BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Banen of diorama's => Topic gestart door: fredamsterdam op 12 March 2014, 10:11:38

Titel: Verwisselbare scenery
Bericht door: fredamsterdam op 12 March 2014, 10:11:38
Na vele jaren banen bouwen zonder ook maar 1 huisje, komt er nu toch eindelijk verandering in. Het stadium van de aankleding komt in zicht. Nu leek het mij een leuk idee om op sommige delen van mijn baan waar dit praktisch mogelijk is, de scenery verwisselbaar te maken. Bijvoorbeeld in zomer of winter tafereel of een weide en dan weer een volkstuin. De mogelijkheden zijn legio. Heeft hier iemand ervaring mee en zijn er tips.
Grt. Fred
Titel: Re: Verwisselbare scenery
Bericht door: Ronald Halma op 12 March 2014, 10:14:07
Staat een stuk in het boek van Iain Rice: http://www.ebay.com/ctg/Small-Smart-and-Practical-Track-Plans-Iain-Rice-2000-Paperback-/1700387

Aanrader!
Titel: Re: Verwisselbare scenery
Bericht door: Hendrik Jan op 12 March 2014, 11:21:54
Op €-spoor wel eens baan gezien  die een draaibaar deel had. Zo kon een grasveld steeds van aanzien veranderen door het te draaien: markt-klik-circus-klik-nog wat.
Je kunt zelf natuurlijk verschillende scenes maken door een stuk op een plankje te maken.
Plankje blijft afneembaar.
Ben je het stukje zat, dan neem je het plankje uit en plaats je een ander plankje met een andere scene.

Hendrik Jan
Titel: Re: Verwisselbare scenery
Bericht door: Reinout van Rees op 12 March 2014, 12:29:21
Op ontraxs een tijdschrift over op eenvoudige en goedkope manieren wat redelijks qua landschap te krijgen. Een van de tips erin was om het landschapsdeel als puzzelstukjes uit te voeren. Op een platte basis een plaat dik piepschuim/dakisolatie o.i.d. leggen en dat in stukken snijden. Elk stuk kan je dan aan de keukentafel opbouwen i.p.v. met je ruggegraat gekronkelt onder de dakbalken.

Het algemene idee stond me wel aan. Ik zou wel de daadwerkelijke spoorlijn en emplacement enzo van een houten ondergrond voorzien en dan alleen het landschap met die isolatieplaten doen.

Kijk wel naar de overgang van het ene naar het andere "puzzelstukje". Een heg tussen huizen kan een goede scheiding zijn.

Segmenten van een baan zijn vaak op de scheiding goed te herkennen als een rechte lijn die door het landschap loopt. Maar die puzzelstukjes hoeven zich niet aan zo'n scheiding te houden, die kan je er overheen leggen. Kan dus zelfs een voordeel zijn.

Ook nog een optie: ooit heeft in rail magazine een artikel over de baan "Flintfield" gestaan. Centrale balk over de lengte van de baan met daarop multiplex met het emplacement. En het landschap werd er aan beide kanten als lichtgewicht platen (1x0.5 meter, zoiets) ondergeklikt. Op die manier kan het ook.


Zomaar wat ideeën :-)

Reinout