BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: wilcol op 21 March 2014, 10:48:29
-
Hallo forumleden
Ik heb zopas weer een functiedecoder (Uhlenbrock76900) verloren die de ledverlichting van een wagenset van 6 rijtuigen 28cm aanstuurde. Hij doet niets meer en is ook niet meer uit te lezen. Volgens de fabrikant van de Led stripsverbruiken deze (op maximale helderheid) hoogstens 62mA. Ik gebruik de Uhlenbrock omdat deze per uitgang 1A aankan en in totaal eveneens 1A. De decoder zit in een middenrijtuig en stuurt via 2 uitgangen telkens drie rijtuigen aan. Elke wagon heeft zijn eigen massaveer en de stroom loopt via stroomvoerende koppelingen naar de rijtuigen. De laatste wagon heeft ook twee extra Led's als sluitverlichting.
Het kan toch geen overbelasting zijn want ik kom toch nooit aan 1A ? Ik heb nog problemen gehad met met uitgangen die plots niet meer werkten maar waarvan gelukkig de andere het nog wel deden dus deze waren niet totaal verloren zoals de huidige.
Op elke strip zit een condensator 35V 470mf. Kunnen die de oorzaak zijn van een overbelasting ?
Of ligt de oorzaak elders ?
Ik rij Marklin, Intellibox met Koploper
Bedankt voor alle tips
William
-
Zit er een oplaad weerstand voor je condensators? Zo nee kan dat best het probleem zijn geweest.
Beter is om een klein relais te laten schakelen via de functieuitgang, je schakelt dan gewoon de middenleider door.
-
...als je een paar LED strips hebt met ieder een 470 microFarad elco, dan loopt er bij het opladen daarvan een flinke stroom inderdaad.
Ik kan me voorstellen dat de eindtrap op de decoder dat op den duur niet trekt, die is waarschijnlijk bedoeld om een paar LEDjes zonder voorschakel elco te bedienen.
Dus... elco eraf ...of een relais inderdaad maar vergeet dan niet een sperdiode erbij te zetten tegen de inductie ...of inderdaad een weerstand of extra powertor ertussen?
Het simpelste is die weerstand. Als je de stroom bij 15V op maximaal 500mA zet kom je uit op 30 Ohm (33 Ohm is een standaardwaarde).
Bij 62 mA is de spanningsval over een weerstand van 33 Ohm maar 2 Volt, dus dan gaan je LEDs wat minder hard branden, maar dat is vaak ook fraaier...
Ik vind het trouwens nogal naief van de fabrikant om alleen de continu strom te vermelden en niet de inschakestroom...
-
Dat wordt dan wel een dikke weerstand. Misschien beter een weerstand per ledstrip van 100 ohm 2 watt of zo. Ik geloof dat er bij mij meestal 150 ohm per ledstrip is voorgeschakeld.
-
Die condensator kan het idd wel gedaan hebben. zeker als hij 470mF is, dan vult hij waarschijnlijk de halve wagon? ;D Ik ga er dan ook maar even vanuit dat je 470uF (micro farad) bedoelt, of eigenlijk µF maar dat is niet ASCII compatibel. Milli farad is wel erg groot ;D
Maar ondanks dat kan er zeker bij het inschakelen een aardige stroom lopen (inschakeleffect). Gedoe met relais zou ik alleen niet aan beginnen. Is groot en onhandig en je verlegd het probleem naar de booster. Heb je namelijk veel van deze rijtuigen op het spoor staan kan de belasting met inschakelen nog wel eens erg groot worden voor een booster. Weerstand voor de condensator is makkelijker en beperkt de inschakelstroom.
Wat voor LEDstrips zijn het? Zijn ze gemaakt voor modelspoor of voor 12V?
