BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: bart_n op 04 May 2014, 20:43:52
-
Beste medespoorders,
ik zit met een groot vraagstuk: mijn Lenz 60500 is zo goed als aan vervanging toe.
de vereisten voor de nieuwe centrale zijn echter niet van de poes:
-) intelligentie (pendelregeling, terugmeldingsgebaseerde trajectregeling met railcom) bij voorkeur zonder de nood van een PC
-) mogelijkheid tot mobiel gebruik mag maar moet niet perse
-) uitbreidbaarheid en klaar voor toekomst (voornamelijk in vorm van updates)
tot nu toe heb ik de lijst al kunnen beperken tot 3 spelers:
ESU met de ecos 2: duur, maar goed, alleen is de documentatie beetje achterhaald zodat de mogelijkheden van de nieuwe niet goed beschreven zijn bvb ECoSDetector 50098
Roco met de Z21: nieuw, nog niet alles in ondersteunt zoals bvb de Blücher GBM16XN en weinig info tout court over te vinden
OpenDCC met de GBMBoost, deze moet aan een pc gekoppeld worden voor te kunnen gebruiken alleen is de docu voornamelijk in het Duits.
graag had ik van eigenaars van bovenstaande centrales hun bevindingen geweten, om me te helpen bij het maken van een keuze.
alvast bedankt!
Bart
-
GbmBoost + raspberryPi + iTrain al overwogen?
http://modelspoorbaan.blogspot.nl/2013/10/dcc-boosters.html
-
Thurbo,
heb al een Raspi met RocRail erop, just in case. wat me "tegenhoud" aan de GBMBoost is het vele Duits en het zelf nog moeten solderen :/
Erg Bedankt voor je tip!
-
Die gbm boost's zijn er in 2 versies, 1 kale printplaat en 1 met alle smd's er al op.
Dan hoef je niet zo heel veel te solderen.
Link: http://shop.fichtelbahn.de/GBM-Baugruppe
-
Idd, de 2de versie moet enkel nog de spooraansluitingen, pinnen en ook usb? Op gesoldeerd worden. Maar ik schat mijn soldeerkunsten eerder laag dan hoog in ;-)
-
Met Lenz decoders heb je geen pendelautomaat in de centrale nodig. Zit in de decoders.
Het wachten is, helaas nog steeds, op het Lenz RailCom systeem en de daarbij behorende centrale. Dan kun je zonder PC een baanvak sturing maken, zoals nu met het ABC systeem. Bediening met mobiele apparatuur / telefoon / iPod / iPad is nu al mogelijk bij Lenz.
Ik kan geen mogelijke uitleverdatum geven van het nieuwe systeem. Dat weten ze bij Lenz ook niet.
Maarten
-
Ecos 2, zonder twijfel.
Te gebruiken als centrale, als cv programmer, als pendelautomaat, als besturingspaneel via baanlayout en vanaf eind dit jaar ook met slimme mobiel ( draaiknop + touchscreen) + free updates die er toe doen.
Voor de prijs van twee loks heb je alles wat je maar wil.
-
Oeps, vergeet ik nog 4 belangrijke dingen,
1 Intuïtieve bediening. Zonder handleiding door te lezen kun je al tig van de functionaliteit bedienen.
2 ingebouwde booster
3 Nederlandstalig forum
4 Beta vrijgave van software
-
@Maarten: Dank voor de insteek, heb daarom ook enkel de reeds bestaande systemen opgenoemd ;-) de MX10 van Zimo is anders ook een alles kunner, op prijs na dan :-/
@Han: die prijs is enkel voor de centrale (met ingebouwde booster van 4A), als je begint met terugmelders, extra boosters en terminals omdat je niet voldoende aansluitingen hebt op de ecos bus kom je snel veel duurder uit :-/ Voor de prijs van de centrale bij ESU heb je een uitgebreid systeem bij OpenDCC met terugmelders. je moet er enkel nog een voeding voor hebben.
-
Ben het met Han Zijlstra eens.
Zonder meer een ECos 2
-
@Han: die prijs is enkel voor de centrale (met ingebouwde booster van 4A), als je begint met terugmelders, extra boosters en terminals omdat je niet voldoende aansluitingen hebt op de ecos bus kom je snel veel duurder uit :-/ Voor de prijs van de centrale bij ESU heb je een uitgebreid systeem bij OpenDCC met terugmelders. je moet er enkel nog een voeding voor hebben.
Dat stond niet in je oorspronkelijke vraag. Je vervangingsvraag gaat over de Lenz 50600+ 3 aanvullende eisen.
Als prijs een issue is moet je je keuze anders bepalen.
Dan bouw je een schema op met je te vervangen componenten versus gebruik en gebruiksgemak.
