BeneluxSpoor.net forum
Materieel => Materieelbespreking => Topic gestart door: daan2353 op 17 February 2014, 08:04:01
-
Als vervolg op de topics over rangeerbanen wil ik graag een topic openen gewijd aan rangeerlokkies.
Welke lok van welk merk is het mooist te regelen (analoog of DCC even erbij vermelden), hoe langzaam kan het modelletje en hoe is de aandrijving opgebouwd?
Persoonlijk graag een 5 polige motor, 1 of 2 grote vliegwielen en een flinke tandwielbak erachter. Liefst gecompenseerd chassis of andersoortig flexibele asophanging zodat er zoveel mogelijk asjes met de rails in aanraking blijven.
Roco 2400: Rijdt subliem, digitaal en analoog, stroomafname is ok, regelbaarheid keurig en digitaal tot onder waarneembare snelheid te regelen. Nadeel is dat het eigenlijk een te groot model is voor kleine rangeeremplacementen..
V60jes van Roco of Fleischmann ken ik niet. Ik heb op google gezien dat de Fleischmann over een goede overbrenging beschikt, maar wel een star chassis heeft, dus stroomafname kan een probleem zijn, zeker omdat er geen vliegwiel in zit..
De Roco v60 heeft een vliegwiel en de middelste as is verend (oudere modellen) dus dan zou de stroomafname beter moeten zijn. Vliegwiel en een 5 polige motor zouden ook moeten meehelpen aan fatsoenlijk rijgedrag, maar ik heb nog geen modelletje ervan (gehad)
De DHG500 van Trix is heel goed gelukt, jammer alleen van de magere trekkracht. Stroomafname is heel netjes, maar de basis is klein. Vliegwiel is dus erg effectief..
Fleischmann V100 is niet echt geschikt (daar rangeer ik nu mee) want door ruimtegebrek is de tandwieloverbrenging wel erg kort. Hierdoor kun je niet echt langzaam rijden. Liefst zou ik die op de hoofdlijn inzetten en een niet al te grote maar zeer goed werkende rangeerlok op het rangeerspoor willen hebben.
Kortom, waar rangeer jij mee en hoe bevalt dat?
Groet Daan.
-
Ik neem aan dat de stoomlocs afvallen?
-
De Hornby Class 08 is echt de mooiste rangeerloc die ik heb (zien) rijden.
Dit type heeft ook bij de NS gereden. 5 polige motor, twee vliegwielen. Rijdt zowel DC als DCC fantastisch!
Ed
-
V36 van Lenz, met automatische koppeling.
Loopt beter dan V60 van Roco.
Groet,
Tjalling
-
En de hippel? Standaard misschien niet de beste wat stroomafname betreft, maar ook dat is op te lossen.
Her en der op het internet wel info over te vinden. Aanpassingen in de wielophanging voor betere stroomafname. En een buffer capaciteit zodat de motor kan blijven werken ook als er toch eens stroomafname is.
De V36 van Lenz lijkt voor wat ik er van gezien heb ook heel mooi te rijden.
En als stomers rangeer ik nu met de DB74 van roco. Met digitale koppeling ingebouwd. Stroomafname op alle 4 de assen, dus rijd ook heel goed.
Roelco
-
indien wel stoom.
de "Beathe".van Fleischmann
loopt ongelofelijk mooi voor een tweeasser.
-
Ik vind die Fleischmann T3 's ook wel de moeite waard om te vermelden.
-
2400'en deden vroeger genoeg rangeerwerk en lokale bedieningen... Zie bijvoorbeeld de bediening in de Achterhoek in de 80'er jaren.
ESU heeft een hele mooie V60 die denk ik aan al je wensen voldoet. Hangt alleen een pittig prijskaartje aan...
-
Ben wel tevreden met de V60 van Roco (heb er 5), de Henschel van Ade is ook niet verkeerd, alleen op dit moment lastig te verkrijgen.
