BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => (Her)beginners => Topic gestart door: biomehanika op 10 November 2013, 14:18:15
-
Hallo Beste forum leden,
Ik ben nieuw op dit forum en zou graag jullie advies willen bij het maken van mijn nieuwe trein tafel.
Iik zal mij eerst even voor stellen.
Mij naam is Kees ben 29 jaar oud, toen ik een jaar of 12 was kreeg ik van mij oom een starters set van Markling. En sinds dien heb ik 3 trein tafels gehad.
Maar nu wil ik een nieuwe gaan maken.
Eentje die wat degelijker is dan mijn voorgaande tafels.
Ik heb het geluk dat ik een slaap kamer ter beschikking heb.
Dus ik hoe geen rekening te houden met een logeerbed ect.
De kamer is 170CM breed en 300CM diep. Het na deel is wel dat ik er twee toegang deur in heb zitten. Een aan de korte kant in de hoek, en een ongeveer in het midden aan de lange kant.
Nu wil ik een tafel gaan maken waar bij ik in het midden kan gaan staan, zo dat ik de ruimte optimaal kan gebruiken en overal goed bij kan.
Ik had het dan zo bedacht dat ik de deur aan de korte kant er uit haal en er een gordijn voor hang dit i.v.m. warmte die anders weg trekt uit de andere ruimte.
De rede dat ik deze deur kies is omdat de andere deur aan de woon kamer grenst.
Nu de tafel zelf, ik zag het dan zo voor me.
De tafel wordt 1x 170cm breed bij 80cm diep en 1x 170cm breed bij 50cm diep en 2x 300cm breed bij 50cm diep. Ik houd dan een ruimte in het midden over van 70cm breed bij 170cm lang om in te staan. de rede voor dit ontwerp is dat ik nu ook een stuk spoor lijn om hoog kan laten lopen en aan gezien dit het minste ruimte in neemt ben ik tot dit ontwerp gekomen.
Ik kan hem ook in het midden leggen maar dit leek mij niet ideaal.
Zie voorbeeld A en B hier onder .
Graag zou ik jullie advies willen of dit wel een slim idee is.
-
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Treinbaan.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Treinbaan.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Versie_B.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Versie_B.jpg)
-
Als 1ste welkom alhier,
Om da maar gelijk te beginnen,kun je je baan plan niet is in bv anyrail zetten en dat hier plaatsen.
Dat maakt een hoop duidelijk.
REstant standaard vragen zijn alsvolgt:
Welk tijdperk wil je rijden
welke schaal(HO-N-anders)
Wat wil je uitbeelden qua land ( NL-D-anders)
Wil je digitaal of analoog rijden.
enz enz
Bovenstaande met een duidelijke tekening van de situatie+sporenplan maakt een duwtje in de goede richting al een stuk makkelijker ;D
-
'Beste Floris,
Ik rij op schaal HO, wissel stroom als ook gelijk stroom.
Heb hier voor ook de nodige masten als rij draad aan gezien ik dit ook bij mijn vorige baan had.
Nee heb geen software meer, omdat dit mij niet goed is bevallen heb ik een teken maal gekocht op een treinen beurs. En ben daar mee gaan tekenen. De teken maal is HO 10x verkleint.
Elk potloot lijntje in het eerste plaatje staat voor een spoorlijn en de verdeling daar in staan voor de stukjes spoor 5106 voor normaal recht. En de andere voor 1/2 De buitenste bochten zijn 5200 en de binnenste zijn 5100.
Ik heb oud rails(M) als ook nieuw rails(C). Ja dan het tijd perk ik heb niet echt een voor keur voor een tijd perk. wat ik wel weet is dat ik in de toekomst ook de NS koploper als ook de NS Dubbel dekker er op wil kunnen laten rijden. Ik heb nu de 4470 maar die kon niet op mijn oude baan rijden dit omdat ik te kleine bochten had. Ik heb ook stoom lokjes en 33891 van marklin als ook de 1600 van Roco. Het land schap moet een beetje tussen Nederlands en Duits in worden.