Z21 lijkt leuk maar je gaat een aantal mogelijke fouttrajecten introduceren ( router , tablet operating system)
Open DCC is ook leuk maar vereist in feite weer aparte PC
Te denken valt ook nog aan de Dicostation van Littfinski
-
@Han: Je hebt gelijk, ben te summier geweest in mijn eerste beschrijving! Momenteel kan ik enkel een loc sturen en een wissel omleggen met de Lenz. Van de vervanging gebruik makende zou natuurlijk ik ook verder willen gaan met het digitale aspect ... POM, Bezetmelding/terugmelding. Een aparte computer kan bij de meeste centrale's een "nood" zijn afh van welke automatisatie er gewenst is, of zo heb ik toch al gelezen...
-
Dan zal er een wereld voor je opengaan bij een Ecos.
Een van de belangrijkste keuzes waar je vanuit moet gaan is: wie is de baas en wie bepaalt wat er rijdt, Jij of een PC programma ?
-
@Han: het beeld dat ik in gedachten heb: ik rijd, maar de PC/centrale helpt, voornamelijk met het omleggen van wissels e.d.
-
Dan dus toch een ECos.
Bij het aanmaken van rijwegen kan je dmv terugmelders zoveel laten schakelen als je zelf wilt.
-
Terugmelders zoals in de EcosDetector 50094 of 50098? Ben nogal benieuwd naar hoe railcom met Ecos werkt...
hoeveel rijwegen kun je instellen? in sommige (oudere) handleidingen is sprake van 8, klopt dit nog met firmware versie 4?
-
75x16 rijwegen
-
Beste Bart,
Een ECos kan bewaren 16384 locs, 2048 mageneetartikelen, hier worden bedoeld seinen wissels etc, 1024 rijwegen met elk 256 schakelingen.
Hoop dat je hier wat aan hebt.
Gr, Arie
-
Damn, da's 1 of 2 meer dan da'k nodig zal hebben...ooit :-D
-
Ik kan slechts de ECoS II vergelijken met de MultiMaus. Wat ik nog niet de revue heb zien passeren is het volgende. Bij het "overpakken" van de besturing van een rijdende lok, draait de ECoS de draairegelaar automatisch in de juiste stand (lees: snelheid), terwijl je met een MultiMaus moet gokken om de juiste snelheid op te pakken. Persoonlijk vind ik dit een groot voordeel van de ECoS. Hoe dat met met die andere centrales zit, weet ik niet.
Peter
-
Heb er zelf nog geen hands-on ervaring mee, maar de tams centrale zou per loc onthouden hoe snel die rijd en de input van de draaiknop daarop baseren. de ecos draaiknop functionaliteit heb ik nog nergens anders tegengekomen...
-
De draaiknoppen van de ECoS zijn servo-aangedreven. Ik vind het geweldig werken.
Peter
-
Wat ik nog niet de revue heb zien passeren is het volgende. Bij het "overpakken" van de besturing van een rijdende lok, draait de ECoS de draairegelaar automatisch in de juiste stand (lees: snelheid), terwijl je met een MultiMaus moet gokken om de juiste snelheid op te pakken. Persoonlijk vind ik dit een groot voordeel van de ECoS.
Weet je wat het is: Als je er regelmatig mee werkt, zie je gewoonweg niet meer hoe mooi alles werkt.
Gr, Arie
-
Bumpje, de Ecos gebruikers hebben zich al laten horen, waarvoor dank! Zijn er ook mensen met de andere centrale(s) die hun mening willen delen?
groeten,
Bart
-
Ik zou ook voor een Ecos gaan, ik heb er zelf 1 en er zitten eigenlijk geen beperkingen aan. Alles is overzichtelijk en duidelijk.
Groet Daniël
-
Ik zou voor de Z21 gaan, heeft meer mogelijkheden.
Groetjes
-
Welke dan?
-
Ik vermoed dat Wim de Zwarte Z21 bedoeld. deze heeft de meeste mogelijkheden?
-
We veel mogelijhkheden maar niet waar een herintreder gelijk aan gaat denken lijkt me, Afgezien van de prijs 399 moet daar nog een booster bijkomen ( reeds ingebouwd in Ecos) en een tablet of Smartphone.
Smartphone moet wel weer een Iphone zijn ( € 400 up) of een Android , helaas geen Windows.
Als ik het zo bekijk aan de hand van de door Roc beschikbaar gestelde info is het enige echte direct voordeel Loconet waar je bij de Ecos een aparte module voor kunt aanschaffen.
Overigens introduceer je met een extra WLANrouter en een Tablet/smartphone met OS twee extra locaties in je besturingscyclus.
-
Han,
vooral die booster info is belangrijk om weten, de rest is (voor mij) geen enkel probleem.
wat ook goed om weten is: wat werkt er al mee en wat (nog) niet....
