BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: lokloods op 11 March 2014, 21:49:37
-
Ik ben bezig met de bouw van de vuurtoren van Artitec en wil daar een led inbouwen die net als in het echt in een bepaald patroon licht geeft. Dus b.v aan-uit-aan-uit-aan-uit. 10seconden uit en dan herhaalt het zich. Of een ander willekeurig patroon.
Is dat realiseerbaar?
Met een decoder lukt dat niet.
Vr. gr.
Wiebe
-
Zelf iets bakken met een microcontroller... of kopen, bijvoorbeeld: http://www.vpeb.nl/oplossingen/accessoires/oc32/
-
Dit is ook wel zelf te maken zonder microcontroller, al heb je met een microcontroller de ultieme vrijheid wat betreft timing.
Je zult alleen wat moeten klooien met een klokgenerator (555 IC) teller IC (bijvoorbeeld de 4017) een EN-poort (het nummer daarvan is me even ontschoten) en een tweede klokgenerator.
Het teller IC wordt met de eerste klokgenerator aangestuurd. Door 3 uitgangen om en om met elkaar te verbinden met diodes (dus uitgang 1, 3 en 5) krijg je aan-uit-aan-uit-aan.
Vervolgens breng je die aan elkaar geknoopte uitgangen naar de ingang van een EN-poort. De andere ingang van de EN-poort wordt gestuurd door de tweede klokgenerator, die veel langzamer loopt.
Zodoende krijg je alleen signaal op de uitgang van de EN-poort als beide ingangen hoog zijn. Omdat de tweede klokgenerator veel langzamer loopt, krijg je dus iets als 'aan-uit-aan-uit-aan-uit.... lange pauze uit..... aan-uit-aan-uit-aan-uit.... lange pauze uit...' enzovoort.
Ik pers er zo snel geen schema uit ;) maar ik zal morgen kijken of ik er tijd voor heb.
-
Hoi Menno,
Zou het erg leuk vinden om een schema van je te krijgen. Heb volgens mij nog wel een paar 555 's. liggen.
Groet,
Wiebe
-
Ja graag hier ook een liefhebber voor vuurtoren licht.
( ook leuk voor in de encyclopedie!)
-
Vuurtoren licht onderwerp is al een keer ter sprake gekomen op Beneluxspoor.
Zie hier: http://forum.beneluxspoor.net/?topic=25779.0 dit is met schema's.
-
Misschien lees ik niet goed maar volgens mij zijn dat allemaal schakelingen die een knipper geven. Ik zoek echter een schakeling waardoor het licht zijn eigen " karakter" krijgt.
Vr. Groet,
Wiebe
-
En dan wordt je ineens gebeld dat er mogelijk een baan voor het oprapen ligt en of je even langs wil komen. Het schopte de planning en het maken van het schema nogal in de war.
Het schema:
http://www.m-voorloop.nl/benelux/78014.jpg
Het is snel getekend en ook niet af. Dat heeft een reden. Zoals het schema nu getekend is, loop je het risico dat de klokgenerator rond IC3 inschakelt op het moment dat IC2 de uitgangen hoog maakt die niet met de EN-poort zijn verbonden.
Dan kun je de hele 4017 (IC2) beter weglaten en de uitgang van IC 1 (pen 3) direct aan de EN-poort koppelen. Daarmee voorkom je 'dood' inschakelen en zal je, met wat afregelen, gemakkelijk het lichtbeeld kunnen maken wat je wil. Het enige wat je namelijk hoeft te doen is IC1 en IC3 afregelen in frequentie en duty-cycle (de verhouding tussen aan en uit)
Als je korte felle flitsen wil (ik ken de beelden van vuurtorens niet zo goed) dan stel je IC1 zo in dat die een korte dutycycle kent (10 % aan, 90% uit)
IC3 staat gewoon langzaam te oscilleren en doet dat afhankelijk van de verhouding tussen de 3 flitsen en de pauze daartussen, in zijn eigen frequentie en dutycycle.
