BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: Rienk op 19 April 2014, 23:04:47
-
Hallo,
Voor mijn 2e modelbaantje gebruik ik Peco rails en het grootste deel van mijn baanplan werkt, alleen bij de 2 sporen is er kortsluiting of geen spanning. Ik heb alles op de volgende manier aangesloten :
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Peco.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Peco.jpg)
De 2 kleine rode streepjes stellen de 2 geïsoleerde railsschoentjes voor bij de linker -en rechterwissel. De rode en groene draad stellen gewoon de plus en de min die naar de trafo gaan. Nu is mijn vraag dus, hoe ik op de 2 sporen waar geen draden aan zijn verbonden ook spanning komt te staan zodat de loc daar ook rijdt, wat dat is nu dus niet het geval. Ik heb al van alles geprobeerd, maar het is mij niet gelukt. Ik hoop dat iemand mij goed advies kan geven.
Groeten,
Rienk
-
Bij peco wissels moet je bij alle wissels de 2 binnenste spoorstaafjes die vanuit het hartstuk vertrekken isoleren van de rest van je sporen.
Die 2 railsukken zijn met elkaar verbonden en als je dan met 2 sporen ervan aftakt komt de min van het ene spoor samen met de plus van het andere.
De 2 spoorstukjes van de wissels dien je via de wisselspoel appart met stroom te voeden. Dit staat beschreven in de verpakking van de wissels.
Dan moet je verder ieder spoor appart met stroom voorzien omdat je de wissel isoleerd van de rails.
Groet, J. moors.
-
Het gesignaleerde probleem ontstaat bij de z.g. Electrofrog wissels van Peco. In dat geval kan ik de oplossing van J. Moors helemaal onderschrijven.
Als het Insulfrog wissels zijn, dan wordt het een heel ander verhaal.
-
@ J. Moors : Bedankt voor je snelle reactie en advies. (y) Het betreft idd. Peco electrofrog en heb net je advies opgevolgd en alles werkt nu.
@ Klaas Zondervan : Bedankt voor de bevestiging.
Groeten,
Rienk
-
Fijn dat ik je heb kunnen helpen. Daar is dit forum dan ook voor. Samen weten we (Forumleden en jij) meer dan als je er alleen voor staat.
Succes met je verdere bouw.
Groet, J. Moors.
-
Soldeer ook een draadje tussen het stukje rail wat tussen het puntstuk en de tong zit en de bijbehorende doorgaande resp. afbuigende rail.
Staat ook in de gebruiksaanwijzing van de wissel.
-
Ja, maar dan moet je dus wel een andere verbinding verbreken.
Zie de handleiding (http://www.peco-uk.com/imageselector/Files/Instruction%20sheets/Code75ConTurnoutInst.pdf), fig.2. Verbindingen bij A verbreken, verbindingen bij B toevoegen.
-
@ J. Moors : Ben ik helemaal met je eens. Ben 2 dagen bezig geweest met het aansluiten van de rails, alleen alles bleef maar kortsluiting geven dus uiteindelijk hier maar ff gevraagd en binnen een half uur had ik antwoord. Dat is idd. het leuke van dit forum.
@ lucky : Heb ik niet gedaan en alles werkt prima.
@ Klaas Zondervan : Ik zag het in de handleiding staan, maar in mijn handleiding stond dat ik alleen de verbindingen moest verbreken, maar niet dat ik verbindingen weer toe moest voegen en dat heb ik ook dus niet gedaan. Alles werkt nu prima, dus lijkt mij niet nodig toch?
Groeten,
Rienk
-
dan heb je een centimeter of 6 stroomloos.
of minder, ligt een beetje aan je wissel.
multi meter is best handig hoor, ook die van de action.
Voordeel, je hebt geen sluiting en pas een probleem bij korte locomotieven en een wisseltong die een beetje stoffig wordt. Nadeel, als je het achteraf moet je doen je niet vrolijk wordt. Het kan wel natuurlijk (weet ik uit eerste hand)
-
Op zich werkt het nu wel, omdat de stroom via de wisseltong wordt aangevoerd. Maar dat blijkt in de praktijk op den duur geen betrouwbare verbinding op te leveren. Lucky heeft gelijk, nu is een extra draadje nog eenvoudig aan te sluiten, als het wissel is ingebouwd is dat een stuk lastiger/vervelender. Ook eigen ervaring ja. :P
-
Nogmaals bedankt voor jullie input. (y) Ik heb de rails al vast geplakt, maar door verandering van mijn plannen, zullen de rails toch weer los moeten en dan ga ik er meteen een draadje aan solderen.
Groeten,
Rienk
-
Op mijn modulebaan (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,63042.msg3221539463.html#msg3221539463) gebruik ik ook Peco rails. Aangezien ik er niet geheel uit kwam hoe de wissel moest worden aangesloten, riep ik de hulp in van Rienk. Vandaag hebben we geprobeerd om de wissel op de juiste manier aan te sluiten. We zijn aardig ver gekomen, maar we lopen nu tegen een probleem aan. De loc rijdt goed, totdat hij bij het puntstuk komt. Er wordt géén kortsluiting gegeven, maar het lijkt alsof de loc te weinig spanning krijgt om door te rijden. Hij stopt dus op het puntstuk, en de lichten van de loc gaan minder vel branden. De binnenste railstaven bij het puntstuk zijn voorzien van geïsoleerde rail-schoentjes (grijs op de tekening). Hieronder een schema van hoe we het hebben aangesloten. Ik hoor graag of iemand ziet wat we fout doen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wisselgedoe.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wisselgedoe.jpg)
Het rode en groene rondje zijn de drukknopjes voor het omzetten van de wissel. De oranje draad is degene van het puntstuk naar de wisselspoel.
