BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: jowi op 21 May 2014, 12:02:31

Titel: Wagon/rijtuig verlichting in de digitale wereld?
Bericht door: jowi op 21 May 2014, 12:02:31
Aangezien bij een digitale baan altijd spanning op de rails staat, zal de verlichtig ook altijd vol aan staan, als je 'oude' (analoge) wagons gebruikt. Ik vroeg me af, hebben rijtuigen in de digitale wereld de mogelijkheid om de binnenverlichting mbv een commando uit te schakelen? Ik neem aan dat je van een uitgerangeerde wagon die ergens stil staat en niet in bedrijf is, niet wilt dat het licht aan blijft staan?

Dat zou betekenen dat een wagon ook een decoder aan boord moet hebben?
Titel: Re: Wagon/rijtuig verlichting in de digitale wereld?
Bericht door: ruudns op 21 May 2014, 12:12:12
Ja, dan moet er een functie decoder in ;).
Je kunt er ook ledstrips inzetten met ingebouwde functiedecoder (digirails), of een stam wagons maken met stroomvoerende koppelingen en in één wagon een functie decoder zetten.
Bij mij zitten in de meeste personenwagons géén functiedecoders en brand de ledstrip dus gewoon constant.
Titel: Re: Wagon/rijtuig verlichting in de digitale wereld?
Bericht door: Biesje op 21 May 2014, 13:41:23
Ik ben bezig geweest om mijn Liliput Rheingold rijtuigen te voorzien van binnenverlichting. Deze rijtuigen hadden al verlichting en stroomafnemers op elk wiel. Ik heb slechts LED strips er in gesoldeerd met 20k ohm aan weerstanden. Dit geeft een mooi matig licht wat je alleen ziet als het donker is in de kamer. Een decoder inbouwen in elk rijtuig word al gauw flink prijzig, en ik moet nog een dubbeldekker stam, benelux stam en een stam ICR doen. Zo'n LED strip op een rol geeft een mooi gelijkmatig licht en kost een fractie van een LED strip met decoder. Dan maar altijd aan.

Ik had zelf het idee dat in het echt rijtuigen nooit midden op de baan 'parkeren' maar altijd op een afgelegen opstelterrein of zo. Als je dan een opstelspoor hebt, of een stuk spoor waar je vaak de rijtuigen parkeert, dan wilde ik gewoon dat stuk spoor uitschakelen. Leek mij goedkoper dan overal functiedecoders in te bouwen. Nu lijk ik wellicht erg gierig maar het geld wat ik hiermee uitspaar kan ik dan weer aan andere treinspullen uitgeven. Het budget moet immers op anders hou ik geld over :P

Eén decoder per stam met stroomvoerende koppelingen wil ik ook wel toepassen maar dan wil ik echt kort koppelende koppelingen hebben die meer dan 2 polen hebben. Liefst 4 of 5 of meer ivm sluitseinen. Dus twee polen voor stroomafname, een blauwe draad, een draad om de verlichting in te schakelen en één voor sluitseinen. Eigenlijk wil ik er 2 voor sluitseinen hebben. Eén aan elke kant van de ICR stam omdat het plan is om bij mijn eindstation de lok af te koppelen en een andere lok aan de andere kant te rangeren om de trein weer terug te laten rijden. De blauwe draad kan ook met wat diodes van de rijspanning gemaakt worden dacht ik.

Mvg,

Robert
Titel: Re: Wagon/rijtuig verlichting in de digitale wereld?
Bericht door: zuylen op 21 May 2014, 13:46:58
Ik kijk hier even mee met dit project. Ik heb nog verschillende rijtuigen met Fleischmann binnenverlichting gebaseerd op lampjes. Deze binnenverlichting wordt erg heet, vooral bij digitale spanning. Hierdoor kan het plastic van het rijtuig smelten. Leds hebben die problemen niet. Het liefst zou ik de print in het Fleischmann rijtuig willen vervangen voor een gelijksoortige print met twee sleufgaten voor de schroeven/loden u-profielen waar de print op steunt. Is er zo iets degelijks? Anders ga ik de prints monteren die op deze site beschreven worden. ;)
Titel: Re: Wagon/rijtuig verlichting in de digitale wereld?
Bericht door: Timo op 21 May 2014, 14:09:08
Van kant en klare vervanging heb ik nog nooit gehoord. Maar LED van de strip is zo goedkoop en is in de meeste rijtuigen makkelijk te plaatsen. Alleen ontkom je niet aan een anti-knipper condensator.

Nadeel van een decoder per stam, een stroomvoerende koppeling kost hetzelfde als een decoder...  ::)


Timo
Titel: Re: Wagon/rijtuig verlichting in de digitale wereld?
Bericht door: ruudns op 21 May 2014, 14:21:50
@Robert: functiedecoder in de laatste wagon zetten om het sluitlicht te schakelen. Blauw kan je per wagon opnieuw maken dmv twee diodes  (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,37135.msg568498.html#msg568498) vanaf de wielen.
Voor mijn Benelux 1100 met Bs  (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,50572.msg812023.html#msg812023) met functiedecoder heb ik de rest van de stam dmv stroomvoerende koppelingen
Titel: Re: Wagon/rijtuig verlichting in de digitale wereld?
Bericht door: dirver op 27 June 2014, 18:59:48
Heren,

Ik heb me een compacte versie gemaakt van de LED-decoder van Paco en hierin de tl-buisprogramma van Sven (digital-bahn) geprogrammeerd. Verder een plastiek U-profiel met daarin een lichtgeleider met op kop en staart een ledje. Lekker compact en geeft gespreid licht. Met 40mA verbruik/wagon en compleet stuurbaar (DCC). Alles te koop in China dus komt op zo'n 5 Euro/wagon.
Titel: Re: Wagon/rijtuig verlichting in de digitale wereld?
Bericht door: Mudhen op 28 June 2014, 14:34:24
Ik heb een korte stam (3 wagons) voorzien van digirails ledstrips met functiedecoder. Is inderdaad prijzig, maar dan heb je wel wat. Afzonderlijk te schakelen, uitgangen voor extra verlichting en/of functies enprogrammeerbaar (die van mij simuleren TL-verlichting). Ik heb hiervoor gekozen omdat ik niet heel veel materieel heb en die kleine vent (3 jaar) het zo leuk vindt om het een en ander te kunnen aansturen. Erg tevreden!