Dan de vraag analoog of digitaal. Ik ben daar eigenlijk niet zo goed van op de hoogte.
Wat is daar het verschil in. Ik rij nu nog analoog zo ver ik weet.
Hier onder opnieuw het voor beeld alleen denk dat deze wat duidelijker is
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Versie_A.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Versie_A.jpg)6666
-
Hoi,
Onderin rechts heb je een spoor dat over 4 andere sporen gaat, en vervolgens tegen de klok in er onderdoor gaat. Dat is een stijging die veel te groot is. Daar ga je in de problemen komen.
Succes, en gewoon lekker met de hand tekenen, net zo makkelijk!
Gr, Bert
-
Heb je al eens gedacht aan een vouw deur in plaats van een gordijn tussen je treinkamer en de andere kamer?
-
Bedankt voor de tip ik zal er nog eens naar kijken hoe ik het spoor dan anders kan leggen.
Ik had inderdaad nog niet aan een klap deur gedacht, das misschien nog wel net zo handig.
Dan heb ik nu eigenlijk gelijk ook de volgende vraag.
wat zou het handigst bij de bouw van de tafel zijn.
Moet ik alles op potten zetten of zet ik de een kant vast aan de muur met schaapdragers of balk en dan aan de voor kant poten?. de tussen muren van de slaap kamer zijn overgens van gips/cellenbetonblokken.
-
Ik zou alles los van de muur houden. Minder geluidsoverdracht op de muur en iets rustiger voor de rest van het huis ;) Maar veel succes met het bouwen!
Groeten Ronald.
-
Ik rij op schaal HO, wissel stroom als ook gelijk stroom.
Ik heb oud rails(M) als ook nieuw rails(C).
Bij mijn weten, is het niet mogelijk om met gelijkstroom (tweerail) te rijden over de oude M rails. Hoe dit zit met C rails weet ik niet.
Of maak je geen gebruik van het tweerail systeem? maar rijd je met gelijkstroom op het drierail systeem.
Groeten,
Christoph
-
" schaapdragers " dus jij gaat een schaap aan je muur bevestigen ipv een tafel?
-
Voor die deur zijn er nog wel andere oplossingen. Ik neem aan dat die weg moet omdat hij naar binnen opendraait.
Dan kun je ook de deur in tweeën zagen, een onderdeur die net onder de spoorbaan doordraait, en een bovendeur die je vast laat zitten. Je moet dan wel een extra scharnier zetten om alles op zijn plaats te houden.
Als je de deur liever niet doorzaagt, dan kun je hem ook opbergen op zolder, een nieuw onderdeurtje maken en de bovenhelft dichtzetten met een plaat triplex.
-
Ik kan de deur niet door midden zagen dit omdat ik in een huur huis zit.
kan er ook geen extra scharnier in zetten dit omdat het deels ijzeren deur posten zijn.
Hier onder heb ik een afbeelding gemaakt, om te laten zien hoe ik het bij mijn vorige treintafel had aan gesloten.
beide travos hebben hun eigen stukje rails waar ik ze op heb aan gesloten(C rails) ik heb overgang stukjes om van oud M Rails naar het nieuw C rails te gaan.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Stroom_kring.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Stroom_kring.jpg)
-
Hoe kan ik het beste de tafel makken. ik zat zelf te denken om eerst een frame van houten balken te maken en daar boven op het werk blad. de tafel poten gewoon aan het werk blad monteren.
De kleine vier kantjes staan voor de tafel poten.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Tafel_fram.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Tafel_fram.jpg)
-
Ahh, het tekeningetje maakt een hoop duidelijk. (y)
Jammer genoeg is het zo alleen mogelijk voor treinen met bovenleiding om met tweerail systeem te werken, maar goed het is in ieder geval iets. ;D
Succes, ik blijf het voorlopig lekker volgen.
