BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: Hans Reints op 30 October 2013, 14:06:09
-
Rederijen sluiten massaal aan bij achterlandplatform van Rotterdamse haven
Naar schatting is 25 procent (2,5 miljoen TEU) van de containers - die per truck, spoor of binnenvaartschip worden vervoerd - leeg. Het ‘verplaatsen van lucht’ is niet alleen kostbaar en inefficiënt, maar levert ook een onnodige belasting van het milieu op. InlandLinks, het online intermodale platform van de haven van Rotterdam, heeft een applicatie ontwikkeld waardoor het vervoer van lege containers aanzienlijk wordt gereduceerd. Dit betekent een doorbraak in efficiency en duurzaamheid voor de gehele logistieke keten. Deze nieuwe ‘empty depot tool’ werd vandaag op feestelijk wijze gelanceerd op de Kop van Zuid in Rotterdam.
De online applicatie - ‘empty depot tool’ genoemd - toont per aangesloten rederij de inlandterminals waar verladers en logistieke dienstverleners lege containers kunnen oppikken en afzetten, om deze containers vervolgens te hergebruiken voor een nieuwe lading. Het is hierdoor niet langer nodig alle lege containers standaard terug naar Rotterdam te vervoeren. Een logische keuze, temeer omdat de containers regelmatig weer leeg terugkeren naar een verlader in het achterland voor de volgende vracht. Dit bespaart een grote hoeveelheid onnodige kilometers, wat leidt tot minder kosten en een lagere CO2-uitstoot. Er is veel vertrouwen in de nieuwe applicatie, wat blijkt uit het grote aantal rederijen dat zich reeds heeft aangemeld bij het platform. Via InlandLinks geven zij verladers en expediteurs meer inzicht in hun intermodale diensten van en naar het achterland van Rotterdam.
Het in 2011 opgerichte InlandLinks platform bracht als eerste partij alle achterland terminals in Nederland, België, Duitsland en andere Europese landen in kaart op basis van diverse criteria. Eerder dit jaar werd de service verder uitgebreid met een online intermodale route planner, waarmee bezoekers de meest duurzame en efficiënte route per binnenvaart of spoor van en naar Rotterdam kunnen uitstippelen.
De website InlandLinks is hét platform waarop inland terminals zich gezamenlijk aan de markt presenteren. Op het platform staan meer dan 50 terminals in Nederland, Duitsland, België en een aantal andere Europese landen, die een binnenvaart- en/of spoorverbinding met Rotterdam hebben. Bezoekers van de site kunnen op basis van uiteenlopende criteria, zoals voorzieningen, diensten en faciliteiten een keuze maken uit de verschillende terminals. Er is gekozen voor een betrouwbare en onafhankelijke informatievoorziening, daarom worden alle elementen jaarlijks door Lloyds Register ge-audit. Het is een uniek instrument dat de logistieke sector duurzame en transparante verbindingen biedt van en naar Europa’s grootste zeehaven. InlandLinks.eu is ontwikkeld op initiatief van het Havenbedrijf Rotterdam N.V. en in samenwerking met de Vereniging van Inland Terminaloperators.
Bron:Havenbedrijf Rotterdam N.V. ©
-
Het Europese achterlandnetwerk InlandLinks sluit een toch al succesvol 2013, af met een forse eindsprint. Recent zijn de rederijen OOCL, Cosco, K-Line en Yang Ming gebruiker geworden van de ‘empty depot tool’ van het netwerk. Hiermee komt het aantal deelnemende rederijen op dertien. Samen zijn zij goed voor ongeveer 60% van de totale Rotterdamse containeroverslag. Nog eens drie rederijen hebben hun interesse getoond.
Ook aan de terminalkant is de belangstelling voor InlandLinks onveranderd groot. In de afgelopen twee maanden hebben zich 15 terminals/depots aangemeld uit Rotterdam, België, Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts en Oostenrijk. Na ‘auditing’ worden de terminals successievelijk in het systeem opgenomen. Door de grote toeloop, in de zomer meldde Contargo al een serie terminals aan, zal het even duren voordat dit proces is afgerond. Naar verwachting zijn er aan het einde van het jaar ruim 60 terminals operationeel aangesloten.
Het gemiddelde aantal bezoekers van de website is door de nieuwe terminals en vooral de introductie van de ‘empty depot tool’, gegroeid van 3500 tot 5500 per maand.