.
Gegroet,
Rob
-
Duitsland werkt met een middellange termijnplanning voor spoor en weg, genaamd het Bundesverkehrswegeplan. Het huidige plan loopt van 2002 tot en met 2015. Voor de termijn vanaf 2016 moet dus een nieuw plan worden gemaakt. Dit zijn de voorstellen die de Bundesländer en andere belanghebbenden voor het spoor hebben gedaan. Er is een soortgelijke lijst voor het wegennet.
Het stuk begint overigens met voorstellen uit het bestaande plan waarmee niets is gedaan. ;D
De rest is een opsomming van wensen. Uiteindelijk beslist Berlijn ergens in 2015. De boel zal nog flink worden uitgedund afhankelijk van de financiële mogelijkheden en prioriteiten. Voor de komende periode is vooral veel geld nodig voor onderhoud. Onze oosterburen hebben de boel flink laten versloffen. Het is dus zeer de vraag hoeveel geld er voor nieuwe projecten beschikbaar is.
Voor de IJzeren Rijn is de huidige Belgische kabinetsformatie van groot belang. België moet beslissen of ze ten minste 400 miljoen voor het Nederlandse stuk over hebben.