BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: Reinout van Rees op 03 March 2014, 19:06:26
-
Ik rij digitaal en ga op een gegeven moment verlichting in de rijtuigen inbouwen. Mooie gelegenheid om ook naar sluitlichten te kijken. Alleen... ik wil niet met vaste treinsamenstellingen rijden, dus alles aan elkaar vastzetten met stroomvoerende koppelingen en een digitale functiedecoder erin om de sluitlichten te schakelen, da's geen optie.
En overal in elk rijtuig een decoder...? Te kostbaar en teveel moeite.
Op zich kunnen de sluitlichten altijd uit zijn, behalve in dat ene rijtuig met die ene kant die achteraan staat. Heeft iemand hier al eens iets mee gedaan met een goed verstopt schakelaartje? Of een magneetcontact ofzo? Ik kan me zo voorstellen dat je op een strategische plaats een reed-contact plaatst en dan het sluitlicht aan die kant met een stokje met een magneetje eraan activeert.
Dus... tips? Ideeën?
Reinout
-
Alleen... ik wil niet met vaste treinsamenstellingen rijden, dus alles aan elkaar vastzetten met stroomvoerende koppelingen en een digitale functiedecoder erin om de sluitlichten te schakelen, da's geen optie.
Waarom geen optie? Je hoeft dan in principe alleen in het laatste rijtuig een (goedkope) functiedecoder te plaatsen. Kan je daar de sluitlichten mee schakelen. Nadeel is dat je dat rijtuig dan wel altijd als laatste rijtuig moet gaan gebruiken.
En overal in elk rijtuig een decoder...? Te kostbaar en teveel moeite.
Voor je overige rijtuigen, hoe wil je dat dan gaan doen. Vaste verlichting aanbrengen die altijd brand?
LS Models heeft in een aantal nieuwe producties de truc met een magneetschakelaar toegepast om het voor analoog rijders mogeijk te maken toch wat verlichting te kunnen schakelen.
Geen idee hoe ze het precies doen.
Je zou iets kunnen fabrieken met een bistabiel relais en een reedrelais.
-
Of je moet de rijtuigen allen voorzien van een doorvoerende elektrische koppeling. Dan kun je met één functiedecoder af. Probleem is wel dat die elektrische koppelingen erg duur zijn. Haast net zo duur als een functiedecoder.
-
Die mogelijkheid had de vraagsteller juist al genoemd als geen optie, dus waarom het dan toch noemen? Het lost de vraagstelling ook helemaal niet op.
-
Ik heb dit probleem ook gehad en heb de volgende budgetoplossing toegepast:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMAG1550_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMAG1550_1.jpg)
In de bodem van, in dit geval een Roco NS plan D, het rijtuig heb ik een passend gat gemaakt waar een dip-switch klemvast in zit. Deze heb ik aan de binnenkant vast gezet met wat lijm, zo blijft de onderkant gaaf. In een aantal rijtuigen zit een dubbele switch, de ene voor de binnenverlichting, de andere voor sluitlichten. Als je een rijtuig alleen van binnenverlichting wilt voorzien voldoet uiteraard een enkele switch. Het rode gedeelte van de schakelaar is gelijk met de bodem uitgelijnd, zodat het enige uitstekende gedeelte het witte schuifje is, echter is dit vrij klein en nagenoeg niet te zien. Op deze manier is de verlichting simpel en op een goedkope manier te schakelen. Bovendien hoef je het rijtuig niet perse van de rails af te halen, met een speciaal gevormde stang is het schakelaartje simpel om te zetten als je het rijtuig licht vast houdt aan de bovenkant en lichtjes tegen het spoor drukt. Ik vond en vind dit nog steeds een ideale oplossing.
De dip-switch heb ik gekocht bij Conrad: http://www.conrad.nl/ce/nl/product/709402/
Groetjes, Mathyn
-
Mooie oplossing Mathyn!
@Reinout, wat me alleen niet duidelijk is of je ze wel wilt voorzien van stroomvoerende koppelingen. Als je dit namelijk wel van plan bent moet je wel bedenken dat een functiedecoder hetzelfde kost als een stroomvoerende koppeling.
Een andere mogelijke oplossing is het rijtuig voorzien van een flipflop die je bestuurd met een reedcontact. Nadeel is dat de boel reset bij het afschakelen van de baan. Voordeel is dat je niet hoeft te zagen.
