BeneluxSpoor.net forum
Wat zijn we aan het bouwen? => Banen of diorama's => Topic gestart door: tooltinus op 04 February 2014, 20:34:04
-
Hallo allemaal,
Ik heb een vraag.
Ik heb bezig met een kleine baan op te zetten, 1,80 bij 1,40. Doordat ik erg weinig ruimte heb is de grondplaat opgehangen aan het plafond met een katrollensysteem. Als ik hem niet gebruik hijs ik hem omhoog.
Nu moet dus al het materiaal wat ik gebruik zo licht mogelijk zijn. En hierin zit de uitdaging. Ik heb een ophaalbrug gekocht en moet dus op en afritten bouwen. Van welk materiaal kan ik dit het beste doen? Ik zie overal heel veel plaatmateriaal enzo maar dit word al gauw te zwaar denk ik.
Ben benieuwd naar jullie ideën!
Groetjes, Martin
-
Roofmate / Styrodur..
-
Ik zie overal heel veel plaatmateriaal enzo maar dit word al gauw te zwaar denk ik.
Hangt er vanaf wat voor plaatmateriaal. Als je b.v. 4 mm dik triplex neemt, dan valt dat erg mee.
-
De optie van Martin biedt je de meeste flexibiliteit.
Met triplex van 4 mm kun je hele sterke bakken maken, die weing wegen, als je in 3 dimensies blijft denken.
Groet,
Tjalling
-
Het kan misschien ook nog wel met piepschuim als je dat in de juiste vorm zaagt en dan glad schuurt,kom je ook een eind in de buurt denk ik.
Of anders eventueel proberen met purschuim ??
-
Dun triplex.
ik heb een complete spoorhelix uit 4mm triplex. Weegt haast niks, buigt lekker spoepel en is toch sterk genoeg. Wel even wat steuntjes erbij, maar die heb je toch al nodig om je spoordijk vorm te geven.
Hendrik Jan
-
Hey allemaal.
Bedankt voor de reacties. Had de notificatie niet aanstaan vandaar mijn late reply.
Ik zat zelf ook al een piepschuim te denken.
Heeft iemand een idee hoe ik dit het beste in vorm kan krijgen? De op en afrit lopen namelijk in een bocht.
Groet, Martin
-
Piepschuim en Roofmate/ Styrodur kun je in vorm snijden met een broodmes of een hobby-mes (zo'n dik afbreek mes).
Piepschuim geeft wel een enorme hoop rotzooi en is niet zo sterk als Roofmate/ Styrodur.
Als je het materiaal nog moet kopen, zou ik GEEN piepschuim kopen.
Groet,
Tjalling
-
Zoals Tjalling al zegt met een scherp mes de grove structuur uisnijden en daarna eventueel met schuurpapier glad schuren en verder in vorm ;)
Owjah,piepschuim geeft inderdaad een bende,met roofmate/styrodur kan je afhankelijk van de dikte meerdere laagjes op elkaar plakken zodat het zo hoog word als je zelf wilt,en dat is in elk geval steviger dan piepschuim (y)
-
(https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRBG5WJWAfVfWgiU2fnkG10wbqQfD9Wp90Qp4Eg80Yp3VlqKXb0)
-
http://woodlandscenics.woodlandscenics.com/show/item/ST1412
-
Bedankt voor jullie reacties.
Ziet er mooi en handig uit Han, heb je ervaring met het verwerken van dit materiaal?
Mvg. Tinus
-
Zagen of snijden van piepschuim geeft een hoop rotzooi en piepschuim brokkelt wat af. Je kunt ook een apparaat kopen/maken met een ijzerdraadje dat in verbinding staat met een batterij. Je snijdt dan als het ware als een warm mes door boter. Ik weet niet hoe dit officieel heet: smeltdraad?
-
Zagen of snijden van piepschuim geeft een hoop rotzooi en piepschuim brokkelt wat af. Je kunt ook een apparaat kopen/maken met een ijzerdraadje dat in verbinding staat met een batterij. Je snijdt dan als het ware als een warm mes door boter. Ik weet niet hoe dit officieel heet: smeltdraad?
Deze is professioneel: Proxxon Micromot THERMOCUT 12/E Heißdraht-Schneidegerät 60 W 27 082. Gevonden bij Conrad.at D'r zijn wel meer fabrikanten. Volgens mij had Noch ??? er ook eentje. Hier nog eentje HSGM STYROPOR-SCHNEIDEGERÄTE type Typ HSGM-STYRO-CUT 140 van HSGM Heissschneide-Geräte und –Maschinen GmbH Mail: info@hsgm.com http://www.hsgm.com/hsgm/hsgm23.htm
Ikzelf heb een heel oude strijkijzer open gehaald. Het verwarmingselement van die oude dingen bestaat nog uit een weerstanddraad. Dat zit ook in een föhn en straalkacheltjes dus daar kun je het ook uithalen. Stukje op lengte knippen en aansluiten op je transformator (wisselstroom). Het draad wordt warm of loeiheet als je een te kort stuk gebruikt of teveel spanning op zet. Even zoeken naar een geschikte lengte en aantal volts om goed mee te kunnen snijden. Dat afstellen van de stroomsterkte moet ook want anders ' denkt' je transformator dat er kortsluiting ontstaat en slaat deze telkens af.
Dirk
-
Op zichzelf mag de opbouw best een beetje zwaar zijn mits je de juiste verhouding katrollen maar neemt. Een simpel natuurkundige berekening van de hoeveelheid en diameter schijven kan je met je pink nog 100kg omhoog trekken.
Natuurlijk dient je plafond wel een te kunnen houden.
-
Je moet ook rekening houden met het gewicht van je treinen. Vooral oude Fleischmann locs kunnen behoorlijk zwaar zijn, en dat mag niet tot doorzakken van de oprit leidden
Sent from my Lumia 920 using Tapatalk
-
Dat met die "smeltdraad" vind ik ook wel een goed idee. Had er al eens vaker gehoord.
Ik zal eens verder gaan speuren hierop.
@noordpool: de katrollen hangen al, en je kan het best makkelijk naar boven trekken maar ik wil voorkomen dat het straks te zwaar word voor de bevestiging in het plafond. En een en ander moet natuurlijk ook een beetje in evenwicht zijn als ik de plaat ophijs.
Bedankt voor jullie reacties.
Mvg. Martin
-
Als je enkelvoudige katrollen gebruikt moet je er wel op bedacht zijn dat aan het plafond het dubbele gewicht komt te hangen.
-
????
-
(y) ja Klaas, dat is een na-denkertje ;D. Om met een enkelvoudige katrol 10 kg op te trekken, moet je minimaal met 10kg trekken voor het voorwerp begint te bewegen. Dus aan de ophanging van de katrol komt dan al een kracht van 2x10kg ;) ;D.