-
Hoi
De köf van Lenz of een trix V90?
bart
-
Hippel, bevalt mij prima. En natuurlijk de 2400 van roco. Zoals hierboven al geschetst, deed de 2400 veel rangeerwerk op lokale lijnen en bij de kleinere fabrieksaansluitingen. Wonende bij de voormalige tramlijn Groningen-Drachten, heb ik dit schouwspel vele malen gezien.
-
Deze wellicht:
http://www.bentinkmodelspoor.nl/diesellocomotieven/25487-eshop-diesellokomotive-v36-mit-kanze-4005575037532.html (http://www.bentinkmodelspoor.nl/diesellocomotieven/25487-eshop-diesellokomotive-v36-mit-kanze-4005575037532.html)
Met spoorse groet
Mart
-
De GP9 van Athearn Genesis rijdt boterzacht.
De SW's en GP's van Proto2000 rangeren ook heerlijk (totdat de tandwielen op de asjes breken... gelukkig makkelijk vervangbaar door degelijker exemplaren).
-
Hallo Daan,
Ik heb ook nog een idee. Het dieseltje uit de ( analoge ) startset 51144 van Roco. Een leuk locje en niet al te groot ( ik zag dat je op zoek bent naar iets kleins )
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Roco_locje_uit_set_51144_voorzijde_klein.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Roco_locje_uit_set_51144_voorzijde_klein.jpg)
Hier valt voor elke H0 spoorbaan wel iets leuks van te maken volgens mij...
mvg Ruud B.
-
Hoi
De köf van Lenz of een trix V90?
bart
Jammere van de V90 van Trix is dat ie te hoog op zijn hoefjes staat, waarschijnlijk een herriemotor heeft en de startsnelheid bij analoog bedrijf meer dan 10 km/u is. Om er dan mee te rangeren lijkt me niet zo´n succes.
Mijn G1000 van de Dortmunder Eisenbahn (Trix 22579) had hetzelfde, en zit dan ook niet meer in mijn collectie.
-
Dat de V90 van Trix iets te hoog staat, valt in de praktijk nauwelijks op. De loc heeft een uiterst stille motor en kan in digitaal bedrijf mooi kruipen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/003___kopie_17_2_14.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/003___kopie_17_2_14.jpg)
Een mooie en goed functionerende rangeerloc is ook de Flm stomer Br 81, die overigens wel iets gehorig is.
Groet,
Ruud
-
Ik gebruik daarvoor de Fleischmann Br363 (V60) nr 874226 digitaal.
(http://i.ebayimg.com/t/Fleischmann-H0-874226-Diesellokomotive-BR-363-NEU-/00/s/MzIwWDU0MA==/z/xvAAAOxyd8NSb-TH/$T2eC16hHJHMFHBE4DsldBSb-TG74Cw~~60_12.JPG)
-
de ty45 bevalt me wel goed, lekker zwaar, lekker veel wieltjes dus stroom afnemen doet ie wel.
(http://farm4.staticflickr.com/3807/10803328736_3b0e012c34_b.jpg) (http://www.flickr.com/photos/floris_dilz/10803328736/)
Ty45 379 (http://www.flickr.com/photos/floris_dilz/10803328736/) by Floris Dilz (http://www.flickr.com/people/floris_dilz/), on Flickr
nadeel: t modelleke is vrij zeldzaam... ;D
-
Wat mij betreft eentje met automatische koppelingen en realistisch geluid ;-)
-
Roco heeft ook een Frans 2-assig lokje in eemn startset gehad, jaaaaren geleden.
Had pendel-as en volgens mij ook een vliegwiel.
Groet,
Tjalling
-
Voor rangeerwerk of ophalen van losgeraakte wagons gebruik ik mijn totaal uitgewoonde en inmiddels overgespoten Roco 2200. Sinds ik de aandrijfveren (jawel) nodig had voor een betere loc en in deze afgeknipte penneveren heb geplaatst, ratelt het ding als een ouwe diesel, vooral bij lagere snelheid klinkt het geweldig. Geen sounddecoder nodig (y).
