BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Falcon10 op 08 January 2014, 19:11:10
-
Ik ben aan het overschakelen naar digitale gelijkstroom.
Veel analoge locs, maar nog geen digitale.
Eerstvolgende aankoop zijn dus digitale decoders voor in de locs in te bouwen.
Momenteel gebruik ik gewoon een Roco Multimaus voor aansturing, in de toekomst wordt dat waarschijnlijk een Intellibox.
Op zich moeten de decoders niet zoveel functies hebben : voor en achterverlichitng schakelen, en denk eigenlijk dat dat het zowat is momenteel. Geluidopties ben ik niet zo tuk van, dus hoeft totaal niet. Geen idee welke andere functies verder mogelijk/nodig zijn op een gewone loc.
Verder wil ik wel optrek en afremvertraging kunnen instellen.
Nu heb ik ondertussen al begrepen dat er verschillende soorten decoders zijn, DCC, Motorola etc, en eerlijk gezegd zie ik daar door de bomen het bos niet meer. Ik zou gewoon een decoder willen, die bovengenoemde dingen kan, en dus met een Roco Multimaus en Intellibox kan werken. Merk is niet zo belangrijk ( ESU/Uhlenbrock/... ), maar natuurlijk betaal ik liever 40 euro ofzo, ipv 80 per decoder, vooral aangezien ik toch wel een 30 tal locs ga moeten digitaliseren.
De meeste locs die ik heb zijn van Roco, en hebben zo al een 8pins voorziening voor een decoder in te prikken.
Welke decoder zou ik best aankopen ?
Bedankt alvast voor jullie feedback.
-
Ik ben aan het overschakelen naar digitale gelijkstroom.
Das knap want dat bestaat niet ;D
Het is OF digitaal OF gelijkstroom.
Wat jij bedoelt is 2 rail digitaal (y)
Bij digitaal staat er een blokspanning op de rails.
Als je met een MultiMaus werkt kun je je beperken tot DCC decoders. Motorola spreekt de MM namelijk niet.
Als je niet teveel eisen stelt aan de mogelijkheden kun je beginnen met de LokPilot Basic.
Een leuk geprijsde decoder met standaard lichtfuncties en verder niet veel toeters en bellen.
-
Voor 40 euro koop je de betere p0rn onder de decoders.
tip, koop ze een voor een en af en toe een van een ander merk, voor je alle locs omgebouwd heb, weet jij dan wel welke decoders bij jou rijstyle en wensen passen.
E$U vind ik helemaal top, zowel de basic als de loksound's
-
Ik heb vrijwel op alle loc van mij de ESU en ben daar zeer te spreken over
Wim
-
Dag Falcon,
ESU Lokpilot is in de meeste Roco loks gewoon inprikken en werken. Mocht je andere functies ambiëren zoals op afstand bestuurbare koppelingen dan kan je ook een gewone lokpilot 4 nemen, deze hebben extra functie uitgangen. Ook kan je functieuitgangen gebruiken om rangeerseinen en zo te tonen of schakelbare sluitseinen.
Veel plezier :)
Mvg,
Robert
-
Neem gewoon de lokpilot basic (€17) of de uhlenbrock 76320 (€15) dan kan je ze voor weinig geld ombouwen
-
Lenz maakt ook goede decoders hoor! Niks mis mee. Vooral de Silver Direct vind ik een uitkomst. Geen gefrut om de draadjes weg te werken. (y)
Marius.
-
Falcon,
welke decoders je ook neemt vergeet niet te noteren welke decoder je in welke loc hebt ingebouwd in verband met programmeren. Zelfs binnen eenzelfde merk - ik heb dat bij Lenz silver decoders ervaren - kunnen na verloop van tijd de waarden in bepaalde CV's gaan verschillen en dat is van belang als je met wat meer ervaring waarden wilt gaan wijzigen (mapping).
Knar46
-
Iedereen blijkbaar heel happy met de ESUs :)
Als ik het goed begrijp is dat de ESU 54610, welke de Lokpilot V4 is of de ESU 52690, de Lokpilot Basic.
Iemand die me kan vertellen wat het verschil is ( buiten in prijs dan een 5 tal euro ) tussen die 2 ?
Van wat ik zo snel kan zien op de ESU site is kan de basic maar tot address 119 geprogrammeerd worden, dus vanaf 120 locs geeft dat problemen. Verder lijkt alles hetzelfde denk ik, niet ?
-
De lokpilot kan ook tot adres 9999 geprogrammeerd worden. Net als de LoPi 4 dus daar geen beperkingen.
In de mogelijkheden zitten de verschillen.
Zoals de naam al aangeeeft is de Basic heel beperkt in zijn instelmogelijkheden.
De Lopi 4 heeft meer functieuitgangen en heeft uitgebreide functiemapping mogelijkheden.