62mA geeft ook wel echt heel veel licht, kunnen de reizigers gelijk zonnen. Met de LEDstrip van rol waar ik mee bezig ben geweest vond ik 8mA al prima. Of heb je het licht heel erg gedimd op de decoder? Dit kan het inschakeleffect van de condensator vergroten. Dit omdat het dimmen van het licht met PWM gedaan wordt en de condensator zal zich steeds in de aan tijd zo snel mogelijk proberen op te laden. Dimmen zal hierdoor slechter werken en er zal een veel grotere stroom lopen. Als ze dus te fel zijn zal ik er dus een weerstand voor zetten ipv ze te dimmen. Zie hiervoor dit topic (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,54726.msg3221404219.html#msg3221404219). De 4 diodes mogen bij een decoder weggelaten worden. Door ze zo te dimmen voorkom je hoge stromen en is het effect van de condensator ook nog eens veel groter!
Tuurlijk kan de oorzaak ook ergens anders liggen. Als je stroomvoerende koppeling bijvoorbeeld de puntcontacten heeft geraakt. Daar gaat de decoder namelijk ook echt niet blij mee zijn. Gebruik je de enkelpolige Marklin koppelingen?
En aangezien je Marklin rijdt en ik niet aan neem dat elk rijtuig is voorzien van een sleper heb je dus geen blauwe draad (gemeenschakkelijke +) in de rijtuigen. De ene kant van de strip hangt dus aan enkelpolige koppeling en de andere kant van de strip hangt dus waarschijnlijk aan de wielen? Zo ja, is de stroom naar de LEDjes hierdoor ook groter. Op deze manier heb je eigenlijk maar de helft van de tijd spanning. De condensator zal proberen dit op te vangen en laad ook op voor de andere helft zonder spanning. Of nog erger, als er geen diode op de LED strip zit dan ontlaad je de condensator de helft van de tijd weer helemaal doordat deze als het ware kortgesloten wordt. Je hebt dus de hele tijd het inschakeleffect van de condensator! Wacht, volgens mij doe je zonder die diode nog veel raardere dingen! Heb je een soort charge pump. Dat zou helemaal een reden zijn dat de decoder het loodje legt. Kan iemand dit bevestigen? Mijn simulatie:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/decoder_charge_pump.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/decoder_charge_pump.png)
Zonder D6 laat de simulatie op decoder positief een spanning van +- 2x de voeding zien voor de halve periode. Nu moet ik zeggen dat charge pumps een beetje weggezakt zijn...
Er zijn dus nogal wat haken en ogen waar het mis gegaan kan zijn maar dat kan ik niet zeggen omdat je ons niet verteld hebt wat voor LED strip en hoe je deze precies aangesloten hebt.
Dat wordt dan wel een dikke weerstand. Misschien beter een weerstand per ledstrip van 100 ohm 2 watt of zo. Ik geloof dat er bij mij meestal 150 ohm per ledstrip is voorgeschakeld.
Dat valt toch wel mee? 100 ohm bij 62mA is (62mA)2 x 33ohm = 0,127W, net iets meer dan een kwart watt. Dit is dan wel in continu gebruik, niet bij het laden. Tuurlijk is dit nog wel aardig warm (lees, te warm voor in een rijtuig naar mijn mening). Maar daarom mijn vraag, gooi je de 62mA door de strip of heb je ze gedimd? Lijkt me namelijk erg fel...
Timo
-
Timo, met Alt 230 heb je het µ teken.
-
Timo, met Alt 230 heb je het µ teken.
Weet ik, alleen de u ipv µ is een geaccepteerd teken omdat de µ geen ASCII teken is. Daar de m al voor milli is.
Timo
-
Bufferen doe je nooit aan de uitgang. Kijk even hier: klik (http://www.nexusboard.net/sitemap/2408/uhlenbrock-76900-mit-stutzkondensator-puffern-t329732/). Het is allemaal al bedacht en er zijn op de decoder zelfs soldeerpads beschikbaar.
Gr, Ben.
-
Volgens mij gaat het daar niet over Ben.
