BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Modeltreinproblemen en -vragen => Topic gestart door: Ronsol op 25 September 2013, 09:57:23
-
Beste ervaren mede hobbie-isten,
Ik heb een vraag en ben benieuwd naar jullie mening. Ik heb een fleischmann analoge baan en heb daar loc en wagons met 2 verschillende koppelingen ( haak en nen). Echter kan ik nog niet zeggen, welke koppelingen het beste zijn. Ondanks dat mijn baan redelijk vlak licht, heb ik toch regelmatig de ervaring dat de koppelingen los schieten. Hebben jullie goede tips enof advies?
Bedankt
Ron
-
ik heb zelf koppelingen omgebouwd naar fleischmann profi koppeling - er zijn allerhande adapter stukken te krijgen van FLM om ook oude wagonnetjes zonder nem schacht om te bouwen. Zelf vind ik het voordeel van de profi koppeling dat je kunt voor-ontkoppelen en alsnog de trein het rangeerspoor op kunt duwen zonder dat hij weer aankoppelt.
-
Met nen bedoel je de aloude beugelkoppeling?
-
Hebben jullie goede tips enof advies?
Minder hard rijden ;D
Bart
-
Haak- en beugelkoppelingen laten zelden los. Bij de profikoppeling komt dat wat nauwer.
Groet,
Ruud
-
Als de oude Fleischmann haakkoppelingen 'spontaan' loslaten zou ik toch de baan eens zorgvuldig nalopen... dat gebeurt echt alleen bij rails die niet goed ligt.
-
Met nen bedoel je de aloude beugelkoppeling?
nee de nem schacht is een standaard in gebruik door de meeste fabrikanten waar je een koppeling in kunt klikken. In een Fleischmann wagon voorzien van een nem schacht kun je bijv een roco kopeling klikken als die je voorkeur hebben. Ik bedoelde te zeggen dat er voor oudere wagonnen zonder zo'n standaard schacht er van Fleischmann allerhande koppelingen verkrijgbaar zijn om de wagon om te bouwen naar de nem schacht. Ik heb zelf alle haak en beugel vervangen door profi koppeling - nieuw materieel bv weer van roco ruil ik eenvoudig de koppeling - mijn winkelier doet dat gratis. Het voordeelvan de profi is met rangeren en je kunt een wagon rechtstandig uit een stam halen zonder de anderen mee te trekken. De profi koppeling komt wel precieser qua hoogte, als er hoogteverschillen tussen de koppeling zit van 2 wagonnen dan kunnen ze met een profi koppeling los laten.
kijk hier eens even in de onvolprezen encyclopy: http://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php/Koppelingen_in_H0
-
Joh, je meent het? :)
Het zou kunnen dat Ron inderdaad de haakkoppeling en de schacht bedoeld, maar hij heeft het over twee typen koppelingen. Vandaar mijn vraag of hij de genormeerde nem 360 koppeling bedoeld, ook wel bekend als beugelkoppeling.
Als hij inderdaad de schacht bedoeld is de vervolgvraag wat voor koppeling hij daar dan in heeft zitten. Misschien bedoeld hij ook wel gewoon de profi.
-
Ronsol,
de Fleischmann folder vermeldt de volgende voordelen van de PROFI-koppeling:
(1) rustig automatisch vastkoppelen;
(2) koppelingen blijven zowel bij trekken als duwen goed verbonden;
(3) automatisch ontkoppelen op alle FLM ontkoppelrails;
(4) makkelijk wegnemen van een wagen uit een treinsamenstelling;
(5) kortere wagenafstanden bij wagens zonder kortkoppelingsmechaniek;
(6) echte kortkoppeling bij wagens met kortkoppelingsmechaniek;
(7) voorontkoppelen voor een realistisch rangeerbedrijf.
Nu is het de ervaring van verschillende gebruikers van de deze site dat de PROFI-koppeling wel eens wil loslaten en het loslaten van koppelingen is een probleem op jouw baan. Een door een ander aangedragen oplossing om bij de PROFI-koppeling het loslaten te voorkomen is het aanbrengen van wat lijm aan het pinnetje aan de onderkant van de koppeling. Het zal duidelijk zijn dat daardoor veel van de voordelen niet gerealiseerd kunnen worden (maar kortere wagenafstanden cq het kort koppelen blijft).
Geef je niets om welke voordelen van de PROFI koppeling dan ook, gebruik dan beugelkoppelingen.
Het is mij bekend dat op de Zwitserse baan van Modelspoor Ameland alleen maar beugelkoppelingen worden gebruikt om problemen met loslaten van koppelingen te voorkomen.
Knar46
-
bedankt voor jullie reacties... na goede bestudering.. bleek dat er een redelijk hoek zat tussen 2 railsen en ook gelijk een bocht. Hierdoor werd de wagon ligtjes omhoog geduwd en kwam hij los.
