BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: xanderspoor1 op 31 May 2013, 17:38:22
-
Hallo ,
Heeft er iemand een schets met wat maten (lengte/ breedte doorsnede) van de eerste generatie VAM wagons (de grijze gelaste viersaasers van 1931). Doe een onderzoekje of deze makkelijk te bouwen zijn...
Vriendelijke groeten,
Alexander
-
Als je probeert om een model van Euro Model (destijds op de markt gezet door Philotrain) te pakken te krijgen, dan dan kun je alles 1:1 uitwerken...
-
Al eens aan het over bekende utrechtse archief??
Bas
-
Als je probeert om een model van Euro Model (destijds op de markt gezet door Philotrain) te pakken te krijgen, dan dan kun je alles 1:1 uitwerken...
Maar dan ga je er van uit dat de topicstarter ze in half nul wil gaan bouwen. Het kan kleiner, maar ook (veel) groter. ;)
Een euromodel exemplaar opmeten zou ook mijn suggestie zijn. De tweede serie zit in ieder geval in het Utrechts archief, van de eerste weet ik het niet zeker...
mvg, Paul
-
Van de 1e generatie is ook te vinden in het Utrechts archief.
Stuur maar even een pb Paul
Groetjes edwin
-
Dank voor de reacties.
Ja... ik heb bij het Utrechts Archief het inventarisnummer al gevonden, maar dan moet ik naar Utrecht. Kan natuurlijk de zoekdienst inschakelen... hoe moeilijk kan het afdrukken van twee microfiches nou zijn?
Maar ik zoek heel snel even een een schetsje om een een doos met wat knikken en wielen te maken om te kijken hoe groot zo'n ding is 32x kleiner dan de werkelijkheid. De details komen in een later stadium.
En wat denkt het forum... zoiets bouwen in messsing? Volgens mij is een combinatie van hout en Evergreen profielen veel makkelijk en veel goedkoper. Ik wil het wil in een serie (-tje) bouwen. Een trein van een stuk zes wagons met Dg ziet er al indrukwekkend uit in spoor 1 schat ik...
Alexander
-
Ja, gevonden in het Archief:
921.16.5.3.4805 en .4806 NS 590501-25, NS 590601-35
En ook nog een ontwerp uit 1929: 921.16.4.6.4567, maar dat kan ook wat anders zijn.
-
(http://i273.photobucket.com/albums/jj201/martijnh_album/Fotobakje/VAM_wagen_type_1931_zps092eab8a.jpg) (http://i273.photobucket.com/albums/jj201/martijnh_album/Fotobakje/VAM_wagen_type_1931_zps092eab8a.jpg)
Twee foto's en een schets afkomstig uit een nummer van Spoor- en tramwegen uit 1931.
Martijn
-
In spoor 1 poeh! In spoor 0 heeft een Vam wagen al het formaat van een spoor 1 Gs.
Ik zou de bakken van styreen maken, dan kan je lekker doorwerken met profielen plakken. Het mooiste zou zijn wanneer je een basisvorm kon vinden die al ongeveer klopt. Een Vam wagen vormige broodtrommel of zo.
Als je het tweede type zou nemen (bijna hetzelfde) kan je overigens standaard Marklin draaistellen gebruiken, maar dat klopt wellicht niet met je tijdperk.
Succes, Paul
-
Dank Martijn Hamman. En mijn complimenten voor je stalen rijtuigen site, een bron van informatie! Spoor en tramwegen 1931 is net een jaargang die ik zelf mis. Ik kan hiermee aan de gang. Hou dit bericht in de gaten...
Alexander
-
welke loc zet je er voor als trekkracht voor deze stam dan?
Gr. edwin
-
Hallo Edwin,
Dat weet ik nog niet... ieder geval tijperk II of III. Rangeren met sikje NS 103? Of een NS 2400 diesel? Liefst een echte stomer, maar die moet eerst nog gebouwd worden en dat duurt wel even.
Ik ga eerst eens een stammetje wagons bouwen.
-
Een falsje slopen van tante marklin en er een nieuw bovenkantje uit MDF of styreen op laseren ;D.
Een falsje heb je al NIEUW voor zo'n 80 euronen.
