BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: maclion op 28 December 2013, 21:26:48
-
Ooit digitaal begonnen met een Lenz (DCC) centrale en Lenz decoders.
Al snel ontdekte ik dat de Zimo decoders minder ruimte in beslag namen, meer moeglijkheden boden en dus stapte ik over.
Toen de dichtsbijzinde treinenwinkel in de regio waar ik woon zijn deuren definitief sloot, moest ik mijn heil elders en flink wat kilometers verder zoeken. Daar hadden ze de zeer ruime keus uit ESU, ESU en ESU decoders.
Noodgedwongen ging ik daarom met dat merk aan de slag. Hoewel de prijs een heel stuk vriendelijker uitviel, vielen de prestaties van de ESU decoders me toch niet tegen. Het enige echte nadeel zat hem in de afmetingen: weer net iets groter dan de Zimo's.
In de meeste gevallen lukte het me uiteindelijk toch om een plek voor de ESU's te vinden.
Door de jaren heen ontwikkelde ESU zich tot een algemeen geaccepteerd decodermerk, dat van fabriekswege zelfs toepassing vindt in het rijdend materieel van grote en minder grote merken zoals Roco en Artitec.
Dan komt de LoPi4 met nog weer meer mogelijkheden. Maar wat is dat nu? Het lijkt wel of mijn DE1 en DE2 (beide met door Artitec geplaatste en ingeregelde LoPi4) op de 2% hellingbaan naar en van mijn schaduwstation wat schokkerig rijden.
Op het vlak liggende zichtgedeelte van mijn baan loopt alles echter soepel, dus besteedde ik er geen aandacht meer aan.
Onlangs kocht ik een tweetal MAK G 1206 modellen van Piko en bouwde daar gewoontegetrouw (en met enige moeite) een ESU LoPi4 in. Wat dat voor rijgedrag oplevert met de standaard CV-waarden is op dit forum al eerder besproken. Velen besteedden net als ik uren aan het zoeken naar de meest geschikte configuratie. Maar echt mooi gingen de loc's niet rijden. Vooral bij de zeer lage snelheden, waarvoor de LoPi4 juist extra CV's heeft gekregen, stelde de combinatie teleur.
Uiteidenlijk heb ik maar eens de "CV54 op nul en de F1 tip" toegepast. En dat leverde na 3 keer toepassen met steeds wisselende rijrichting een acceptabel rijgedrag op, ook bij rijstand 1 en 2.
Het rijgedrag van de LoPi4 blijft bij die zeer lage snelheden echter waarneembaar minder soepel dan met de Zimo's.
Mijns inziens heeft de extra regelmogelijkheid voor de lage snelheden in de LoPi4 ook voor extra onhebbelijkheden gezorgd.
Op de hellingbaan lijkt de regeling immers ook bij de DE1 en DE2 niet geheel soepel te verlopen.
Zijn er meer LoPi4 gebruikers met soortgelijke ervaringen?
Ik geef toe dat ik nog lang niet alle mogelijke aanpassingen heb uitgeprobeerd, maar een van de argumenten waarom mijn huidige hofleverancier ESU decoders verkiest boven de Zimo's, was de eenvoud waarmee de ESU's te programmeren zijn. Dat argument lijkt me nu niet meer van toepassing.
De andere argumenten die mijn leverancier voor ESU aanvoert kan ik nog steeds bevestigen: ze zijn vrijwel overal te koop en de sporadisch voorkomende garantiegevallen worden zeer tolerant afgehandeld.
Gaarne jullie menig, de LoPI4 is nu lang genoeg in omloop om daar een goed beeld van te kunnen vormen.
Vriendelijke groet,
Martin
-
Martin,
Jouw ervaring kan ik met Piko loc's onderschrijven. ik heb diverse Mak 1206 en BR 189 van piko en allemaal hebben ze wel een of meerdere snelheidsstappen waarbij ze onrustig rijgedrag vertonen. Ik beschrijf het maar als zwabberen tussen 2 snelheden die dicht bij elkaar liggen. het lijkt wel of ze onregelmatig iets sneller en dan weer iets langzamer gaan. Dit treedt bij mij niet op bij een zelfde snelheid bij alle loc's maar schijnbaar willekeurig. Als ik de regeling aanpas (trial and error) dat dit gedrag bij een decoderstap weg is, dan zit komt het weer bij een andere decoderstap terug.
