BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: knar46 op 25 May 2014, 12:29:11

Titel: Optimaal gebruik Lenz silver decoder in Roco Eloc met ledverlichting
Bericht door: knar46 op 25 May 2014, 12:29:11
Het gaat om de Roco NS 1609 cat. nr. 62679 HUSA. De lenz silver decoder 10331-01 heeft 4 functie-uitgangen waarvan er na het inprikken van de decoder maar een wordt benut (F0, witte en gele decoderdraad).
Meer mogelijkheden zijn:
rangeersein: aan beide zijden 1 witte of gele lamp;
gevarensein: 2 rode sluitseinen - alleen aan de kopzijde - te ontsteken tijdens de rit om tegemoetkomend verkeer te waarschuwen, aangevuld met 1, 2 of 3 witte of gele lampen.
Als de loc met een stam rijdt dienen de sluitseinen gedoofd te zijn.
Opgemerkt zij dat de loc alleen als trekloc fungeert.

Vraag:
kunnen de draden naar de ledjes verhangen worden (gebruik groene, paarse en bruine schakeldraad) zonder verder iets aan de printplaat te wijzigen?

Uitwerking:
de sluitseinen achter worden aan de bruine decoderdraad gehangen (functietoets F4): de loc kan met een stam rijden zonder sluitlichten aan;
de sluitseinen aan de kopzijde worden aan de paarse decoderdraad gehangen (functietoets F2): gevarensein inschakelen mogelijk;
de draden van de topseinen voor en achter worden verdraaid en aan de groene decoderdraad gehangen (functietoets F1): rangeersein mogelijk met F0 uit en F1 aan. Als de loc normaal rijdt F0 en F1 (3 seinen aan de kopzijde aan) ingeschakeld maar dan brandt ook het derde sein aan de achterzijde. Is dit op te lossen en zo ja, hoe?
Knar46   





       
Titel: Re: Optimaal gebruik Lenz silver decoder in Roco Eloc met ledverlichting
Bericht door: Timo op 27 May 2014, 16:57:49
Het betreft een Lenz Silver+, die plus maakt een klein verschil bij Lenz. De oude zonder + bestaat ook namelijk. (Erg handig van Lenz, not  ::) ) En de decoder heeft 5 functieuitgangen. Alleen wil het dat uitgang A (wit) en B (geel) door de zelfde toets worden geschakeld.

Wat ik zou doen is de front en sluitverlichting van beide zijden scheiden en los aansluiten. Dan wel zo (cab1 of cab2 (cabine) geeft de zijde van de loc aan).
Cab1 frontverlichting A (wit)
Cab1 sluitverlichting B (geel)
Cab2 frontverlichting C (groen)
Cab2 sluitverlichting D (paars)

Rangeerlicht is wat lastiger uit te leggen omdat dit van print tot print verschilt. Het idee is zeg maar om het LEDje van het top sein ook los een te sturen. Je laat ze dus wel in serie met de andere frontseinen (er van uit gaande dat ze in serie staan) maar voed ze ook uit een losse uitgang (icm een weerstand). Door aan beide zijde een diode op te nemen zorg je dat de rest goed blijft werken.

Hoe het nu alleen zit kan per loc verschillen. Ik ken de de Roco NS 1609 niet uit me hoofd. Ik zou je graag helpen maar je woont niet naast de deur. Komt neer op het volgende.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/frontverlichting2.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/frontverlichting2.png)
Het roze vierkant geld voor jou waarbij het bovenste gele LEDje het rangeersein is. De gebruikte weerstand bij de diode moet +- 1k zijn.

Om de boel dan aan te sturen gebruik je functiemapping. Handigste vind ik dan:
F0 = Sluit/frontseinen richtingafhankelijk cab1
F1 = Sluit/frontseinen richtingafhankelijk cab2
F2 = rangeerseinen (bij F0 en F1 uit)
F3 = rangeersnelheid (standaard zo)
F4 = optrekvertraging uit (standaard zo)
F5 = gevarensein

Hiervoor moet je aanpassen
CV35 = 8 (uitgang D aan bij F1 vooruit)
CV36 = 16 (uitgang E aan bij F2)
CV39 = 15 (uitgangen A, B, C en D aan bij F5)


Succes er mee!

Timo