Groeten,
Christoph
-
Mijn ervaring is dat je bij het uit de hand tekenen van een baan en tafel waarop alles moet komen heel bedrogen uit komt. Je zult zien dat wat jij wilt niet gaat lukken. De enige manier om jouw droom tot een goed einde te brengen is een programma als Wintrack of gelijkwaardig te gebruiken, dan zie je alles ook op schaal en niet zoals je nu doet een beetje "prutsen" op papier!
Rob
-
De enige manier om jouw droom tot een goed einde te brengen is een programma als Wintrack of gelijkwaardig te gebruiken,
Dat "gelijkwaardig" is voor mij een stuk papier waarop ik werk met passer en liniaal. En dan bij voorkeur in schaal 1:10, want dat scheelt een boel rekenwerk.
-
Xe enige manier om jouw droom tot een goed einde te brengen is een programma als Wintrack of gelijkwaardig te gebruiken, dan zie je alles ook op schaal en niet zoals je nu doet een beetje "prutsen" op papier!
Correct tekenwerk kan een zeer goede impressie geven. Of je koopt wat patroonpapier (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,39935.msg3221385106.html#msg3221385106) en legt alles 1:1 uit. Dan weet je ook zeker of het past en hoe het zit. Tevens geeft dat een leuke impressie, itt tot de computertekening :-X ;)
Volgens mij maakt het niet uit wat je gebruikt, het gaat de ervaring die je met de gekozen methode hebt, papier of computer.
Groet,
Michel
-
Nu zal het wel aan mij liggen maar wat ik hier aan "correct" tekenwerk zie op van Biomehanika, is dat nu niet echt wat ik reken onder wat jullie bedoelen.
Op een papiertje tekenen met een passer nog wel en in 2013 dat noem ik nu Gepruts. Ik ben ooit ook zo op een A3 tekentableau van Faber-Castel bezig gweest met een Fleischmann mal nog wel, dat was nostalgie maar wel 30 jaar geleden. Leuke impressie, totdat je er achter komt zoals hier getoond dat het voor geen meter past, om het over die spiraal nog maar niet re hebben, nee dat komt wel goed....
Rob
-
@Rob,Toegegeven, het tekenwerk van Biomehanika ??? kan zorgvuldiger. Ik vond je reactie met het computerprogramma zo sterk stellig, en daarmee was ik het niet eens. Maar dat kan ik natuurlijk verkeerd geinterpreteerd hebben.
@ Biomehanika, ik zie in je ontwerp alleen maar rijlengte. Nauwelijks wissels, nauwelijks opstelterrein/station. Is dat correct?
Groet,
Michel
-
Met een op schaal 1:1 gerekende baan kan ik mij nog wat voorstellen maar dat is voor een doorsnee modelbouwer toch echt een brug te ver denk ik. Dat wordt een dure grap met milimeter o.i.d papier op A00 formaat of nog groter, want je wil mij toch niet vertellen dat je dat op A3 formaat doet!
Waar koop je dergelijk papier eigenlijk.
Rob
-
Op een papiertje tekenen met een passer nog wel en in 2013 dat noem ik nu Gepruts.
Dus ik ben een prutser? ;D
Ik vind nog steeds dat je op papier beter gevoel hebt voor wat je aan het doen bent dan op een computer.
Tekenprogramma's zijn voor watjes die bij de meetkundeles niet hebben opgelet. ;D
-
Dit patroon papier is niet duur. Voor minder dan €5.00 heb je een meter of 10 (0.80m breed). Het heet patroonpapier, en je koopt het bij een handwerkzaak ;D. Tussen alle knoopjes, garen en wol (en babbelende dames ;)) kan je vrij goedkoop aan veel papier komen. Met de merkstift kan je het erop tekenen, verbeteringen plak je met plakband er eenvoudig bovenop. Voordeel daarvan is, dat het geheel wat steviger wordt.
Ik vnd het prettig werken, de baan kan je ook in delen tekenen en vervolgens aan elkaar plakken.
Groet,
Michel
-
Om even een antwoord te geven op de vraag over hoe kan je t beste een baan/tafel bouwen.
Ik zou kiezen voor module bouw,de diverse segmenten lattenwerk voor je plaatwerk en dergelijk opmaat maken en vast schroeven tot een module.