-
Afgelopen zondagmiddag wat karton gepakt en na wat snijden en plakken:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0954_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0954_4.jpg)
En de complete ruwbouw:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0955_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0955_4.jpg)
Daarna de details van reepjes karton erop, wat grondverf uit de spuibus erover met dit als resultaat:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0957_5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0957_5.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0956_8.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0956_8.jpg)
Aardig probeersel... dit inspireerd om door te gaan. Eerst naar het Utrechts Archief voor de complete tekeningen en dan verder...
-
Prachtig! :o (y)
Grtjes Remy
-
Inderdaad prachtig. Je brengt me op ideeen... (y)
Mvg, Paul
-
Zo de volgende fase...
Vanmorgen even aan de Alexander Numankade te Utrecht geweest. Tekening 4805 is een algemeen overzicht met daarop aangegeven de plaatsen van nummers en tekens. Overigens stond er iets opmerkelijks bij geschreven: 'Wagenkaste aussen dunkelgrau nach Mustertafel". Ik heb natuurlijk dat verfstaal niet maar dit suggereerd toch iets anders dan het lichte grijs waar ik de meeste modellen in geschilderd zie... dus toch standaard NS goederenwagengrijs?
Tekening 4806 is een zeer gedetailleerd overzicht. Aanzichten, dwars en langsdoorsneden, etc. Ook zag ik nu dat de kopwanden iets naar binnen hellen, dus niet loodrecht zijn. Ook staat het het geheel op interessante diamond draaistellen, opgebouwd van gelaste L profielen met een langsveer ertussen. Ook blijkt het geheel toch een soort onderstel te hebben van relatief lichte U profielen en dus geen zelfdragende doos te zijn.
Tekening 4567 is een voorstudie, de hoofdvorm komt overeen en het idee met deuren en kleppen ook, maar de uitwerking is meer experimenteel, met veel ronde hoeken en gebogen profielen.
En nog een vraag aan dit forum... er zijn 25 beremde en 35 ongeremde exemplaren gebouwd. Houdt dit dan in dat ze als vaste trein zijn samen gesteld in een verhouding 5:7, als volgt: LOK-Dg-O-B-O-B-O-B-O-B-O-B-O?
Alexander
-
Die lichte helling van de kopwanden is op foto's goed te zien. Er is een lichte knik ten opzichte van de topverdieping, het stukje wat in de lengte op 45 graden is afgeschuind. Dat deel is aan de kopzijden wel weer loodrecht (volgens mij).
Ik zag dat jij je prototype op Allan draaistellen hebt gezet. Ik vroeg mij af of dit historisch correct was of dat die toevallig voorhanden waren.
Overigens, heb je nog (digitale) kopiƫen gemaakt? ;)
mvg, Paul
-
...
-
De kartonnen proef heeft zomaar een draaistel... het houdt 2 assen op de juiste asafstand en de grijze doos op de juiste hoogte. Meer stelt het niet voor, het draait niet eens. Overigens hebben deze zelflossers wielen met een doorsnede van 940mm, zoals gebruikelijk voor goederenwagens op draaistellen. En ja natuurlijk heb ik A3 copietjes gemaakt!
Alexander
-
Mooi project.
Dunkel Grau? kan tussen de 7036 en 7001 in zitten.... Is de Roco kleur niet een kleur die in de buurt komt.
Oh ja 940mm assen nodig? ik heb hier nog wat Nolte (Asoa 940mm assen liggen ;)).
-
Hallo,
Kijk eens op:
http://www.rolandrail.net/special/special016.htm
Daar staat een foto door mij gemaakt in 1969 met o.a een grijze 1e generatie VAM-wagen. De rest van het artikel is overigens ook zeer interessant. In Railmagazine van mei 1993 staat een beschrijving van de door Euroscale uitgebrachte kits. Ook staat er een kleurenfoto van een gebouwd model. Succes met de bouw en het schilderwerk.
Fons van der Jagt
-
Hoi Alexander,
Misschien al wat laat, maar kijk ook eens naar http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,28955.msg447458.html#msg447458
-
te Stadskanaal staat nog een dergelijke wagen, wel in de groene kleurstelling ;)
-
Is alleen wel een (ruim) na-oorlogse nabouw, lijkt er echter sterk op.