Ik ben op dit moment volledig gaar en heb weinig zin om er op dit moment dieper in te duiken.
Dit schema, uit het topic wat gelinkt werd, ziet er echter veelbelovend uit en (ook handig) is met normale componenten opgebouwd.
http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,25779.msg478247.html#msg478247
Het bovenstaande schema simuleert (dat kan bijna niet anders gezien de opbouw) het 'zwak gloeien, helderder worden, FLITS, langzaam uitdoven, zwak gloeien, uit... (en van voor af aan)
Ik vermoed dat bij stijgende spanning op de uitgang van opamp 1 de 555 getriggerd wordt via pin 2, waardoor de 555 kort een puls stuurt vanaf pin 3, die dezelfde LED via een transistor 'vol' aanstuurt.
Ik denk dat als je in plaats van de 555 de uitgangen van een 4017 gebruikt als aansturing van de LED, je hetzelfde effect bekomt. Het enige nadeel is dat de 4017 als een deler van de klokfrequentie fungeert en je misschien moet klooien met de waardes.
Misschien dat dit werkt, misschien niet het komt zomaar een beetje in me op. Ik moet verdorie toch m'n voeding eens repareren...
-
Dag Menno dank tot zover.
Heb je de baan gekregen of is er zicht op. Wens dat voor je.
mocht ik er met het schema niet uitkomen dan zal ik de vrijheid nemen om je te berichten.
vr. groet,
Wiebe
-
Ik begeef me op glad ijs, want ik heb hier geen ervaring mee. Is er niet iets te realiseren met een ronddraaiend ledje, lampje oid? In werkelijkheid zie je het licht van een vuurtoren ook echt rondzwaaien, als het donker is en helemaal bij hoge luchtvochtigheid. Overdag staan die dingen volgens mij gewoon uit. Ik heb geen idee hoeveel ruimte zo'n vuurtoren biedt voor een asje met een lampje eraan en of zoiets überhaupt realiseerbaar is, maar wie weet komen er ideeën los?
-
Er is nog een idee gebaseerd op een faller model.
Lampje (vast) aan plafond en een as dwars door de hele toren met aan de bovenzijde een wat ruime "bus" met daarin meerdere openingen die rond het lampje draait. Motor uiteraard aan de onderzijde.
Volgens mij moet je het met een elektronische scakeling mooier kunnen maken
Vr. Groet
Wiebe
-
Dag Menno dank tot zover.
Heb je de baan gekregen of is er zicht op.
Laat ik zeggen dat het allemaal voorspoedig gaat (vanwege de google-acties van veel werkgevers tegenwoordig doe ik een beetje voorzichtig)
Ik begeef me op glad ijs, want ik heb hier geen ervaring mee. Is er niet iets te realiseren met een ronddraaiend ledje, lampje oid? In werkelijkheid zie je het licht van een vuurtoren ook echt rondzwaaien, als het donker is en helemaal bij hoge luchtvochtigheid.
Je geeft echter meteen ook het nadeel aan van deze methode. Een echte vuurtorenlamp heeft een heel systeem van spiegels en lenzen om het licht enorm te bundelen. Van een afstandje zie je, zodra er enige lichtlekkage is, al een beetje licht, wat vervolgens een flits wordt als de lichtbundel je passeert.
In model kun je dat niet namaken: je zal simpelweg het lampje kort zien, en dan weer niet. Daarnaast maakt dat het maken van het 'karakter' (geen flauw idee hoe dat in jargon heet) van de vuurtoren erg moeilijk: veel meer dan 'zichtbaar' en 'niet zichtbaar' kun je niet maken, zonder dat je de aan/uit tijd kan variëren.
Veel mooier is een LED die even uit is, dan opgloeit, en in een korte periode sterk opgloeit en een korte flits geeft, sterk uitgloeit, zwak blijft gloeien, om vervolgens uit te gaan.