En daarna de modules aan elkaar koppellen met bv deur scharnieren(op de overgangen gemonteerd),dan kan je het geheel altijd van elkaar halen mocht dit nodig zijn bij bv een verhuizing.
Als je zo ook een ringleiding aanlegt in de div modules,dan heb je een hoop gemak.
Maar dit is slechts mijn mening.
-
Zit me wel af te vragen of je telkens je kop wilt stoten om in het midden te komen..
-
Ik ben ook zo begonnen met tekenen, met een fleischmann mal en een passer etc. Volgens mij wel een aardig baan plan, niet van dat strakke, daar hou ik niet van ;D Ben er wel achter dat bepaalde dingen wat ik getekent heb op de baan niet gaan werken. Dit komt omdat ik nu zelf een baan in elkaar heb gezet en nu de strakke bochtjes zie en problemen zie. Nu begrijp ik waarom sommige mensen vel zijn naar bepaalde ontwerpen of wat je ook voorstelt 8)
Het is wel zo door schande word je wijs en soms moet wel eens je kop stoten.
Ik zal zeggen, je komt er van zelf wel achter en je leert alleen hier maar van (y) (y)
Succes bij het bouwen en ontwerpen.
Gr.Patrick
-
Ik ben van de week langs de bouw markt geweest om een aantal maten van planken en balken op te nemen.
En ben vervolgens aan het rekenen gegaan. zie hier onder de tekening hoe ik het bedacht had.
de balken wil ik door middel van duvels en hoek ijzers aan elkaar zetten voor de versteviging.
En vervolgens schroef daar het tafel blad weer boven op. Hoe ik er poten onder ga zetten ben ik nog niet uit,
iemand tips.
bouw tekening deel 1
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bouw_plan_1_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bouw_plan_1_2.jpg)
bouw tekening deel 2
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bouw_plan_2_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bouw_plan_2_2.jpg)
-
Ik kwam op een ander forum deze boven leidingen tegen, ze zien er niet uit.
Maar ze lijken wel praktisch voor in bergen aan gezien ze 88mm hoog zijn.
Heeft iemand heer ervaring mee...?.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/erbert_bovenleiding_in_praktijk.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/erbert_bovenleiding_in_praktijk.jpg)
-
Yep, werkt ideaal.
Snel te monteren steunen, en daarna eenvoudig te monteren rijband.
Ik heb het toen gekocht bij Conrad, weet niet of het daar nog steeds verkrijgbaar is. Kwam in sets van 10 steunen en 5m band, zover ik me kan herinneren.. Editie: link: http://www.conrad.nl/ce/nl/product/218415/ (http://www.conrad.nl/ce/nl/product/218415/). Fabrikant Erbert
De overgang naar de gewone rijdraad zul je zelf moeten fröbelen.
Gr, Bert
-
We hebben allemaal zo onze eigen manieren om een modelplan uit te werken. Als je er zelf maar tevreden mee bent.
Toen ik jaren geleden mijn vorige huis kocht, ontdekte ik op de zolder van het nieuwe huis (nou ja voor mij nieuw, het huis zelf is gebouwd in 1882!) een paar dozen met nooit gebruikte behangrollen (nog van de vorige bewoner).
Ik teken nu mijn plannen (wanneer die redelijk vaste vorm hebben) altijd eerst helemaal uit op de achterkant van deze rollen in schaal 1 : 1. Ideaal. Ook de (afmetingen van de) huisjes en andere zaken knip ik in schaal 1 : 1 uit papier uit. Zo kan ik kijken of alle ideeën in werkelijkheid kunnen, maar ook of de compositie leuk is (doorkijkjes enzo).
Ik heb nog zat nieuwe rollen te gebruiken voor nieuwe plannen.
Je zou eens in de familie kunnen vragen of men nog rollen heeft staan op zolder. Iedereen houdt altijd wel wat rollen over. Het gaat toch om de witte achterkant, wat er aan de voorkant van zo'n rol zit maakt niet uit.