BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Modeltreinproblemen en -vragen => Topic gestart door: Mudhen op 09 February 2014, 16:51:06
-
Hallo allen,
Naar aanleiding van een aantal bouwdraden hier inclusief de bouw van mijn eigen baan 'Section Defilé' (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,49272.msg792316.html#msg792316) ben ik me af gaan vragen hoe het precies zit met ontsporende treinen. Gezien de 'tafelhoogte' van mijn baan ca. 2.00m bedraagt is een rondvliegende trein natuurlijk een doomscenario. Echter vallen mij wel een aantal zaken op en ben ik benieuwd naar jullie bevindingen, maar vooral ook ervaringen aangaande dit onderwerp.
Bijna iedereen is angstig dat zijn of haar vaak dure modellen een snoekduik maken richting tapijt of erger parket, zeil, plavuizen oid. Dus voorzichtig als we zijn adviseren we elkaar regelmatigh om de rails vooral niet te dicht bij de rand te leggen, want o wee als de trein (vaak juist) precies daar ontspoort!
En gezien ik bij mijn 'baan' geen andere keuze heb dan de rails over bijna de gehele lengte (20m+) op wèl maximaal(!) 11mm van de rand te leggen ben ik benieuwd of onze stelling wel zo waar is....
Confirmed, plausible, busted,....? ;)
Regelmatig zie ik namelijk baanontwerpen in een eerste stadium van fysieke ontwikkeling (open frame / ruwbouw) worden belegd met rails om daarna met veel enthousiasme de eerste treinen erover te jagen om het sporenplan te testen. Ook in de vakbladen wordt dat regelmatig geadviseerd, dus nemen we dat al snel aan voor waarheid en van elkaar over. Dit gaat natuurlijk wel volledig in tegen de stelling dat treinen (voornamelijk) ontsporen waar de rails te dicht bij de rand ligt (of onmogelijk verborgen). Of vergeet men erbij te vertellen dat er langs alle randen eerst vangrails worden bevestigd? Ik zie dat dan alleen nooit op foto's en of video's. Op zijn minst vreemd lijkt me.
Is het niet misschien zo dat we door een combinatie van nieuwsgierigheid, enthousiasme en onhandigheid zelf vaak deel zijn aan de ontsporing van een trein? En dan juist op een ondoenlijke plek, omdat wij ons zelf dan het minst kunnen beheersen....
Volgens mij valt het in de praktijk reuze mee hoe vaak er treinen zonder enige aanleiding 'airborne' geraken. Of er moet echt iets serieus aan de hand zijn geweest;
- rails niet goed gelegd
- onhandigheid van onszelf
- slecht functionerend materieel
- iets anders...
Ook zijn er natuurlijk vaak meerdere factoren tegelijk die een modeltrein doen ontsporen, maar ik vraag me dus af in welke verhouding het een en ander nou daadwerkelijk plaatsvinden. En het lijkt me leuk de ervaringen hiermee enigszins bij elkaar te hebben staan. En daarbij gaat het me specifiek om de gevallen waarbij er een ravijn ongeluk plaats vond. Ik ben benieuwd, heb het zelf gelukkig nog nooit hoeven mee maken X (fingerscrossed)!
Thanks -1-
-
Als een trein op een randspoor ontspoort, en in het ravijn duikt, dan onthoud je dat, omdat de gevolgen desastreus zijn.
Ontspoort een trein op het midden van de tafel, en blijft netjes rechtop staan, dan zet je hem weer in het spoor en vergeet je het voorval weer gauw.
Het is volgens mij dus vooral een kwestie van beleving. Omdat een trein die de tafel afduikt behoorlijk stuk is, denk je dat een ontsporing op de rand vaker voorkomt. Maar dat is gewoon niet zo.
-
Bij mij is er nog niets gaan vliegen.
Oorzaken tot nu toe:
-Troep op de baan.
- Verkeerd gemonteerde rails.
-Wissel openrijden en dan de andere kant op rijden terwijl er een wagon deels op de wissel staat
- Wagons met scheve wielen
- middelste as die niet of verkeerd schuift (drieasser kan met middelste as geen wissel open rijden)
- kort koppeling die niet wil meewerken.
Maar dat blijft meestal beperkt tot een boel geratel
Sent from my Lumia 920 using Tapatalk
-
Ik rij op de vloer, daar kunnen ze niet afvallen :P ;D
-
Mijn baan is 1,20 meter hoog en er is nog nooit een trein naar beneden gevallen, maar waar dat event.zou kunnen gebeuren heb ik latjes van 4cm hoog op de randen gemaakt!
