BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Ombouwen => Topic gestart door: bamberg op 13 October 2013, 17:59:55
-
Hallo forummers,
Ik heb onlangs op een beurs een Roco BR 23 aangeschaft, om precies te zijn de 23 035 (69224). Ik heb bij de aanschaf alleen niet goed opgelet, ik heb namelijk een wisselstroom versie gekocht. Geen wisselstroom icoon op doos gezien, en er nooit bij na gedacht dat een groene sticker blijkbaar wisselstroom betekent, de verkoper heeft het trouwens ook niet gemeld.
Zelf heb ik verder alleen gelijkstroom (digitaal). Voor ik hem weer verkoop nog eerst de vraag aan de expert hier op het forum: is ombouwen mogelijk naar gelijkstroom digitaal of is dit (economisch) niet zinvol.
Punt zit er namelijk in dat de 23 035 van Roco precies de 23 is zoals ik hem het mooist vind. Namelijk met grote keteloverhang (niet dat blok aan de voorkant onder de ketel zoals bv. de 23 105), zilveren ketelringen, 8 pol motor, en heel belangrijk, de stalen wielen (ik wil niet de versie met kunststof wielen, die heb ik al ;)).
Ik heb op de Roco site nagekeken dat gelijkstroomwielen te koop zijn, een setje voor lok en tender kost +/- 35 euro. Is het een kwestie van wielen wisselen, sleper er onderuit en draden omsolderen? Of is er veel meer werk nodig?
Ik hou al een tijdje e-bay en marktplaats in de gaten maar juist de 23 035 (63224) komt niet voorbij. Wel de 23 099 en 23 054 maar die zoek ik niet.
Benieuwd naar de antwoorden.
Groeten,
Bamberg
-
...om precies te zijn de 23 035 (69224).
Een 8 of een 9 op de tweede positie in het nummer geeft ook aan dat het een 3-rail model is.
Of het economisch haalbaar is om hem om te bouwen met nieuwe wielen, zul je zelf moeten beoordelen. Verder gaat het inderdaad zoals je zelf beschrijft. Let alleen even op of er stroomafnameveertjes tegen de wielen zitten, en of die links en rechts te scheiden zijn.
Die "stalen" wielen zullen wel van vernikkeld messing zijn, en een 8-polige motor lijkt me ook onwaarschijnlijk.
-
Hoi Bamberg,
Je zult even naar de naven van assen moeten kijken. Vaak zitten er nog steeds tweerail assen onder, en zijn alleen de stroomafnemers met elkaar verbonden. Dat scheelt weer nieuwe assen aanschaffen.
Daarnaast zul je de binnen afstand van de flenzen moeten na meten, die zijn iets anders genormeerd voor 3-rail als voor 2-rail. NEM 310/311 (http://www.morop.eu/de/normes/nem310_d.pdf) vs NEM 340 (http://www.morop.eu/de/normes/nem340_d.pdf) van Morop (http://www.morop.eu/de/normes/index.html)
En daarna is het inderdaad draadjes los en om solderen. Hou er rekening mee dat er waarschijnlijk een Lokpilot 1 (=Roco Decoder 10738) als decoder in zit. Deze is wel multiprotocol MM + DCC, maar heeft een beperkt te regellen motor.
Vriendelijke groet,
Jan-Peter
-
roco zet zover ik weet altijd wel degelijk wielen met grotere flenzen in hun wisselstroomlocs!
-
Dank voor de antwoorden tot zover. Hoe moeilijk is het om de wielen te wisselen"? De drijfstangen moeten er eerst af en dan er weer op. Ik heb daar geen ervaring mee, is dat te doen voor een leek?
Op de Ersatzteilliste staat trouwens ook dat de wisselstroom versie een andere platine gebruikt. Betekent dit dat als ik die mee bestel ik niet hoef om te solderen?
Verder zie ik ook dat het "grundramen" (lok + tender) voor de wisselstroom versie een ander bestelnummer heeft dan die voor de gelijkstroomversie en niet leverbaar is. Zou dat een probleem zijn (maw, heb je die echt nodig?). Is daar een manier om daar achter te komen?
Groeten, Bamberg