-
Om even helemaal off the topic te gaan, rangeerbewegingen gaan meestal helemaal niet zo zachtzinnig als veel mensen denken. natuurlijk zijn er uitzondering maar vaak is het vlot optrekken, laatste moment afremmen. Dat rangeerlocjes heel langzaam moeten kunnen rijden is dus niet altijd noodzakelijk. dat maakt het gamma "ideale" rangeerlokomotieven natuurlijk alweer een stukje groter ! (y)
-
nou ja om even door te gaan .... NS 8600 op basis van Fleischmann T3? ;D ;D :P :P
-
Dank voor de uitgebreide reacties (y)
Inderdaad niet al te groot, maar bv bijna 500 oude guldens voor een 3 assig Fleischmann lokkie is absoluut niet de bedoeling. Ik heb geen vast bedrag in m'n hoofd, maar e.e.a. wil ik wel graag een beetje in verhouding houden..
Zo'n klein Roco lokje uit de startset is een leuk ding, maar een v60 is ongeveer de afmeting die ikzelf in gedachten had. Daarnaast is het ook leuk om te lezen waar anderen mee rangeren en bv dat rangeren niet zo zachtzinnig gaat is voor mij ook een idee om even mee te nemen..
De V100 die ik nu gebruik begint echter met een flinke sprong bij het wegrijden als gevolg van te weinig vertraging in de tandwielbak en dat vind ik zelf niet zo geweldig. Zie je eerst de lampjes gloeien en dan ineens springt de machine weg.
Zo'n hippeltje is ook een leuk lokje, maar idd had ik al gelezen dat die dingen wat moeite hebben met stroomafname. Ook dat is nog te overzien / repareren dus. Een backup zit er bij mij echter niet in, want ik rijd niet digitaal. Vliegwiel(en) zijn dus van belang. Amerikaanse lokjes zijn daarin natuurlijk het summum, maat dat past weer niet zo lekker in Europa.. Ach ja, ik ben een zeur.. ;D
groet Daan.
-
Misschien ten overvloede:
Om te rangeren in jaren dertig stijl kun je natuurlijk niet om de Oersik heen.
Voor een Oersik die goed loopt en er ook nog uitziet zoals hij hoort te zijn, verwijs ik graag naar de topic: http://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=40920.0
Met vriendelijke groeten, WM
-
Amerikaanse lokjes zijn daarin natuurlijk het summum, maat dat past weer niet zo lekker in Europa.. ;D
oh, nee? (http://fewsfots.jalbum.net/THE%20SPOTTING%20YEARS/1987/index.html?autoload=image25)
-
@Wim, Schitterend modelletje, knap uitgevoerd! :-*
@dh3201, zoiets had ik ook een beetje in mijn hoofd mocht ik niets anders kunnen vinden. het moet ook een helling op kunnen, dus gewicht en trekkracht is ook belangrijk (voor mij dan)..
groet Daan.
-
Ben zelf zeer tevreden over m'n Piko 94.20. Digitaal maar "gewoon" analoog aangestuurd.
Gewoon heerlijk op lage snelheden en met 5 assen geen problemen met stroomopname.
-
Dank voor de uitgebreide reacties (y)
Inderdaad niet al te groot, maar bv bijna 500 oude guldens voor een 3 assig Fleischmann lokkie is absoluut niet de bedoeling. groet Daan.
Hoe kom je daar nou bij.
T3 ergens tussen de 50 en de 100 euro.
bouwkit ns 8600 nu 97,50
Heb hem hier nog niet gezien in SS kleuren.
de mijne is bijna klaar , nog een leiding van dat gaatje in de ketel en de ganghandel nog.
