BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Modeltreinproblemen en -vragen => Topic gestart door: Rubedino op 17 August 2013, 09:34:21
-
Wie kan me helpen aan bezetmelders die 4-5 ampère aan kunnen?
Ik wil deze op mijn nieuwe spoor 1 baan gaan gebruiken. De meeste s88 kaarten met stroomdetectie zijn volgens mij niet geschikt voor spoor 1. Er zijn Loks die makkelijk 4 tot 5 ampère gebruiken. De H0 versies kunnen dit meestal niet aan.
Dus:
Zijn bestaande makkelijk te modificeren of weet iemand een schema van een zwaardere uitvoering dan die van H0?
-
In beginsel hoef je alleen de diodes/gelijkrichters te vervangen door zwaardere exemplaren. Daar zal op bestaande uitvoeringen niet altijd ruimte voor zijn.
Het handigste lijkt mij gewone S88 schakelingen zonder bezetmelding te kopen en dan zelf per aansluitpunt een stroomdetectieschakeling maken met voldoende zware diodes. Die schakeling kun je dan ook vlak bij het aansluitpunt plaatsen, zodat je niet met lange rijstroomvoerende leidingen vanaf de S88 hoeft te werken. Jaren geleden heb ik dergelijke schakelingen gemaakt en Klaas Zondervan heeft het ontwerp toen op zijn site gezet. Is met 3A diodes, maar met 5A diodes gaat natuurlijk ook.
http://people.zeelandnet.nl/zondervan/bonte%20verzameling.html#05 (http://people.zeelandnet.nl/zondervan/bonte%20verzameling.html#05)
Deze schakeling komt overeen met de schakelingen die op S88 met bezetmelding zitten. Je kan ook de vier diodes vervangen door een voldoende zware brugcel. Op het printje zijn massa van booster en S88 samengevoegd, maar dat kan alleen met common ground boosters. Bij een H-brug booster moet je die gescheiden houden. Het gaat even om het idee: aparte detectieschakelingem bij het aansluitpunt. Die schakeling sluit je dan enerzijds aan op de rode boosteraansluiting en de rails, zodat de rijstroom door de diodes vloeit. Daardoor wordt de optocoupler aangesproken en die is via dunne schakeldraden met de S88 verbonden.
-
Heeft Wim Ros dit niet onlangs voor een tuinbaan gefabriekt.
Ik dacht dat Jos dit had geschreven maar vind het niet zo snel terug
-
Zie http://www.raptor-forum.nl/index.php?topic=322.0
Groet, Caterpillar
-
Ja, maar die bezetmelder is vooral bedoeld voor de omgang met de omstandigheden buiten. Goed ding, maar nodeloos duur voor gebruik binnen. Die opmerking over verminking van het signaal kan ik sowieso niet volgen.
Wim Ros heeft dacht ik een wisseldecoder gemodificeerd voor de tuin.
-
Die opmerking over verminking van het signaal kan ik sowieso niet volgen.
Die opmerking is ook onzin. Als er al signaalverminking zou optreden, dan is er niemand die dat merkt.
Verder vind ik die 0-ohm detector een vaag ding. Kan me ook nauwelijks voorstellen dat hij echt 0 ohm is. In het aansluitschema in de handleiding zijn de voedingsleidingen nergens te bekennen. Ben wel benieuwd naar het werkingsprincipe.
-
Hoi Kees-Jan,
Wat dacht je van stroomtransformatoren? Deze worden door Hans de Loof ook toegepast. Met de juiste verhouding in de trafo is het dan geen probleem om minstens 5A toe te passen.
Groet,
Bert
-
Dank u voor de input (ook die rechtstreeks via de mail).
Koos kwam ook al met het concept van losse s88 en stroomdetectie.
Deze komen in de centrale bakken met een loconet adaptor.
-
Voor detectie met stroomtransformatoren heb ik indertijd een proefschakeling gebouwd. Schema (http://people.zeelandnet.nl/zondervan/inductievedetector.html) staat op mijn website. Het werkt wel, maar is tamelijk ingewikkeld. Ik heb het daarom zelf ook niet toegepast. Een klassieke stroomdetector met "dikke" diodes lijkt mij een realistischer oplossing.
-
Het schema van Hans van Loof werkt al bij een paar milliAmpere indien nodig, b.v. Voor spoor N. Dit is eenvoudig in te stellen en dan toe te passen op grote stroen.
Groet,
Bert
-
Het voordeel lijkt me te zijn dat er geen spanningsverlies optreedt. Zou de Raptordetector soms volgens dit principe werken?
Waarom het geschikter zou zijn voor kleine of juist grote schalen ontgaat me dan weer. De diodeschakelingen werken ook al bij 1 mA of zelfs minder als de gevoeligheid niet wordt begrensd.
-
Het voordeel lijkt me te zijn dat er geen spanningsverlies optreedt.
Dat beweert Hans Deloof op zijn site. Maar dat is niet waar. De belasting aan de secundaire kant van de trafo wordt teruggetransformeerd naar de primaire kant en veroorzaakt daar een spanningsverlies. Weliswaar veel kleiner dan bij diodes, maar er is altijd iets verlies.
Overigens zit er in de digitale spanning zoveel reserve dat het verlies, ook bij de diodeschakeling, geen probleem is.
-
Jawel Klaas, maar zonder spanningsverlies hoef je ongedetecteerde secties niet via een aparte leiding met weer een eigen diodeschakeling aan te sluiten. Zou gedoe schelen, maar dat voordeel is er dus ook niet begrijp ik. Of kan het spanningsverlies met zo'n spoeltje zo klein zijn dat een aparte leiding met weer een eigen spoel niet nodig is?
-
Het spanningverlies is zo klein dat je ongedetecteerde secties niet hoeft te compenseren. Zou je dat toch willen, dan is daarvoor de beste optie om er ook zo'n stroomtrafo tussen te zetten, met een afsluitweerstand op de secundaire. Maar dat maakt het zo gecompliceerd dat je net zo goed alle secties kunt detecteren.
-
Spanningsverschil of niet! Maakt niets uit want op onze banen is er altijd en overal detectie ;). Koos propt ook in de wissels een bezetmelder.