-
Bij mij ooit een trein gaan vliegen. Niet goed opgelet, reed achter op een stilstaande loc in een onoverzichtelijke bocht. Trein werd geduwd, dus wagons breken uit naar buiten en storten over parallelspoor heen naar de vloer. Zeldzaam geval van pech. was de trein getrokken ,was er niets ernstigs gebeurt.
Voor de rest gebeurde de meeste ontsporingen op wisselstraten. Een combinatie van niet goed gelegd, wissels schakelen terwijl er toch nog een trein rijd enz. En bleef alles netjes op de tafel. ook al liggen sommige wissels ook bijna op de rand.
Als je de rails nauwkeurig legd, is er niet zoveel aan de hand. ook bij testrijden eerst langzaam, goed kijken naar je trein (onrustige loop)eb dan gaande weg de snelheid verhogen.
Ronald
-
Treinen ontsporen meestal als er mensen komen kijken naar je hobby. 50 proefrondjes rijden zonder problemen en dan komt mijn vrouw even kijken hoe het loopt, nou dus niet meer. Langs de sporen die niet echt zichtbaar zijn heb ik 3 cm hoge kunststof randen gemonteerd (Praxis) om te voorkomen dat ze vallen. Voordat die er zaten hebben 2 loks hier het leven gelaten en inderdaad, op het moment dat er vrienden kwamen kijken hoever ik was met de bouw.
-
Naast de hier voor iedereen wel bekende oorzaken, wil ik toch ook de zo nu en dan matige constructoe van fabrikanten noemen. Doorzakkende kortkoppelingmechanismen die bij duwbedrijf de koppeling tegen de wisseltongen laat stoten, is bij mij ergernis numme 1.
Jeroen
-
Mijn tafel is 80cm hoog en uit voorzorg heb ik een opstaande rand van 5cm over heel de baan. Kan dus niets gebeuren.
Wim
-
Toen ik nog bij mijn ouders woonde had ik mijn niet-dienstdoend materieel op een plank aan de muur op mijn slaapkamer staan met een plastic zijl tegen het stof eroverheen.
Op een dag besloot onze nieuwsgierige poes eens een sprong naar die plank te wagen met alle rampzalige gevolgen van dien; m'n Sprinter, een loc en enkele goederenwagons vlogen 1,60m naar beneden... :-[
-
Ooit een volledige trein het ravijn in laten rijden ivm een verkeerde wisselstand bij een wissel dat in de toekomst had moeten leiden naar een uitbreiding van de baan. Die uitbreiding was er op dat moment nog niet :-[ . Op wonderbaarlijke wijze heeft de gehele trein de val van een meter zonder blijvende schade doorstaan.
-
Over het algemeen zullen treinen de meeste kans op ontsporing hebben in te krappe bochten en soms bij wissels. Vaak heeft dit o.a. te maken met vuiligheid of een defect/verkeerde stand van de wissel of een te hoge snelheid. Proefrijden (vooral voor de bochten) is altijd goed om te doen. Verder ben ik van mening net als andere forumleden dat treinen niet sneller ontsporen bij de rand maar wel dat wanneer deze ontspoort de gevolgen ernstiger zullen/kunnen zijn. Een beveiliging (grotere afstand vanaf de rand of een randje) zal de modelspoorder vooral een veilig gevoel geven in plaats van dat het nodig zal zijn.
Gr SteeF
-
Bedankt voor jullie reacties en ervaringen! Geeft al een aardig beeld. (y)
Bij mij ligt de rails hoog en erg dicht bij de rand, maar (bijna) de hele sectie is enkelsporig en waar het inhaalspoor komt wordt er aan beide kanten extra ruimte gecreëerd en komt er waarschijnlijk aan beide zijden nog een verhoging / perron. Daarnaast wil ik de rails denk ik vrij houden van ballast of andere 'onnodige' zaken op die hoogte, dus het spoor blijft op die manier schoon en strak. Ook zal ik mijn uiterste best doen alles min of meer waterpas proberen te krijgen op spoorniveau. De bogen hebben een minimum straal van 80cm en de twee wissels een minimale radius (Tillig EW6 en IBW 934/534). Ik leg eerst een enkelsporig traject en ga dan analoog proefrijden met een goedkoop treinstel. Verwacht daarbij vooralsnog weinig tot geen problemen als ik de flexrails mooi op de rand kan krijgen.