Timo
-
(y) nette oplossing zo met die dipswitch (y).
-
Hallo Reinout,
Zoals je zelf al aangaf is wellicht de simpelste oplossing om met reedcontacten te werken.
En dan met een klein magneetje op een stok oid de verlichting aan en uit te schakelen via een bistabiel relais.
Voordeel hiervan is dat je de rijtuigen niet hoeft aan te raken om een schakelaar om te zetten.
In dit draadje staat een schema'tje.
http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,50307.0.html
Misschien heb je er wat aan.
Groet,
André
-
Remunj: als ik zeg dat ik niet met vaste samenstellingen wil rijden is het dus geen optie om, zoals je voorstelt, "met vaste samenstellingen te gaan rijden zodat ik alleen in het laatste rijtuig een decoder nodig heb"... Ik wil de ene keer met twee silberlinge rijden, de volgende keer met een silberling + umbau, enz. En stroomvoerende koppelingen helpen dan ook niet heel veel, hoewel ik wel een beetje zou kunnen gaan plannen en me toch wat in m'n combinaties zou kunnen beperken.
Verder heb ik op het moment het idee de verlichting v/d rijtuigen permanent aan te laten en alleen de sluitverlichting te schakelen.
MathynK: best aardige optie. Het zet me aan het denken of ik niet "gewoon" een miniatuur drukknopje ergens kan verstoppen aan de achterkant van een rijtuig. Beetje vervuiling erbij...
Andre64: handige link. Relais + twee reedcontacten is een goeie. Hm. Als m'n idee is elk uiteinde van een rijtuig van sluitverlichting te voorzien... Dat wordt aardig wat soldeerwerk. En ik gok dat het me per wagonuiteinde toch zo'n 5 euro gaat kosten.
Dat zet me wel weer aan het denken of een verlichtingsstrip met ingebouwde functiedecoder niet makkelijker is, zucht :-) Hoewel het schakelen van al die dingen me misschien tegen gaat staan: ik heb alleen nog twee eenvoudige multimausen.
Ik denk dat ik toch wat beter moet gaan plannen qua treinsamenstellingen. Er zijn best wat combinaties die ik wil maken, maar ik kan best erop plannen dat dezelfde rijtuigen steeds aan de "buitenkant" staan met dezelfde achterkant. (Zoveel heb ik er ook niet, maar ik ben aan het nadenken omdat ik een toekomstvast systeem wil).
Als ik Remunj's advies dan wat aanpas en combineer met m'n huidige gedachtes komt het hier op neer:
- Plan je treinsamenstellingen.
- Kies bepaalde rijtuigen uit als "die staan altijd aan het begin of eind".
- Plan dan ook welke van de twee kanten het uiteinde kan zijn.
- Plaats in die rijtuigen een functiedecoder en regel het op die manier.
Vraag dan nog over de stroomopname. Bij de meeste verlichtingssets zit een "sleperset" om van een draaistel stroom aan één kant af te nemen. Dus per vierassig rijtuig twee wielen per kant. Is dit betrouwbaar genoeg?
Reinout
-
Hoi,
Wat betreft de bijgeleverde sleperset, die voldoen bij mij prima. Mijn wagons rijden alleen iets stroever (beetje weerstand vd sleperset).
Groet,
Chris
-
Ik vind van niet, zelfs de rijtuigen die ik al heb met verlichting ben ik nu aan het aanpassen voor het "aan beide kanten" verhaal... 😐.
Over de functiedecoders ook nog: je hoeft je rijtuigen toch niet allemaal achter elkaar af te werken? Het moet wel hobbie blijven 😊. Voordeel van het rustiger aan doen is dat je miet meteen 40 rijtuigen oid om hoeft te bouwen... 😉.
Groet,
Richard
-
Helemaal gelijk, het hoeft niet allemaal tegelijkertijd. Überhaupt: het leegscheppen van de beoogde kamer en het aanbrengen van dat soort kleine details als rails en wissels heeft eerst prioriteit :-)
Ik ben wel meerdere dingen tegelijkertijd aan het bekijken en uitzoeken, vandaar bijvoorbeeld deze vraag over sluitlichten. En dan wil ik wel van te voren uitgedacht hebben of ik bijvoorbeeld stroomvoerende koppelingen wil omdat dat weer invloed heeft op de soort koppelingen en op of ik bijvoorbeeld ontkoppelrails of ontkoppelmagneten aan wil brengen. En dat heeft weer invloed op de eventuele gaten die ik in de baan moet maken voordat ik de rails leg.