Ik heb 1 loc van trix welke ook hetzelfde doet.
Alle overige loc's met lopi 3 en lopi 4 rijden goed.
Laatst op een beurs een piko 189 met uhlenbrock decoder gekocht (deze was goedkoper als een zonder ??? ) Hier heb ik dit gedrag nog niet geconstateerd, maar ik heb deze loc ook nog niet uitgebreid op de baan aan de tand gevoeld.
Mijn voorlopige conclusie is : Piko en lopi 4 liggen elkaar niet echt, zonder 1 van beide de schuld te geven of slecht(er) te noemen.
Ik wil nog proberen om wat oude lopi 3's uit oude roco's te wisselen met lopi's 4 uit piko's en dan te kijken wat het resultaat is. anders toch overgaan op een ander merk voor piko's en andere loc's die mogelijk last hebben van dit verschijnsel.
Ronald
-
Herkenbaar verhaal, waar hier op het forum al vaker over geschreven is.
In het algemeen bevallen de Lopi4-decoders mij een stuk slechter dan de Lopi3 - en dat is niet alleen een persoonlijke ervaring. Dit geldt voor allerlei typen locs van allerlei fabrikanten. In sommige gevallen ben ik teruggegaan naar Lenz Silver- of Gold-decoders en daarmee rijden de locs vlekkeloos. Zimo heb ik recent nog niet geprobeerd.
Groet,
Ruud
-
@Martin: heb je een lokprogrammer zodat je ook de firmware updates voor de decoders kunt uitvoeren of laat je de firmware voor wat hij is? De update software voor de Lokprogrammer voorziet de aangesloten decoders nl ook van een firmware update. Vaak verhelpt zo'n update nog weleens het een en ander.
Verder kan ik er niet over mee praten daar ik alleen ca 30 lopi's heb en dus niet kan vergelijken ;).
-
@Ronald: Ik heb ook nog niet het vertrouwen verloren in ESU of in Piko. Mijn hoop was vooral gevestigd op andere gebruikers die dit probleem al veel eerder zijn tegengekomen en inmiddels al een slimme oplossing hebben gevonden.
Als tussenoplossing heb ik op dit moment een (lekker goedkope) Uhlenbrock 76320 in mijn beide Piko's. Het resultaat daarvan is dat de Portfeeders loc al erg goed rijdt, de ACTS-loc met zo'n zelfde decoder schokt echter nog wel bij de eerste twee rijstanden.
Een LoPi3 gaan testen in de G1206 van Piko vind ik wel een aardige suggestie; er lopen bij mij ook voldoende treinen met een LoPi3 om eventueel al mijn nieuwe G 1206 aanwinsten te kunnen voorzien.
@Ruud K: Dat er meer gebruikers zijn die de LoPi3 prefereren boven de 4, had ik ook al van verschillende kanten begrepen en niet alleen bij Piko loc's. Daarom lijkt het me zeker de moeite waard om een LoPi3 uit één van m'n andere loc's te slopen en in de Piko's te gaan uittesten. Overigens ben ik wel benieuwd naar de reactie van ESU zelf als er zoveel gelijk gestemden zijn over het wat tegenvallende functioneren van de LoPi4.
@ Ruud NS: Nee ik heb geen programmeermogelijkheid voor een firmware-update. Maar ik zal zeker even gaan kijken welke firmwareversie er in mijn decoders zit en op het Internet gaan uitzoeken of er nieuwere versies zijn.
Mijn persoonlijke indruk is, dat de regeling in de LoPi4 iets te aggressief reageert, ondanks dat diverse instellingen dat zouden moeten minimaliseren. Dit leid ik af uit het schokkende gedrag van mijn Artitec DE1 en DE2 op de hellingbaan van 2%.
Inventariserend blijkt de LoPi4 dus minder makkelijk te configureren bij (veel) Piko loc's, bij (mijn) Artitec en bij (één) Trix.