Aanpassing aan de baan heeft het euvel verholpen.
gr Ronsol
-
(1) rustig automatisch vastkoppelen;
Dat vergeet maar rustig met profi-koppelingen.....
mvg,
Sander
-
Wat ik deed om het loskoppelen van de profi's te voorkomen. Ik vouwde een stukje blik om het eronder hangende pinnetje van de koppeling heen. Hierdoor kon de koppeling niet meer loskomen. Wilde je de profikoppeling weer gebruiken? Stukje blik eraf en dan kan er weer ontkoppeld worden.
-
Naar mijn ervaring zijn de Profi's wat kwetsbaarder dan andere koppelingen. Het zijn ook vrij ingewikkelde dingetjes. Bij mij is het in ieder geval zo dat loskoppelen altijd bij dezelfde koppeling gebeurt, die dan op de een of andere manier een beschadiging heeft opgelopen. Vervangen en het hele probleem is weg.
Verder grote voorkeur voor de profi's. Het is verreweg de minst lelijke van alle echte kortkoppelingen.
-
Dat was ooit ook mijn reden om voor die koppeling te kiezen. Nu zijn er betere oplossingen zoals Kadee. Maar dat zou betekenen dat ik al mijn profi-koppelingen moet gaan vervangen op mijn enorme verzameling voertuigen. Ik vind die Profi's wel best zo.
-
Kadee oogt zeker minder lelijk, maar het is nu eenmaal geen starre kortkoppeling en dat wil ik wel. Echt buffer aan buffer rijden.
-
Ik ben in mijn jeugd begonnen met Fleiuschmann. Dat was jaren '60, dus uitsluitend haakkoppelingen.
Tot op de dag van vandaag ben ik zeer tevreden over dit type koppeling.
Ik zou er het liefst ook al mijn materieel van andere merken mee uitrusten.
Loslaten doen ze nagenoeg nooit; ontkoppelen gaat soepel (met een klein houtje eronder, verder heb ik alleen ervaring met Flm ontkoppelrails, dat werkt ook prima).
Voor een echte treinsamenstelling zijn kortkoppelingen natuurijk wel fraaier, maar dat luistert veel nauwer en is gemiddeld gevoeliger voor storingen.
-
De Fleischmann profi-koppeling is op zich een prima kortkoppelin gen oogt (naar mijn mening) wat fraaier als die van Roco. Zoals eerder echter beschreven is het probleem bij de profi-koppeling vaak dat bij een van de twee koppelingen het pinnetje niet geheel naar beneden zit, waardoor de koppeling slechts aan een kant geborgd is. Gevolg is dat bij een kleine oneffenheid in de baan de koppeling losschiet. Daarom altijd controleren of BEIDE pinnetjes naar beneden zitten. Daarnaast heeft de profi-koppeling problemen met pukkeltjesspoor. Door de verhoogde puko's bij (engelse)wissels is er een grote kans dat de pin achter de puko blijft hangen, waardoor of de trein ontspoort, of de wagens losschieten. Tenslotte is het voorzichtig rangeren met deze koppelingen een echte utopie. Door de vrij starre vering zal een ietwat lichte wagon gewoon wegrollen ipv aankoppelen.
Is het niet mogelijk om gewoon een totaal ander merk koppelingen te gaan gebruiken? Zoals eerder gememoreerd in dit draadje is de haakkoppeling nog steeds het meest bedrijfszeker en ook als kortkoppeling te verkrijgen. Voordeel hiervan is ook dat rangeren en aankoppelen met deze koppelingen wel mogelijk is....
-
is de haakkoppeling nog steeds het meest bedrijfszeker en ook als kortkoppeling te verkrijgen.
Verwar NEM schacht koppelingen niet met kortkoppelingen, dat zijn 2 heel verschillende dingen.
In de NEM schacht kun je elk type koppeling stekken wat van die insteekpennetjes heeft, maar voor kortgekoppeld rijden zijn altijd koppelingen nodig die samen een starre verbinding vormen. Dus niet de haakkoppelingen, niet de beugelkoppelingen en ook niet de Kadee klauwkoppelingen.
Als de Profi's te stug en de Roco's te lelijk zijn, probeer dan eens de Marklin versie: ziet er ook niet uit, maar koppelt wel heel soepel.
-
Bij haakkoppeling doel ik eigenlijk op de Roco Universeelkoppeling. In mijn ogen de beste haakkoppeling met kortkoppelfunktie EN gemakkelijk (lees licht) aankoppelen bij rangeren...
Tevens is het voordeel van deze koppeling tov de genoemde marklin-versie dat die niet vasthaakt achter de buffers bij niet Marklin wagens.
-
De Märklin levert weer problemen op met koppelschachten die echt op buffer aan buffer afstand staan, zoals Fleischmann dat vaak doet (en ik ook als ik zelf een mechaniek plaats). De Märklin koppeling is namelijk niet 100 procent star. Bovendien krijgt de Märklin ruzie met op correcte hoogte geplaatste buffers van andere merken.
De beste kortkoppeling waarmee goed te rangeren valt is de Roco Universal. Die is ook niet 100 procent star, maar zorgt ervoor dat er altijd een milimetertje speling tussen twee wagens is. In die zin is het een net niet helemaal echt kortkoppelende kortkoppeling. ;D Maar hij koppelt boterzacht aan.