Te zien op Ontraxs bij Station Oosterbeek -Hoog/Rhenen
(http://www.mijnalbum.nl/groteFoto-OAD34G4Y-D.jpg)
-
Hoe ik daarbij kom dat een 3 assig lokkie bijna 500 ouderwetse guldens moest kosten?
Deze wellicht:
http://www.bentinkmodelspoor.nl/diesellocomotieven/25487-eshop-diesellokomotive-v36-mit-kanze-4005575037532.html (http://www.bentinkmodelspoor.nl/diesellocomotieven/25487-eshop-diesellokomotive-v36-mit-kanze-4005575037532.html)
Dat is dus voor mij niet echt een optie. 50 tot 100 euro is prima.. Dus een T3 kan ook..
groet Daan.
-
Ik heb altijd goede ervaringen met 3-assige rangeerdiesels gehad.
Van de Roco 5/600 heb ik diverse zelf omgeschilderde uitvoeringen (kleurstellingen/tijdperken). In groen tot jaren 80, geel/grijs tot in jaren 90, in RRF-kleurstelling tot nog niet zo heel lang geleden. En alle drie overal in het land te vinden geweest. Er zijn in de jaren 50 ook nog zusterlocs in Denemarken ingezet geweest, in Engeland en Australie zelfs nu nog.
De V60 "West" van Roco doet het ook prima, en is in Railion-uitvoering zelfs ook in NL in te zetten. Maar er zijn ook uitvoeringen voor Belgie, Noorwegen tot in Griekenland en Israel aan toe.
De V60 "Ost" van Gutzold/Piko is vergelijkbaar, met 4-assen zelf een betere stroomafname.
-
Dat de V90 van Trix iets te hoog staat, valt in de praktijk nauwelijks op. De loc heeft een uiterst stille motor en kan in digitaal bedrijf mooi kruipen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/003___kopie_17_2_14.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/003___kopie_17_2_14.jpg)
Ruud, dank je wel voor de opmerking over de V90. Ben nogal huiverig om een Trix-lok te kopen, ben naast de eerder genoemde G1000 nog een keer de mist in gegaan met een Trix Baureihe 152. Allebei lawaailoks met een veel te hoge startsnelheid. Nu noemde jij het kunnen kruipen bij digitaalbedrijf, heb je een idee hoe dat bij analoogbedrijf is?
-
De V60 "West" van Roco doet het ook prima, en is in Railion-uitvoering zelfs ook in NL in te zetten. Maar er zijn ook uitvoeringen voor Belgie, Noorwegen tot in Griekenland en Israel aan toe.
Artikelnummer Railion-NL `V60` = 62972
(waarvan Roco de treden geheel wit heeft gelaten terwijl dit alleen de zijkanten moeten zijn)
Noemde eerder dat ik 5 x een V60 had, zijn er 6:
63403: Mittelweserbahn (uitgebracht door Vedes)
63421 rood DB Cargo
46321 Orientrood DB AG
62970 blauw DB
63404 blauw Deutsche Bundespost
63426 oranje Deutsche Bundespost
Daarnaast nog een Ade Henschel (die met drijfstangen) in het blauw van ThyssenKrupp, een KöfIII in orientrood 63989, en een Brawa V15 in gifgroen van de WAB, 0369.
Mijn voorkeur blijft uitgaan naar de V60, 2-assige lokjes rijden net even wat minder soepel bij mij over de wissels. Op de wensenlijst staat nog een ADE-Henschel van de RAG (als die ooit komt) en de aangekondigde ÖBB 2067, liefst in de kleuren van Swietelsky.
-
@Arjan,
Ik weet niet precies hoe het werkt, maar sommige h0e lokjes van mij die digitaal waren, reden ook op analoog. Nou weet ik echter niet of een decoder op analoog gewoon de gelijkstroom doorlaat of dat de decoder dan toch gaat pulsen. Als de decoder ook hoogfrequente pulsen geeft bij analoog gebruik, dan kun je met een decoder een analoge lok ook fatsoenlijk leren rijden?? Misschien dat iemand in de techniek hoek daar meer verstand van heeft?
groet Daan.