Ik heb vandaag toevallig wat chips gehaald bij de electronicazaak en wou morgen eens kijken of ik wat kan brouwen... Zowel het elektuur schema als mijn schema lijken me wel de moeite van het proberen waard.
-
Ik wacht met belangstelling af
Vr. Gr.
Wiebe
-
Je kunt het ledlampje vast brandend in het midden laten staan terwijl een spiegeltje om het ledje heen rond draait. Eigenlijk net als bij een zwaailicht.
-
Dag Zuylen,
Je typeert het goed. Dan krijg je het effect van een zwaailicht. In een echte vuurtoren is het een samenspel van spiegels en lenzenstelsels, waarbij de lenzen rond de lamp draaien. Dat is ook de reden dat je. - dichtbij een vuurtoren staand - altijd het licht blijft zien. Verderaf lijkt het licht aan te zwellen en weer te doven.
Ik wacht dus even de schakeling van Menno af.
Vr. Groet,
Wiebe
-
En dan wordt je ineens gebeld dat er mogelijk een baan voor het oprapen ligt en of je even langs wil komen. Het schopte de planning en het maken van het schema nogal in de war.
Het schema:
http://www.m-voorloop.nl/benelux/78014.jpg
Het is snel getekend en ook niet af. Dat heeft een reden. Zoals het schema nu getekend is, loop je het risico dat de klokgenerator rond IC3 inschakelt op het moment dat IC2 de uitgangen hoog maakt die niet met de EN-poort zijn verbonden.
Het kan volgens mij ook eenvoudiger, je kunt ook ic3 en ic4 weglaten. De 4017 is immers een soort van looplicht. Er worden achtereenvolgens 10 uitgangen hoog. Dus nadat uitgang 1, 3 en 5 hoog zijn geweest (en de led dus 3 keer aan is geweest), blijft hij tijdens uitgangen 6 t/m 10 uit. Dus net zo lang als de led totaal 3 keer aan is geweest.
Als je de uit-tijd nog wilt verlengen zou je iets kunnen bedenken dat als uitgangen 6 t/m 10 hoog zijn, deze uitgangen de frequentie van de 555 beinvloeden (de 555 langzamer laten lopen). Kun je mischien ook met pen 12 (Carry out) doen.
-
...als je een microcontrollertje wilt overwegen, ik ben momenteel hier mee bezig:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/MiniPLC.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/MiniPLC.jpg)
Dit is een "mini-PLC" op basis van een 16F628A PIC processor die je met een ladderdiagram kunt laden met:
http://cq.cx/ladder.pl]http://cq.cx/ladder.pl]http://cq.cx/ladder.pl (http://cq.cx/ladder.pl)
In zo'n ladderdiagram (= relaisschema) kun je timers opnemen voor knipperpatronen en met een uitgang kun je een (LED)lampje aansturen.
We willen zelf dit gebruiken om bijvoorbeeld seinbeelden te genereren zondwer een "echte" PLC te gebruiken...
-
Een alternatief wat ik heb gebruikt is om een MP3'tje te maken met het gewenste signaal en dat vervolgens te versterken.
Hier een videootje. (https://www.youtube.com/watch?v=nq2qOdiDr_4&feature=youtu.be)
Het mooie van een mp3 speler is dat je heel makkelijk het signaal kan aanpassen.
Trouwens heb ik besloten om dat dit nog steeds niet genoeg is, dus er gaat een ronddraaiend licht komen, met stralen zoals een echte vuurtoren. Wanneer? Dat weet ik nog niet. Eerst tijd vinden om een arduino met een stappenmotor werkend te krijgen. Dan op zoek naar een leuke manier om de lichtstralen na te bootsen.
Mocht je interesse hebben in deze oplossing, dan moet je het maar laten weten. Ik kan zo verschillende lichtpatronen maken.
