BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: Dave van der Locht op 19 August 2007, 11:59:18
-
Nu ben ik op het punt aangekomen om 2 keerlus modules ala FunkyRail te gaan plaatsen. Maar ik zit met een vraag m.b.t. lengte van de secties A, B, D en E.
Het is me duidelijk dat sectie C minstens zo lang moet zijn als de langste trein. Echter als ik naar de schakeling kijk, lijkt het mij voldoende om de secties A, B, D en E maar 5 tot 10cm lang te maken (ik rij schaal N). Het enige probleem zou kunnen zijn dat een trein die wat harder rijdt en niet direct gedetecteerd wordt een korsluiting veroorzaakt. Maar daar wil ik even niet van uit gaan, 5 tot 10cm moet volgens mij voldoende zijn om een loc te detecteren (5-10cm in N = +/- 10-20cm H0 toch?) en het materieel en spoor dient gewoon schoon te zijn ook om andere problemen te voorkomen.
Maargoed, heeft iemand ervaring met diverse (korte) lengtes van deze secties? Of zie ik iets over het hoofd bij gebruik van dergelijke korte secties?
Als ik deze nl. 20cm lang maak, moet ik gezien de ligging van mijn keerlus minstens 4x 10cm inleveren op sectie C.
Groetjes,
Dave
-
Die secties mogen heel erg kort zijn. Bij het allereerste contact wat er gemaakt wordt in deze secties zal de schakeling reageren.
Dus als jij ze een centimeter lang wil maken mag en kan dat, of dat rail en aansluit technisch handig dat kun je zelf het beste bepalen.
Mvg
Wim.
-
Zow, een snelle reactie Wim.
Dat dacht ik inderdaad al, dat deze best kort mogen zijn.
Mooi... Kan ik zometeen weer lekker verder knutselen aan de baan en wellicht de 1e volledige rondjes gaan rijden.
Groetjes,
Dave
-
Ik heb inmiddels wat ervaring met de module en inderdaad, deze reageert heel erg snel.
Ik zou het wel op ongeveer 10 cm houden, want het kan altijd zijn dat de trein door wat vuil oid niet direct goed contact maakt.
-
Uit 'veiligheidsoogpunt' heb ik momenteel inderdaad ook secties gemaakt van 10cm (onder het motto: beter teveel dan te weinig). Echter als deze 20cm zouden moeten zijn had ik wat anders moeten bedenken aangezien C dan in totaal 40cm korter zou worden wat dan weer funest is voor de wat langere treinen.
Ik ga hem zometeen aansluiten, aangezien de test goed gegaan is voorzie ik hiermee dan ook geen problemen.
Bedankt voor de reacties.
Groetjes,
Dave
-
Dave, ik denk als je de stukken 5 cm lang maakt dan heb je meer dan kasn genoeg dat het reageert, als het dan nog niet goed gaat, dan wordt het toch echt tijd dat de boel schoongemaakt wordt.
Dan is je C-deel dus 20cm korter.
En als er om wat voor rede geen contact is, kan er ook geen kortsluiting ontstaan toch.
Mvg
Wim.
-
Momenteel heb ik 1 van de 2 modules in gebruik genomen met secties A, B, D en E ieder 10cm lang, zo houdt ik voldoende ruimte over voor C.
Bij de volgende module die ik komende week of volgend weekend ga plaatsen ga ik het eens proberen met 5cm secties. Echter moet ik hier nog even over nadenken hoe en wat precies omdat de ideale plek daarvoor in een blok is waar eigenlijk ook netjes afgeremd dient te gaan worden (met Koploper).
Maar daar zal best een mouw op te passen zijn.
Als de lok trouwens een slechte of op dat moment geen stroom-opname heeft kan een wiel de kortsluiting veroorzaken bij de scheiding omdat er mogelijk niet is omgeschakeld toch?
Groetjes,
Dave
-
Dave, volgens mij is geen contact echt geen contact. Verder is de keerlus met zijn bezetmelders gewoon een volwaardig blok, dus kan er ook in gestopt worden, en netjes afgeremd. Dat is ook één van de grote voordelen van deze ultieme keerlus oplossing.
Mvg
Wim.
-
Wim, als de stroom-afname niet gedetecteerd wordt door andere oorzaak dan vuile wielen (vuile/slechte stroomafnemers o.i.d.), maar de wielen wel schoon zijn. Dan kan het toch (theoretisch) gebeuren dat er op 1 van de overgangen die nog niet is omgeschakeld, een kortsluiting veroorzaakt wordt door 1 van de wielen op de spoorstaven waarvan de polariteit nog niet gelijk staat? Voorbeeld:
Wiel
\__/
+ ===| |=== -
Maargoed, slechte stroomafname moet ik niet van uit gaan en bij normaal bedrijf moet een lok zeker binnen de 5cm gedetecteerd worden. Anders geeft dat niet alleen hier problemen.
En inderdaad, die bezetmelders... haha... daar had ik nog niet eens aan gedacht. Ik zat met mijn hoofd totaal ergens anders volgens mij.
Groetjes,
Dave
-
Minimale lengte wordt tevens bepaald door de manier waarop de loc stroom afneemt.
Zo zal bvb. een detectie lengte van enkele cm prima zijn in de veronderstelling dat de eerste wielen die de sectie binnenrijden ook gelijk zorgen voor een detectie (m.a.w. stroom afname via de detector).
Als er echter geen stroomafname plaatsvindt op deze wielen bestaat de kans dat je, ondanks netjes onderhouden wielen en een prima stroomafname, je toch nog een korstsluiting krijgt.
Patrick Smout