Zijn er nog meer ervaringen die dit onderschrijven? Of vergelijkbare ervaringen met loc's van andere merken?
Meldt het hier, zodat we een duidelijk beeld kunnen krijgen om eventueel bij ESU aan te kloppen.
Groet,
Martin
-
Hoi Martin,
Je kunt even bij iemand met een programmer langs gaan of dat er iemand met een programmer bij jouw komt, zodat je alle loks even kunt updaten. De decoders hoeven alleen maar even gelezen worden en weer weggeschreven. Er hoeft niets aangepast te worden, als je dat niet wilt. Het kost hoog-uit 10 minuten per lok.
Groet,
Bert
-
Ik heb zelf een E186 van Piko samen met een LokSound V4.0. Ik heb geen van uw ervaringen zelf mogen ervaren.
Met behulp van de LokProgrammer kan men zeer snel de LoPi 4.0 aan een Piko motor koppelen door in het programma "Decoder" te selecteren - dan Motor Settings. Hier kan men, door te klikken op "Use load control values from preset motor types", de Piko Motor selecteren. Nu worden alle load control parameters automatisch aangepast aan de Piko motor.
Misschien dat bovenstaande omschrijving een oplossing is voor genoemd probleem.
Succes
Yeti
-
Bedankt voor de info Yeti.
Ik ben blij te lezen dat er Piko locs zijn waarbij de LoPi4 (Sound) wel naar tevredenheid werkt.
Uit hoeveel verschillende Piko-motorprofielen kun je in de ESU LokProgrammer kiezen?
Als er maar één algemeen Piko-profiel is, zal dat voor de MAK G1206 locs weinig verbetering opleveren, ben ik bang.
Er zijn bij dit forum in verschillende posts (steeds dezelfde) standaard CV-waarden geplaatst voor Piko en ik ga er maar vanuit dat het profiel in de LokProgrammer op diezelfde standaard waarden is gebaseerd.
Helaas leveren die CV-waarden niet het gewenste resultaat bij de G1206 locs.
Mochten er toch meer profielen bestaan voor Piko motoren, dan hoor/lees ik dat graag.
Met de Uhlenbrock 76320 decoder die gebruik maakt van een heel ander en beperkter regelprincipe dan de LoPi4 van ESU, heb ik inmiddels al een aardige verbetering bereikt. Bij de laagste rijstand rijdt de loc nu vrijwel zonder noemenswaardige schokjes. Alleen is echt kruipen zoals met mijn Roco locs bij deze Piko's (nog) niet haalbaar.
Stand 2 lijkt het moeilijkst schokvrij te krijgen.
Ook is het duidelijk dat mijn twee G1206 locs zich niet tevreden stellen met één algemeen regelprofiel; beide locs hebben verschillend rijgedrag met name bij de laagste twee rijstanden.
Wordt vervolgd.
Martin
-
Toevallig deze week voor het eerst een Piko Hondekop opengemaakt, en tot mijn verbazing zitten er tussen de decoder-uitgangen en motor aan beide kanten (flinke) spoelen en zit er nog een tweetal condensatoren tussen.
Het AC stel dat ik heb heeft af fabriek een Uhlenbrock 76320 multiprotocol decoder erin, die kan daar kennelijk tegen (nog niet zelf geprobeerd omdat ik nog een paar DC assen nodig heb voor de ombouw).
Voor zover ik weet moeten bij een ESU alle elektrische elementen tussen de motoruitgangen en motor verwijderd worden, wellicht dat ook in jullie Piko loks nog een batterij aan elektronica zit?
Mvg,
Erik.
-
Een aantal van mijn Roco en Fleischmann locomotieven zijn nu uitgerust met LoPi4 decoders en sommigen ook voorzien van geluid maar nee, geen schokkerig gedrag. ook niet bij mijn 2 Piko Hondekoppen.
Rob
-
Als er maar één algemeen Piko-profiel is, zal dat voor de MAK G1206 locs weinig verbetering opleveren, ben ik bang.
Martin
Er is inderdaad maar één algemeen Piko Profiel.
