BeneluxSpoor.net forum
Wat zijn we aan het bouwen? => Banen of diorama's => Topic gestart door: MRP_Peter op 30 August 2007, 05:03:34
-
Beste modelspoorders,
Wie van jullie gebruikt er code 55 (Peco N-schaal) voor zijn baan en heeft ervaring of het plan de betreffende wissels om te bouwen naar zelfdenkende?
Ikzelf heb al mijn wissels,en dat zijn er nogal wat,omgebouwd naar zelfdenkend.
Een hele klus en zeker waar het de 'scissors crossover ' wissel betreft.
Dit zijn 4 wissels en een kruising aan elkaar.
De overige wissels zijn makkelijker om te bouwen naar zelfdenkend.
Voor een ieder die hier ervaring in heeft of meer info over wil kan dit kenbaar maken.
Daar waar nodig mocht zijn kan ik wat tips geven over de ombouw naar zelfdenkend,spaart de extra schakelingen en isolatoren die nodig zijn om hartstukken en dergelijke ' apart ' met de wisselstand mee te schakelen.
Het is overigens een stukje werk wat niet voor iedereen is weg-gelegd,daar het min of meer met enige precisie uitgevoerd moet worden,teneinde de geleidende eigenschappen van de wissel goed te behouden.
Ik ben benieuwd naar de reacties.
Met vriendelijke groet,
Peter.
-
Peter,
als het gaat om Peco wissels met Electrofrog, dan zijn ze al in zekere zin zelfdenkend. Dus ik ben benieuwd wat jouw methode inhoudt en wat voor voordelen je daarmee behaalt vergeleken met de uitgangssituatie.
-
Ze zijn in zekere zin al zelfdenkend met dien verstande dat het gehele hartstuk van de wissel meeschakelt als de wissel omgaat.
Dta op zich zal voor een doodlopend spoor geen probleem vormen,doch op een parallelspoor zul je dekselsgoed je wisselstanden in de gaten moeten houden om geen kortsluiting te veroorzaken,ze moeten hier namelijk allbei op hetzelfde spoor staan om niet via de hartstukken de kortsluiting te veroorzaken.
Omdat ik de voedingen rechtstreeks op de betreffende rails zelf zet en deze niet via de wisselstanden laat lopen is het voor mij van essentieel belang dat ik niet altijd eerst de wissels goed moet gaan zetten teneinde om bijvoorbeeld een rangeerbeweging uit te voeren.
Ik heb een vrij groot station welke bestaat uit 9 sporen,waarvan er 4 sporen in een A en B sectie zijn onderverdeeld waartussen dan de ' scissors-crossover' ligt.
Omdat ik de secties onafhankelijk van elkaar wil kunnen bedienen waar dit nodig is of dat het via automaat bedrijf gaat ontkom ik er gewoonweg niet aan de betreffende wissels zodanig te modificeren dat bij een bepaalde spoor of richting de overige afgeschakeld zijn zonder dat ik hierbij hoef te letten op gevaar van kortsluitingen,vandaar dus de aanpassingen.
Standaard is het zo dat het hartstuk in zijn geheel doorverbonden wordt naar de stand van de wisseltong.
Mijn aanpassing in mijn wissels zorgt ervoor(net zoals bij de wissels van fleischmann na verwijdering van de bruggetjes in de wissel) dat alleen de helft van het hartstuk naar tongstand doorverbonden wordt en de andere helft (af)ge-isoleerd wordt.
Als ik weet hoe een jpg plaatje te uploaden naar deze site kan ik je het hele stationsplan zoals het nu is tonen.
met vriendelijke groet,
Peter.
-
Peter,
Volgens de beschrijving van Peco dienen de rechtdoorgaande tak en de afbuigende tak voorzien te worden van isolatoren. Het stuk rail hierachter moet je dan voorzien van voeding direct van de trafo. Kan er nooit kortsluiting optreden.
Ik zal wel eens kijken of ik hier een plaatje van heb.
Ferry
-
Beste Ferry,
Dit is mij bekend gezien ik meer dan 50 wissels en kruisingen in mijn baan heb liggen in het deel wat ervan klaar is(qua spoor dan).
Omdat ik niet veel voel voor overmatig gebruik van isolators en daarmee extra schakelingen heb ik voor deze optie gekozen om al mijn wissels gelik te maken aan het zelf-denk systeem van fleischmann,het bevalt tot nu nog toe zeer goed en voldoet prima voorzover.
Neemt overigens niet weg dat het peco railsysteem erg natuurgetrouw overkomt en makkelijk te bewerken is.
Mocht er behoefte zijn aan info over de ombouw kan ik dat geven.
In ieder geval bedankt voor de info Ferry.
En Klaas,ik zal een tekening of foto maken van hetgeen ik gewijzigd heb aan de wissels zodat het duidelijker wordt.
Zodra ik die klaar heb upload ik 'm.
Met vriendelijke groet,
Peter.