-
Tuurlijk, aan de ingang is netter. Nadeel is dat je dan niet af kan met een enkelpolige koppeling. Ook is het best lastig de capaciteit voor een hele stam in één rijtuig onder te brengen.
Timo
-
even een opmerking 1Amp per uitgang, maar max 1Amp voor de decoder. Dus niet elke uitgang 1Amp en dat 2 keer
En die Uhlenbrokke dingen Ik wil ze niet meer verder lees ik wel. geen discussie
-
??? Wat is het nut van de laatste opmerking ???
Allie
-
dat ieder een mening heeft en mag hebben
daarom voor er discussie ontstaat in dit draadje.
-
Dus niet elke uitgang 1Amp en dat 2 keer
Om het nuttige maar even samen te vatten: 6 x 62mA = 372 mA << 1A. Zou, als er geen gekke dingen ontstaan, geen probleem mogen zijn qua belasting.
Timo
-
Zeker met het bovenstaande is dit onderstaande een redelijk scenario voor het overlijden van de decoder.
[...]
Ik ga er dan ook maar even vanuit dat je 470uF (micro farad) bedoelt[...]
Maar ondanks dat kan er zeker bij het inschakelen een aardige stroom lopen (inschakeleffect).
Met meerdere condensators parallel kan de inschakelstroom fors oplopen. Ik weet zo snel niet meer wat de specificaties van de gebruikte MOSFETs op de decoders waren, maar volgens mij hield het bij een doorlaatstroom van 1,2 Ampere wel op. Reken maar dat de piekstroom van zes 470 uF die 'hard' opgeladen worden, daar kortstondig ver overheen gaat.
Gedoe met relais zou ik alleen niet aan beginnen. Is groot en onhandig en je verlegd het probleem naar de booster.
Zonder in te gaan op het probleem-aspect valt het met de afmetingen echt wel mee. Voor dit soort kleine stromen kun je met kleine reed-relais werken, die gemakkelijk weg te werken zijn. De uitdaging zal 'm eerder zitten in een type vinden dat direct door de decoder aangestuurd kan worden en zorgen dat het relais niet gaat klapperen bij wat vuile rails.
-
Zonder in te gaan op het probleem-aspect valt het met de afmetingen echt wel mee. Voor dit soort kleine stromen kun je met kleine reed-relais werken, die gemakkelijk weg te werken zijn. De uitdaging zal 'm eerder zitten in een type vinden dat direct door de decoder aangestuurd kan worden en zorgen dat het relais niet gaat klapperen bij wat vuile rails.
En dan heb je weer extra last van knipperen ::)
Makkelijkste oplossing lijkt mij dus om:
1) Diode op te nemen in de draad vanaf de rails als geen gebruik wordt gemaakt van de blauwe draad
2) De decoder niet te dimmen maar de intensiteit aan te passen met een andere/extra weerstand
3) Een weerstand opnemen voor de condensator om de inschakelstroom te beperken. Zie dit topic (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,54726.msg3221404219.html#msg3221404219).
Timo
-
Bedankt voor de reacties maar als electronica leek is het wel allemaal nogal ingewikkeld voor mij, zeker als je me vraagt welke onderdelen aanwezig zijn op de strip.
Het zijn 23cm Ledstrips van diverse fabrikanten bv LS digital en Hufing Tronic. Op de aangeduide plaats heb ik op elke strip een elco 35V 220uf (u met streepje naar onder =microfarrad ?) dus geen 470 uf (sorry) Die zijn geplaatst op de plaats die in de handleiding van de fabrikant zijn aangeduid, en dienen om het digitaal flikkeren tegen te gaan dat vaak voorkomt. Via potentiometers is de verlichting gedeeltelijk gedimd en het stroomverbruik ligt tussen 8,5mA en 52mA, ik schat dus rond de 30mA. Op de eindwagon zijn nog twee rode Led's op de strip aangesloten. Ik gebruik twee functies van de decoder die elk 3 wagons voorzien met enkelvoudige stroomvoerende koppelingen en individuele terugleiding naar de Marklin rails per wagon. De stroom wordt gewoon via de koppeling naar elke volgende strip doorgelust. Ik kan op deze site blijkbaar geen foto's meesturen of weet niet hoe.