-
Zo'n hippeltje is ook een leuk lokje, maar idd had ik al gelezen dat die dingen wat moeite hebben met stroomafname. Ook dat is nog te overzien / repareren dus. Een backup zit er bij mij echter niet in, want ik rijd niet digitaal. Vliegwiel(en) zijn dus van belang. Amerikaanse lokjes zijn daarin natuurlijk het summum, maat dat past weer niet zo lekker in Europa.. Ach ja, ik ben een zeur.. ;D
Overschat het effect van een vliegwiel bij een rangeerlocje nou ook weer niet... Rangeren gaat over het algemeen met lagere snelheden gepaard, en dan is het effect van een vliegwiel niet heel erg groot. Een goed rijdende loc is niet alleen afhankelijk van vliegwiel en ruime basis voor stroomafname, maar ook van een goed gelegde baan. Volgens mij kun je met de meeste hier genoemde locs zonder al te hoog prijskaartje prima rangeren: Roco Hippel, Roco V60, Roco 2400, Proto 2000 switchers e.d.
Voor rond de 80 euro kom je regelmatig een nieuwe 2400 van Roco tegen die in werkelijkheid voor veel rangeerwerk werd gebruikt. Prima rijeigenschappen en niet al te groot (hooguit paar cm meer dan een V60). Ik zou de zoektocht niet zo héél moeilijk maken... ;)
-
Ik heb zo'n 8062 rangeerlocje van Roco, met verende middenas. Ben ik heel blij mee.Dat ding kruipt echt zonder problemen over de wissels. Er steekt een Lopi 4 decoder in.
(http://farm8.staticflickr.com/7349/11666677003_f5eebb64d4_c.jpg) (http://www.flickr.com/photos/109395347@N06/11666677003/)
8062 (17) (http://www.flickr.com/photos/109395347@N06/11666677003/)
-
Arjan, geen idee hoe de startsnelheid van de V90 van Trix is. Ik kan me wel voorstellen dat je voorzichtig bent met Trix. Ben ik ook na wat mindere ervaringen - stroomafname en geluid zijn nogal eens niet wat je verwacht. Maar bij de V90 pakt het goed uit.
Groet,
Ruud
-
...Ik zou de zoektocht niet zo héél moeilijk maken... ;)
O, dat doe ik niet hoor, maar ik vind het ook leuk om te lezen waar anderen mee rangeren en waarom. Het kleine italiaanse Rocolokje bijvoorbeeld (uit de startset) kende ik nog niet.. Niet sterk genoeg voor waar ik hem voor wil gebruiken, maar wel een heel mooi klein snoepje van de week.. (y)
Als ik nou korte metten maak van dit topic, mis ik die dingetjes bv weer.. ;D
groet Daan.
-
Voor op de nieuwe modelbanen.
Een BR 261 "gravita".
Brawa heeft hem in model en ESU komt er ook mee.
En verder natuurlijk de al hierboven aangehaalde V90/ BR294.
-
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/de_ideale_rangeerloc.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/de_ideale_rangeerloc.jpg)
Was deze al genoemd? Analoog en kruipt over de baan. Athearn CF 7, koste 60 euro nieuw!
Mvg Gert-Jan
-
O, dat doe ik niet hoor, maar ik vind het ook leuk om te lezen waar anderen mee rangeren en waarom.
OK, in dat geval: Hiermee rangeer ik zo nu en dan:
(http://i1019.photobucket.com/albums/af320/en_voyage/Modelspoor/IMG_4985.jpg) (http://s1019.photobucket.com/user/en_voyage/media/Modelspoor/IMG_4985.jpg.html)
Een Ierse Baby GM (Class 141/181) van Bachmann/Murphy Models. Ik heb een zwak voor de Ierse spoorwegen in het algemeen en dit soort schattige dieseltjes in het bijzonder. Compact, zijdezacht rijgedrag en mooi gedetailleerd. Wel weer een crime om een decoder in te bouwen (alle hekwerken moeten los), maar verder rangeert 't fantastisch. Ik wil er wel nog andere koppelingen op, waarschijnlijk Kadees.
