BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: SBBcargo op 26 January 2014, 17:30:09
-
Forumleden,
Ik rij digitaal, maar koop ook analoge loks die ik van een decoder voorzie. Voordat ik er een decoder inprik test ik de lok eerst analoog. Hiervoor gebruikte ik mijn oude Trix-trafo. Gisteren bleek dat er geen 12V meer uit kwam. Ik heb nu nog een adapter van Roco die 12V DC levert. Om niet teveel kosten te hoeven maken had ik bedacht om de 12V te regelen middels een potmeter. Geen moeilijke schakelingen, want het is maar voor test doeleinde.
Nu mijn vragen:
1. hoe groot moet de potmeter zijn (aantal ohms),
2. wat voor soort potmeter moet het zijn (logaritmisch, sequentieel),
3. volgens welk onderstaand schema moet ik de potmeter aansluiten.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/ScreenShot027_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/ScreenShot027_1.jpg)
Marius.
-
Beide schakelingen zijn gelijkwaardig. De bovenste, met de extra aansluiting, zorgt er alleen voor dat het circuit niet onderbroken wordt als de loper het contact verliest.
Overigens ga je met zo'n schakeling de stroom regelen, niet de spanning.
-
Vraag het eens aan het COC ;D
-
En het gaat niet zomaar werken. De stroom die er gaat lopen is namelijk niet heel klein. Je zult dus een vrij forse potmeter moeten pakken (veel watt). Maar ook die zullen best warm worden en zullen het niet heel erg fijn vinden om kortgesloten te worden. Je kunt beter een spanning sturing maken. Een simpele LM317 voeding zou voldoen. Om hem meer kortsluitvast te maken zou ik ervoor een stroombegrenzer met een LM317 plaatsten van 1A. (Of met een aantal standen 100mA, 250mA, 500mA en 1000mA bijvoorbeeld.) Dit is alleen wel meer werk. Het simpelste is denk ik om een regelaar uit een startset te halen. Meer dan een potmeter met genoeg vermogen hoeft het niet te kosten.
Timo
-
Ik zou gewoon een tweedehands trafo kopen.
Ben je sneller en beter af.
-
Ik zou het gewoon niet doen. Een potmeter van 3 tot 5 Watt (die ga je minimaal nodig hebben) is prijzig.
Daarnaast gaat je regelgedrag enorm achteruit. Een weerstand waar stroom doorheen loopt zal een spanning over die weerstand opleveren. Hoe hoger de stroom door die weerstand, hoe groter die spanning zal worden.
Je regelgedrag zal dus waarschijnlijk een hele tijd 'niets' zijn en dan het laatste beetje ineens een beetje regelgedrag, allerminst betrouwbaar omdat vuile rails en een daardoor stilvallende loc een hoge startstroom voor de loc oplevert. Die komt, vanwege spanningsval die dan toeneemt, slechter op gang.
Niet doen, gewoon een trafo kopen.
-
gewoon gelijkstroomtransfootje kopen van lima voor max 5 euro.Of nog goedkoper : een 9 volt batterij.