Verdere info op de website van bv. Hufing Tronic : http://www.hufing-tronic.de/
Hopelijk geeft dit voor jullie voldoende uitleg.
De informatie van Timo is heel nuttig maar ik werk met aangekochte strips speciaal gemaakt voor modelbouw waar "alle onderdelen" op zitten. Nergens is sprake over nog te plaatsen diodes, weerstanden of dergelijke. Enkel kan om het digitale flikkeren tegen te gaan een elco worden aangesloten op de voorziene plaats.
Moet ik deze dan verwijderen om die piekstromen te vermijden of beperken tot slechts één exemplaar ? Wat met het flikkeren van de strips ?
Bedankt !
William
-
Ben had een paar berichten geleden wel een punt William. Je kunt ook en misschien wel beter op de decoder bufferen.
Van de site waar hij naar verwees.
(http://www.bilder-hochladen.net/files/big/lefa-t-6ea9.png)
Weerstandje is 100 ohm, voor jouw toepassing is een elco van 2200 microfarad prima.
-
Helaas Henk, als je de strips niet met de gemeenschappelijke blauwe draad aansluit heeft deze oplossing geen zin.
Ik ben niet bekend met de strips van Hufing Tronic. Ik kan er dus helaas niets over zeggen. Nouwja, niets... Als ik de foto's bekijk zie ik iig wel al een gelijkrichter zitten (diodes). Maar of ze een extra weerstand hebben om het inschakeleffect tegen te gaan weet ik niet. Dit zou dus bst nog wel eens niet het geval kunnen zijn. Ik dat geval zou je de condensator op de LEDstrip aan kunnen sluiten volgens het plaatje wat Henk heeft geplaatst. Dus met een (liefst Schottky) diode (http://www.eoo-bv.nl/index.php?_a=viewProd&productId=2131) en een 100ohm weerstand (http://www.eoo-bv.nl/index.php?_a=viewProd&productId=6299).
Timo
-
De Hufing ledstrips hebben een diodebrug, gevolgd door een instelpotmeter, daar achter zitten de leds die zo iets dimbaar zijn. Alsje de condensator aan het einde van de strip zet, dan heb je de potmeter al als begrenzer (tenzij je hem op max hebt staan).
-
Als de strips echt deze opstelling hebben is de condensator wel erg inefficiënt... Maar zonder te weten hoe de strips precies zijn opgebouwd kan ik niet zeggen of de condensator het probleem geweest kan zijn. Hangt of staat met hoe de condensator zit.
De informatie van Timo is heel nuttig maar ik werk met aangekochte strips speciaal gemaakt voor modelbouw waar "alle onderdelen" op zitten. Nergens is sprake over nog te plaatsen diodes, weerstanden of dergelijke. Enkel kan om het digitale flikkeren tegen te gaan een elco worden aangesloten op de voorziene plaats.
Moet ik deze dan verwijderen om die piekstromen te vermijden of beperken tot slechts één exemplaar ? Wat met het flikkeren van de strips ?
Misschien ten overvloede, dat ze speciaal voor modelspoor zijn zegt niet alles. Helemaal niet omdat je ze achter een decoder hangt en je (volgens mij) niet de blauwe draad gebruikt (ook al heb je die vraag nog steeds niet beantwoord). Weet je zeker dat die koppeling niet een keer per ongeluk de middengeleider heeft kunnen aantikken? Dan is het ook wel gelijk einde decoder.
Op de eindwagon zijn nog twee rode Led's op de strip aangesloten.
Wel met een weerstand hoop ik?
Timo