Bij voorbaat dank (y).
Groet, Myron
-
Zo zal het nooit werken. In de beschrijving van Peco staat toch gewoon hoe het wel moet, die dingen schrijven ze en tekenen ze toch niet voor niets, alhoewel???
Groetjes
-
Waarom sluit je de wisselspoel op de spoorstaven aan? Je moet aan de wisselaandrijving een contact hebben wat het puntstuk aan de ene of de andere spoorstaaf verbindt, afhankelijk van de wisselstand. En wat voor wisselspoel is dat eigenlijk?
-
De wisselspoel is de PL-10E van Peco. We hebben de handleiding gevolgd en daarin staat dat de wisselspoel aan de spoorstaven moet worden aangesloten. Het is dus zo dat de stroom door het puntstuk wordt geschakeld door de aandrijving? Ik begrijp alleen nog niet hoe ik het nu precies moet aansluiten. Ik hoor het graag, bedankt voor de hulp.
Groet, Myron
-
Om het puntstuk te kunnen aansluiten en schakelen mbv een PL 10 E heb je nog een extra toevoeging nodig in de vorm van een PL13.
Groetjes
-
Handleiding ??? Vast niet die van Peco :-\
Kijk eens hier (http://www.peco-uk.com/page.asp?id=instruct)
Allie
-
Zeker wel, deze: klik (http://www.peco-uk.com/imageselector/Files/Instruction%20sheets/Code%2075%20Concrete%20Sleeper%20Eng.pdf). Daar is bij figuur 2 te zien hoe we de draden hebben aangesloten, waarbij er twee draden naar de wisselspoel gaan. Maar als ik zo nog eens kijk lijkt het dat er dus nog een PL-13 of PL-15 mist...
-
(y) Zeker weten dat je die bent vergeten.
-
Precies, je hebt de spoelen (de PL-10 dus) en de schakelaar (de PL-13 of PL-15)
Die staan elektrisch los van elkaar. De spoelen stuur je met de drukknoppen, gevoed door de trafo. De schakelaar verbind je aan de spoorstaven en het puntstuk.
-
Ah oké, helder (y). Bedankt beiden, dan zal ik een schakelaar aan gaan schaffen.
Groet, Myron
-
Hallo,
Ik heb weer een probleem met een peco electrofrog wissel. Ik heb op de binnenste railstaven geisoleerde railschoentjes. Ik heb tevens de verbindingen bij A verbroken en bij B heb ik weer verbindingen gemaakt zoals het volgens de onderstaande handleiding moet.
http://www.peco-uk.com/imageselector/Files/Instruction%20sheets/Code75ConTurnoutInst.pdf
Ik heb precies geen spanning op de railstaven die met rood zijn aangegeven.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Naamloos_44.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Naamloos_44.png)
Foto geleend van marnan.eu.
De rails na de wissel voorzie ik apart van stroom, daar heb ik apart draadjes aan gesoldeerd en vanaf dat punt rijdt de loc wel.
Wat doe ik fout / wie kan mij helpen?
Groeten,
Rienk
-
Er klopt iets niet in je verhaal. Je hebt van de beide buitenste spoorstaven een deel rood gemaakt. En de rest van die spoorstaven, hebben die dan wel spanning? Dat kan toch niet, want die staven zijn toch niet doorgezaagd?
Breng je wel spanning op het puntstuk via de omschakelaar? Zitten die aansluitingen niet per ongeluk verkeerdom?
-
Het klopte inderdaad niet wat ik zei. Alleen de twee binnenste rode railstaven staan niet onder spanning, dit zijn de railstaven waar een geisoleerd railschoentje aan zit. De rest van de railstaven heeft wel spanning. Ik heb de railstaven niet doorgezaagd.
Welke aansluitingen bedoel je precies?
Groeten.
Rienk
-
Ik bedoel de draden 1 en 2 in Fig. 2 van die link bij Peco.
-
Moet aan die verbindingen ook een draad gesoldeerd worden? Ik heb namelijk nu alleen een verbinding gemaakt tussen de railstaven, ik heb aan die verbinding geen draad gesoldeerd. Waar zou dat draad heen moeten?
Heb niet goed je reactie gelezen. Je bedoelt helemaal niet de verbindingen. Ik ga nu even kijken of de draden 1 en 2 wellicht verkeerd om zijn.
-
Draden omgedraaid en nog steeds geen spanning.
-
Maar dat kan toch niet?
Je hebt de draden 1 en 2 aangesloten op rail waar spanning op staat, dan gaat er altijd de spanning van een van de twee aansluitingen via de omschakelaar die op de wisselmotor zit naar de aansluiting die je op het puntstuk gemaakt hebt.
Of je schakelaar op de wisselmotor moet stuk zijn.
Stephan.
-
Bedankt voor jullie hulp, het probleem is inmiddels verholpen. Het kan inderdaad niet, maar het maakte geen verschil omdat het probleem ergens anders lag. Ik had alles goed aangesloten, echter had ik de draad die naar de common moest aan de verkeerde kant van de wisselspoel gesoldeerd. Dit heb ik nu wel gedaan en alles werkt.
Groeten,
Rienk