Lang leve dit forum wat dat betreft: ik krijg langzamerhand een goed overzicht van wat voor mijn situatie en voorkeuren handig en mogelijk is!
Handig, maar het levert ook welkome problemen op: ik komen meer uitzoek-zaken op mijn todo lijst. Zoals de stroomvoorziening. Als ik een beperkt aantal wagons aan één kant van sluitseinen ga voorzien betekent dat dat ik alle andere uiteindes eventueel van stroomvoerende koppelingen kan voorzien... Dus mag ik daar ook weer op gaan googlen :-)
Reinout
-
Voor het schakelen met een magneet (in het dak ofzo) is deze (http://www.h0fine.de/Joomla/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=296&category_id=5&option=com_virtuemart&Itemid=55) ook een goede oplossing.
dirkjan
-
Remunj: als ik zeg dat ik niet met vaste samenstellingen wil rijden is het dus geen optie om, zoals je voorstelt, "met vaste samenstellingen te gaan rijden zodat ik alleen in het laatste rijtuig een decoder nodig heb"... Ik wil de ene keer met twee silberlinge rijden, de volgende keer met een silberling + umbau, enz. En stroomvoerende koppelingen helpen dan ook niet heel veel, hoewel ik wel een beetje zou kunnen gaan plannen en me toch wat in m'n combinaties zou kunnen beperken.
Ik heb het misschien wat onhandig geformuleerd 8)
Ik bedoelde te zeggen dat je alleen het laatste rijtuig van een functiedecoder hoeft te voorzien waarmee je de sluitverlichting kan schakelen. De rest hoef je niets aan te doen als je daar (al dan niet) vaste verlichting inbouwt. En heb je ook geen stroomvoerende koppelingen nodig. Blijf je alleen met het "probleem" dat je alleen dat rijtuig als laatste kan gebruiken, wat je dan weer beperkt in je treinsamenstellingen.
Kan je daarna langzaam aan de rest ook ombouwen.
-
Ik ga die richting inderdaad nu een beetje uit. Umbaurijtuig met bagageafdeling en silberling met bagageafdeling (en stuurstand) allebei als sluitrijtuig definiëren. Met functiedecoder. Dan bijvoorbeeld van beide de combi 1/2eklas als uiteinde aan de andere kant definiëren. En dan kunnen er 2e klas rijtuigen tussen.
Er blijven uitwisselmogelijkheden genoeg over. Even een beetje i/d gaten houden, maar dat lukt wel.
En stroomvoerende koppelingen zijn dan goed mogelijk zonder rekening te hoeven houden met het andere materieel (vooral met de locs): op deze manier is het bekend wat de uiteindes-met-reguliere-koppelingen zijn. Betere stroomafname en je hebt maar 1 functiedecoder per setje rijtuigen nodig.
Dat lijkt me uiteindelijk zelfs makkelijker dan een stapel schakelaartjes, relais en reedcontacten, nu ik er verder over nagedacht heb.
Reinout
-
Hoi Reinout,
Denk er wel aan dat een stroomvoerende koppeling hetzelfde kost als een functiedecoder. En mijn ervaring leert dat ondanks op veel punten stroomafname je bij LED verlichting niet onder een anti knipper condensator uit komt. Dit is voor mij de reden dat ik een stroomvoerende koppeling zijn geld niet waard vindt.
Maar als je stroomvoerende koppelingen gaat gebruiken weet dan dat je beter niet direct de rijspanning door kunt lussen. Bij de koppelingen die ik ken zitten de contacten boven en onder. Als je zegt, boven is linker spoorstaaf en onder is rechter, dat werkt, tot je het rijtuig omdraait. Dan is onder links geworden en boven rechts. Deze zou dan sluiting maken met het volgende rijtuig. Je zit dan dus vast aan een vaste rijtuig oriëntatie. Beter is om de gelijkgerichte spanning door te lussen. Bij het omdraaien van het rijtuig zal dit namelijk niet wisselen.
