BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Modeltreinproblemen en -vragen => Topic gestart door: knar46 op 24 December 2013, 15:00:29
-
Een Eloc (Roco 1100, turquoise met Lenz silver decoder) stopt aan het begin van de stopsectie (Fleischmann sein met treinbeinvloeding) maar begint daarna spontaan weer te rijden. De stopsectie is lang genoeg, daar ligt het dus niet aan. Hij doet dat bij meerdere seinen. Uiteraard heb ik getest of er spanning op de rails staat in de stopsectie (rechter rail is onderbroken) maar dat is niet het geval.
Het sein onveilig haalt dus op de juiste wijze de spanning van de rechter rail.
Alle andere locs (allen met Lenz silver decoder) gedragen zich zoals het hoort in de stopsectie.
Het probleem moet dus in de loc zitten. Hoe kan een loc gaan rijden als er geen spanning op dat gedeelte van de baan zit?
Knar46
-
Zit er een condensator in de loc?
-
Zit er een rijtuig achter die stroomvoerend is? Dus die overbrugt het spanningsloze deel?
Groet Ronald.
-
Meet je spanning op het spoor OP HET MOMENT dat de trein rijdt waar hij niet hoort te rijden?
Groeten,
Rauke
-
Niels, Ronald en Rauke,
bedankt voor jullie suggesties. Ik denk dat ik met de suggestie van Ronald op het goede spoor zit. Ik ben meteen naar zolder gegaan (moet ook op Kerstavond kunnen als anderen met iets anders bezig zijn).
De wagon achter de loc heeft zowel voor als achter stroomdoorvoerende koppelingen maar de loc zelf niet. Ik dacht dat daardoor de loc zelf geen stroom zou kunnen krijgen maar het blijkt als je de wagon achter de loc wat doorduwt er stroom op de rails komt te staan en de loc gaat rijden.
Ik zal de stroomdoorvoerende koppeling aan de kop van het eerste rijtuig vervangen door een gewone koppeling.
Een andere loc heeft ook een sleep met stroomdoorvoerende koppelingen alleen heeft de voorste wagon deze niet aan de voorkant en deze loc blijft dus staan.
Het had mij heel wat werk kunnen besparen omdat ik steeds bezig ben geweest seinen te vervangen omdat ik dacht dat het sein niet goed "äfsloeg".
Weer wat geleerd en je bent nooit oud genoeg om te leren want ik heb een technische deuk
Knar46
-
Die stroomdoorvoerende koppeling hoef je niet te vervangen. Zoals je zelf zegt, de loc heeft niet zo'n koppeling, dus kan hij via die weg ook geen stroom ontvangen.
Het punt is dat de wielen van het rijtuig elektrisch met elkaar verbonden zijn, en dus de scheiding in de spoorstaven overbruggen.
-
Spooklok en Lenz..... Heb je toevallig de mogelijkheid voor analoog gebruik nog aan staan in de decoder?
Fred
-
Fred,
als ik een decoder inbouw is het eerste wat ik doe "alleen digitaal gebruik" programmeren.
Naar aanleiding van het advies van Klaas - een wijze man - heb ik de stroomafnemers aan de kop van de eerste wagon van de wielen gehaald en het probleem is opgelost.
Knar46
-
- een wijze man -
Ach, wat heet wijs. Gewoon een leven lang ervaring in de elektrotechniek, en ook ervaring met stroomafnemende rijtuigen die sectiescheidingen overbruggen.