-
Bij deze dan de foto's van de wisselombouw zoals ik het gedaan heb:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/peco_C55_WMRL_1_1.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/peco_C55_WMRL_2_1.jpg)
Op de eerste foto is goed te zien hoe ik het hartstuk na inkorten van een van de spoorstaven(de langste) opgevuld heb met polyestervulmiddel(werkt overigens prima en kan naar behoeven ingekleurd worden met ' poly-pigment pasta ' ).
Het inkorten van de langste spoorstaaf is nodig daar dit anders alsnog (door middel van wielkontakt door de trein) kortsluiting zou kunnen veroorzaken.
Op de tweede foto is goed te zien welke electrische verbindingen gewijzigd zijn.
Op deze manier zijn de 2 helften van het hartstuk ge-isoleerd van elkaar en kan er nooit kortsluiting optreden door een ' verkeerde ' wisselstand bij parallelspoor.
Ook scheelt dit het aanbrengen van isolators en extra schakelingen die meeschakelen met de wissel om verbindingen te verbreken en tot stand te brengen.
Het is even een werkje om te doen maar scheelt je de ruimte voor extra schakelmateriaal.
Het gereedschap wat je hierbij nodig hebt is een mini frees/boormachine,vertind draad,een soldeerbout met kleine soldeerpunt en wat S-39 pasta.
Probeer bij het wegslijpen van het een en ander alleen een tungsten-carbide frees (of dunne slijpschijf)te gebruiken(geen frees met een slijpsteen erop dus) en frees met mate weg,anders raakt de frees verstopt.
Bij het solderen: Probeer de soldeertijd zo kort mogelijk te houden,de reden hiervoor mag duidelijk zijn denk ik.
De langste spoorstaaf in het hartstuk is na verwijdering van de betreffende standaard aangebrachte draadbrug(frees achtergebleven lasresten eerst weg) gemakkelijk te verwijderen door deze voorzichting met een plattebektang eruit te trekken.
Plaats deze na voldoende inkorten terug op dezelfde manier en hou ietwat ruimte tussen de beide spoorstaven(anders heeft het nog geen zin).
Eenmaal op hun plaats kun je aan het solderen beginnen.
Mochten er nog vragen zijn hoor ik het wel.
Met vriendelijke groet,
Peter.
-
Op de eerste foto is goed te zien ........
Op de tweede foto is goed te zien.......
Helaas, ik kan het niet goed zien. Sterker nog, ik zie het helemaal niet.
Kun je andere foto's maken, en dan meer in close-up en met meer licht er op?
-
Misschien is dit beter te zien?
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/peco_C55_WMRL_2R.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/peco_C55_WMRL_1R.jpg)
Alles wat zich in de gele circels bevind is aangepast.
Met vriendelijke groet,
Peter.
-
Beste Peter,
Ik heb eens goed zitten kijken naar die eerste vergrootte foto... en eens naar een standaard exemplaar op mijn module... en weer eens naar jouw foto.... en weer eens naar mijn exemplaar.... enz enz... En het enige verschil dat ik kan vinden is dat ik die van mij roestkleurig heb gemaakt en die van jou dat niet is.
Met andere woorden... zou je nog eens heel duidelik willen uitleggen wat je nu precies gedaan hebt en bedoeld met het inkorten van die spoorstaaf? Want ik zie echt geen verschil met mijn niet aangepaste exemplaren. :-[
Overigens ik doe het zelfde als Ferry al aangaf, lekker na de wissel alles isoleren. En dan de wissel en de sporen er na los van elkaar voeden, wat opzich voor mij sowiso logisch is omdat ik een S88 blokken systeem gebruik en Koploper die voor mij precies alle wissels goed zet op het juiste moment. :D
Als ik het heel eerlijk mag zeggen houd ik het daar ook eerstvoorlopig bij.. Een gratis update van Koploper downloaden lijkt me namelijk makkelijker dan een grote verscheidenheid van wissels mechanisch aanpassen. ;)
No hard feelings.
m.v.g.
Mark
-
Ik denk dat Peter gewoon een insulfrog van zijn wissel heeft gemaakt door een stukje van het hartstuk weg te frezen en op te vullen met isolerend materiaal.
Peco code 55 is er voor zover ik weet niet in insulfrog-versie dus dit is dan de enige mogelijkheid.
@Peter: blijven de loks wel goed over het wissel rijden?
Gr. Wim
-
Ik vind dit een beetje een twijfelachtige ombouw. Je hebt een wissel met electrofrog, met een netjes omschakelend puntstuk. En daar ga je een insulfrog van maken, alleen maar omdat je geen isolatielassen wilt gebruiken? Zoiets zou ik nou nooit doen.
-
Ik heb inderdaad botweg gezegd een 'insulfrog' gemaakt van dit soort wissels.
Het is moeilijk te zien dat de langste spoorstaaf ingekort is omdat het opgevuld is met poly-plamuur om de isolatie te waarborgen.
Overigens blijven de loks en treinen er goed overheen rijden zonder hierbij te ' haperen ' vanwege slecht kontakt.
De reden waarom ik gekozen heb voor deze ombouw is puur om het extra benodigde schakelmateriaal te beperken.
groeten,
Peter.