-
hallo
heb al een ecos in bezit. super ding. lekker overzichtelijke. makkelijke te bedingen. kan alles besturen. gratis updates en uitbreidingen. kastje er bij en je kan loconet aansturen. en maar mij idee de nieuwe draadloze mobile controle. ben er benieuwd naar.
mvg ronald
-
Afgezien van de prijs 399 moet daar nog een booster bijkomen ( reeds ingebouwd in Ecos)
Is de in de Z21 aanwezige booster dan niet voldoende? Waarom moet de Z21 naast de interne booster nog een extra booster hebben, en de ECoS niet?
-
Han,
vooral die booster info is belangrijk om weten, de rest is (voor mij) geen enkel probleem.
Maar juist die informatie klopt dus niet.
Ik denk dat je hier vooral leert dat er al vrij veel ervaringen met de Ecos en wat minder ervaringen met de Z21 zijn. Wim Ros zal de Z21 ondertussen wel uitgebreid aan de tand hebben gevoeld, dus ik ben ook wel benieuwd naar een wat uitgebreidere rapportage van zijn hand. Misschien staat die al ergens?
-
Is de in de Z21 aanwezige booster dan niet voldoende? Waarom moet de Z21 naast de interne booster nog een extra booster hebben, en de ECoS niet?
Ik kan niets in de Roco documentatie vinden over een interne booster. Wel dat het max stroomgebruik is begrensd op 3.2 amp en dat er wordt geadviseerd om vrij snel een extra booster aan te sluiten. ( let wel de Roco booster hebben volgens de de roco site geen Rail com.
-
Han, dat is nu ook net mijn "probleem" met de Z21: Weinig documentatie en voornamelijk Roco materiaal staat op de ondersteunde apparaten lijst...
-
Bart,
Ga nu eens naar een modelspoorwinkel, en vraag indien mogelijk of je met alle 3 de versies eens even mag rijden. Normaal gesproken mag dit. Je zult dan gauw genoeg de verschillen aan de lijve ondervinden.
Ook zul je merken wat de een wel kan en de ander niet.
Gr, Arie
-
Arie,
in mijn nabije omgeving zijn er niet echt veel modelspoorwinkels, als er wel zijn, dan hebben ze meestal deze centrale's enkel op bestelling, laat staan dat er 1 is voor mee te rijden :(
-
Han, dat is nu ook net mijn "probleem" met de Z21: Weinig documentatie en voornamelijk Roco materiaal staat op de ondersteunde apparaten lijst...
Er zijn downloads met allerlei aansluitvoorbeelden met juist ook "niet Roco" apparaten.
http://www.z21.eu/
Gr, Ben.
-
Er zijn ook niet heel veel winkels waar dat kan en waar ze ook nog voldoende verstand van zaken hebben. Badhoevedorp schiet me zo te binnen. Los daarvan vraag ik me af of je nu echt de verschillen kan doorgronden in een half uurtje of zoiets. Langdurige gebruikservaringen zijn toch nuttiger en die zijn natuurlijk nog schaars met de Z21. Het ding wordt ook voortdurend geupdate. Stuur Wim Ros eens een pb over de Z21.
-
In Papendrecht is er een mogelijkheid, en de nodige kennis aanwezig.
Gr, Arie
-
Arie,
is een goede tip voor de Nederlandse spoorders, voor de Belgische is het misschien een beetje ver rijden? ;-)
-
Bart,
Op de Z21, sluit je alles aan wat een XPressNet (X-Bus) aansluiting heeft, van alle merken die dit leveren, verder sluit je alles aan wat een LocoNet-aansluiting heeft van alle merken die dat leveren, en vooral dat laatste is een groot voordeel van de Z21. Het is dus een Multi-functionele centrale, met heel erg veel mogelijkheden. Alles spreekt terug of heen en weer met elkaar ook via de LAN aansluiting.
Groetjes
-
Wim,
Bedankt voor de verduidelijking, de website van de producent laat hierover nogal veel vragen bestaan.
Groeten,
Bart
-
We veel mogelijhkheden maar niet waar een herintreder gelijk aan gaat denken lijkt me, Afgezien van de prijs 399 moet daar nog een booster bijkomen ( reeds ingebouwd
Zou het kwaad kunnen als je de documentatie en de technische gegevens eens door leest Han?
Contact opnemen met Roco of Fleischmann kan ook heel verhelderend werken.
Er zit zelfs een transformator bij voor die prijs. Eentje voor de Link en eentje voor de Z21.
Wat er zeker allemaal op aangesloten kan worden.
http://www.z21.eu/FAQ-Support/FAQ
Klik op de afbeelding en je ziet 18 afbeeldingen met mogelijkheden.
Groetjes