Timo
-
Timo: goede tip van dat gelijkrichten. Daar had ik nog niet aan gedacht.
Reinout
-
Dat hangt van de koppelingen af. Bij de Tams/Viessmann koppelingen die zijn gebaseerd op de Fleischmann Profi heb je dat probleem. Maar bij de koppelingen van Roco, Heljan/Viessmann of Kroiz heb je dat probleem niet. Die kun je zo aansluiten dat altijd dezelfde polen worden doorverbonden.
-
Klopt, er zijn uitzonderingen. Maar dat zijn niet echt makkelijk koppelbare koppelingen. En de viessmann heeft 2 horizontale en 2 verticale contacten, de horizontale draaien netjes om, de verticale niet. Deze gebruik ik voor (vaste) treinstellen.
Timo
-
Die vierpolige Viessmann/Heljan koppelingen ken ik en bij juiste aansluiting van de stroomafame kan een rijtuig probleemloos worden gedraaid.
Juist de koppelingen die wat dat betreft problemen opleveren zijn de uitzondering.
-
Doordat er over flexibele treinsamenstellingen gesproken was dacht ik ook gelijk aan de meer flexibele koppelingen, vandaar. :) Meer algemeen is dat je dus goed moet kijken hoe de koppeling is gemaakt en wat er gebeurd bij het omdraaien van het rijtuig. Dit kan dus in sommige gevallen kortsluiting opleveren.
Timo
-
Hallo Reinout,
Er is nu een koppeling die je sluitverlichting van je rijtuig/wagon regelt maar je wel al je rollend materiaal voorzien van deze koppelingen dus ook je locs en alle wagons/ rijtuigen voorzien van sluit verlichting. Je hoeft dan geen rekening meer te houden met wat is mijn laatste wagon want zodra je ontkoppelt neemt het een na laatste rijtuig de sluitverlichting over en je kan tevens overal waar jij wil ontkoppelen/koppelen dus geen ontkoppelrail meer nodig.
Ik heb dit gezien op Rail 2014 in Houten gezien bij Pi Committ. Koppelingen kosten dacht ik 14,90 per st.
Gr. Rob
-
Rob,
Moet je er wel bij vertellen dat je dan ook de bijbehorende (prijzige) decoders van T4T nodig hebt.
De koppelingen op zich doen niet zoveel. Die worden door de decoder aan gestuurd om op een willekeurige plek in de trein te ontkoppelen en geven de data door de trein door naar de volgende wagon.
Het is een mooi systeem, maar wel prijzig als je een grote verzameling ermee wilt uitrusten.
-
Rob: klinkt wel als een mooi systeem, maar ik heb elders ook al gehoord wat Remunj zegt: je moet helemaal over op het T4T systeem. En ik wil het nog wel een beetje standaard en betaalbaar houden.
Nou ja, standaard... Stroomvoerende koppelingen zijn ook niet standaard, maar da's tussen specifieke wagons in. Stroomvoerende koppelingen maken het wel weer makkelijker voor mij om toch op kadee koppelingen over te gaan: die hoeven dan alleen bij de lange rijtuigen aan de uiteindes van de trein. Ik zat toch een beetje in m'n maag met de grote afstanden tussen de rijtuigen bij kadee: het is geen kortkoppelmechanisme.
Reinout
-
Hoezo heeft kadee geen kortkoppeling ? Ligt er aan welke je neemt.
Ik gebruik # 17 Short Shank NEM 362 Coupler
of #18 Medium Shank NEM 362 Coupler
werkt perfect ;D
Eric
-
Echt kort koppelen kan alleen met starre koppelingen; kadee's zijn dat niet.
Je kan wel korte koppelingen nemen, maar als ik met m'n 303mm lang rijtuig door de wisselstraat wil gaat dat "dus" niet :-)
Gisteravond nog wat getest met kadee t.o.v. roco universal. Die roco mag dan de lichtst koppelende van de kortkoppelingen zijn, het haalt het niet bij een kadee. Gewetensnood, want een roco universal is handig omdat het ook met reguliere beugelkoppelingen koppelt en omdat je krois digitale koppelingen kunt gebruiken (wat me leuk lijkt voor de rangerende locs).
Reinout