-
In mijn jeugd had ik een trein op zolder. Om daar te komen moest je met een vijf-treden-huishoud-trap omhoog, luik open doen en dan naar boven klimmen. Natuurlijk gebruik makend van alle ruimte voerde de baan ook over de ruimte boven het luik. Niet goed opletten en rijdend op vol vermogen en ja een botsing. Uiteraard precies boven het openstaand luik. Gevolg: een flinke duikeling van enkele wagens naar beneden, stuiterend op de rand van het luikgat en toen 2,40 meter via de traptreden naar beneden en eindigend op de vloerbedekking. Gelukkig waren het de metalen Märklin serie 45XX wagentjes. Beetje rechtbuigen en klaar voor en volgende buiteling. Spreekt voor zich dat het luik in het vervolg gesloten werd :-\ ´t zal je nu maar gebeuren met dat kunststof spul. Bij de volgende banen toch maar een vangrail geplaatst. Lijkt wel niet maar tis wel beter voor je portemonnee.
Dirk
-
Beste mensen,
Modelspoorbanen aanleggen zoals je het wilt hebben, is niet voor iedereen weggelegd. Het vergt geduld, discipline en inzicht. Beetje bij beetje door verschillende opgedane ervaringen wordt deze manier van "werken" naar een hoger niveau getild.
Hedendaags hebben de locs een behoorlijke waarde gekregen en deze zullen niet zomaar worden vergoed door de verzekeringsmaatschappijen wegens ondeskundig gebruik of zelfs door overmacht!
Naar ik meen eisen de verzekeringsmaatschappijen toch een aantal veiligheidsmaatregelen om zulke ongelukken te voorkomen? Het is wel mooi om een modelbaan te bouwen, maar zonder ophoging van de randen o.a. is vragen om ongelukken....en neem van me aan dat het dan niet wordt vergoed.
Dus, het is wel leuk om hierover te kissebissen naar de oorzaken van ontsporingen. Uiteindelijk gaat het om het beperken van de schade die enigszins voorkomen had kunnen worden. Dus in plaats van zich te verdiepen naar de oorzaken, zouden jullie beter je eigen ervaringen met elkaar uit te wisselen.
En volgens mij is deze topic daar voor bedoeld.....?
-
Niet alleen beter voor de geldbeugel maar volgens mij ook voor je bloeddruk en je hart.
-
Ja, gewoon antiduiklatjes monteren. Ontsporen gebeurt nu eenmaal weleens en als dat bij de rand is kan de trein een duik maken. Hier toevallig twee keer met een Roco Blokkendoos gebeurd en dat zijn verbazende dingen. Ze vallen in tig onderdelen uit elkaar en als je de boel weer in elkaar gaat zetten blijkt dat er maar een paar onderdelen kapot zijn. De onderdelenservice van Roco deed de rest. (y)
Maar toch maar antiduiklatjes monteren.
-
Heb nergens anti duik latjes of vangrails, of hoe je ze ook maar wilt noemen. Die dingen hebben ook een nadeel, als er eens iets uit ligt kun je ook minder goed zien hoe die er weer op te krijgen, en waarom ze er daar nu eigenlijk uit gingen.
Want bij een goed gelegde baan hoeft er niets te ontsporen. Gebeurd dit wel ( en ja dat gebeurd bij mij ook wel eens, en inderdaad, meestal als er eens iemand komt kijken :( ) dan is daarvoor eigenlijk altijd wel een oorzaak te vinden. Iets op de rails wat er niet hoort. Een wissel verkeerd, of niet net helemaal omschakelend. Ergens iets bij de koppelingen niet goed. Zit niet goed, te kort gekoppeld waardoor buffers elkaar raken, te weinig bewegingsvrijheid naar de zijkanten.
Ook hier wel eens een trein die een 70 cm naar beneden viel op de grond. Zit een brug voor de deur, en als die open is wordt de rails er om heen vrij gemaakt van stroom, dus kunnen ze niet de afgrond inrijden.
Maar ja, als je dan aan het rijden bent, en 1 van de kinderen wil even naar binnen dan gaat die onder de brug door. Als ik het doorheb mag dat alleen als er niets rijd. Maar je hebt het niet altijd door, en als ze dan gaan staan onder de brug, waar net een trein op rijd, dan gaat het dus toch mis. Ach ja, kan gebeuren. Ook een roco model, dus de juiste onderdelen een keer weer bestellen, dan kan die zo weer mee rijden met de rest zonder blijvende gevolgen.
De rails netje leggen, en de snelheid aanpassen aan de situatie, net als in het echt, dan moet het denk ik altijd wel goed kunnen gaan. Als de mensen die er verder rondhangen dan ook nog goed uit kijken en geen gekke dingen doen dan heb je nergens last van.