Henk
-
Hallo
Hier is een plaatje van het optiek van een vuurtoren . Er zitten in dit geval 6 halogeenlampjes in . Deze bevinden zich in een caroussel . Als er 1 lampje stuk draait het volgende ervoor .
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCN4407.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCN4407.jpg)
gr Jos
-
Een alternatief wat ik heb gebruikt is om een MP3'tje te maken met het gewenste signaal en dat vervolgens te versterken.
Hier een videootje. (https://www.youtube.com/watch?v=nq2qOdiDr_4&feature=youtu.be)
Het mooie van een mp3 speler is dat je heel makkelijk het signaal kan aanpassen.
Het effect wat ik zie, vind ik toch veel op een zaagtand-generator lijken. Dan ben je met een zaagtandgenerator, die precies op het juiste moment een heldere flits 'bijmengt', beter af.
Overigens, hoe makkelijk wijzig je het signaal op een MP3-speler? Het enige wat ik kan bedenken is dat ik in Goldwave of een stuk vergelijkbare software met de hand een golfvorm ga zitten tekenen en die vervolgens opsla als MP3 en in de speler laadt.
Het is op die manier waarschijnlijk makkelijker dan 'kaal' code in een Arduino proppen, omdat je een beter idee krijgt van wat je aan het doen bent.
Interessant idee, dat wel. Wat voor versterker heb je gebruikt om het effect te krijgen wat je ziet?
-
Menno, hieronder zie je een voorbeeld van het signaal.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/signaal_vuurtoren.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/signaal_vuurtoren.png)
Als je het een zaagtand noemt, prima, maar is gebaseerd op een sinus signaal waar ik een aantal acties op uit gooi om de pieken wat stijler te krijgen.
Graag zie ik jouw uitwerking van dit idee.
Groeten,
Henk
-
Ik heb zojuist het signaal omgezet naar een Arduino.
Het resultaat kan je zien hier (http://youtu.be/y5PATlLOs6Q).
Voor de mensen die het ook willen proberen:
// Project Light house simulation
int ledPin = 11; // shall be PWM pin
const int Period = 6; // one period
float y1;
float y2;
float y3;
float y4;
float y5;
int ledVal;
int dt; // step time
void setup() {
pinMode(ledPin, OUTPUT);
dt = int(Period*1000/360); //Delay after recalculating new PWM value,
//Period is total sinus period,
//1000 is because delay is in milliseconds and
//360 because a full period is 360 degrees.
}
void loop() {
for (int x=0; x<360; x++) {
y1 = (sin(radians(x)));
y2 = (y1+1)/2;
y3 = 0.1/ (y2+.1);
y4 = 1-y2;
y5 = y3 * pow(y4,4);
ledVal = int(y5*254);
analogWrite(ledPin, ledVal);
delay(dt);
}
}
Groeten,
Henk
-
Voor de gein heb ik het vergeleken met de vuurtoren van Ameland.
Hier het origineel. (https://www.youtube.com/watch?v=pMOo4SKzhpo)
Hier wat ik ervan heb gemaakt. (http://youtu.be/JxUOg9yfU3E)
-
Henk,
Geweldig !
Vr. Groet,
Wiebe
-
Ja, die is herkenbaar (y)
Voor Fl(3)W15s (3 schitteringen in 15 seconde periode) lijkt het me nog iets te snel (lijkt op FL(3)W12s), maar zoals opgemerkt, het is al herkenbaar.
Jan-Peter
-
Beste heren,
Dit werkt zeer motiverend.
Het kan kloppen dat het op 12 seconden lijkt, want ik had een rekenfoutje gemaakt, daardoor zou je op 14 seconden uitkomen.
Heb de code aangepast. Als het voor het gevoel langer moet duren, kan je simpelweg het aangepast worden in de code door de parameter "wait_Period", die nu gedefinieerd is als 6 seconden. Handiger zou zijn als de totale tijd wordt gedefinieerd als 15 seconden, met 3 pulsen van 3 seconden, waarnaar hij zelf uitrekent dat het 15-3*3 = 6 seconden is.