Om te beginnen zou ik eerst een Basic nemen. Voor normaal gebruik (rijden en standaard verlichting) meer dan voldoende.
Wil je later meer mogelijkheden kan je er altijd nog een LoPi 4 inprikken 8)
-
Ook rijtechnisch is er wel verschil. De Basic doet het goed in soepel rijdende modellen met middenmotor en cardanaandrijving. Zeg de gemiddelde Roco draaistelloc. Bij wat lastiger motoren zijn wat meer motorinstelmogelijkheden wel prettig. Bijvoorbeeld bij de oude Fleischmann rondmotor.
-
De maximale motorstroom van de Basic vind ik met 0,7 A aan de krappe kant voor een H0 loc.
En als je ook sluitseinen apart wilt kunnen schakelen, lukt dat met de basic niet zonder hulpschakelingetje. Deze heeft namelijk maar drie functieuitgangen, twee richtingafhankelijke (licht voor en achter) en een vrij te gebruiken.
Mede gezien de door Henk aangegeven beperkingen in de motorinstelmogelijkheden zou ik dan ook een paar euro meer uitgeven voor een volwaardige decoder en de Basic links laten liggen.
Zelf gebruik ik een mix van diverse decoders. Momenteel gaat bij mij de keuze tussen Lokpilot 4 en Zimo MX630, waarbij ik een lichte voorkeur heb voor Zimo.
Mits goed ingeregeld, merk ik in rijgedrag geen verschil tussen die twee, maar ik vind de Zimo wat makkelijker te programmeren. Maar dat is uiteraard persoonlijk.
Huub
-
Ik ben/was niet zo blij met de ESU die ik had. Ben ook begonnen jaren geleden, en heb toen verschillende merken geprobeerd. Beetje naar de prijsjes kijkend. Maar op moment zit er bijna alleen maar LENZ in. Enkele loks die al digitaal waren zoals wat geluid loks zit wat anders in. Maar bij mij, ook met roco MM, bleken de LENZ decoders het meest stabiel te werken.
En ben er nu, jaren later nog altijd tevreden mee. Type LENZ decoder is wel veranderd, op moment vooral de Lenz standard+ er in. Al zijn bij de andere merken de ontwikkelingen ook doorgegaan, en zijn mijn ervaringen met die oudere versies niet meer relevant voor de huidige generatie ESU's
Naast de standaard verlichting kan cabine verlichting ook nog een leuke toevoeging zijn. Of rook generator als je stoom rijd. Ook drijfwerk verlichting is in dat geval een mogelijkheid.
Groet,
Roelco
-
De Basic is voor de meeste treinmodellen meer dan genoeg. De meeste modeltreinmotoren trekken ca 200- a 300mA. Met twee gloeilampjes erbij (normaal eigenlijk maar één) zou ik zeggen 400mA. Soms zitten er geen gloeilampen in maar leds. Rookgeneratoren zijn wel grote verbruikers.
-
Ik sluit me bij Henk aan. De ESU Basic is niet altijd je van het. Ik heb bij een paar clubgenoten een Basic in een Piko Hondekop (H0) gezien, en daar werd ik op zijn minst niet vrolijk van. Als je dat vergelijkt met de Lopi 3 die ikzelf in mijn Piko hondenkoppen heb zitten, is dat een enorm verschil. Met name het (niet) soepel optrekken en afremmen valt op. k zou daarom toch meteen voor een echte 4, en liefst een 3 gaan, alhoewel die laatse niet meer gemaakt wordt.
Marco
-
De decoderdiscussie is al vele draadjes lang en vele malen hier gepasseerd.
Niet elke lok reageert even fijn op niet elke decoder. Dat kan een kwestie zijn van nechanische/ electronisch oorzaak maar ook een kwestie van smaak qua afstellen.
Soms, heel soms zie je in de vakbladen een test van een lok met verschillende soorten/merken decoders en hoe die zich tot elkaar verhouden.
-
hier allemaal omgebouwd (M,Piko,roco enz) met Esu lopi of loso en locs rijden perfekt.Enkel de M full sound en MFX origineel blijven behouden.Maar die rijden dan ook heel mooi met een fijn geluid.
-
Het is en zal altijd een terug kerende vraag zijn,wat is het beste.
Hier zijn het op een enkeling na allemaal Flm locs en die zijn allemaal voorzien van een Keuhn t125 zonder stekkert.
Ik had een esu decoder aangeschaft voor bij mijn brawa kofje,maar dat was (vind ik) een ramp.
Dus die werd ook al snel omgewisselt voor een keuhn decoder.
Afijn afhankelijk van de grote van je portemonnee en wat je allemaal wilt met een decoder is t uiteindelijk een kwestie van persoonlijke smaak.
En dat zal je dus zelf moeten proberen om uit te voglen waat voor jouw "de beste" keus is ;)