Roelco
-
Het blijft altijd verbazingwekkend hoe de treintjes het voor elkaar krijgen om toch op een of andere manier de grond de vinden. Zo heeft onze clubbaan twee klimspiralen, beide voorzien van een rijdraad van dik koperdraad. De lussen zijn beide voorzien van een flexibele rand, maar doordat de rijdraad soldering was losgesprongen was deze achter een rookpijp van een ESU 215 gekomen van een van onze leden en natuurlijk precies waar de rand net niet helemaal goed was vastgemaakt, waardoor de dure loc 1,5 meter naar beneden dook. Ondanks dat de loc van metaal is was de schadepost groot......
-
Het blijft altijd verbazingwekkend hoe de treintjes het voor elkaar krijgen om toch op een of andere manier de grond de vinden.
Daar schijnt de zwaartekracht op een of andere manier voor te zorgen ::) :P
-
...ècht hè! Zwaartekracht is een bitch. Ze blijven helaas nooit zweven. ;D
-
Wel eens een trein van het plafond geplukt ;D ;D
-
Wel eens een trein van het plafond geplukt ;D ;D
vraag het eens aan Wubbo of André? Trains in space :-\
-
Ik heb ook een modelspoorbaan en ook daar onspoort wel eens een trein. De baan zit in een kast aan de muur circa 70 cm van de grond. Nooit de afgrond in, maar wel een keer een flinke klap. Mijn Talent boorde zich bij het station Waaldrecht in een paserende IC. Nu was de kast dicht op dat moment. Als ik met open kast had gereden hadden beide treinen de afgrond ingegaan op het zeil.
(https://lh4.googleusercontent.com/-BcAEq9neOVM/UqdygrYz17I/AAAAAAAAfC4/Xr0ppFh3_7I/w911-h683-no/20131210_205615.jpg)
Het ongeluk
Om een indruk van mijn baan te geven. Aan de muur met plexiglazen voorkant die afneembaar is voor onderhoud (bijvoorbeeld na ontsporing).
(https://lh5.googleusercontent.com/7CiGlLyb8H224-nbiar9kV4gUA8fuOgh0YZb91rz_vtp=w911-h683-no)
Modelspoorbaan Waaldrecht aan de muur
-
Langs de tafelranden heb ik ook acrylglasranden gemonteerd, maar berg- en brug trajecten op die manier beveiligen vind ik geen gezicht. Meestal wordt een evt. val wel geremd door bomen en andere obstakels, maar toch kan dat vervelend aflopen. Om nu het hele traject van hoge brugdelen en vanghekken te voorzien is ook geen gezicht. Dus inderdaad de rails zo netjes mogelijk leggen en rijden met aangepaste snelheid.
-
'Leuk' om jullie ervaringen te lezen. Wat me dus wel gelijk opvalt is dat het tot nu toe altijd een fout betreft van de bestuurder en treinen dus nooit zomaar van het spoor springen. Dat vind ik een fijn vooruitzicht. Heb nu driekwart van de baan liggen en (al zeg ik het zelf) het is nagenoeg een perfect traject. Daar moet ik echter wel bij vermelden dat de wissels nog niet liggen ;) ;D
Wel kan ik al de eerste ervaringen met jullie delen. Momenteel pendelt er een Mehano SNCF 70000 rond uit de set van mijn zoon; op volle snelheid met mijn twee Silberlingen en een Aüm, zowel vooruit als achteruit. En er is tot op heden nog *fingers crossed* niks geks gebeurd!
Zo direct wisseldecoders bestellen en dan komedn weekend hopelijk het traject maar eens afronden...
-
Hallo Sebas,
Ik heb op de beurs in Rijswijk een lok gekocht, en die op mijn baan laten rijden. Alles ging goed.
Bij het zesde rondje is deze lok ontspoort, oorzaak niet eenduidig, vermoedelijk een fout in het voorloopdraaistel.
Het resultaat: een val van 60 cm waardoor de kap gescheurd is.
Jou baan lijkt geweldig, maar het is wachten op de eerste trein die vliegtuig wil worden.
Groet,
Tjalling
-
Dan doe ik dus binnenkort ook aan modelvliegtuigen Tjalling ;D
Nee hoor, dat is ècht te stoer. Ik kijk zeer goed uit en neem alleen materieel waar ik 99% zeker van ben. De plekken bij de wissels worden sowieso voorzien van beveiliging. De rest laat ik nog even over aan de testfase met zeer goedkoop materieel. We zullen zien... ;)
-
(https://lh4.googleusercontent.com/-BcAEq9neOVM/UqdygrYz17I/AAAAAAAAfC4/Xr0ppFh3_7I/w911-h683-no/20131210_205615.jpg)
Het ongeluk
(y) Het gevolg van koperdiefstal door criminele "Mertens"? Een interpretatie van het ICE-ongeluk in ? bij Zevenaar...
Maar ik ben blij voor jou, dat er geen grote schade was!
Frans