Maar niet nu, het huis moet ook een opgeruimd worden.
Anyways, de code tot nu toe.
// Project Light house simulation: Ameland
// https://www.youtube.com/watch?v=pMOo4SKzhpo
const int ledPin = 10; // shall be PWM pin
const int Period = 3; // one period of a flash in seconds; for Ameland 3 seconds
const int wait_Period = 6; // waiting time in seconds; for Ameland 15 seconds - 3*3 = 6 seconds
const int back_light = 5; // light that is present in the tower when it is not flashing
float y1;
float y2;
float y3;
float y4;
float y5;
int ledVal;
int ledVal_noFlash;
int dt; // step time
void setup() {
pinMode(ledPin, OUTPUT);
dt = int(Period*1000/361); //Delay after recalculating new PWM value,
//Period is total sinus period,
//1000 is because delay is in milliseconds and
//360 because a full period is 360 degrees.
}
void loop() {
for (int ind=0; ind<3; ind++){
for (int x=0; x<360; x++) {
y1 = (sin(radians(x)));
y2 = (y1+1)/2;
y3 = 0.1/ (y2+.1);
y4 = 1-y2;
y5 = y3 * pow(y4,3);
ledVal = int(y5*(254-back_light)+back_light);
if (x == 0) {ledVal_noFlash = ledVal;}
analogWrite(ledPin, ledVal);
delay(dt);
}
}
analogWrite(ledPin, ledVal_noFlash);
delay(wait_Period*1000);
}
-
Hallo
Hier is een plaatje van het optiek van een vuurtoren . Er zitten in dit geval 6 halogeenlampjes in . Deze bevinden zich in een caroussel . Als er 1 lampje stuk draait het volgende ervoor .
gr Jos
Hallo Jos,
In dit geval laat je een lampwisselaar zien. Deze draait een nieuwe lamp in het spectrum, zodra de betreffende lamp defect is; dit gaat met een verticale draaibeweging.
In de meeste andere vuurtorens zit inderdaad een carrousel, die horizontaal draait. Meestal zijn er dan twee of drie reservelampen (230V, en een op 24V). In deze gevallen draait het optiek om de lamp heen
Groeten,
Joop
-
de vuurtoren van Artitec is naar voorbeeld van het lage licht bij Westkapelle. Deze vormt samen met het hoge licht (op de voormalige kerktoren) een lichtenlijn.
Het karakter van het lage licht van Westkapelle (objectcode VW-OG-8004) is Oc 10s. Hierin zit geen lampwisselaar. De toegepaste lamp is een Iwasaki 24V/250W en volgens mijn gegevens brandt hij dag en nacht.
Samen met het hoge licht is het in een lijn gericht.
Dan ligt het er natuurlijk aan hoe precies je het wilt nabouwen.
Wil je Westkapelle nabootsen, hoef je geen ronddraaiend licht te creëren, maar moet je wel een hoog licht er bij maken.
Als je meer naar de fantasie wilt, kun je natuurlijk elk willekeurig karakter inzetten, dat je aanspreekt en dan kun je er natuurlijk ook een roterende lichtbundel van maken.
Heb je al eens geprobeerd om een ledje uit ene stukje speelgoed of micro-zaklampje op een plaatje te monteren, dat je laat voeden door middel van een sleepcontactje aan de onderzijde. Het plaatje kun je dan op een as zetten en door middel van een tandwieloverbrenging voldoende vertragen.
Zomaar een idee.
Groeten,
Joop
-
wij noemen dat een caroussel .Je beschrijft de werking iets uitgebreider dan ik .
gr Jos
-
Beste allen,
Dankzij mijn dochter is het gelukt om een filmpje op YouTube te plaatsen. Hierbij dus alsnog de vuurtoren: https://www.youtube.com/watch?v=MEDQnZTVKiE&feature=youtu.be.
Groet,
Wiebe