Ik zal mijn decoder eens uitlezen en kijken of die overeen komt met het profiel. Ik weet ook niet of Piko verschillende motoren in de E186 en de MAK G1206 gebruikt.
NB zat vandaag in de Intercity Direct. Maar die kan ook behoorlijk schokkerig op gang komen.
Mvg
Yeti
-
Erik merkte het ook al op. Misschien staat in de handleiding wel iets geschreven hierover. Net zoals bij een trix 64/6500 daar moet je ook het condensatortje verwijderen die over de koolborsteltjes zit. Doe je dat niet krijg je ook een heel vreemd gedrag. Het is maar een tip.
Gr Hans
-
Druk in je G1206 maar eens een V3 in , dan ben je gelijk van het schokkende rijgedrag af .
Hier eergisteren ook gedaan en probleem was gelijk opgelost .
Mvg Jan .
-
Kan iemand die andere (buitenlandse) fora leest zeggen of dit lopi4 probleem daar ook vaak genoemd wordt? Ik kwam niet zo ver met een beetje googlen.
Reinout
-
Hi All,
Ik heb recent ook een paar locs gehad, waarbij de Lopi 4.0 in eerste aanleg een schokkerig rijgedrag gaf, bv de Piko MAK1700. De Piko GTW reeds overigens zonder problemen. Na de autotune en daarna nog wat fijntunen was de MAK1700 ook keurig aan het rijden te krijgen. Hierbij heb ik de aanwijzingen van het Duitstalige ESU forum gebruikt, waar, in antwoord op Reinouts vraag ook zeer regelmatig springende locs worden opgevoerd, veroorzaakt door een Lopi 4. Mijn voorkopige conclusie is dat de motortuning van de Lopi zo complex is geworden, dat hij tegenwoordig op veel motoren moet worden getuned.
Duitse handleiding voor het tunen:
Handmatig tunen:
Hier eine kleine Anleitung für das Einstellen der Motor CV. Diese ist nicht von mir und stammt von einem Kollegen hier aus dem Forum:
Die Lok warmfahren (auch wenn's ruckelt), danach eine gerade Gleisstrecke mit mind. 3-4m Länge aussuchen, die Lok alleine an den Ausgangspunkt stellen, CV54 auf 0 programmieren und F1 drücken.
Nicht erschrecken: Die Lok rast los und kommt dann wieder zum stehen.
Der Decoder hat nun den Motor eingemessen, allerdings sind die Werte längst nicht perfekt geschweige zufriedenstellend.
CV2 einstellen. Mit Wert 1 anfangen. fahrstufe 1 und schauen ob Lok anfährt. Wenn nicht, den Wert um 1 erhöhen und so weiter.
Dann CV53 reduzieren bis die Lok nur noch maximal so schnell fährt wie gewünscht (nicht per CV5 & 6 machen, das grenzt den Regler ein).
Kommt die Lok ruck Haft zum stehen oder fährt nicht sauber an, dann CV55 in 5er Schritten erhöhen.
Nun schauen ob die Lok bei halber Geschwindigkeit ruckelt, sieht man auch ganz gut wenn man die Anfahrrampe mal ein wenig in die Länge zieht. Sollte dies der Fall sein CV54 runterdrehen in 5er Schritten.
Hat man das, noch testen ob die Lok in den ersten Stufen ruckelt, sollte dies so sein CV52 ebenfalls runterdrehen.
-
Hoi allen,
Bedankt voor alle reacties.
Ik heb de loc maar weer opengeschroefd en ben eerst op zoek gegaan naar een paar condensatoren.
Nu ben ik van de heel oude stempel en niet zo heel erg thuis in de wereld van SMD-componenten.
Op de printplaat in de loc vind ik wel twee ronde puisten met het getal 100 erop gedrukt, maar daarin herken ik niet direct een condensator. Voor mijn gevoel zouden het even goed twee spoelen kunnen zijn. Ik heb dus geen idee of ik die er ongestraft tussenuit kan knippen.
Knippen zal overigens niet makkelijk gaan; los solderen lijkt op het eerste gezicht het enige alternatief.