Die Italiaanse tweeasser vind ik ook wel een snoepje, hoor. Roco heeft ook een andere startset (http://www.tee-usa.com/store/product36569.html) uitgebracht waarin de loc in groen/gele kleuren van FS zit. De wagentjes die daar bij zitten, zijn bruin en ogen daarmee wat realistischer dan de bouwwagens in knalkleuren bij het gele locje.
Groeten, Geoffrey
-
Inderdaad is de baby GM een prachtig ding! De Athearn loks hebben een grote 5 poler erin met 2 enorme vliegwielen. Dan moet het wel heel raar lopen wil het niet zijdezacht draaien..
Sowieso hebben de amerikaanse loks vaak een veel betere aandrijving dan de europeese loks.
Zelf heb ik toch besloten om voor een roco v60 te gaan. Vooral omdat het onderstel van de trix DHG bevalt met alle verende wieltjes en de v60 dat ook heeft/ erin gebouwd kan worden. De beide assen die door de drijfstangen meegenomen worden kunnen beide vrij eenvoudig pendelend en verend gemaakt worden en de drijfstangen hebben "knikpunten" zodat ze niet klemmen.
Ook kan er makkelijker een andere motor / vliegwielcombi in gebouwd worden. Zelf denk ik dat een zo groot mogelijk vliegwiel toch echt nodig is, vooral om bij langzaam draaiende motor (zonder digitale aansturing) de poolovergangen soepel te laten lopen.. Maar of dat bij de roco anders moet zie ik dan wel weer. bron (http://www.stummiforum.de/viewtopic.php?f=2&t=53933)
Vanuit h0e weet ik dat digitaal een heleboel probleempjes rondom slechte motoren en aandrijvingen wegpoetst, maar ik vind digitaal de boel maskeren een beetje zoiets als vals spelen ;D
Groet Daan.
-
mijn voorkeur:
een BR V 15/23 van Brawa met DCC decoder, digitale koppeling en buffercondensator.
Enkele cm stroomloos geen enkele probleem en je er er op afstand mee ontkoppelen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/brawa_0362c.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/brawa_0362c.jpg)
-
Ook een mooie combinatie met digitale koppelingen.. Wat ik nou afvraag; bij digitaal lijkt het soms alsof het vliegwiel helemaal niks doet? Ik heb diverse h0e lokjes gehad die analoog heel soepel reden en digitaal als een kreupele..
Zou het zo kunnen zijn dat sommige decoders bij wegvallen van de stroom de motorpolen kortsluiten? Als dit zo is, dan zou dat een vrij stevige elektrische rem zijn en is daarmee elk vliegwiel meteen uitgewerkt..
Op de link die ik hierboven had staan, zijn een paar jijbuisfimpjes te zien van de lok met Faulhaber + groot vliegwiel en dat ding schokt nog steeds.. Er moet iets met die decoder zijn, want analoog kan dat gewoon niet. Een vliegwiel van die afmetingen kan niet zomaar stilstaan..
Natuurlijk kan een buffercondensator dat probleem prima oplossen en dan heb je echt alle voordelen van beide werelden in 1 lokomotief..
groet Daan.
-
oh, nee? (http://fewsfots.jalbum.net/THE%20SPOTTING%20YEARS/1987/index.html?autoload=image25)
Die Foster Yeoman no. 44 GM-EMD, rangeerloc by Thor Works / Merehead in Somerset, is 2e hands gekocht.
Met zijn verschrikkelijk goede betrouwbaarheid en beschikbaarheid, alsmede de slechte staat van de BR loks begin 80'er jaren, zorgde voor het ontstaan van de Class 59, nog steeds de sterkste diesel loc's in de UK.
