BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: MB6400 op 09 August 2013, 22:31:17
-
Hallo,
Als het om duits materieel gaat ben ik nog een leek. Bij het bekijken van diverse foto's uit de eind jaren 80 en 90 valt op dat sommige locs zoals de BR211, de V200 etc meestal in het rood geschilderd waren maar soms een blauw/beige kleurstelling hadden.
Kan iemand me hier wat meer achtergrond over geven, zoals vanaf wanneer men dit deed, of dit een speciale reden of betekenis had en wanneer men hier weer vanaf is gestapt ??
Alvast bedankt voor de hulp,
Marc
-
Oorspronkelijk (ik begin even in de tijd na de oorlog) waren elektrische locs en rijtuigen groen, locs waren blauw als ze 120 km/h of harder konden. Ook 1e klasse rijtuigen waren blauw. Diesellocs waren rood.
In 1974 (meen ik) kwam de blauw-beige kleurstelling, gevolgd door Orientrot in 1985 (voor locs; rijtuigen waren rood-wit voor IC's, blauw-wit voor IR's, mint-wit voor personentreinen en oranje-wit voor de S-bahn). In 1997 kwam de huidige kleurstelling met Verkehrsrot en IC-witgrijs. In de jaren '70 tot '90 had men niet echt haast om alles over te schilderen, ook vonden sommige werkplaatsen de oude kleuren mooier en hadden ze al dan niet toevallig daar nog grote voorraden van staan. Vandaar dat je tot een jaar of tien geleden best wel kakelbonte treinen kon zien.
-
Het begin van de kleur blauw/beige staat hier kort beschreven (2 locs van de serie 218 waren proefkonijn in 1974): http://de.wikipedia.org/wiki/DB-Baureihe_218 (http://de.wikipedia.org/wiki/DB-Baureihe_218). Wie per loc wil weten wanneer deze in welke kleur reed, kan hier terecht: http://www.revisionsdaten.de/tfzdatenbank/suche.php?art=1 (http://www.revisionsdaten.de/tfzdatenbank/suche.php?art=1)
-
Heren,
Bedankt voor de duidelijke uitleg (y)
De link waarop je kunt checken welke loc in welke kleuer heeft gereden, ga ik zeker raadplegen.
Nogmaals bedankt !
Mvg,
Marc
-
Bij rijtuigen had je in de jaren '70 natuurlijk ook nog de 'pop-art' kleuren.
-
@Marc.
Mag er nog een R bij in de naam van dit topic ;D
-
@Marc.
Mag er nog een R bij in de naam van dit topic ;D
Done ;D
-
Maar er zijn nog veel meer verschillen, wat te denken van de zandgele (Ep.IIIa) of goudgele (Ep.IIIb/IVa) bies op de rijtuigen 1e klasse? Of de zwarte bies op de niet-26,4m rijtuigen in de eerste helft Ep.III? En.. en..