In afwachting van uitsluitsel over de geaardheid van de bewuste twee componenten, heb ik er - zoals hier eerder werd gesuggereerd - maar eens een LoPi3 in gestopt.
Helaas was het resultaat daarvan niet veel beter. De loc vertoonde nog steeds bij de eerste twee rijstanden een opvallend schokkerig rijgedrag. Aanpassing van een paar CV's kon ook hier geen verandering in brengen.
Het liefst had ik ook nog een Zimo MX622 of 623 uitgeprobeerd, maar die heb ik momenteel niet tot mijn beschikking.
Het enige alternatief dat ik nu nog zie, is de gehele printplaat te verwijderen en een decoder rechtstreeks te solderen aan de draden naar de stroomafnemers en aan de draden naar de motor.
De componenten op de printplaatjes met de LED's aan de beide neuzen, doen vermoeden dat de voorschakelweerstanden voor de LED's op die prinplaatjes zelf zijn ondergebracht en niet op de hoofdprint die ik eruit wil halen.
Maar om schade te voorkomen, zal ik voor een eerste rijtest de verlichting nog even niet aansluiten.
Bij het in detail bekijken van de motorconstructie, viel mijn oog op een heel klein messingkleurig cilindervormig onderdeel op de aandrijfas, waarvan ik maar aanneem dat dit als vliegwiel bedoeld is.
De afmetingen ervan vallen echter dusdanig in het niet ten opzichte van de motor zelf, dat het effect ervan nauwelijks meetbaar zal zijn.
De massa van het motoranker zelf is waarschijnlijk al veel groter. De magnetische kracht in de motor en de wrijving in de tandwieloverbrenging bij elkaar opgeteld, lijken me al voldoende om de uitwerking van dit mini-vliegwiel geheel teniet te doen.
Of ben ik nu te pessimistisch?
Wordt vervolgd.
Martin
-
Heb weer wat zitten prutsen.
Van het printje met de decodercontrasteker loopt een bruinachtig draadje naar het schroefje waarmee o.a. de de zwarte houder op de motor is vastgezet. Het lijkt erop dat hiermee een verbinding is gelegd naar het motorhuis!
De bijgaande afbeelding laat zien waar de twee "puisten" zitten, waar ik het in mijn vorige post over had en het schroefje met het verbindingsdraadje naar de hoofdprint van de loc.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/G1206_PCB_Detail_01.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/G1206_PCB_Detail_01.jpg)
Na wat "gegoogle" kwam ik tot de conclusie dat het hier waarschijnlijk toch om (ontsoor)spoeltjes gaat.
Om niet meteen de hele print eruit te moeten slopen, besloot ik maar eerst het bewuste draadje eens te ontkoppelen van het motorhuis.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/G1206_PCB_Detail_02.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/G1206_PCB_Detail_02.jpg)
Dit leverde meteen goed resultaat op met de ESU LoPi3. Na wat kleine aanpassingen aan verschillende CV's conform de ESU-tabel voor Piko locs reed de loc heel netjes, ook in de eerste twee rijstanden. Wat kleine aanpassingen nog en de loc kroop fraai langzaam over de rails.
Ook nog even de hier al eerder genoemde Uhlenbrock geprobeerd, maar dat leverde verder geen directe verbeteringen op.
Toen ook maar even de LoPi4 erin. Geen gekke sprongen meer en met de CV 54=0 en F1 truuk een heel soepel rijdende Piko loc.
Toch zullen er nog wat verfijningen nodig zijn om in de rijstanden 1 en 2 met een LoPi4 net zo soepel te kunnen rijden als met de LoPi3.
Deze laatste blijft dus voorlopig de voorkeur genieten.
Ik hoop over enige weken weer wat Zimo decoders te hebben en ga daarmee dan ook nog even testen.
Voorlopig ben ik blij met de huidige simpele oplossing: het verbindingsdraadje tussen hoofdprint en motorhuis loskoppelen.
De inductiespanningen van de ontstoorspoelen verstoorden de motorregeling kennelijk zo heftig, dat dit tot spronggedrag van de loc leidde.
Wordt vervolgd.
Martin