Uit de Class 59 werd de Class 66 ontwikkeld, waarvan we het succes allemaal kennen.
En dat door die ene 2e hands rangeerloc.
Mvg, Michel
-
@Michel,
mijn 'oh, nee?' reactie was ook bedoeld om aan te tonen dat de bewering 'Amerikaanse lokjes best wel lekker in Europa passen', en zelfs beter functioneren dan Europese.
Dus niet alleen in model zijn Amerikaanse lokjes zijn het summum ;D ;D
En niet alleen zomaar Amerikaanse lokjes in het Europese, maar ook nog eens in het Europese met het kleinste profiel ;D
-
Dit zijn mijn rangeerloks:
- Een Oriëntrode bundesbahn V60 van Fleischmann. Is al een oudje.
- Een Railion NL (Zeeuws Vlaanderen) V100 van Roco (met geluid).
- Een ÖBB 1163 van Jaegerndorfer. Dit een elektrische rangeerlok.
Verder rangeert bij mij iedere lok soms wel eens zelf. Tot aan grote jongens als mijn LKAB IORE aan toe.
Overigens rangeren IORE loks in het 1:1 bedrijf ook zelf hun treinen.
Groet Peter,
-
Als je iets Amerikaans wilt, neem dan een TEM2 of hoe die dingen in Polen ook mogen heten. Dan heb je een jaren 40 Alco in een nieuw jasje, inclusief het motor geluid.
Sent from my Lumia 920 using Tapatalk
-
Hallo Daan,
Ik heb ook nog een idee. Het dieseltje uit de ( analoge ) startset 51144 van Roco. Een leuk locje en niet al te groot ( ik zag dat je op zoek bent naar iets kleins )
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Roco_locje_uit_set_51144_voorzijde_klein.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Roco_locje_uit_set_51144_voorzijde_klein.jpg)
Hier valt voor elke H0 spoorbaan wel iets leuks van te maken volgens mij...
mvg Ruud B.
Dan is dit...
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bnls_0.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bnls_0.jpg)
ook best mooi, vind ik zelf dan. ;)
Mvg,
Matthijs
P.S. Artikelno. is 51155
-
Voor mij deze lok. Vandaag net bezorgd.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC_0854_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC_0854_1.jpg)
M.v.gr.
Pieter
-
Oooohhhh :) (y)
Dat is inderdaad een leuk rangeerlocje, die heb ik begin jaren '90
bewonderd op het station van Innsbruck...
Die werd daar gebruikt voor het samenstellen van personentreinen
dat ging nog met afstoten, dan zag je een paar wagons rollen
over een wisselstraat
Mooie herinnering :)
Als ik zelf moet kiezen... ik heb meerdere rangeerapparaten,
niet allemaal met even goed rijgedrag ;D maar mijn Y8000 van Roco,
die al eerder is genoemd is een goeie....Ik heb ook een tm2/2/ van Bemo
een van de weinige noormaalspoormodellen van dit merk...
Mvg,
Tis
-
Begin dit jaar kon ik via een kennis een rangeerlocje overnemen.
Het betreft Rivarossi 1661, wat een SBB Em3/3 voorstelt.
Het locje werd gemaakt in 1989, toen ik nog niet eens geboren was!
Gelukkig kon ik hem aanschaffen voor een degelijke prijs.
Na hem (analoog, wegens niet digitaal voorbereid) rustig wat te roderen, rijdt het locje heerlijk zacht.
De loc had nog nooit (letterlijk!!) gereden en deed/doet het alsof het jaren niks anders deed..
Heel erg tevree mee!
Een foto'tje: (niet voor rood-gevoelige kijkers) ;D
(http://i385.photobucket.com/albums/oo299/hld5307/MAT_0462_zpsdff8d8cf.jpg)
MVG
Mattias