BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Treinsamenstellingen => Topic gestart door: NS1855 op 05 November 2013, 21:20:42
-
Beste forumers,
wellicht kunnen jullie mij uit de brand helpen... ik ben in het bezit van o.a. een blauwe NS 1300 van Startrain (N), tijdperk III. De loc rijdt zo nu en dan Duitse Silberlingen, echter, de combinatie Silberlingen/4-assige Umbauwagen heb ik altijd erg mooi gevonden.
Ik heb er inmiddels een behoorlijke zoektocht op zitten, maar kom er maar niet achter of deze samenstellingen ook binnen onze landsgrenzen hebben gereden? Foto's van Nederlandse loc's i.c.m. Silberlinge ken ik, maar ik vraag me af of de groene 4-assige Umbau-wagens ook in Nederland reden? Ik vermoed eerlijk gezegd van niet, want ik kan er geen enkele foto van vinden, hooguit één foto met 3-assige Umbauwagens achter een 600 (Langs de Rails). In het onderschrift vraagt de auteur zich ook af wat deze wagens daar destijds deden...
Heeft iemand het verlossende antwoord?
Vriendelijke groet, NS1855
-
De Hoogoven excursietrein bestaat uit de wagens die jij bedoelt. Die zijn dus ooit vanuit Duitsland over het spoor naar Beverwijk gekomen. Planmatige inzet op Nederlands grondgebied is mij niet bekend.
Groet, Fred.
-
Dank je Fred, ik ken de wagens waar je op doelt.
Ik vermoedde ook al dat deze wagens nooit in Nederland planmatig zijn ingezet.
Gelukkig is in model ALLES mogelijk, maar naarmate je verzameling groeit ben je zo nu en dan toch nieuwsgierig of het in werkelijkheid ook zo heeft gereden nietwaar?
Vriendelijke groet,
-
Ik meen te weten, dat ze bij Nijmegen de grens wel overkwamen, maar dus alleen achter een Duitse loc met treinen die alleen tot Nijmegen reden. Ze waren ook niet internationaal toegelaten.
Gr. NS150
-
Dank je. Dat zou dan natuurlijk aan de opschriften op de wagens te zien moeten zijn lijkt me? Ook als dit tijdperk III betreft?
-
ze hadden geen UIC-toelating, maar kwamen incidenteel wel eens bij Nijmegen über die Grenze, zoals al geschetst. Voor grensbaanvakken golden nu eenmaal afwijkende bilaterale afspraken.
grtz,
Wim
-
De 4-assige ombouwers reden ook in vakantietreinen naar vlissingen eind 60/70, via Venlo de grens over. Een link heb ik nog ergens, maar kan m ff niet vinden.
dirkjan
-
In Railhobby (?) heeft ooit een foto gestaan van een geelgrijze 1100 zonder botsneus met Umbaurijtuigen in Vlissingen. Jaartal weet ik niet, maar de twee zichtbare rijtuigen komen overeen met de samenstelling van de zomerdienst 1974. Trein
1971 (NS) (mogelijk oud treinnummer) E2519 (DB) reed toen, uitsluitend op zaterdag en in de periode 13 juli-7 september, van Vlissingen (V 13:45 uur) via Venlo en Kaldenkirchen (A 16:33 uur/V 16:35 uur naar Köln (A 17:48 uur). De samenstelling was loc-BDyg-Byg-AByg-Byg-Bn-ABn-Bn-ABn-Bn (yg=Umbauwagen (4-assig), n=Silberling) waarbij de laatste 3 rijtuigen in Mönchengladbach afgekoppeld werden en als (of met) trein 3161 naar Hagen reden. In Duitsland werd de trein gereden door een eloc, ik vermoed een 110 of 141. De rijtuigen kwamen als trein E2504 (DB) naar Nederland (NS-nummer onbekend).
Wat mij aan de tijden opvalt is dat de terugreis erg vroeg is, het vertrek uit Vlissingen is al aan het begin van de middag. Daarmee is deze trein niet interessant voor dagjesmensen. Ik heb altijd gedacht dat Badehosezüge op juist op dagjesmensen gericht waren, maar dat geldt in ieder geval niet voor deze trein. Kan iemand hier wat meer over vertellen?
EDIT: zie bijdrage hieronder.
-
Nog even gekeken in de Zp BR van 1972. Toen heette de trein ook bij de DB 1970/1971. Aankomst in Vlissingen 12:45, vertek een uur later. Dit was dus eerder voor de week-gasten, niet om ff heen en weer het strand op te gaan. Of voor Britse verlofgangers die naar Sheerness wilden. Samenstelling was Bn-ABn-Bn-AByg-Bn-Bn-ABn-BDn. Dus een enkele umbauwagen tussen 7 Silberlinge.
dirkjan
-
Dan kan die 1971 dus ook naar de oude treinnummers verwijzen en hoeft dat niet noodzakelijkerwijs het NS-nummer te zijn. Heb mijn bericht daarom aangepast.
-
Hier (http://www.hetherenhuis.nl/A_36_zomertrein_vlissingen.htm) staat de dienstregeling van de zomertreinen naar Vlissingen van een paar jaar
-
In Reactie nr 1 staat iets over de Hoogoven excursietrein. Deze trein heeft ook gereden
bij het 60 jarig bestaan van de NVBS te Amsterdam op 06-10-1991.
Ik heb toen een film gemaakt, heeft jaren in de kast gelegen, maar een paar maanden geleden door mijn zoon op You Tube gezet.
Film heet : Amsterdam CS-60 jaar bestaan NVBS 06-10-1991.
In de 5e, 11e, 18, en 21ste min rijden de Umbauer's getrokken door stoomlok's.
Ach als je van stoom houdt bekijk je de hele film.
Als iemand een directe link naar de film wilt geven mag hij dat doen, want ik weet niet hoe je dat moet doen.
Jan K.
-
Op de site van Nico Spilt staat een foto van een 2400 met twee 3-assige Umbauwagen tweede klasse, in Amersfoort. Ik geloof dat er verder geen informatie bij staat, maar het zou materiaal voor de stoomclub van de Hoogovens kunnen zijn. Dat is natuurlijk,speculaas van mijn kant. Een overbrengingsrit van museummateriaal lijkt me echter alleszins te rechtvaardigen op een modelbaan.
Groeten,
Gerard
-
Hallo Jan K.,
Als iemand een directe link naar de film wilt geven mag hij dat doen, want ik weet niet hoe je dat moet doen.
Bij deze ;)
> http://www.youtube.com/watch?v=gxp_rL10RpM (http://www.youtube.com/watch?v=gxp_rL10RpM)
Groeten,
Bert
-
Bert bedankt!
NS 1855,
Heeft de Hoogovens ook nog een stam 3-assige Umbauwagens gehad?
Ik heb verleden jaar september in Vacha in Thüringen (voormalig grensplaatsje
Oost en West Duitsland) 4 3-assige Umbauwagens gezien op een zijspoortje van het voormalig emplacement. Het waren 3 groene en 1 blauwe wagon.
Op de blauwe stond tussen de graffiti maar toch nog duidelijk te lezen:
"Cores Niederlande" . Ze wagons zagen er niet uit, ruiten stuk , graffiti enz.
Groet Jan K.
-
In Railhobby (?) heeft ooit een foto gestaan van een geelgrijze 1100 zonder botsneus met Umbaurijtuigen in Vlissingen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Vs.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Vs.jpg)
Groeten,
Bas